Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

glave za Dual 1229?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> VINTAGE
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sol-in-poper
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2025 17:27    Naslov sporočila: glave za Dual 1229? Odgovori s citatom

Prišel sem do odlično ohranjenega Duala 1229 in okoli 150 odlično ohranjenih in malo poslušanih plošč, pretežno klasike (poleg dveh ducatov že lastnih plošč) po simbolični ceni.
Ali mi je kdo pripravljen ob varščini posoditi kakšno glavo za testno poslušanje? Oziroma priti na obisk in skupaj kakšno glavo stestiramo?
Lahko tudi jaz prinesem gramofon in ojačevalec kam... samo to ni isti sistem in soba.
Kakšne vstopne AT ravno ne bi, saj imam že toliko izkušenj, da nek vstopni gramofon z vstopno AT glavo igra enako ali pa slabše od CDP-ja.
Torej želim, da dobro igra za moja ušesa za neko razumno ceno, recimo tja do 200, 300 ali max 400 Eur za novo glavo zaenkrat bodisi MM ali MC.
Ročka zahteva glave do 10 gramov, najbolje tam okoli 6 gramov po podatkih proizvajalca. Pri glavi 5.5 gr ročka resonira pri 9.5Hz.
Imam integrirca Cyrus 2, ki sem ga tudi pred kratkim nabavil, pregledenega in obnovljenega kjer je bilo potrebno, ki ima menda zelo dobri MM in MC phono vhoda/ampa in tudi sicer mi je to eden najljubših ojačevalcev, kar sem jih slišal do sedaj.
Na nemških in angleških forumih se pojavlja nekaj imeni in tipov glav za tovrstne Duale.
Kar pa razni etablirani viri - recenzorji nakladajo/priporočajo po YT ali spletu pa je večinoma povsem mimo in nekaj drugega, kar sem potem slišal v živo in sem nad večino hvaljenih modernih zvočnikov in ampov, tudi precej dragih sort, bil prej ko ne negativno presenečen in razočaran in zato pričakujem podobno pri gramofonskih glavah, če bi se ravnal po teh virih.
Hvala za odgovor in morebitno podporo in sodelovanje.
Nazaj na vrh
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

puf pant...veliko vprašanj, "zahtev"...na katere je, objektivno, težko dat pametan odgovor...gram je odličen...ojačevalec je odličen...katero glavo?...danes je na tržišču ogromno dobrih glav v tem cenovnem razredu...kakšno vzet?...novo, rabljeno, NOS, vintage?...nisi povedal...gram sem imel z origigi Shure glavo...par zvočnih imen: Goldring, Nagaoka, Grado, AT, Shure...tega je še in še...nisi povedal, a je gram prišel z glavo ali brez...dobil si klasične plšče...a poslušaš klasiko?...ali bo to neki novega v življenju?...da ti bo igralo boljše kot CD, samo nebo zna...ušesa se navadijo dolgega poslušanja določenega medija...osebno sem na igli 50ak let...na CDu od začetka...nisem relevanten arbiter, ker nikoli nisem kompariral medije med sabo...kako kateri zveni?...drugače...kolikor poznam gramofonđije, teško, da ti bo gdorkoli posodil glavo iz lastne kolekcije...toliko na hitro...za kaj več, moram prespat in s tvoje strani dobit bolj precizne zahteve...
fjaka

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če bi ti prišlo v giro in če te zanima, imam NOS Shure M91ED za 200 euriča...žal jo ne morem dat za testing ker je nova...če se prav spomnem, isto sem imel na Dualu 1229...
sol-in-poper
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za ponujeno Shurko, a brez testiranja ne kupim ničesar. Ne iščem pa odgovora, niti pametnega, niti neumnega, ampak koga s katerim bi lahko kaj stestiral, ker je škoda nakladanj in časa za opise in pojasnjevanja z obeh strani... Iztočnic pa je dovolj, če mi je kdo zainteresiran pomagati na realnih temeljih - torej v živo z opremo, če ne pa pač ne.
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...Ročka zahteva glave do 10 gramov, najbolje tam okoli 6 gramov po podatkih proizvajalca. Pri glavi 5.5 gr ročka resonira pri 9.5Hz....
Teža glave ti ne bo kaj dosti povedala o kompatibilnosti z ročko.
Vedeti moraš efektivno maso ročke in k tej masi iskati kompatibilno glavo.
Primera radi: Denon 103 ima 8 g, a nikakor ni primerna za tvoj gramofon, ker ima zelo nizko coplianco. Za ročko tvojega gramofona bo bolj primerna glava z višjo coplianco, ker ročka sodi v razred lahkih oz. srednje težkih ročk.
Vstopni modeli AT, Ortofon ali pa kot ti predlaga @fjaka-Shure.
Malo brskaj po netu!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sol-in-poper
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Po netu in prav tako Yt sem že precej prebrskal,v kolikor to ni jasno, ker sem navedel, da se na nemških in angleških forumih ponavlja nekaj imen in tipov glav, tudi starejših in novejših...
Še enkrat, NE ZANIMAJO ME PISNI NASVETI V TEM PRIMERU, AMPAK TO, DA BI BIL KDO PRIPRAVLJEN V ŽIVO DEMONSTIRATI MI RAZLIKE MED GLAVAMI Z DOTIČNIM GRAMOFONOM IN AMPOM. Lahko dam za pico in pir Smile
Da to teoretično vem, kar ste napisali Goldprof, ampak določene podatke starejšh zadev je težko ali nemogoče zbrskati in sem navedel, kar je zanesljivo znano s strani proizvajalca.
Kar se tiče AT je kar nekaj izkušenj po forumih, da različne AT znajo "zjati"v zgornjih registrih s tem gramofonom, Ortofonke MM pa, da so precej zbalansirane, ampka celo nekoliko "pre temne". Na podagi tega je možno, da mi nobena od teh ne bo ustrezala Smile) Oziroma, da bom znova spoznal, da je večina pisnih opisov tako subjektivnih in specifičnih glede na izhodiščni sistem, da je popolnoma brezveze kogarkoli brati ali poslušati kaj bo meni osebno ustrezalo - klasika in vokalno instrumentalna glasba.
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 12:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz mojih izkušenj je takole. Motor vrhunski 24-polni, je kolešček za pogon, ki ga je treba zamenjati. Dolga leta sem imel enak gramofon, v začetku Shure M95ED, ozneje dosti boljšo Linn K5 glavo. To je v stvari AT95. Za desetkrat več denarja in MC nisem slišal razlike, takrat sem imel primerjavo Kuzma/Stabi/Stogi/MicroBenz MC ali Linn LP12/Monster glava MC. Zato me ni potem nikoli mikalo investirat v procent izboljšanja, če že.
Potrebna pa je natančna nastavitev glave in vseh kotov, gramatura pa bliže gornji meji.

Nazadnje urejal/a joztom Tor Jul 01, 2025 12:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
sol-in-poper
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 12:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Idler kolešček je NOS, torej ne rabljen. Guma se ne zdi stara in trda. Edino očistil sem oljni gres iz mehanizma, ker je gramofon stal praktično 50 let saj je bil namenjen vgradnji v leseni regal/konzolo, česar pa ni doživel. Le podmazan je na novo.
Katera AT95? AT95ML so menda zelo dolgožive zaradi izvedbe konice.
Bi mi pomagali gramofon -ročko/glavo nastaviti? Se ne mudi, ker bi vseeno rad najprej kaj stestiral.
Vem, vem, vse je na YT, ampak vseeno je dobro prakso tudi osebno dobro videti in preskusiti.
V preteklosti sem že zamenjal kakšno glavo ali iglo na nekem drugem gramofonu, s čim drugim pa se nisem ubadal že vsaj 35 let kar se gramofona tiče.
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trud forumašev je stran vržena investicija, ker je tip povedal, da ga tekstovni opisi ne zanimajo. Da pa bi bil nekdo pripravljen prinesti nekaj svojih glav na testiranje, pa je popolna iluzija. Da pošteno nastaviš in testiraš 5 glav, gre adijo 1 teden dela. Glave se lahko tudi poškodujejo, kaj pa potem. Na koncu pa bo rezultat ta, da boš dobil pir in hvala lepa.
Človek, ti živiš v oblakih in iluzijah.

Lpm
sol-in-poper
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 13:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer povsem pravilna ugotovitev.
A najprej govorite o meni v tretji osebi, nato pa me na koncu tikate Smile
Ste pa povedali implicitno, da ni vsak enako spreten pri menjavi in nastavitvi in požrešen na denar. A bi mi račun z ddv izstavili?
Torej pa dajmo drugače. A je v Slovenij kdo, ki bi takšno demonstracijo profesionalno ali vsaj ljubiteljsko za neko nagrado izvedel?
Čemu bi jaz metal za glave po 100 200 ali 300 Eur in na koncu po nekaj zgrešenih investicijah prišel do prave kombinacije?? Morda bom pa zadel s prve, a vseeno bom zvedel le na primerjalni podlagi, ki bo znova nekaj stala.
A, če nekdo želi konkretno pomoč in demonstracijo je to popolna iluzija??
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 15:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sol-in-poper je napisal/a:
Čemu bi jaz metal za glave po 100 200 ali 300 Eur in na koncu po nekaj zgrešenih investicijah prišel do prave kombinacije??

Če kupiš rabljeno, morda lahko potrpežljivo prodaš brez velikih izgub.
Morda pa najdeš koga ki bi te povabil na poslušanje enakega gramofona z glavo ki jo ima.
Nazaj na vrh
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom napisal zelo na tiho in počasi, da ne ujezim koga.
Se pa strinjam z vsemi komentarji napisanimi do sedaj.

AT95 je tako hvaležna glava, da se jo splača imeti v zbirki. Deklica za vse.
Razen tega je zelo poceni. Enak izdelek se pod drugimi imeni prodaja za višjo ceno. Priporočam pa najti prejšnji model z enako oznako a bolj oglate oblike, nov model je zaokrožen
https://www.audioteka.it/images/stories/virtuemart/product/at95e.jpg
Obstaja tudi verzija z eliptičnim brušenjem, stare originalne so s konusno iglo.

Če bi bil gramofon s standardnim headshellom, bi te povabil, saj imam kar nekaj različnih glav. Dualov pa ne tikam.

lix
Nazaj na vrh
sol-in-poper
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
1. Čemu starejši model AT95?
2. Posledično torej naj nabavim AT 95 in 2-3 različne igle in slišim kako mi igra...
3. Možakar, ki se že celo življenje ukvarja z Duali - fixmydual.com - priporoča za 1229 Ortofonovo OM20 (sploh glede na price/performance), ki pa je nikjer ne najdem v ponudbi, vsaj pri nas ne.
4. Od AT tistim, ki jim ni presvetla in preagresivna zgoraj, najbolj priporočajo ML-ki: 95 , zlasti pa 540ML... po tujih forumih sodeč...
5. Med omenjenimi iz prakse po forumih naj bi odlično se obnesli na 1229 glede na price/performance Goldring 1042 in Benz micro gold MC

Ampak kako mi bo to res zvenelo pa je zaenkrat neznanka in svet fantazij in iluzij v pravem pomenu besede.
Glede že samo na našteto zgoraj bi moral investitrati krepko čez tisočaka, da bi dobil zmagovalno glavo. Morda. Sicer vem, da je to del tega hobija, a vseeno...
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 16:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem prepričan, da boš zvok "rešil" z odjemno dozo.
Vse odjemne doze, ki si jih sam naštel so solidne doze z majnimi razlikami in za katerokoli se boš odločil, (morebiti izjema Goldring 1042) ne moreš zgrešiti.
To, da pa bo glasba možno nekoliko drugačna od pričakovanja, se moraš sprijazniti, da gramofon in odjemna doza sta samo source. So še kabli, predojačevalec, ojačevalec, napajanje, zvočniki in pa natačnost pri postavitvi gramofona in doze. Nočem biti nesramen in slabo govoriti o tem gramofonu, sam veš, da ni neki prestiž, ali drugače povedano: koliko para toliko muzike.

Ortofon OM20 najdeš na naslovu: https://www.thakker.eu/en/pickup/ortofon-super-om-20-cartridge/a-5112/

p.s.
naj dodam, da med "Super" in brez "Super" ni nobene razlike. Nosilec igle je lahko od OM10(5), potem pa lahko menjaš igle kolikor te je volja: OM10, OM20, OM30, OM40... OM5...
lp

Nazadnje urejal/a GoldProf Sob Jun 28, 2025 17:42; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
fjaka

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2025 16:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Trud forumašev je stran vržena investicija, ker je tip povedal, da ga tekstovni opisi ne zanimajo. Da pa bi bil nekdo pripravljen prinesti nekaj svojih glav na testiranje, pa je popolna iluzija. Da pošteno nastaviš in testiraš 5 glav, gre adijo 1 teden dela. Glave se lahko tudi poškodujejo, kaj pa potem. Na koncu pa bo rezultat ta, da boš dobil pir in hvala lepa.
Človek, ti živiš v oblakih in iluzijah.

Lpm

bravo Miro...si takoj vedel za kaj gre...vse skp je brez veze...ribi soli na rep...puf pant... Rolling Eyes ...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> VINTAGE Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu