Občutki pri glasbi, tretji svet, sprememba čustev?
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03 Prispevkov: 419 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Jan 01, 2016 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
Mene glasba zares pritegne in popolje v drugi svet, če je dobro posneta in dobro zveni. Glede pijače pa bi rekel, da ko se usedem k poslušanju večkrat vzamem kozarček domačega vina in počasi po požirkih srkam. Opazil sem da se po kozarcu vina (dovolj eden) sprostim in sem bolj skoncentriram ter bolj padem not, ker mi misli ne begajo drugam. _________________ lp, Branko |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6220 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Jan 02, 2016 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem vedel, a me je g.Rudi (Korošec, ESELab) pred leti opozoril na to: kozarec vina, par decibelov na visokih tonih manj. Dobiš roll-off filter.
Bodite pozorni kaj se dogaja z vašo zaznavo, kako vam utiša visoke tone en sam kozarec pijače.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Seveda, bolj je vreščeča elektronika (ojačevalec in CD), bolj potrebuješ kozarček.
Povrhu vsega obstaja tudi glasba, ki je poslušljiva samo ko si zadet. Kombinacija obojega (slabe elektronike in take glasbe) je verjetno 'ubitačna'
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Na AK izveš kaj storiti, da lahko uživaš v glasbi tudi brez dopinga.
Droga naj bo glasba - sama po sebi. Ona je tega še kako sposobna.
Naprave morajo tako zaigrati, da v hipu pozabiš na cel svet in te potegne noter brez dodatnega dopinga. Saj ravno to mastno plačamo, mar ne? No, očitno obstaja tudi druga pot: šparati na napravah in razliko pretočiti  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 161 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Sob Jan 02, 2016 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla:
Če je en kozarec vina "par decibelov - 2 ? 3 ?" (to je - mimogrede veliko !), koliko so potem šele 3 kozarci vina ??? 10 dB ??? ))
He-he - zato imam rad ta forum, ker me res vedno nasmeje(te)
Sa absolutno ne sklada z mojimi izkušnjami,...
Še dobro pa, da imam zdaj na predojačevalcu EQ - tako, za vsak slučaj, če bom kdaj več kot 2 kozarčka,...
LP : Miha |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 02:44 Naslov sporočila: |
|
|
http://alcalc.oxfordjournals.org/content/34/5/741
...The present results revealed that frequency discrimination performance for frequencies of <1000 Hz showed little or no effect of alcohol, whereas performance for higher frequencies was significantly affected.
Po grafih sodeč, smo na skoraj 6dB na 3200Hz (trije kozarci za 75kg osebo, 4 kozarci za 100kg osebo, če sem prav razumel, 0,07-0,08 stopnja).0,05 je dovoljena za vožnjo avtomobila.
https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_alcohol_content
Zadeva ima tudi bolj grozljive dimenzije: kronična uporaba alkohola povzroča tudi trajno poškodbo sluha, še pred tem pa ti 'inštalira' šumenje v ušesih - takozvani tinnitus.
Na zdravje! _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
... vidiš, glasbeniki pa mislijo da si poškodujejo sluh s pretirano glasnostjo na odru med nastopi ali vajami... osebno, ko spijem pol litra žganega sploh ne slišim ničesar
Malo šale, malo zares. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
Pri prebiranju raziskav je skočilo ven tudi to, da se alkohol deponira tudi v srednje uho in je tam prisoten dva dni, preden se razblini. Torej še dolgo potem, ko smo se streznili. Niso pa ovrednostili učinkov na sluh v teh pogojih. Rečeno je samo, da ima selektiven učinek glede na posamične frekvence. Alko deluje po dveh tirih: eden na možgane (interpretacijo slišanega), drugi fizično na naš 'mikrofon'(uho).
Kakorkoli, mi starci, je bolje da se čuvamo, če ne želimo iti na troblje in kilovatne ojačevalce. + slušni aparat,  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ploki
Pridružen/-a: Tor Avg 2015 20:23 Prispevkov: 84 Kraj: velenje / ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Nisem vedel, a me je g.Rudi (Korošec, ESELab) pred leti opozoril na to: kozarec vina, par decibelov na visokih tonih manj. Dobiš roll-off filter.
|
haha, nekje sem enkrat prebral (glede produkcije) da mogoče ne rabiš magnetofona, ampak samo 3dB/8ve lopass filter, da dobiš "analogno mehkobo"
mogoče je treba na albume začet lepit "best enjoyed with wine"
ambassador, a hodiš redno na koncerte? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
| Ploki je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | Nisem vedel, a me je g.Rudi (Korošec, ESELab) pred leti opozoril na to: kozarec vina, par decibelov na visokih tonih manj. Dobiš roll-off filter.
|
haha, nekje sem enkrat prebral (glede produkcije) da mogoče ne rabiš magnetofona, ampak samo 3dB/8ve lopass filter, da dobiš "analogno mehkobo"
mogoče je treba na albume začet lepit "best enjoyed with wine"
ambassador, a hodiš redno na koncerte? |
V Izoli imamo srečo dveh italijanskih manjšinskih skupnosti, ki občasno prirejajo koncerte (palači Manzioli in Besenghi). Tako imam priliko sedeti pet metrov od neozvočenih akustičnih instrumentov, naj si bo klavir, godala, pihala.. Tu pa tam grem v Trst: lani v LaFenice in v Tripcovich.
Drugače pa, če je le mogoče, se v velikem loku izognem ozvočenim koncertom in ozvočenju nasploh. Včasih ni bilo tako: ko so bendi imeli lampaške Marshalle in podobno robo, je bil večji užitek to poslušati. Danes s centralnimi ozvočenji je nekaj, kar v mojih ušesih samo kvari zvočni okus. Zame so obiski ozvočenih koncertov antireferenca za debato o zvoku, je bolje to zamolčati.
Drugo je, če je cilj žur, pijača, oglušujoči zvoki, strgana družba in ... zdravljenje glavobola še nekaj dni potem. Priznajmo si, da je zvok je tu v tretjem planu.
......................................................................................................................................................
Gled roll-offa te pa občudujem, kako lahko v enem stavku poveš vse kar veš o analogni reprodukciji  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ploki
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
produkciji* ne reprodukciji.
mislil sem pa na ne-ozvočene koncerte, ker bi naj načeloma zajemali vse o čemer govoriš kadar govoriš o reprodukciji? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 161 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
He-he-he:
Citat ambasadorja "Pri prebiranju raziskav je skočilo ven tudi to, da se alkohol deponira tudi v srednje uho in je tam prisoten dva dni, preden se razblini."
Mislim, da je morda bolje, da opustiš opise medicinskih pojavov - in se "koncentriraš" na razlike napajalnih kablov gramofonskih pogonov (na-primer)
(pa pozabil si omeniti nevarnost pojava "belih mišk" in vseh ostalih strahot povezanih z uživanjem alkohola )
LP : MM |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Občutki pri glasbi, tretji svet, sprememba čustev?
--------------------------------------------------
Meni je užitek, kadar slišim kot bi instrument igral v sobi. Še posebej ker so posneti izvrstni mojstri. Včeraj sem prekinil Pogoreliča, ker smo šli na obisk sestri in svaku. Še malo, da se ogrejejo naprave in grem v poslušalnico nadaljevati včerajšnjo seanso.
Velik klavir pred menoj, skoraj pravljični zvoki, močno, polno, zveni, doni, strese tudi tla kadar pritiska določene tipke.
Aja, sem včeraj montiral Ortofon SPU N glavico namesto Denon DL103. Bistveno večji realizem, dinamika, polnost, prezens ... uau _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07 Prispevkov: 576 Kraj: laško
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Bodite pozorni kaj se dogaja z vašo zaznavo, kako vam utiša visoke tone en sam kozarec pijače. |
Spodaj navedeno sem mislil napisati že pred časom pa ni bilo pravega povoda, naj bo sedaj kot offtopic:
S kozarci v avdiu nisem veliko eksperimentiral, lahko pa povem, da sem enkrat pošteno ubrisal s kolesa in dobil kar konkreten udarec v bok. Bil sem zelo dobro ogret, zato sem brez problema odkolesaril še deset kilometrov do doma. Doma je pa vendarle začelo boleti, če sem naredil določen gib, me je zaštihalo za znoret. Ko se je to nekajkrat ponovilo, sem bil že kar malo izmučen od bolečine. Prižgal sem sistem, da se malo sprostim, a glej ga zlomka, nekdo mi je odpihnil vse frekvence tam nekje od 5kHz navzgor. Kar nekaj časa sem iskal napako v sistemu, ko mi je končno le potegnilo, da sem pravzaprav precej otopel zaradi bolečine v nogi. Ko je bolečina popustila, so se vrnile tudi frekvence. Voila!
P.S. Če me spomin ne vara, pride do podobnega efekta tudi ob visoki vročini. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Niti v najboljši poslušalnici, niti z najboljšim predvajalnim sistemom ne boš dobil vtis, da si na "resnični" predstavi, kvečjemu boš dobil nek približek.
Če si s tem zadovoljen se zadeve izjemno poenostavijo in pocenijo  _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ploki
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Izvrstni mojstri so dostikrat "hype" (so dobri, ampak velikokrat se gre pa tud iza hype in niso nič boljši od koga manj znanega).
Sicer ti garantiram da klavir ne trese tal v reallife . Ima premalo low-frequency contenta sam po sebi (kadar sediš v dvorani) da bi sploh lahko šel ekstra nizko. Fizika
Orkester je pa sploh druga zgodba. Kolikor me zgolj akustična glasba sploh ne presune več ker mi je popolnoma izpeta, je dober orkester v živo precej bolano doživetje, sploh dobro orkestriran.
Spomnim se enkrat Ligeti - Lontano v živo, perfektno
Ne morš primerjat 100 virov zvoka z dvema in govorit o realizmu. Je kot bi primerjal film o gozdu s tem da se sprehajaš po gozdu |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
Res je, se strinjam. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|