| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6231 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2026 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, po novem prebivam v stanovanjskem bloku. Fino, pritlično, z izhodom na trato, praktično ni filinga bloka, ker vstopam v stanovanje skozi prizidek na vrtu.
Ok, tudi tu imam posebej sobo samo za hifi približno iste velikosti kot prej, samo da je strop višji, poprej je bila mansarda s poševnino. V dnevno sobo, čeprav večja z 25m2 je greh postaviti hifi - recept da ne boš poslušal. TV in hifi ne sme skupaj, če nisi sam v stanovanju.
Sedaj je prišel v igro filter za 'tok'.
Kolega avdiofil (Vinc) mi je dal na probo diy razdelilec z RF filtrom, DC blockerjem in še nekaj notri, nisem se še poglobil.
Naveličan poslušanja minimalnih (in občasnih za povrh) razlik pristanem na varianto - easy going - bom priključil in pustil en teden, potem nazaj v prvotno stanje. Če ne bom mogel več živeti brez tega, kupim... Kupljeno, na moje presenečenje in to že po dveh dneh.
-------
Filter naredi vse tisto kar v uvodnih postih te teme trdijo soforumaši in to v vseh obdobjih dneva brez razlike. Najbolj me je presenetilo - količinsko več basa in bolje definiran; naslednje je pojačanje ambience in podaljšano izzvenevanje raznih strun. Dinamika ni videti da bi trpela.
Povratek na predhodno stanje pokaže bolj izprano, pusto in manj zanimivo poslušanje.
-------
Pred tem sem doživel še eno presenečenje - zvočniški kabli poviti med seboj opazno popravijo zvok v smislu bolj finih violin, torej manj raskavih. Pa tudi ambienca - odmevi na posnetku pridejo bolj do izraza.
Te probe sem delal pred leti v stari hiši a brez nekega prepričljivega rezultata. Tako sem puščal oba kabla do zvočnika razpuščena, kot dva vodovodna šlaufa drug ob drugem. Ne več.
V lampaših sem povijal 'leteče' žice zato, da ne lovijo motnje. To mi je edina razlaga, ker spremembne induktivnosti ali kapacitivnosti na kablih s 17mm2 preseka (1 Ohm/km) malo morgen.
-------
Mi je dalo misliti - v bloku vse neki laufa na wifi, mobilno telefonijo, switching napajanjih od lučk naprej, polnilcev in kdo ve še kakšnih gps-jev. Je tega smoga očitno ultra več kot sem imel poprej. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2529 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2026 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Filter naredi vse tisto kar v uvodnih postih te teme trdijo soforumaši in to v vseh obdobjih dneva brez razlike. Najbolj me je presenetilo - količinsko več basa in bolje definiran; naslednje je pojačanje ambience in podaljšano izzvenevanje raznih strun. Dinamika ni videti da bi trpela.
Povratek na predhodno stanje pokaže bolj izprano, pusto in manj zanimivo poslušanje. |
Misliš tega :
| ambasador je napisal/a: | Ne poznam Isoteca.
Lahko pa povem, da sem preskusil (sicer dobro zveneč) DIY filter za 220V. In pobira base. Cizek MG27 je subwoofer ki potipa tudi najnižje frekvence (16Hz orgel na CD-ju Dallas wind mi dvigne leseni pod). Preko filtra so vse te frekvence bistveno utišane, poseka noge subwooferju.
No, verjamem da je za bolj 'skrčene' zvočnike to popolnoma neslišno, ne gre pa skozi v višji klasi, oziroma bi potrebno take filtre bolj radodarno dimenzionirati. Dinamika je tudi zmanjšana. |
Seveda vpliva okolje in kakšne naprave imaš. Predvidevam da tudi da je DIY boljši kot večina praznih dragih škatel. S temi filtri je tako kot s prehranskimi dodatki. Če si zdrav in zdravo ješ jih ne potrebuješ, čeprav Herta pravi nasprotno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6231 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2026 01:52 Naslov sporočila: |
|
|
Moja zgodovina beleži kar nekaj poskusov različnih diy RF filtrov toka. Povečini so bili pogojno ali občasno učinkoviti in vedno s pomanjkljivostmi. Vedno je dinamika šepala. Opisani na Cizeku pa je pokazal tudi porezano spodnjo oktavo. So pa bili bolj ko ne nekaj na pamet in skoraj zastonj.
Zato sem bil zelo zadržan, ko mi je bil ponujen tovrsten izdelek na test.
Na srečo se še vedno zanesem na svojo presojo in sem brez težav sposoben spremeniti mnenje kadar me kaj prepriča.
V našem krogu avdiofilov je tudi lastnik Cammino razdelilca s filtrom (cca 3.000+). Tega je ta kolega znotraj premeril in po vzoru sestavil podobno varianto s temi vrednostmi a cenejšim materialom.
https://www.6moons.com/audioreviews/cammino/1.html
Sigurno ni to isto, niti ima vse funkcije. Cena pa tudi ne, za en red velikosti nižja. Meni se všeči kako se obnese.
Pod vtisom in z obnovljenim libidom sem šel na internet brati teste in našel skoraj identične ugotovitve mojim. Eno je imeti skupek vtisov, drugo je to zapisati v mail in biti naknadno presenečen, da je še kdo napisal isto.
Naprimer Black Noise od Systems and Magic, ki sedaj stane okoli polovice tisočaka in se še vedno izdeluje po več kot 20 letih z eno samo revizijo, če sem prav razumel.
https://www.systemsandmagic.com/index_file/prodotti_en.htm
https://www.tntaudio.com/accessories/blacknoise_e.html
https://6moons.com/audioreviews/systemsmagic/blacknoise.html
Glede dinamike zgornje omejitve s filtrom ne poznam, ker si ne upam v bloku detonirati nekaj sto vatov po kanalu. S sigurnostjo pa lahko rečem, da se je področje tihih signalov poglobilo navzdol, sčistilo dogajanje - porezalo prislovično travico tam spodaj (hehe, tako reče naš joztom, ki se očitno sklicuje na tisto kar se vidi na osciloskopu, sploh če je zelene barve).
https://islandlabs.eu/ltz1000-noise-measurement.html
Torej dinamika navzdol se je razširila in se sedaj bistveno bolj jasno posluša na nižji glasnosti. Milina.
Nepojmljivo pa mi je kako interference z ultra visokim frekvenčnim spektrom zamutijo base na drugem koncu, dnu spektra. Kar se potem krepko popravi s pomočjo dobrega filtra.
---------
Tudi povijanje zvočniškega kabla zapelje v smer tistega - ko na živem, neojačanem koncertu rečeš - kdo je ugasnil visokotonce. Seveda visoki ostanejo, samo ne imponirajo se v cheap hifi maniri. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|