Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Bookshelf zvočniki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 04, 2024 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Kot pravijo "100 ljudi 100 čudi", tako je tudi "100 zvočnikov 100 različnih zvokov" ... Enim dopade "vintage" zvok drugim ekstra "analitično" in potem še vse vmes ... Tako, da, če ni ojačevalec pretežak, z njim od vrat do vrat na demo, le tako bo manj možnosti "strela v prazno" ...
Poznam preveč ljudi, ki berejo in berejo hvalnice plačanim testom, ne da bi vedeli vsaj malo kako "zvočnik" zveni Crying or Very sad Wink. In ker nimajo izkušenj s poslušanjem, znajo pa vse pisane teste na pamet, sploh nimajo "lastnega mnenja" Embarassed Wink Laughing
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 05, 2024 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojko je napisal/a:
kgorazd je napisal/a:
Hvala za odgovor. Toshibe zvokovno poznate? Glede na leto izdelave je verjetno kar težko dobiti dobro ohranjene. Tehnk5nossm, da bi jih obnavljal.

Brez skrbi, to dobro dela, sploh na lampo, tudi na simpl EL84
S čimerkoli drugim boš za veliko več denarja mim udaril.
"Male škatle velik zvok" in podobne reči pa ne obstajajo, pozabi.

Obstajajo, obstajajo in še kako.
Skombiniraj fullrange Auratone (kocka s 17cm stranicami) in 2A3 single ended ojačevalec/direktno grete triode/ - zvočnike lahko postaviš štiri metre narazen in dobiš maltene cinemascope stereo sliko. Isto sem dosegel z eksperimentalnim OTL lampašem.
Auratone sem imel 20 let doma in lahko povem, da na tranzistor mi nikoli ni uspelo ponoviti tega. Danes vem zakaj. Prešvoh so bili. Pa verjetno ni sama moč posredi.

Kar nas pripelje do druge znane kombinacije - ultra močen tranzistorski ojačevalec na mini zvočnikih.
V Universaltecnici v Trstu sem nekoč vpadel v veliko poslušalnico s SonusFaber Minima in McIntosh mono končnimi stopnjami. 3x lahko ugibate kako se je slišalo - cinemascope. Zvok za ne verjet ob absurdu da je bila mono stopnja dupla po volumnu od obeh zvočnikov skupaj, pa kabli ki so šli na zvočnike z lepilnim trakom na stojalih da ne prekucnejo zvočnikov.

Ima to smisel?
Takrat mogoče res ne, danes pa imamo D klaso ojačevalce z ogromno močjo in nizko ceno, težo in volumnom.
Poskusil sem z mojim D-class Spectronom na Philips mini zvočnike s tračnim visokotoncem in ... neverjetno, deluje. Ti zvočniki so bili del mini hifi sistema Phlips MCD in je v kompletu koštalo 350eurov z zvočniki vred.
V vseh meni znanih primerih so bili zvočniki zelo narazen postavljeni.

Kaj se dogaja? Zgornji del spektra postane tako voluminozen, da kar spregledaš/ ne moti pomanjkanje energije spodnjega dela spektra. Pa ostaneš odprtih ust.
Iz istega razloga se tudi na floorstanderjih v high endu priklaplja sorazmerno močnejše, kilovatne, ojačevalce, ker zagotovijo voluminozno enormno sceno v vseh smereh. Pa čeprav rabiš samo delček razpoložljive moči. Isto velja za zvočniške kable, katerim kvadratura mora rasti z močjo. Sicer pozabi na voluminozno sliko. Ni kot se reče - mala pi.. je velika stvar, hahaha
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 05, 2024 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fullrange je specifika, neposreden in "cinemascope" zvok, s kakimi Supravox "pojejo angelci", ni pa to za povprečnega uporabnika,

Auratoine dobro poznam, v studijih so pogosti za kontrolo končnega mixa. Aktivci najpogosteje:https://www.amazon.com/AURATONE-C50A/dp/B07WLJDD1T Tudi specifika, profi roba, narejeno je za povsem drug namen.
Če imaš 2A3 single ended ali OTL so zadnja stvar, ki bi jih namensko kupil zanje...

Dvakrat večje monobloke tudi ne moreš dat na monitorčke ali Spectrona, to so "audiofilske fantazmagorije", audiofilska sholastika.

Digič na Toshibah sterilizira vse, kar je na njih najboljšega in najlepšega ter "zapoje" ravno z lampo. Sploh entry-level , katerih je 98%.

Philips ima zgornji del res neverjeten, zato sem jih tudi svetoval, z naskomom bolje od Auratona, lintonov ipd...za male pare.

Vse je relativno, daj Auratone na povprečen digič, pa verjetno hitro ne boš več "poplesaval"....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fidac

Pridružen/-a: Sob Sep 2008 15:54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 05, 2024 23:08    Naslov sporočila: Re: Bookshelf zvočniki Odgovori s citatom

kgorazd je napisal/a:
Živjo,

Prosim za predloge za dobre rabljene bookshelf zvočnike v vrednosti cca. 2500 euro, primerne za cevni ojačevalec (2x25W).

Hvala lepa, Gorazd

Bookshelf zvočniki, ne glede na ceno imajo slab izkoristek 85-90dB. Basi bodo prešvoh s tem ojačevalcem. Edina rešitev je subwoofer, še boljše pa dva.

Tudi sam iščem nekaj podobnega za TV/hišni kino vendar do 1000€. Kar se tiče znamk, se nagibam danskim firmam Dynaudio, Dali.

Angleški zvočniki KEF, B&W imajo alu visokotonce, ki začnejo utrujati pri daljšem poslušanju. Podobno kot Focal.

Osebno se izogibam angleškim znamkam, mislim da so precenjeni. Na zadnje sem imel ATC SCM11, brez subwooferjev so bili totalno brez dinamike.

Preberi recenzije kitajskih zvočnikov Musician Audio Knight 1, mislim da se dajo dobiti za 1500-1600€.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2024 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, izrazi imajo določen pomen
book (knjiga) + shelf (polica) = knjižna polica
Zvočniki za na knjižno polico se tako kličejo, torej. V akustiki bližina stene izza zvočnika pomeni ojačanje basov za 3dB. Pravi bookshelf zvočniki torej potrebujejo bližino stene in samo tako dosežejo uravnotežen zvok z zadostno količino basov.
Proč od stene na stojalih bookshelf zvočniki igrajo preveč tanko, brez fundamenta.
------------------------
Torej, je to mišljeno, oziroma željeno?
------------------------
Lep primer je primerjava BBC LS3/5a in Linn Kan. Oba v skoraj identičnih dimenzij škatlah, oba uporabljata KEF B110 woofer. Toda Kan je projektiran za bližino stene in torej glasnejši za 3dB z istimi vati. V praksi pa kar 4dB, zaradi kretnice v BBC-ju.
Prvemu so s kretnico za 4dB utišali področje iznad 200Hz da so spravili srednje na nivo basa, drugemu so predvideli bližino zadnje stene da so dvignili base na nivo srednjih.
BBC-jev monitor ni bookshelf, Linn Kan je čistokrvni bookshelf. Obema se podre zvočna magija če se tega ne upošteva. Na oko pa v principu ni razlike.

Nazadnje urejal/a ambasador Tor Feb 06, 2024 12:15; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
fidac

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2024 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Knjižne police so najslabše mesto za postavitev zvočnikov tudi tzv. bookshelf zvočnikov. Majhni zvočniki nimajo dobrih in globokih basov, zato so subwooferji. Zakoni fizike pač. Moji prejšnji Dynaudio C1 so bili neverjetni razen globokih basov...
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2024 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fidac je napisal/a:
Knjižne police so najslabše mesto za postavitev zvočnikov tudi tzv. bookshelf zvočnikov. Majhni zvočniki nimajo dobrih in globokih basov, zato so subwooferji. Zakoni fizike pač. Moji prejšnji Dynaudio C1 so bili neverjetni razen globokih basov...

C1 je izjemen zvočnik (poslušal na sejmu v Minhnu v NAD sobi). Ni pa bookshelf ampak zvočnik predviden za delo na stojalu daleč od sten.

Majhen ne pomeni bookshelf. V akustiki bookshelf je sinonim za postavitev blizu ali direkt na zadnjo steno.
Kako, je pa drugi par rokavic. Običajno jih vidimo na fotografijah postavljene na okoli 2m dolgo in okoli 80cm visoko omarico. Boljše firme vodijo računa kako bo v praksi. Ena taka (izpod slike zvočnika)
https://klappav.com.au/products/607-s3-2-way-bookshelf-speaker-pair-oak
Nekatere firme kot je Bowers na sliki imajo modele kjer se s špužvo v reflex odprtini prilagaja postavitvi.

Zato sem vprašal pobudnika te teme ali je dosledno želel to ali pa je imel v mislih samo majhne zvočnike nasplošno.
fidac

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2024 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaradi baffle step kompenzacije okrog 200-250Hz, slabše zvočne slike in drugih problemov rezoniranja na policah, so potrebne korekcije v kretnici, kakor ste sami povedali, ki posledično zmanjšujejo občutljivost zvočnika.

citat
Why bookshelf speakers? They're commonly known as such as some models are small enough to fit in a bookshelf, in a corner, or even on your desk. But a bookshelf isn't necessarily where you should put them – if you're serious about your hi-fi system's performance, we would always recommend placing them on dedicated speaker stands to ensure they sound their best.
konec citata

Pokojni G. Siegfried Linkwitz, guru na tem področju je ogromno napisal na to temo. Tudi sam sem dobil par informacij direktno od njega.

Strinjam se. C1 je stand-mount ne pa bookshelf zvočnik.

Bilo bi korektno da se tudi OP vključi v diskusijo ki jo je začel.
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2024 17:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za bookshelf je omejitev, da ne sme imeti backfireing bas reflex luknje, več vredna kot neko širjenje od zadaj od stene na stojalih. Sploh se zdaj postavlja boxe čim bližje steni zadaj. Linkwitz je veliko učil o širjenju zvoka, nekako s čivavami pa se ni posebej utrujal. Je pa tudi mene zastrupil s svojimi KEF sateliti (LS3/5) in B139 wooferjem, kar sem ga nadgradil davna leta nazaj s TL škatlami in pripravo na aktivni pogon.
Linkwitzova dnevna soba:

Moja izvedba iz leta 1988
Nazaj na vrh
fidac

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2024 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitam na vaši izvedbi TL, posebej pa za tolk dolg nazaj. Legendarni B139. Pred mnogimi leti sem poslušal IMF TLS 80 na neki izložbi v velikem prostoru. Bach Toccata in Fugue in D-minor. Transmission line uau...

Danes poslušam delček tega (quarter wavelength +2 suba 2x500w).

Slavni g.Linkewitz je nazorno prikazal postavitev zvočnikov 40-50cm pred regalom.
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2024 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

25 let so bili na steni na stojalih, aspuh pod strop, TL na iglah, sateliti na plošči malenkost toe-in. Nepozabni 3D.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu