Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Postavitev zvočnikov na tla - opcije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vladej

Pridružen/-a: Tor Feb 2022 13:20
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2025 20:08    Naslov sporočila: Postavitev zvočnikov na tla - opcije Odgovori s citatom

Prebral sem veliko člankov na temo ali postravit zvočnike na špice ali na gumijaste nogice. Zdaj imam prvič imam samostoječe zvočnike Triangle Borea BR08. Zvočniki imajo lesen podstavek, na katerega se lahko privije špice ali pa samolepilne gumijaste podložke.

Za začetek sem zaradi lažjega premikanja po parketu zvočnike s podstavkom dal na 4mm debelo plutovinasto ploščo. Danes pa sem podstavke prilepil gumijaste podloške in jih dal direkt na parket. S tem nisem zadovoljen, ker se zvočniki precej zibajo in niso stabilni.

Najraje bi jim privil špice in jih dal na lepo polirano granitno ploščo.

Kakšne so vaše izkušnje s parketom?
Montiran špice in dam spodaj podloške?
Dam pod špice pluto? Kamnito ploščo?
Če kamen, kaj priporočate?

Vem, da je zadeva odvisna od sobe, zvočnikov in ušes, ampak nekaj rabim za začetek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2025 06:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špice s podloško so praviloma najboljše.

Probaš pa lahko tudi s pluto na tleh in koščki gume pod zvočnikom ( izrežeš 4 koščke -za en zvočnik iz stare zračnice od kolesa za začetek), lahko daš gumo direktno na tla in na njo zvočnik (sem pred mnogo mnogo leti to probal in je bilo OK). Problem gume je če tla niso popolnoma ravna, v takem primeru daj 3 koščke ali pa različne debeline gume za izravnavo.

Možnosti je veliko, poslušanje ti bo dalo odgovor.
vladej

Pridružen/-a: Tor Feb 2022 13:20
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2025 08:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kake ideje kje naročit lepo polirane plošče iz mamorja ali granita?
Da ne stane celo premoženje? Kar pri kakem kamnoseku?
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2025 16:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja zvočnika stojita na špicah in na 2 cm debelem granitu. Pod vsako granitno ploščo 4 blazinice (v vsakem vogalu) iz filca za zaščito parketa in za lažje premikanje.

senior

Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2025 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glasujem za konice in podložke (seveda z vdolbinico v sredini).
Zakaj trošiti denar za marmor?
P.
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2025 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

senior je napisal/a:
Glasujem za konice in podložke (seveda z vdolbinico v sredini).
Zakaj trošiti denar za marmor?
P.

Na svojem drugem sistemu imam takšno rešitev in se pri premikanju večkrat zgodi, da špice skočijo ven.
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2025 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo enostavno(tako pri meni). Podloška 4x40 iz carbona pod njo 2mm filc in na njej tudi(lahko tudi pluta), ko premikaš, da ti ne zdrsne.

Nazaj na vrh
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2025 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam zvočnike na špicah zapičene v parket.

Dokler sem jih pa vozil po sobi levo desno gor dol, sem imel pa spodaj tudi stare mikice.

Je pa res da komponente menjam na par desetletij Wink

Vprašanje... a ni vsak dodatna plast, karkoli že je, nekaj kar lahko resonira? Marmor, ok, ampak mora biti nekaj med njim in parketom, sploh če ni v nulo poravnan, potem pa špice v ta marmor, itd.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2025 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri marmorni/granitni plošči je potem potrebno poskrbeti za spoj marmorja/granita s tlemi tako da si zopet na začetku problema. Ne vidim nobene dodane vrednosti. Bolje dati marmor/granit na zvočnik.

Jaz osebno ne kompliciram, samo štiri filc podloge dam v kote. To stoji dovolj stabilno, čeprav ni trdno in je enostavno premikati. Zaradi zibanja nisem opazil nobenih težav. Si pa predstavljam da mora biti neka frekvenca, ki bi sprožila zibanje ki bi povzročilo luknjo na tej frekvenci, ampak lahko da sploh ni v spektru.

GoldProf-ov način ali pa s kovinskim podložkom pod špicami izgleda precej dobro.
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 10, 2025 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sama geometrija špic ima vlogo v tem kako odvaja vibracije v tla.... vec ko je nekih vmesnih elementov, slabse je to odvajanje,....vsaj po besedah tistih ki so se bolj poglabljali v ta problem....

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu