| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
gtyrant
Pridružen/-a: Sre Jan 2013 19:46 Prispevkov: 69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
| fuego je napisal/a: | Jaz sem nekaj časa tudi zbiral vinile, potem pa so me začele določene stvari motit. In sicer najbolj šum... ko sem poslušal vinilke, kjer je cela plošča brez pavz je bilo treba obrnit ploščo. Pa obvezno razmagnetenje, čiščenje plošč... v glavnem zamudno. Sedaj se vsedem na kavč, vzamem v roke tablico in listam med FLAC-i. Pa še lepo se vidi vsak ovitek s sprednje strani. Kvaliteta pa nič slabša od vinila, vendar brez nepotrebnega tratenja časa. Ne rabim več met posebej omare, da notri zlagam nosilce. Backup je v oblaku in še na dveh diskih.
Ko že ravno omenjaš ameriške avte... kakšna pa je bila cena takega avtomobila , ko je bil nov? Primerjamo jabolka in limone. Pa še tisti, ki potem vozijo takšne avtomobile, vložijo v njih ogromne vsote denarja za restavriranje. Sej če denar ni problem potem za 50.000 evrov res lahko kupiš najboljši HI FI. Jaz pa gledam z stališča povprečnega uporabnika in v tem rangu dobiš precej več muzike v digitalni kot analogni obliki. Jaz v starinah pač nikoli nisem videl nekega posebnega čara. Je pa to moje osebno mnenje, ki ga nikomur ne vsiljujem. |
Vsa procedura pri vinilu mi je v užitek. Denar je problem, jaz s svojo plačo ne dosegam slo povprečja. Ameriški avtomobili in hifi za 50k je zame nekaj nedoseglivega. Moji vložki v oba "hobija" katera to nista so veliko veliko manjši. Več o us avtomobilih pa tu nebi, ker je že iz teme. Za to so drugi forumi in me lahko tam poiščeš....
edit: hranjenje nosilcev mi ni problem. Novodobna minimalistična opremljena stanovanja niso po mojem okusu. Če se ne motim, se dobro leto nazaj ravno od tebe kupil dva ZZ Top albuma.... Fandango in Tres Hombres.
Nazadnje urejal/a gtyrant Pon Jan 27, 2014 12:14; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 068605374 |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 958 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
| Fuego - "tistega" odgovora še ni... Da ne bomo mešali jabolka in limone...lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1462 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
fuego @ imaš povsem prav. V nekih zelo sprejemljivih cenovnih okvirih je današnja digitalija že tako daleč, da če upoštevaš še vse udobje, ji analogija res težko konkurira. V istih cenovnih okvirih jasno. Imaš jo lahko za občasen gušt.
Višje pa ko se gre po kvalitetnostni lestvici sistema, pa vedno bolj pričnejo izstopati analogne kvalitete, ki pričnejo s prstom kazati na digi pomanjkljivosti.
Jasno pa je, da govorimo o že zahtevnem seciranju zvoka. Potrebno je, da veš kaj so atributi v plus in minus stran, skrakta potrebna je določena natreniranost v poslušanju. Pogoj je tudi, da nista samo sistema v enakem kvalitetnostnem rangu, temveč tudi glasbene konzerve, pa naj bot LP, CD, SACD, FLACi, Wavi, Redbook, HiRes itd.
Če so vsi ti pogoji izpolnjeni, v absolutnem smislu kvalitete reprodukcije jaz še vedno dajem prednost analogiji. Če pa imam dan, ko samo malo prevlada "čez komot ga ni", potem pa jasno, digi playlista in gremo.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
fuego
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19 Prispevkov: 1027 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 14:36 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | fuego @ imaš povsem prav. V nekih zelo sprejemljivih cenovnih okvirih je današnja digitalija že tako daleč, da če upoštevaš še vse udobje, ji analogija res težko konkurira. V istih cenovnih okvirih jasno. Imaš jo lahko za občasen gušt.
Višje pa ko se gre po kvalitetnostni lestvici sistema, pa vedno bolj pričnejo izstopati analogne kvalitete, ki pričnejo s prstom kazati na digi pomanjkljivosti.
Jasno pa je, da govorimo o že zahtevnem seciranju zvoka. Potrebno je, da veš kaj so atributi v plus in minus stran, skrakta potrebna je določena natreniranost v poslušanju. Pogoj je tudi, da nista samo sistema v enakem kvalitetnostnem rangu, temveč tudi glasbene konzerve, pa naj bot LP, CD, SACD, FLACi, Wavi, Redbook, HiRes itd.
Če so vsi ti pogoji izpolnjeni, v absolutnem smislu kvalitete reprodukcije jaz še vedno dajem prednost analogiji. Če pa imam dan, ko samo malo prevlada "čez komot ga ni", potem pa jasno, digi playlista in gremo.
LpM. |
Verjetno se klasika in jazz na vrhunskem sistemu slišita odlično, vendar zame, ki tako zvrst glasbe poslušam površinsko, to ne igra nobene vloge. Ravno včeraj sem si potegnil SACD rip z neta in sicer Vivaldijeve 4 letne čase. Zame zveni odlično nisem pa poznavalec klasike. Sem pa pred kratkim primerjal vinilko od Pink Floyd Wish You Were Here z SACD ripom in moram rečt, da na mojem sistemu ni blo neke razlike, razen, da ni bilo šumov. Tako, da kar se mene tiče sem s tako kvaliteto zadovoljen.
Imam na PC-ju kar precej 24/96 ripov vinilov in ni za dol past. Na Alabama Shakes se celo slišijo šumi in sem že zadnjič mislil, da je z mojim sistemom kaj narobe. Ko sem prešaltal na drug FLAC šuma ni bilo. Šele nato sem v opisu prebral, da imam vinil rip. Poslušam pa vse skupaj na NAD-u, MA Silver RX1, Cambridge Audio Dac Magic, Thorens TD 160, Sony CDP. Vinil zame premalo ponuja, da bi se odrekel komfortu digi dagija. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ReturnToForever

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:47 Prispevkov: 240 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Naslov teme analogno vs digitalno nakazuje, da naj bi šlo za nek boj, razkol ali nepomirljivo nasprotje... V mojem življenju med temi strujami vlada čudovit mir, eno se z drugim dopolnjuje, vse pa je namenjeno čim večjemu uživanju v glasbi...Priporočam tudi skeptikom in nevrotikom.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
suffo
Pridružen/-a: Ned Feb 2012 13:35 Prispevkov: 62 Kraj: borovnica
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
kakšna je sploh razlika med digital vs. analog
princip je isti sam da je digitalna pizda bol precizna glede na uporabljen čas...
Nazadnje urejal/a suffo Pon Jan 27, 2014 17:15; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56 Prispevkov: 638 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
| ReturnToForever je napisal/a: | Naslov teme analogno vs digitalno nakazuje, da naj bi šlo za nek boj, razkol ali nepomirljivo nasprotje... V mojem življenju med temi strujami vlada čudovit mir, eno se z drugim dopolnjuje, vse pa je namenjeno čim večjemu uživanju v glasbi...Priporočam tudi skeptikom in nevrotikom.  |
Se popolnoma strinjam, ker so nekateri posnetki na enem mediju boljši, kot na drugem in obratno.
Tak da je nemogoče primerjat.
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ta vaša "psihoakustika".
Ko nekaj ne znaš razložit, se zatečeš k novodobnim izrazom.
Pri digital video in foto je zaenkrat samo problem 8 ali 12 bitna pretvorba, ker je premalo sivinskih ali barvnih odtenkov in med njimi je grob prehod.
Zato se da na dobrem analog filmu naret boljšo sliko!
Kaj se tiče vrhunskega anlog videa je tu IMAX.
http://en.wikipedia.org/wiki/IMAX
https://www.imax.com/about/experience/3d/
lp
Bojc
Nazadnje urejal/a bojc08 Pon Jan 27, 2014 17:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
suffo
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:26 Naslov sporočila: |
|
|
Zato se da na dobrem analog filmu naret boljšo sliko!
lp
Bojc[/quote]
moram babo vprašat-čeprav mal dvomim hehe |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:31 Naslov sporočila: |
|
|
| bojc08 je napisal/a: | | Pri digital video in foto je zaenkrat samo problem 8 ali 12 bitna pretvorba, ker je premalo sivinskih ali barvnih odtenkov in med njimi je grob prehod. |
A/D/A pretvorba je problem tako pri audiu, kot videu, pri katerem je podatkov N krat več, (barve, pixli, frames) in za to porabiš ogromno procesorske moči. Problem je v frekvencah v procesorjih, ki so na meji fizike, tako da nekaj časa še ne bo preloma.
Morda vse to reši superprevodnik, takrat bo tudi vse v audiu pravi hec...
24/192 bi rekel da je tista meja, ko ni več dileme kaj je boljše analog/digital. Vprašanje je le, kdaj bo to obveljalo kot nek standard, in kdaj bo sodobna glasba na nivoju 70h-80h-90h.
Nazadnje urejal/a jacoby Pon Jan 27, 2014 17:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
bojc08

|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Za audio pretvorbe je dovolj velika bitna globina in tudi frekvenčno (vzorčevanje) je dovolj visoko.
Problem pri dogitalni pretvorbi je v "natančnosti"!
lp
Bojc
Nazadnje urejal/a bojc08 Pon Jan 27, 2014 17:45; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 908 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
Debata kot vedno tece v kontekstu nekega recimo temu ekstremisticnega pogleda na zadevo s stalisca maximalne kvalitete ki jo je sploh moc doseci......in v tem smislu je analogno v primerjavi z digitalnim boljse, vendar, kaksne so realno razlike, in predvsem to kdo ima tak sistem da je vse se najmanjse deviacije sploh sposoben prikazat....ze Jacoby je par postov nazaj sam rekel, da je analognih postimanih sistemov v SLO zelo malo...recimo temu hi-end, verjamem pa, da nas je velika vecina, ki takih ultra super sistemov zal nimamo in smo ze delno zaradi tega sprijazneni s "slabsimi" formati in ti nam na nasih ubogih sistemih zvenijo sprejemljivo, zadovoljivo in v nekaterih primerih tudi zelo dobro.
glede vseh haterjev pa:
Kaj je rekla lisica, ki ni mogla do grozdja?
KISLO JE _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
"jacoby"
24/192 bi rekel da je tista meja, ko ni več dileme kaj je boljše analog/digital. Vprašanje je le, kdaj bo to obveljalo kot nek standard, in kdaj bo sodobna glasba na nivoju 70h-80h-90h.
Ja to se tudi jaz sprašujem.
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6219 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Po svoje ne razumem teh debat v katere se pustimo povleči, po svoje pa se mi malo svetlika kaj je v ozadju.
Uporabljam analogno in digitalno in ne 'drocam' nobenega zakaj kaj uporablja. Imamo kar imamo in si pomagamo kot vemo in znamo. A od tu, do 'drocanja' drugih rabi še nekaj na 'podstrešju'.
Sploh mi je nesmiselno kako se napenjajo nekateri 'digitalisti'. Dečki, običajni CD playerji, ki jih zagovarjate, se proti klasam kot je Audio Research CD7 - oglašajo kot Disneyev Donald duck: kmek, kmek, kmek.
Se ne uporablja brez veze sledeča trditev: it looks like a duck, it smells like a duck, it sounds like a duck - must be a duck! Koliko od podjetnih analognih kritikov ima spodoben CDP ?
Ko poznaš situacijo postane vse smešno.. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pon Jan 27, 2014 20:05; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
suffo
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
HI-FI naspošno je itak smeha polna skleda
še dobro da imam sluh malo zjeban,ker drugač bi zmetu not keša u božu mater-jaz ne opazim razike med jurja ali 10K+
Nazadnje urejal/a suffo Pon Jan 27, 2014 20:10; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|