Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

GRAMOFON - ROČKA - ODJEMNA DOZA - PHONO OJAČEVALEC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 92, 93, 94

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 11, 2025 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Goodbye skating, antiskating, overhang...
Včeraj in danes sem skompletiral ročko po vzoru ViV.
Uporabil sem mojo težko DIY"mehanizacijo", ki deluje na podlagi dveh magnetov in vrvice(Schroeder). Ročka je bila izdelana specialno za odjemno dozo Denon 103 ali podobno z nizko complianco. Moral sem preračunati na novo underhang, ker je moja ef.l.330 mm in ni ravno dimenzij kot to predvideva g. Akimota za svojo 13". Niso posebne razlike v številkah, oz. mm, ampak pri teh zadevah pa se take podrobnosti in natančnost hitro obrestuje..
Tako na prvo, presenetljivo dobro deluje in se zelo dobro sliši. Seveda, sledijo preigravanja, poslušanje in primerjave. V planu je še ena, nekoliko krajša. Akimoto ima 3 modela 7", 10" in 13". Nekoliko sem skeptičen na mere, ki so v mm na njegovi strani. Me prav zanima kakšna bo razlika.
Za sedaj, tako kot je v uvodu, adijo skating in ostalo kaj je okoli tega.
Amb, sočustvujen s tabo okoli selitve, vem kaj je to in kakšne muke so to.
Če imaš okoli sebe še par "komandirjev", še huje. Upam, da boš imel svoj prostor po meri. Kaj se tiče barkače, saj, to z 8 tonami, to je že lažja fregata..
Vsekakor uživaj, ker brez tega pravi Primorc ne more živeti...no, ne pozabi na vinil.

Približno na poziciji "0".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GoldProf

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 27, 2025 15:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako.
Zmontirani in nastavljeni še dve ročki, 300 mm. Na 2. ročki imam Ortofon OM20 in ostale MM odjemne doze, priklopljene na HEED QUASAR. Na krajši drugi pa Denon DL 103, ne R, ampak prvotno verzijo v panzerholz ohišju in 14g teže, priklopljeno na VALABa.
Po obsežnem testiranju, lahko zaključim, da mi je ta način nastavitve ročke in odjemne doze zvokovno bližje, kot pa standardni "offset". Pri nekaterih ploščah sem imel občutek, kot da to ni ista plošča od prej, npr:Elvin Jones, enja:ENJ-80661 AAA, It Do'nt Mean A Thing..., Side Two:A Change Is Gonna Come... ali pa Arne Domnerus, Proprius,PROP 7744,Antiphone Blues.
Na koncu testiranja sem tudi ugotovil, da je nula pozicija idealna 87 mm od sredine spindla proti zunanjosti. V nekem tekstu od K. Akimote, sem prebral, da je ta odmik lahko +-5mm, da ni neke razlike.
Tudi precej enostavnejša nastavitev, čeprav sem imel pri eni od ročk nekaj težav glede antiskatinga. Namreč, konice za vertikalno gibanje so tudi v "offset" poziciji, kar pa ima določeni vpliv na horizontalno gibanje ročke in sem to moral skompezirati na nulo. Za popolno gibanje ročke bo potrebno premakniti vertikalne konice na drugo mesto.
Priporočam vsakemu, ki to lahko počne, posebej pa to velja za enostavne pivot ročke, za poizkus. Nekje na spletu sem našel nekoga, ki je enostavno odjemno dozo dal na zunanjo stran šela in jo pritrdil samo z enim vijakom. V opisu je bil toliko navdušen, da se je lotil izdelave druge ročke. Po moje, za verjet.

Ravna nastavitev Denon 103...

in "offset" Ortofon + ravna Denon:

Grafika:

Nazadnje urejal/a GoldProf Tor Sep 30, 2025 19:47; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2025 17:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo za oranje ledine.
-------------------------
Pasulj je bistveno bolj kompliciran od določitve razdalje os krožnika-pivot ročice.
Ta razdalja se računa kot hipotenuza pravokotnega trikotnika.
Alora ena kateta je razdalja na kateri želimo imeti pravokotnost na brazdo, druga je efektivna dolžina ročice.
Underhung je preprosto razdalja med pivoti minus efektivna dolžina ročice.

Če želi kdo probat s standardno ročico tako, da se pritrdi samo en vijakec odjemne doze mora izmeriti dejansko efektivno dolžino (ki se spremeni če postaviš dozo ravno brez offset kota) in s tem podatkom izračunati underhung ter temu primerno odmakniti ročico in odklopiti antiskating.
Seveda pogoji delovanja dozice z enim vijakom niso isti, bistvo pa le povohaš.
GoldProf

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 03, 2025 08:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da, .. in hvala za pohvalo, Amb!
Zdaj, ko je ničelna pozicija določena, vsi tisti ki se hočete pridružiti "oranju", ni treba nič vedeti o matematiki, to sodi v računstvo 7. ali 8. osnovne. Če imate možnost manipulacije z ročko, zadostuje milimeterski papir. Luknjica velikosti 7.2 mm in na isti črti, 87 mm od sredine, luknjica za iglo, pravokotno na to linijo postavite ročko in to je to.(slika) Nobenega underhanga ni potrebno računati in pozabite na Pitagoro. Če pa koga zanima koliko bi bila potrebna ef. dolžina ročke za minimalna odstopanja, da igla "potuje skoraj ravno" po liniji radija, mala malica, ca 3m in kakšnih 20 cm, tako za informacijo, če bi si kdor kaj takega omislil. Vsekakor, nasadilo od običajne metle bi bilo prekratko.

Enjoy listening to vinyl records "with or without offset"!

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 92, 93, 94
Stran 94 od 94

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu