| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1462 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
Že berilijev tviter za drugo generacijo Utopij, ki je meril 25 mm je bil boljši, kot večina visokotoncev na tržišču. Pri modelih Elektra so ga vgrajevali v tiste, ki se jim je številčna oznaka končala s ...7.
Za tretjo generacijo Utopij pa je bil razvit nov 27 mm tviter, ki ga vgrajujejo tudi v Elektre z oznako, ki se konča na ...8. Ta je verjetno res med najboljšimi tremi visokotonci na svetu.
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: |
Focal TC120TD5 Titanium tweeter:
Gre krepko čez 20K, po meritvah in trditvah proizvajalca do 40K.
Eden bolj linearnih tweeterjev na trgu. Žal se ne proizvaja več.
Beryllium, to pa je zgodba zase! Tisti ki smo to imeli / imajo, dobro vedo kaj to pomeni.
|
Titanski tweeter so mi izmerili in je imel kar lep špic na 15 khz, potem je padlo dol in ni šel čez 20 khz. Oba driverja sta imela identičen razpon.Možno, da imam kako drugačno verzijo, a res ne dela dobro. Ko sem ga dal v horn, se je špic umiril, a zvok vseeno ni nekaj posebnega. Ni tiste kristalne resolucije na vrhu. Igra malo grobo in ni prijetno za poslušat na dolgi rok. Za berylium meritev še nisem kdaj gledal, a izgleda odlično.
Je brezveze filozofirat. Treba je slišat te nove zvočnike in potem kaj napisat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je tema Ubiqaudio Model One, naj dodam, da sem slišal verjetno vse izvedenke od začetka do tega končnega izdelka. V začetku mi ni bil všeč in sem tudi povedal svoje mnenje v debatah z g. Kantetom. Ampak sedaj je zgodba drugačna. Ta končna verzija igra res zelo dobro in se pozna skoraj 3 leta razvoja in dodelav.
Kar pa se tiče komentarjev glede cene, pa je moje mnenje, da je cena mogoče celo prenizka. Nihče ne upošteva, da od objavljene cene država v startu vzame 2500 evrov. Kje je potem skoraj 3 leta razvoja, vsi za to potrebni materiali, izdelava, plačilo vseh prepotrebnih sodelujočih itd. Če bi računali le na slovenski trg, bi bil to stran vržen denar, ker je trg enostavno premajhen.
Na tujem trgu pa je tako, da je za ta denar kar nekaj zvočnikov, ki pa so bistveno grši, pa še igrajo slabše. Za to kvaliteto, ki jo nudi Model One, bi bila cena, če bi se proizvajali npr. v Nemčiji, definitivno prenizka. Kupci bi se spraševali, če ni kaj narobe z zvočnikom, da ni dražji. Ko pa bodo videli, da je iz Slovenije, bo pa umeščen točno tja, kamor paše.
Pomemben je tudi videz tega izdelka. Ne samo oblikovno, temveč tudi obrtniško je vrhunskega videza in ne zaostaja za nobenim tujim tovrstnim izdelkom. Zvočnik ni prevelik ali premajhen, ima majhen footprint, zaradi konstrukcije pa lahko stoji blizu stene za njimi.
Mogoče je problem le ta, da je potreben kvaliteten in močan pogon, kar pa tudi ni poceni.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo diplomatsko...,kot se reče: with little help of my "friends"... _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
dr.sah
Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41 Prispevkov: 1405 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Vizualno je tudi meni všečen, to pa nisem šimfal.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antun
Pridružen/-a: Tor Sep 2010 8:52 Prispevkov: 192 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 14:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zvočniki so lepi, všečni...še nekaj dni in bomo imeli priložnost slišati kako igrajo. Se veselim, da jih slišim.
Kar se tiče komentiranja glede cene je praktično nesmiselno razpravljeti, večina nas ne pozna niti cene materiala. Mi je pa nekaj drugega padlo v oči "skoraj tri leta razvoja".
Kaj pomeni skoraj 3 leta razvoja? Da je nekdo vsak dan 6-8 ur razvijal in nekaj dodeloval? Kaj konkretno je razvijal in dodeloval? Obstaja kakšna dokumentacija, poročila dnevnih ugotovitev? Pri predpostavki, da je to počel samo en človek samo ob delavnikih bi to zneslo 4.320-5.760 ur v treh letih. Ali pa skoraj tri leta razvoja in dodelav pomeni, da je en dan delal 4 ure, pet dni nič, pa potem spet v soboto 8 ur itd. na koncu se je pa to razvleklo v skoraj 3 leta.
Koncepti poslovnega modela se zelo razlikujejo. Lahko rečemo mi bomo naredili 10 parov na leto in jih prodajali po 12.500, ker smo butik in se toliko cenimo. Če bo povpraševanje močno presegalo ponudbo ne bomo naredili več kot 10 na leto, kupce bomo pa postavili v vrsto in ceno tudi počasi višali. Stroške razvoja in dodelave bomo pokrili že pri drugem paru. Lahko pa jih delamo v Nemčiji in bo cena 20.000 EUR, če jih delamo v kakšni od skandinavskih držav bo pa cena 30.000 EUR, ker tam so stroški dela še višji zaradi višjega standarda. S tem, da so stroški razvoja in dodelave ostali taki kot so. Ker hočemo, da so narejeni v Evropi o kitajski varianti sploh ne bomo razmišljali in se bomo odrekli maksimiziranju profita.
Lahko pa rečemo, da jih bomo naredili 100 na leto v Sloveniji in pri tem optimizirali stroške materiala zaradi večjih količin, proces izdelave in stroške razvoja in dodelav pokrili pri tridesetem paru. itd. posledično znižali prodajno ceno in naredili izdelek bolj dostopen tudi za domači trg.
Oboje je OK, samo da vemo o čem se pogovarjamo, ker tako ali tako bo trg pokazal ali se bo prodajalo in kupovalo ali ne.
Kako dosegati astronomske cene? Eden od načinov je morda lahko kar vzet iz sveta mode, zvočnike podariš kakšni zelo znani osebi, svetovno znani osebi, igralcu, glasbeniku, morda papežu, da bo lahko poslušal glasbo, ko se bo upokojil...in cena bo kar lepo rasla, če bo to počasi postal predmet poželenja v bogatih krogih kjer je prestiž vedno iskan. _________________ Audiatur et altera pars!
De gustibus non est dispuntandum. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz se do sedaj ne spomnim niti enega primera, da bi prizvajalec navajal, koliko ur na dan je trajal razvoj zvočnikov.
Razumem pa, da si se hotel malo pošaliti.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antun
Pridružen/-a: Tor Sep 2010 8:52 Prispevkov: 192 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | No, jaz se do sedaj ne spomnim niti enega primera, da bi prizvajalec navajal, koliko ur na dan je trajal razvoj zvočnikov.
Razumem pa, da si se hotel malo pošaliti.
lpm |
Lahko zaradi mene to razumeš tudi kot šalo, če ne razumeš poante. _________________ Audiatur et altera pars!
De gustibus non est dispuntandum. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 16:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, res ne razumem, daj pojasni mi prosim .
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ah ja, šele sedaj se mi je posvetilo. Ni bil štos v šali, ampak v posmehovanju. Ok, ok.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zuluf
Pridružen/-a: Pet Nov 2012 16:46 Prispevkov: 677 Kraj: bunga bunga
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
Fantje jaz mislim, da je potencial vsakih zvočnikov za Slovenijo bistveno večji kot 2 ali 3 pare letno. Dnarja je kot blata. Da ne govorim o tem, da zelo veliko strank nima ... sluha, ma ni to poanta. Mogoče bi bilo enkrat dobro začeti samo s prednostmi zvočnika. Za kritike bo še dovolj časa. Kritik in škodoželjnosti je vedno preveč, velikokrat je bolje nič vedeti kaj je kje zadaj... Ali pa spomnimo se open bafflov... oz. raje se ne spomnimo.
Torej tisti, ki ste jih slišali, mogoče bi bilo dobro začet s tem kaj zvočniki igrajo dobro. Noben zvočnik ni popoln in če se začne, da so visoki slabši kot pri Focalih, bas slabši kot pri everestih...
Torej glede na to, da je bas 10", verjetno ni glih za odpis. Se v redu obnaša v sobi? Na kakšen način zvočnik podaja glasbo kaj so ključne slišne prednosti? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sheepS

Pridružen/-a: Čet Jan 2014 18:35 Prispevkov: 13 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 04, 2015 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na vse na(pre)pisano bi rekel sledeče; vsak izmed nas naj bi se za nakup odločil na podlagi lastnih ušes. In zagotovo je nemogoče soditi o končnih rezultatih na osnovi zgolj določenih parametrov. Ampak, če že sklepate, potem bi bilo vredno upoštevati, da za bas dejansko skrbi 12'' papirnati driver v zaprti komori, za srednje tone tudi 8'' papirnati driver, visoke pa 38mm tweeter v edinstveni kombinaciji z hornom. Frekvenčni razpon pa se po napisanem v brošuri ustavi pri 30kHz (torej ne 40).
Ampak ne glede na vse zgoraj, jaz sem jih kupil, ker so me pritegnili že pri prvi pesmi. Po nekaj kratnem snidenju sem tako kaj hitro g. Kantetu dal besedo, da jih ob prvi priliki kupim. Meni igrajo več kot odlično, rekel bi da TOP Najbolje pri vsem je bilo pa to, da je Model One odobrila in pohvalila še moja boljša polovica.
Če potegnem črto sem dejansko prepotoval preko Francije (Focalov) v Italijo na Sonuse in na koncu odkril da je najlepše doma, v Ubiqu.
Dejstvo pa je, da bo sejem kmalu in menim da bo prav vsak dobrodošel na demonstraciji. |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: O41559242 |
|
 |
gero
Pridružen/-a: Sob Dec 2011 15:03 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: Pon Okt 05, 2015 00:36 Naslov sporočila: |
|
|
| sheepS je napisal/a: |
Če potegnem črto sem dejansko prepotoval preko Francije (Focalov) v Italijo na Sonuse in na koncu odkril da je najlepše doma, v Ubiqu. |
Zelo kratko potovanje.... cena...6 jurčkov? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Okt 05, 2015 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Bejzi no, zdej so pa kar naenkrat kompresijci revolucija.
Sej je bil cas, da se vrnejo.
Andrej (̲̅ ͡° ͜ʖ ͡°̲̅)̲̅ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zuluf
Pridružen/-a: Pet Nov 2012 16:46 Prispevkov: 677 Kraj: bunga bunga
|
Objavljeno: Tor Okt 06, 2015 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
| With a little help from my friends je reku. Razen Bogota ni noben nič povedal, ne da je bil on izčrpen. Kje so že ti prjatli? Ovca ma težave z opisovanjem več kot z besedo top, skopo je vse skup. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|