Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6211 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2025 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
GoldProf je napisal/a: |
...
Preverite sledilnost svojih dozic, tudi temperatura vpliva na korektnost! |
Yess.
Stara praksa veli, da pri sobni temperaturi krepko nižji od 20stopinj povečaš pritisk na iglo; pri krepko višji pa zmanjšaš. Zato tudi podajajo toleranco +/- pritiska / okvir znotraj katerega prilagajaš obtežitev. Seveda gre za ekstreme, ne boš se picajzljal za stopinjo ali dve manj ali več.
Recimo 16 pozimi se konkretno pozna in 25 ali več poleti tudi. Osebno klime ne vklapljam če ni vsaj 28stopinj.
Dober trik, kadar grem pozimi v poslušalnico - dokler se ta ogreje - uporabim kar halogensko lučko dovolj blizu (se uravna po občutku) pa ni potrebe po višanju pritiska igle. Poleti pa ne zbežim, moram nižati pritisk.
Mali termometerček v bližini je koristna reč, vse prevečkrat pozabimo na naprimer lampaša ali klaso A, ki izpod gramofona veselo kuri zrak na 30 in več stopinj v področju odjemne doze. Spremljamo dokler ne dobimo občutka in nadzora nad dogajanjem. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2025 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno sem se spraševal - tisti ko imajo VTA nastavitve zapisane za vsako LP posebej - ali imajo tudi temperaturno tabelo za odjemno dozo?
Namreč z višjo temperaturo se damper igle zmehča, kar povzroči da se igla bolj sesede. S tem se spremeni tudi VTA. In potem?..
Še nekaj.. statični (ko se LP ne vrti) VTA je eno, ko se plošča vrti pa iglo vleče naprej in ker je ta pod kotom (klasično 20stopinj, Grado celo 30) dobimo še vertikalno komponento, ki potegne odjemno dozo navzdol. Igla počepne, VTA je spremenjen kot bi spustil ročico odzadaj..
Hehe, ali greš po kislem ali preprosto ignoriraš.
Po mojem videnju je slednje bolj priročno. Magari z ekstra dolgo ročico, ki vse te komedije skrči. Vključno s travmami antiskatinga, pa še distorzijo na brazdah do etikete. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 627 Kraj: Ardro
|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2025 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ambasador, imaš prav, v neki točki popustiš in uživaš v muziki.
Lep tangencialni pozdrav. _________________ Canta e Cammina |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 591
|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2025 15:38 Naslov sporočila: |
|
|
Da, v tem je čar. Stalno nekaj šraufaš, nastavlješ. Kot je omenil@ambasador, tudi preveč picajzlast ne smeš biti, ker potem mikron gor, mikron dol, mikron levo, mikron desno, mikron naprej, mikron nazaj in tako v nedogled. Hudič se začne tam, ko nekaj popraviš-nastaviš, pa mimgrede zajebeš kje drugje, zato tudi beseda "kompromis" prav pride.
Najmanj dela je pri poslušanju CD ploščk, razen...
da ne bom spet kakšne izzval na dokazovanje in nepotrebne debate.
Uživajte v glasbi, saj temu je namenjena! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Avg 21, 2025 00:06 Naslov sporočila: |
|
|
Slišal, pa tudi bral report-e o Skyanalog. Vsekakor pozitivno, brez zadržkov, ma tudi neke evforije ni zaznati - se ve, kako to izgleda, ko se izdelek označi z giant killer. Glede na deželo izvora bi pričakoval kaj takega. V bistvu ni poceni in dobivam (napačen?) vtis da je samo ena od variacij na temo MC. 'Me too', kot rečejo angleži. Ali se motim?
Sigurno je fino, da za delovanje potrebuje pol manj pritiska na iglo. Kar zniža potrebo po navoru gramofona/ omili dinamični flutter.
Kot razumem ima damper/kolut, ki ni iz polne 'gume' ampak je neke vrste zračnica pod pritiskom. Manj materiala - nižja histereza, manj uskladiščene energije, hitrejši odziv - navajajo tehnične rešitve ki obljubljajo. Toda, kaj od tega gre v uho?
V primerjavi - že ko imaš izkušnjo z Denon 103, jo večina pozna in stane pol manj - kako se to med sabo zmeni? Recimo dinamika, impakt..
V tem rangu cene je bila Ortofon SPU N-E, nažalost je lani šla na tisočaka. Ta je še bolj divja z dinamiko (dinamike ni nikoli dovolj, ker je daleč najbolj zatirana stvar na posnetkih; tako daleč, da Lp-ji zvenijo bolj dinamično od CD-ja). Dinamičen MC na traktorskem pogonu gramofona, seveda.
-------------
https://skyanalog.com/wp-content/uploads/2025/01/Test_-Stereo_01_25_Skyanlaog-P1M_P-1G_ENG-.pdf
Tu je mala primerjava s Hana SL (shibata igla), jo ne spodnese. Variacija na temo, sobivata.. je nekoliko dražja, toda shibata je sama po sebi dražja (in boljša) _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Čet Avg 21, 2025 11:15; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Čet Avg 21, 2025 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Za nakup sem se odločil iz čiste radovednosti, seveda, prej prebral vse komentarje in teste iz tujega tiska. Za najcenejši M model se nisem odločil, ker bi imel kakšno Denonko v kitajski verziji, zato za nekoliko dražjo Green, je podobna VdH The Frog, ki sem jo že prej imel, vendar za 4x višjo ceno.
"Hana", tisk ji namenja kar precej pozornosti, vendar cenovno sodi nekam drugam. Kaj pomeni v primerjavi s Skyanalog nevem, bi moral imeti pri roki obe iz tega cenovnega razreda in potem primerjati.
"Me Too", da, pa nekoliko drugač. Že drugi po ceni model ima cantilever iz borona, v nadaljevanju rubin in safir, potem tuljava in vzmetenje se tudi razlikuje od že uveljavljenih, pa še kaj bi se našlo. Skratka, le nekoliko drugač od že ustaljenega stila. Dobro, igla bi lahko tudi bila MR ali SH, vendar je potem že cena vprašljiva in prodaja, oz. konkurenčni modeli.
Denon 103 je po moje najboljša MC dozica, seveda v svojem cenovnem rangu ali pa tudi višje. Je neprekosljiva. SkyGreen je drugačna, saj je tudi zgrajena drugač. Glasbeno je bolj "gospodska", polna finih detajlov, pokaže več po višini, globini in širini. Imam občutek, da inštrumenti zvenijo bolj živo pa tudi živahno, oz, da jih poslušaš pred sabo, da niso posnetki. Lahko jo primerjam z CAR 30, ki pa je vrhunska glavica tudi s primerno ceno. V cenovnem rangu morda AT 33PTG/2, s poudarkom živahnosti pri Sky. No tako pri meni, v mojem sistemu, morda kje boljše ali slabše, v vsakem primeru, doza je vredna nakupa.
Lp,G. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Avg 21, 2025 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za komentar.
ps
malo sem še pobrskal in si prebral test REF, druge po rang lestvici (ca 2.700 funtov s safirno iglo). Same pohvale.
Vedno se mi dopade kadar se naredi vsaj mala primerjava z obče znanimi izdelki, ker potem veš kje se kaj nahaja:
... another area where Skyanalog's golden MC needs no excuses is its massive - and I mean Denon DL103-grade massive - soundstage. The delight in picturing what is as familiar as a human being at a piano, as opposed to a gigantic orchestra, with such convincing presence in one's listening room must surely be what we're all pursuing?...
https://www.hifinews.com/content/skyanalog-ref _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Čet Sep 04, 2025 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
3.9.2025,
Po priporočilu proizvajalca, ca 35 ur igranja, sem se odločil za pregled nastavljenih parametrov(TF, VTA, Azimut...). Pri poslušanju plošče Duška Gojkovića Soul Connection Vol1, Enja Records,ENJ-8044 1 AAA, sem opazil(slišal), da v uvodu, kakšno minuto po štartu, za trenutek rahlo "zagrebe". Ker imam montirano še 1 ročko z Ortofon OM 20, sem takoj prešaltal na to glavo. Aha, tukaj se ne sliši, torej, posnetek je korekten. Sledile so raziskave, kaj je narobe. Čiščenje plošče, nastavitve...vse OK. Dam nazaj na Sky, spet. Iglo prekontroliram, očistim, štart isto, brrr. Da vidimo VTA, popolnoma vodoravno. Odstranim 3mm CFK mat in dam tanjšo vinilko za podlago. Ponovno pregled TF, popravek za malenkost, štart... poslušam 2 minuti, vse super. Dam libelico na shell in opazim, da je mehurček poravnan do črtice proti vrtišču ročke. Lotim se dvigovanja ročke za ca 3 mm, da dobim na plošči takšno izravnavo, da je mehurček poravnan z črtico na libelici.Še 1x preverim vse potrebne parametre, dam ploščo in ajd, da vidimo ali je to to..... ni problema, šiba brez brrr.
Če povzamem, očitno je, da SkyGreen mora malenkost biti nagnjena proti plošči.Sicer, proizvajalec navaja VTA 20stopinj, pri temperaturi 23stopinj in 1.35g TF, kar je težko izmeriti.
Bomo videli kaj se bo dogajalo pri kakšni drugi plošči.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Sep 05, 2025 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nekaj testih Skyanaloga na različnih koncih sveta se je ta ista zgodba ponavljala: vse v redu, na določenih modulacijah pa nastaja problem sledenja. Večina je poskusila z dviganjem obtežitve in potem je to izginilo. Povečanje obtežbe ima na geometrijsko pozicijo igle vs brazdi isti učinek kot dviganje ročke. Seveda pa ni prav isto iz vidika delovanja glavice - različna je pozicija tuljavic vs magnet kakor tudi bolj obremenjen damper.
V enem primeru so menjali na drugo ročico in je to izginilo..
Obstajajo nepojasnjeni pojavi resonanc glavic, ki pa se ne zgodijo na vseh ročicah, kot niti z vsemi glavicami na isti ročici
https://korfaudio.com/blog69
Tu je primer vzbujanja s prehodom preko kratkega 'kuclja' na plošči, ma ni razloga da se podobno ne zgodi tudi z nekaterimi modulacijami brazd. Je dobro pogledati tudi nadaljne bloge, ker se spusti v dodatne meritve in analize.
https://content-files.shure.com/KnowledgeBaseFiles/high-fidelity-phonograph-cartridge-technical-seminar-faq.pdf
Lahko da je posredi vertikalni 'scrubbing' povzročen z modulacijo brazde. Pojav ki ga je opisal Shure v svojem seminarju in ki povzroča občasen flutter. Bolj spodaj pod poglavjem - PHONO ARM DAMPING REVISITED
Vsako tako vibriranje povzroči da se razdalja diamant-vrtišče ročice krajša in daljša v ritmu resonance. Pomeni da hitrost plošče vs igli varira. Kar je definicija flutterja. Tudi sliši se tako, dobesedno zajodla.
Sem pa našel še ta diy link, kjer dodatno obravnavajo horizontalen (bočni) scrubbing
https://www.diyaudio.com/community/threads/dont-listen-to-records-on-fm.359025/
S kvantitativnimi ugotovitvami se strinjam, daljša ročica-manjši offset kot - bolje je. Tangencialna nudi še boljše obnašanje in scrubbing preseljen v območje manjše občutljivosti ušesa (3Hz horizontalno, 16Hz vertikalno za DL103 v mojem primeru). Je pa pozabil omeniti sprožilec - nekaj mora povzročiti nihanje. Tam kjer se sile vsled offset kota razstavijo nujno nastane bočna sila ki lahko sproži nihanje. Enkrat ko nastane pa se vse to sešteva, toda manjši je offset, bolj ostaja samo dolžina cantileverja v igri. Pri tangencialni se druga harmonska komponenta še dodatno odšteva..pa še izjemno redko pride do tega pojava ker ni offseta. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sob Sep 06, 2025 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
V zadnjem linku obravnava tudi obnašanje ViV ročic = brez offseta in antiskatinga. Praksa ki se hitro širi sodeč po koliko ročic je brez offseta bilo na Minhenskem sejmu. Tudi Yamaha se je pridružila trendu. Za ceno enormne kotne napake v ekstremih.
Torej še en vidik kaj in zakaj se kaj počne. V preteklosti to ni bilo možno eno iz razloga nepoznavanja kaj se dogaja in posledično fetiširanja kotne napake kot tudi demoniziranja odstopanj. Ki pa v praksi niso niti približno tako relevantne.
Spomnim samo, da trik z offsetom terja antiskating, ki je booster scrubbinga (sploh če ni dovolj dušen), kar ima še dodatne posledice. Po logiki - skating sila deluje na iglo - antiskating pa na ročico/ohišje odjemne doze. Med iglo in ohišjem je damper v katerem je igla vpeta. Ta damper je med kladivom in nakovalom - eden vleče sem, drugi tja. To ga enostransko mečka, igla ne deluje simetrično...
Tu so prednosti tangencialnih ročic, a kot je tudi avtar na forumu povedal, je razlika ali je tangencialka motorno poganjana - v tem primeru se obnaša kot ViV ročica samo brez kotne napake. Če gre za mehansko tangencialno pa se stvari malo drugače (bolje) postavijo.
Ko gre za tangencialno ročico se pojavijo drugi problemi in največje kritike letijo na zračno uležajenje, ki lahko vnaša dodatno bočno resonanco. Potem gre za.. kaj je manjše zlo.
No osebno sem tudi mnenja, da je pri zračnem ležaju problem ker vibracije ostanejo znotraj ročice - se ne odvedejo na gramofon. Vibracije namreč potujejo po površini / ene vrste skin efekt.
Za test poskusite glasbene vilice prisloniti na skalo - presenečeni boste kako glasno se oglasi skala. Drugi tak test je električni brivnik - med britjem ga prislonite na zid in ugotovite kako biiistveno manj, če sploh trese. Ker se vibracije odvedejo. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2025 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
Na to temo je toliko tega že napisanega, da nimam kaj pisat, razen, da nihče do sedaj ni našel "dokončno rešitev". Zanima me, kaj pa meni lastnik najboljših ročk na svetu, g.Franček o teh ViV RF ročkah.
Tukaj je "doktrina" japonskega samuraja K. Akimote in Francova "doktrina" vsaka na svojem bregu, vmes pa Tihi ocean.
Lahko zastavim, že tolikokrat zastavljeno vprašanje: "Kako lahko nekaj, kar krši toliko "pravil", zveni tako dobro?"
pa še to: zaradi enostavne montaže, lahko geometrijo za vsako ploščo nastaviš na novo, pač odvisno od širine posnetkov na plošči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2025 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ravno to, marsikaj se je zapečatilo/trajno usedlo in že apriori odklanjamo nove ugotovitve.
Pa res držijo stare dogme?
Za izračun resonance ročica/odjemna doza celo večnost velja Carlsonova formula in na spletu obstaja nebroj kalkulatorjev, ki ti izračunajo to resonanco.
A to ne pojasni kar nekaj dogajanj okoli tega. Če bi si prebral ponujene linke, bi prišel do tega, da izračun v frekvenčni domeni ne razkriva vsega. Ta kalkulator je Korf s pomočjo matematika prenovil in ponuja veliko uporabnejši vpogled v dogajanje:
https://korfaudio.com/calculator
-------------------------------------
Zadnjič me je Rudi spomnil naj si pogledam zadnji Korfov blog:
https://korfaudio.com/blog104
Ravno v povezavi distorzija vs geometrija ročice, ki razkriva presenetljive ugotovitve.
...Looking at the measurements, the first thing that springs to mind is "all the three theories, Löfgren's, Baerwald's and Stevenson's, are bunk". Their failure in predicting the measured harmonic distortion is complete. Not only the relationship between THD and radius is wrong. The very scale of expected THD is also off.
------------------------------------
Ta tema je gramofon - ročka - odjemna doza ...
Pravo mesto za debato o teh stvareh in kot je iz zgornjega razvidno, daleč od tega da ni kaj povedati.
Pa tudi naš Franc se zna pridružiti s svojo verzijo ročice, vsaj tako je nekoč v debati nakazal. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2025 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
11.aprila 2023 sem v temi Meritve v HIFI zapisal tole:
...Ko sem brskal za nazaj, sem za dopolnitev te debate našel še zametke izpred 7 let:
V tistem obdobju in isti temi je @ajka 'vrgel kost' za glodanje: ViV ročice.
Takrat sem to ocenil kot pač njihov kompromis. Če bodo dobili sledilce, bomo o tem razpravljali enkrat v bodočnosti. Kar se je z Yamaho GT5000 tudi zgodilo.
Morda bi se prej zgodilo, če bi ne bili v LP krizi - ko je bila še negotovost glede bodočnosti tega formata. Že kakšno leto to ni več vprašanje in stvari se začenjajo dogajati.
Mi je pa tudi sam Kuzma enkrat pred leti rekel, da razmišlja o taki varianti ročice. Nisem bil ravno navdušen nad idejo, pa ne da bi dvomil v rezultate. Bolj je problem prepričati avdiofile, da je kompromis z večjo kotno napako lahko tudi popolnoma sprejemljiv. Sploh po letih in letih demoniziranja.
Večkrat zapisal - če bi tangencialnost sama po sebi bila tak problem, potem bi se morala Marija prikazati 2x na eni strani LP-ja. Itak da se to ne zgodi tako ... _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2025 17:36 Naslov sporočila: |
|
|
Grafični prikaz ViVRF, 13", za boljše razumevanje ravnih ročk, oz.OA=0 stopinj
Žal, slaba slika iz ekrana, pa vseeno. Vidi se "potovanje" ročke, zelena črta.
Ročka je nastavljena na 11mm underhanga ali ca 90mm od spindla.
Približno 12 mm okoli "0" je področje nevtralnosti, oz. brez kotne napake, podobno lineartracker.
Kotna napaka proti sredini je ca 4.5stopinj, proti robu oz. začetku pa ca 5stopinj. Nula(0) je ca 90mm od spindla.
Dve ročki v pripravi 13" in 10" za testiranje, vidi se shell poravnan v linijo cevi. Na obeh ročkah bo za začetek Denon 103.

Nazadnje urejal/a GoldProf Čet Sep 11, 2025 08:12; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2025 23:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tebi je zelo preposto in hitro narediti teste, ker je shell vrtljiv.
Boš prvi z ugotovitvami..
Osebno sem si tudi zastavil tako probo, samo da zaradi direktne primerljivosti z mojimi prejšnjimi kreacijami moram izdelati ročico na novo, ker je cela/u komadu kot se reče/ od shell-a do protiuteži. Antiskating itak odpade kar nekoliko olajša delo. Bom pa z geometrijo repliciral kratko Yamaho tudi zato, da bo za moje frende, ki imajo staro ročico možna (eventuelna) menjava brez večjih prilagoditev.
Sem nameraval to že prej, a za mano je burno leto ko menjavam stanovanje po predhodni prodaji drugih dveh, ureditvi in selitvi ki je še v teku. Za nameček si bom do konca septembra še servisiral barko lesenjačo, ki s svojimi 8 tonami ni mačji kašelj. Uffa, nikoli konca.. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|