Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2795 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2025 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
dabiblo je napisal/a: | JAZZZ je napisal/a: |
Hm, pred kratkim mi je konstruktor samo podvojil ožičenje v napajalnem kablu in ne boš verjel, kakšna razlika je bila - še najbolj v spodnjih basih. In to na streamerju(DAC je zunanji). |
Vprašanje.
Ali bi ta trditev prestala slepi test oziroma test pri povprečnem ljubiteljskem poslušalcu? V smislu, da se predvaja isti komad na dveh enakih komponentah istočasno (komponenta A z napajalnim kablom X, komponenta B z napajalnim kablom Y). Na stikalu se med predvajanjem preklaplja signal A/B. Poslušalec posluša komad v celoti in po trditvi bi lahko do sekunde natančno navedel časovnico, kdaj je bil predvajan komad iz komponente A in kdaj iz komponente B.
Sem prav razumel? |
Da ne bo nesporazumov bom opisal dva testa. Streamer in napajalni kabel sem testiral v primerjavi s CDPjem, kjer sta oba priklopljena na isti DAC. Z vsemi spremembami(switcer, UTP kabel, AES/EBU kabel in sedaj napajalni kabel, se je zvok streamerja zelo približal CDPju ! Toliko, da ga sedaj lahko poslušam. Danes pa bom stestiral še z UTP kablom od vtičnice do switcherja in boljši napajalni kabel na modemu(Telekom).
Drugi test napajalnih kablov pa izvajam v studiu. Na studijski komponenti zamenjam kabel in skoznjo spustim komad in ga posnamem. Potem kabel zamenjan in posnamem. In tako posnamem z nekaj kabli. Nato pa poslušam posnetke. Pred leti sem na temo vpliva napajalnih tudi ponudil vse te WAVe, pa ni bilo zanimanja. Se mi zdi, da so le redki, ki lahko naredijo take teste. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

Pridružen/-a: Pon Mar 2017 14:27 Prispevkov: 179 Kraj: Izlake
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2025 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
@JAZZZ, kot vidim si moje vprašanje dojel kot neko pripombo ali neka takega in ne kot dejansko vprašanje nekega ljubiteljskega poslušalca, katerega zanima ali bi sploh ločil med kabli kateri so vključeni v komponento. Nimam komponent takega ranga, zgolj vse skupaj za nekaj k€ in zamenjal sem manj kot 10 komponent v teh nekaj letih hobija. Ko nekaj kupujem stestiram pred nakupom v svojem prostoru, če se le da tako dogovoriti s prodajalcem. Verjamem pa, da se pri dragih zadevah kupuje tudi prestiž, to je nkaj kar je povsod poleg v ceni.
Ker po prebranem sodeč zastavljam začetniška vprašanja, me zanima še nekaj, do koliko € potem greste izkušeni poslušalci pri stavah, do 50, 100k€ ali 300k€ na mizo al koliko? Mene so učili starši, da stavljajo zgolj pijanci, pa brez zamere ok. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2795 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2025 15:36 Naslov sporočila: |
|
|
dabiblo je napisal/a: | @JAZZZ, kot vidim si moje vprašanje dojel kot neko pripombo ali neka takega in ne kot dejansko vprašanje nekega ljubiteljskega poslušalca, katerega zanima ali bi sploh ločil med kabli kateri so vključeni v komponento. Nimam komponent takega ranga, zgolj vse skupaj za nekaj k€ in zamenjal sem manj kot 10 komponent v teh nekaj letih hobija. Ko nekaj kupujem stestiram pred nakupom v svojem prostoru, če se le da tako dogovoriti s prodajalcem. Verjamem pa, da se pri dragih zadevah kupuje tudi prestiž, to je nkaj kar je povsod poleg v ceni.
Ker po prebranem sodeč zastavljam začetniška vprašanja, me zanima še nekaj, do koliko € potem greste izkušeni poslušalci pri stavah, do 50, 100k€ ali 300k€ na mizo al koliko? Mene so učili starši, da stavljajo zgolj pijanci, pa brez zamere ok. |
Stave niso samo gostilniške v današnjem času, povej staršem, da se svet spreminja. Danes lahko staviš tudi na nekaj, v kar si prepričan. Veš, mene so starši naučili, da ne govorim kar nekaj v prazno, ampak da se oglašam tam, kjer imam zadosti izkušenj.
Spraševal sem te, če si kdaj naredil AB test , ko si kupoval svoje komponente? In če ne, zakaj drugie sprašuješ, če bi v AB testu slišali razliko? V mojem primeru bi moral dobiti še en Rose 150B streamer, še en Audio Note DAC 2.1 signature z enakimi Telefunken ECC88C lampami, enake interkonekte, enaka AES/EBU kabla, pa enake nogice pod komponentami.. To je potrebno za "tvoj" AB test, se pravi skoraj nemogoče v SLO.
V drugem postu sem ti obširno napisal, kako delam test tam, kjer je mogoče.
Ko enkrat doživiš na stotine akustičnih koncertov, ko posnameš na stotine akustičnih koncertov, potem veš, kaj potrebuješ v domačem sistemu. Takrat lahko tudi kritiziraš "prestižne" komponente ranga 100K in ne samo, da se sliniš, ko jih slišiš.
Potem pa še o prestižu. Dolgo časa nisem vlagal "prestiž" v avto(ga nisem imel), ampak v HIFI in plošče, ki jih je sedaj okoli 5000. Ali misliš, da za nekoga, ki je zadovoljen z BT zvočnikom, tvoj sistem ni prestiž???
Svetujem, da prebereš obširno temo in debate o napajalcih, preden butneš nekaj v prazno. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2025 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Po prebranem sodeč bi se dalo kaj na bolj kratek in normalen način odgovoriti na prvo zastavljeno vprašanje. Med drugim bi zadoščal že zadnji napisan stavek in bi bilo to to. Super si opisal tudi kako izvajaš primerjave, hvala za opis. Vse dobro in naj špila tako, da ne boš več rabil upgrejdov, lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1623 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2025 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Avdio znanstveniki prisegajo na meritve. Čim nekdo pove, da je slišal (ni izmeril) razliko, še posebej ko gre za napajalne kable, takoj izstrelijo vprašanje o slepih testih.
Kvalitetnejšo (dražjo) opremo opisujejo kot prestiž in se tolažijo, da so meritve dokazale, da je cenena kitajska oprema s top ASR liste dejansko boljša. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

|
Objavljeno: Čet Apr 03, 2025 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
benma je napisal/a: | Avdio znanstveniki prisegajo na meritve. Čim nekdo pove, da je slišal (ni izmeril) razliko, še posebej ko gre za napajalne kable, takoj izstrelijo vprašanje o slepih testih.
Kvalitetnejšo (dražjo) opremo opisujejo kot prestiž in se tolažijo, da so meritve dokazale, da je cenena kitajska oprema s top ASR liste dejansko boljša. |
Jaz sicer ne vem, kako tvoj sluh funkcionira, ampak zaenkrat moj sluh še vedno deluje precej osnovno – samo na začetniškem frekvenčnem spektru, ki se ga še da izmeriti. Tistega drugega, nemerljivega spektra še nisem uspel ujeti, ampak bom še malo prebral in se pripravim, preden skočim na višje slušne nivoje, ki jih ne moremo kar izmeriti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14 Prispevkov: 37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 03, 2025 16:24 Naslov sporočila: |
|
|
dabiblo in ostali, predlagam eno izmed najcenejših stvari za boljši vpogled v sistem in njegove malenkosti v njem in to je dobra postavitev zvočnikov,
Postavi zvočnike tako da ti zginejo in da je soundstage pravi na ta način lahko najlažje in očitno zaznaš vsako melenkost spremembe v zvoku.
Naprimer zelo enostavno je zaznati razliko med kabli kajti na ta način je najlažje zaznati razlike kot so globina, širina višina, dinamika, bass, prostor in razne koloracije, in nekatere neumnosti prisotne v posnetkih nekateri kabli jih odkrivajo nekateri zakrivajo in ...
vsaka stvar v sistemu nekako malenkostno drugače vpliva na končni rezultat.
Recmo k smo v temi napajalci, naprimer mi z audio prijatelji se ne pogovarjamo ali kabel dela ali ne pogovarjamo se kako dela in kaj doprinese in na kakšen način tudi kako se ujame v sistemu....
Ni enostavno postavit sistem da razkriva nekaj več magije ( pravi soundstage ) vendar postavitev zvočnikov je najbolj pomembna.
In to velja za vse sisteme ne glede na njihov buget.
Sam ne dam veliko na meritve, kajti vem kaj slišim prav tako tudi ostali prijatelji slišijo podobno čeprav ima svak svoje preference, vendar performance (testa) dojamemo in slišimo dokaj eneko.
Ko pa si že omenil slepi test sem ga parkrat za hec sprobal na svojih družinskih članih.
Naprimer nazadnje cca 1/2 leta nazaj sem se igral in naredil rošado 2 napajalnih kablov, Isti proizvajalec vendar različen rang.
Dopoldan ena konfiguracija popoldan druga in hčera ni vedela za spremembo:
In ja vidim da bobro sliši kljub težavam ki jih je imela z ušesi, Zvok performance njene pesmi dop. in pop. je opisala tako kakor sem tudi jaz opazil.
No kakor sem že omeni za meritve uporabljam ušesa in to mi več kot zadovoljivo.
Če si pošten sam do sebe in v kolikor se kritično lotiš poslušanja enostavno slišiš vsako spremembo.
Pa brez zamer kajti postavitev zvočnikov in njihov performance se tiče vsakega od nas, no vprašanje koliko je zahteven poslušalec sam.
K pa bolje pomislim, pa imam veliko stvari v sistemu ki so na papirju meritve slabe, proizvajalec ojačevalnika ki ga uporabljam pravi da ima 1% distorzije, prav tako kablovje ki ga uporabljam ne poda spec. kajti predvidevam da so kontra dobrim številkam, DAC je clo na lampe kar tud na papirju ni blesteče (predvidevam )
A na koncu zvok božanski, soundstage zelo dober, zvočniki v marsiketerem posnetku zginejo v celoti.
Skratka uzitek poslušanja in uživanja v tem našem hobiju.
Tko po mojih izkušnjah.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2025 09:08 Naslov sporočila: |
|
|
mihec je napisal/a: | dabiblo in ostali, predlagam eno izmed najcenejših stvari za boljši vpogled v sistem in njegove malenkosti v njem in to je dobra postavitev zvočnikov,
Postavi zvočnike tako da ti zginejo in da je soundstage pravi na ta način lahko najlažje in očitno zaznaš vsako melenkost spremembe v zvoku.
Naprimer zelo enostavno je zaznati razliko med kabli kajti na ta način je najlažje zaznati razlike kot so globina, širina višina, dinamika, bass, prostor in razne koloracije, in nekatere neumnosti prisotne v posnetkih nekateri kabli jih odkrivajo nekateri zakrivajo in ...
vsaka stvar v sistemu nekako malenkostno drugače vpliva na končni rezultat.
Recmo k smo v temi napajalci, naprimer mi z audio prijatelji se ne pogovarjamo ali kabel dela ali ne pogovarjamo se kako dela in kaj doprinese in na kakšen način tudi kako se ujame v sistemu....
Ni enostavno postavit sistem da razkriva nekaj več magije ( pravi soundstage ) vendar postavitev zvočnikov je najbolj pomembna.
In to velja za vse sisteme ne glede na njihov buget.
Sam ne dam veliko na meritve, kajti vem kaj slišim prav tako tudi ostali prijatelji slišijo podobno čeprav ima svak svoje preference, vendar performance (testa) dojamemo in slišimo dokaj eneko.
Ko pa si že omenil slepi test sem ga parkrat za hec sprobal na svojih družinskih članih.
Naprimer nazadnje cca 1/2 leta nazaj sem se igral in naredil rošado 2 napajalnih kablov, Isti proizvajalec vendar različen rang.
Dopoldan ena konfiguracija popoldan druga in hčera ni vedela za spremembo:
In ja vidim da bobro sliši kljub težavam ki jih je imela z ušesi, Zvok performance njene pesmi dop. in pop. je opisala tako kakor sem tudi jaz opazil.
No kakor sem že omeni za meritve uporabljam ušesa in to mi več kot zadovoljivo.
Če si pošten sam do sebe in v kolikor se kritično lotiš poslušanja enostavno slišiš vsako spremembo.
Pa brez zamer kajti postavitev zvočnikov in njihov performance se tiče vsakega od nas, no vprašanje koliko je zahteven poslušalec sam.
K pa bolje pomislim, pa imam veliko stvari v sistemu ki so na papirju meritve slabe, proizvajalec ojačevalnika ki ga uporabljam pravi da ima 1% distorzije, prav tako kablovje ki ga uporabljam ne poda spec. kajti predvidevam da so kontra dobrim številkam, DAC je clo na lampe kar tud na papirju ni blesteče (predvidevam )
A na koncu zvok božanski, soundstage zelo dober, zvočniki v marsiketerem posnetku zginejo v celoti.
Skratka uzitek poslušanja in uživanja v tem našem hobiju.
Tko po mojih izkušnjah.
LP |
Mihec lepo napisano, se strinjam z napisanim, saj po kaj drugačni poti kot da imam oder in postavitev pred seboj, ter da zvočniki "izginejo" si niti ne predstavljam, da bi doživel glasbo kot jo poslušam in stremel k boljši izkušnji Zato sem tud zamenjal nekaj opreme v teh par letih. Moje mnenje je, da prostor in zvočniki (in seveda postavitev le-teh) najbolj vplivajo na vse kar se sliši. Če ta osnova ni optimalno postavljena je vseeno na kaj priključiš čudež od škatel iz katerih prihaja zvok - moje začetniško mnenje.
Skeptičen pa sem, vsaj v tisti zame zdravi meri vedno, sploh ko zadeve pogledam iz pač svojega pogleda. Npr. bom ti podal en primer... Zakaj neko podjetje ki izdeluje hifi komponento cenovnega razreda, recimo 5 ali 25k€ ali 75k€, zakaj meniš da oni ne dajo kabla ki bi še dodatno "izboljšal" doživetje poslušalca? Tak kabel bi njih stal tretjino prodajne cene, sploh pri teh količinah prodane robe, in bi stopili verjetno še stopničko ali dve višje v rangu kakovosti, al kaj. Meniš da oni ne bi znali to narediti za svojo napravo kljub temu da obvladajo vse kar naj bi se kakovosti izdelave tikalo, ali pa zato, da ker vsak kabel zveni toliko drugače? A oni potem dajo poleg takšne naprave od 20k€ univerzalen kabel, ki zveni "neutralno" al kako meniš da se odločijo. Da sem na njihovem mestu bi pa ja enostavno kot možnost pri nakupu dal kupcu v ponudbo poleg še recimo en napajalni kabel, ki poudari recimo spodnje base, a ne bi bilo to smiselen cilj ponudbe za kupca, ki bi s takim kablom potem lahko odmislil sw ali karkoli v tej smeri? win-win sutacija za kupca.
seveda še nisem imel te izkušnje, da bi preizkusil kabel, ki bi mi "obarval" zvok, zato sem se verjetno tudi vključil v to solato. Verjamem, da se mi bo ponudila ta priložnost in bom tudi takrat to jasno napisal oz. komu pokomentiral svoje občutke. Verjamem, da se lahko debatira v normalnem tonu, če je le želja po tem in to celo v takšni temi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6211 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2025 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Kabli lahko zelo vplivajo na zvok. Verjamem vsem, ki to doživljajo. Vse prevečkrat sem to slišal na raznih koncih.
Slišal pa sem še marsikaj drugega, kar mi je dalo misliti.
Naprimer rešiš križanko vseh kablov in čez čas želiš preizkusiti noviteto. To vklopiš v sistem in zvočno podre celoto. Ampak nekaj stvari, ki so ti prej manjkale, sedaj imaš. Dovolj zanimivo da pričneš znova graditi ... ampak tu so še občasne menjave aparatur..
To poznajo vsi, ki žonglirajo s kabli. Točno se ve, da temu ni konca dokler se ti definitivno ne 'spipa' (dopizdi je tudi uporabljen izraz).
--------------------------------------------
Obstaja drugi vidik iste zadeve:
Glede kje tiči trik napajalnih kablov sem mnenja (v drugi temi že obdelal) na bazi testov ki sem jih delal - da je v igri ground loop.
Čim je ozemljitev naprave v stiku z maso signala - evo ti ground loop in signal se prosto sprehaja po ozemljitvenem vodu napajalnih kablov. Vse do vključno razdelilne letve in potem po drugih kablih do vseh povezanih naprav. To seveda nepredvidljivo vpliva na zvok. To tudi pojasni zakaj je vpliv kablov samo do razdelilca, tisto iz druge strani pa je izven dogajanja.
Zato si v studijih ne belijo glave z napajalnimi kabli, kadar je vsa mašinerija balansirana in posledično vsa ozemljitev popolnoma izvzeta iz zvočne enačbe.
Pametni japonci, pa še kdo, sploh nimajo ozemljitvenega jezička v IEC priključku za 220V na hrbtni strani naprav, da se izognejo temu problemu. Še top Yamahini ojačevalci, ki so balansirane gradnje nimajo tega.
-----------------------------------------------------------
Za zaokrožiti vplive na zvok je potrebno upoštevati še motnje - tiste 'po luftu' izločiš z oklopljenim kablom, tiste po mreži pa s filtri.
Naprave s poenostavljenin napajanjem so zelo izpostavljene. Večinoma gre za minimalistične dizajne in v takem se moraš sprijazniti s tem, da bodo pod vplivom vseh možnih motenj.
Tukaj je še DC komponenta prisotna v mreži na 220V, ki jo preprosto eliminiraš z DC blockerjem. Ta je pogost vzrok za popoldanski in dopoldanski zvok hifija.
Kabel vpliva? Absolutno. Če pa potegneš določene poteze, se izogneš vsej tej mižeriji.
--------------------------
Še nekaj drobnega tiska, ki pa ne bo droben, ker je pomemben:
Obstaja veliko napajalnih kablov ki so narejeni za to, da delajo razliko (beri škodo). Niso mišljeni kot izboljšava ampak kot drugačnost. Da se lovi naivneže na limanice. Če tu padeš noter si ga naje..
V trenutku jih razkrinkaš - samo na televizijo jih priklopi. Šokirani boste kako lahko sfrkne sliko, naredi da določena barva (ponavadi rdeča ali zelena) se razliva ipd. Tudi sperejo barve, kakor kateri.
Hehe, pri Panasonicu strogo zabičajo da se ne uporabi drugi kabel od priloženega. Poskusite, zabava je zagotovljena. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1623 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2025 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Poznam primer, ko proizvajalec naprave za 10k opcijsko ponuja tudi napajalni kabel. Zanimivo je zakaj so se odloćili za to potezo.
http://www.resolutionaudio.com/?page_id=60
Iz tega primera lahko sklepamo, da zgolj majhen odstotek kupcev opreme v tem cenovnem rangu uporabi napajalni kabel, ki pride zraven opreme.
Tudi moja dva napajalna kabla, ki sta prispela zraven obeh mono blokov, ki sicer nista v visokem cenovnem rangu, sta še kar lepo tovarniško zapakirana.
 _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2025 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
dabiblo
Odgovor je simple. Proizvajalcem 5k-75k ojačevalnikov je najlažje dat poleg navaden kabel ki ga enostavno ne rabiš kajti jaz vem kaj men najbolj odgovarja in tega se oni zelo zavedajo in ni potrebe po razvoju kablov.( tudi ? kaj bi jim sploh uspelo saj veš če si odličen v eni stvari še ne pomeni da bo drug produkt fenomenalen možnosti je malo realno gledano sploh če hočes se borit proti firmam ki razvijajo in so v samem vrhu že 25 let.
Na primer Nelson Pass je enkrat izjavil da nekateri kupci že v startu pri nakupu izjavijo da ni potrbe da jim dodajo napajalni kabel poleg kajti ga ne rabijo.
V kolikor veš kakšen zvok hočes iščeš potem se držiš svoje poti.
V kolikor ne veš kaj hočeš, iščeš pa ti lahko prodajo ni da ni.
Pa se enkrat omenim da odličen kabel je zbalansiran kabel ne un ki ti da bass.
Zbalansiral kabel ima mora imeti vsega obilo, no težko opišem izkušnje nekomu ki ne pozna in ni izkusil, dobro je poznat audiofilski slovar kajti poleg svetlo toplo je ogromno enih stvari zelo se pozna na blackback groundu se pravi kako je slika projecirana na platno, soundstage širrina globina višina tudi definicija bassa in srednjih visokih je bistveno boljša skratka dober kabel ti da veliko več kot navaden.
Moja preferenca je dokar drugaćna od marsi koga meni je najbolj pomembna muzikalija, velik prostor v vse smeri pa da je zvok dalj odmaknjen od mene ne da ga imam čisto blizu sebe, seveda da detajli morajo bit lepo slišni in slika brez koloracije, odprtost in da je spodnji register definiran ne sam da je bass, visoki srednji ista pesem.
Težko na hito opišem kaj hočem povedat, a ok.
A v kolikor se ćlovek sprašuje ali rabi kable ali ne je prvo da si uredi sistem in da postavi zvočnike vsaj dobro če ne odlično, kajti kabel ti ne bo rešil soundstage če ga že v štartu ni.
Najprej temelji in potem gradiš naprej, kabli niso nujni in nobeden ne pravi da jih rabiš, vprašanje je koliko si kritičen do svojega sistema in kaj hočeš doseči.
Tako bi morali gledat iz te strani.
Prvi korak je prave velikosti soundstage iz tega izhajaš naprej če želiš seveda.
Enostavno je odvisno od zahtevnosti poslušalca koliko to njemu pomeni.
Pravila ni postaviš si ga sam.
Tko na hitro iz mojega vidika.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2025 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador
Žongliranje s kabli.
Moraš se zavedat da večina žongliranja ne more doprinest nekih sadov vsaj v veliki večini pustmo par redkih srečnežev ki imajo na voljo ogromno kablov za testirat v svojem sistemu.
Ok zakaj naj povem.
Recmo daš svetel kabel na DAC in topel kabel na ojačevalec in kaj dobiš ja dokaj zbalansiran sound kao
in če pol zamenjaš- kupiš topel kabel in daš na DAC pol pa si rečeš uff ta kabel pa je pre topel.
A ubistvu žongliraš z kabli ki niso zbalansirani. in tko se vrtiš v krogu in loviš svor rep vem sem bil tam.
Ko enkrat veš kaj hočeš iščeš je veliko lažje in mogoče najceneje da greš in narediš full loom kablov enega proizvajalca, ne da kupuješ in čaraš z različnimi proizvajalci.
Nekatere tehnologije proizvajalcev se celo tepejo med seboj nekatere pa ne sodelujejo prav veliko med seboj, tko da dejansko ne veš kako kabel upliva na performance v kolikor žongliraš z njimi, misliš da veš a u bistvu ne veš vsaj večina ljudi ki tako prakticirane ne ve resnice.
Za to tudi taka zmeda v svetu kablov kajti redko kdo se loti stvari po propisu ( kao )
Za boljše razumevanje bi moral najprej v full loom enega proizvajalca da vidiš kaj to pomeni pa pol žongliranje če že hočeš žonglirat.
No kakor sem omenil pravila ni in odločitve so od vsakega posameznika.
Velikokrat zasledim tvoje težave z ground loope in po pravici povedano niti ne razumem kajti jaz teh težav nimam ali pa enostavno ne slišim in ne vem tko da ? sem skeptičen in se sprašujem kje sploh tiči problem.
Audiofili ki skoz menjavajo in žonglirajo ponavadi ne vedo kaj sploh hočejo kaj iščejo kater performance, in tako pol menjajo k gate in nikoli ni tisto saj ne mora bit no razen če imaš srečo
Sistem se gradi počasi in premišljeno vsi najbolj zveneči sistemi ki jih poznam so bili zgrajeni počasi in z občutkom, prav tako je vsak od njih vedel kaj hoče, in na koncu tudi temu primeren rezultat.
IMHO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2025 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tehnologije različnih proizvajalcev se lahko stepejo med seboj.
Sem izkusil in po te izkušnji sem se veliko naučil.
Na hitro da opišem mogoče bo bolj jasno kaj sem hotel povedat.
Imel sem sistem postavljen vse ok uživaški zvok, sem bi pa v pričakovanju novih zvočniških kablov ki so bili na poti.
Mi pa prijatelj v tistem posodi njegov RCA na test, dam v sistem in bil sem presenečen performance boljši kakor z mojim RCA, nakar čez en teden dobim zvočniške ( used- že dobro uigrane ) in dam notri.
Soundstage se je v celoti sesedel skratka veliko slabše kljub zelo dragim zvočniškim ki bi moralo bit odlično, vendar bilo je zanič, po treh dneh vstanem iz stola da zamenjam zvočniške za moje stare, nakar se spomnem da bom bolj razumel zvok v kolikor dam v sistem moje RCA in to tudi naredim.
Dam play in walllaa soundstage ogromen in še nikoli toliko vrhunski kot sedaj.
No če nebi zamenjal rca bi najverjetneje imel čisto narobno mišljenje.
Zaključek tehnologije so se med seboj steple čeprav je slo za sosednji kabel a vendar bi mislil da je zvočniški tisti osumljenec ki je naredil na slabo.
E tko je to žongliranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6211 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2025 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
mihec je napisal/a: | ambasador
.....
Velikokrat zasledim tvoje težave z ground loope in po pravici povedano niti ne razumem kajti jaz teh težav nimam ali pa enostavno ne slišim in ne vem tko da ? sem skeptičen in se sprašujem kje sploh tiči problem.
.....
|
Preprosto - z multimetrom preveriš ali je kontakt za ozemljitev v kratkem stiku z maso signala na činču vhodov/izhodov.
Torej pomeri se sredinski pin na IEC vtičnici in zunanji plašč na RCA vtiču.
Če je to v stiku, ti gre minus signala po interkonektu in tudi po napajalnem kablu (po ozemljitvi) do vtiča (oyaide po možnosti) na razdelilno letev - od tu preko ozemljitvenih štangic ki povezujejo vse vtičnice - na naslednji vtič in preko drugega napajalnega kabla na na naslednjo napravo.
Zanka (loop) je sklenjena - masa signala pride po 3 (treh) poteh - dve sta masi interkonekta za levi in desni kanal, tretja pa preko dveh napajalnih kablov povezanih v razdelilni letvi.
To v primeru ko imaš dve aparaturi. Če so na letvi še druge aperture, nastane orgija, ko signal blodi še po drugih napravah..
Kako se to sliši pa dobro veste - preko zvoka napajalnih kablov.
Če tega ni, se zvok napajalnih kablov z menjavo - ne spreminja.
To še ne pomeni da ni razlik med kabli, ker so tu še RF motnje po luftu in DC prisoten v mrežnem napajanju. Za to dvoje, pa kot rečeno, je dobro imeti napajalni kabel oklopljen in pa DC blocker filter.
------------------------
Na temo priloženega napajalnega kabla:
kolega me kliče - na pomoč, kupil MusicalFidelity DAC in zvok ne velja nič. Skočim v avto in zviz na hrib kjer stanuje. Poslušam in res, sliši se kr'neki.
En čas rabim, preden mi se posveti in vprašam - si uporabil priloženi napajalni kabel?
Ma, ne. Kje pa. To je navadno s****e, ne pride v obzir. Takoj sem dal specialnega - se pohvali.
Na njegovo veliko grozo zahtevam da uporabi priloženi kabel, sem imel problem ga prepričat.
Nadaljevanje zgodbe je točno to kar že sumite da se je zgodilo - normalen zvok, še dobro je igralo za povrh.
Morala? preden se gre menjavati kable, je dobro najprej preposlušati s priloženim. Če pa ni priloženega se uporabi navaden standarden kabel. Potem pa naprej po izbiri. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
|
Objavljeno: Ned Apr 06, 2025 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador
Velikokrat sem bral ko si pisal o ground loopih in nikoli nisem razumel in tudi sedaj ne razumem. Jaz bi rekel da je problem nekje vendar ne v napajalnih kablih.
V kolikor bi bili napajalni kabli krivi za takšna početja bi vsaj polovica sveta vedela in govorila v tem.
Bi te pa prosil da opišeš kako se to sliši v kolikor imaš za merilno napravo samo ušesa.
Zanima me tudi kateri napajalni kabli so bili uporabljeni da so te težave bile prisotne.
Kajti jaz enostavno ne vidim da kabel za 1$ ne dela loopov in kabel za $$$$ jih dela.
Za to me zanima bolj detajlno kateri proizvajalec je sposoben takšen kabel podat na tržišče |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|