Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Napajalni kabli - kje tiči "trik"
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 81, 82, 83 ... 164, 165, 166  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 24, 2011 23:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
Kakšni pa so potem po tvoje sploh efekti profesionalnih kablov, ki so OK?
Da zanesljivo opravljajo svojo funkcijo napajanja tudi v težjih pogojih, za razliko od običajnih

Težji pogoji? A da jih lahko povoziš s tovornjakom? Dej naštej vsaj nekaj težjih pogojev in jih fizikalno obrazloži. In kaj se v takih pogojih zgodi z zvokom poslušanem preko navadnega napajalnega kabla.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brez veze insistirat. Tega ne zna nobeden pojasnit.

Predlani, ko sem bil na sejmu v Minhnu, sem bil navzoč na prikazu kako je 6 metrov kabla do razdelilca igralo bistveno (in še kako !) bolje od 0,75 metra istega kabla na istem razdelilcu !!! Občinstvo je ob tej demonstraciji osupnilo ! Razlika v prid daljšemu kablu je bila krepko večja kot so razlike med različnimi kabli.

Sami so priznali, da so to opazili in da dve leti niso našli odgovora oziroma razlage za ta pojav. Pa je to svetska priznana firma, ki dela samo kable !!!!

Ponovno predlagam, da testirate napajalne kable na televizorju. Danes imajo TV-ji iste take konektorje.
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Težji pogoji? A da jih lahko povoziš s tovornjakom? Dej naštej vsaj nekaj težjih pogojev in jih fizikalno obrazloži. In kaj se v takih pogojih zgodi z zvokom poslušanem preko navadnega napajalnega kabla.
Lahko te strese ali celo ubije, pri tem pa bo v zvočniku morda malo zaprasketalo- ker bo napetost na napajalniku za trenutek padla iz okoli 230V na 0V. Zraven se bo šlišalo še preklinjanje ali poslednji izdihi ...

Tole kar je povedal ambasador je pa res zanimivo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
Lahko te strese ali celo ubije, pri tem pa bo v zvočniku morda malo zaprasketalo- ker bo napetost na napajalniku za trenutek padla iz okoli 230V na 0V. Zraven se bo šlišalo še preklinjanje ali poslednji izdihi ...

Tole kar je povedal ambasador je pa res zanimivo.

Mare. Aha, profi kabel je tisti kabel, ki prepreči elektriki, da te lahko strese Laughing Genialno Laughing

Aha, ambasadorjeve besede so ti zanimive? Če bi bral naše stare tekste in ne samo brez osnove pametoval, bi opazil pripombe, da je dolžina pomembna-nekateri prisegajo na vsaj 1,5 ali 1,8m ...! Samo takrat si itak odgovarjal tako, kot je v tvoji navadi. Le kaj ti je šinilo, da so ti kar naenkrat ambasadorjeve besede zanimive Laughing
MAre007

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ ti ne zamerim, da se na moj račun malo nasmejiš. Hkrati sem prepričan, da si zadevo razumel tudi tako, kot je bila mišljena. Ja sem prebral kar nekaj objav tele teme. Res je, da ne vseh, ker je precej dolga, se pa spomnim da ste govorili, da je dolžina pomembna, vendar ni znal nihče povedati zakaj.

A se je kdo že spravil zadevo analizirati? Naprimer tako, da je posnel potek napetostnega signala ene pesmi na izhodu ojačevalca v obeh primerih, pri navadnem in "soničnem" napajalnem kablu, potem pa poteka signalov odštel. Če se sliši razlika med kabloma, potem bi morala biti razlika signalov različna od 0, njen potek pa bi lahko nakazal vzrok tega zanimivega pojava v katerega žal ne morem verjeti ne da bi ga osebno zaznal ali dokler pojav ni ustrezno pojasnjen.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
JAZZZ, sem prebral kar nekaj objav tele tem, res je, da ne vseh, ker je precej dolga, se pa spomnim da ste govorili, da je dolžina pomembna, vendar ni znal nihče povedati zakaj.

A se je kdo že spravil zadevo analizirati npr. tako, da je posnel potek napetostnega signala ene pesmi na izhodu ojačevalca v obeh primerih, pri navadnem in specialnim napajalnem kablu, potem pa poteka signalov odštel. Če se sliši razlika med kabloma, potem bi morala biti razlika signalov različna od 0, njen potek pa bi lahko nakazal vzrok tega zanimivega pojava v katerega žal ne morem verjeti ne da bi ga zaznal ali bi bil pojav ustrezno pojasnjen.

Mare. Tudi Ambasador ni niti slučajno nakazal, zakaj razlika, pa ti je zanimivo Laughing Drugače pa preberi temo še enkrat in našel boš tudi nekaj razlag, zakaj večja dolžina ...
Zakaj se ti smejim? Člani se zgovarjajo o izkušnjah s konektorji-kabli, ti pa, da razlik ni? Če razlik ne slišiš zaradi slabega sluha, potem se ti opravičujem, v nasprotnem primeru pa mi je še vedno smešno.
Dej povej, ko primerjaš dve enoti(ko kupuješ), ali to testiraš na način ko bi rad, da ti mi dokažemo vpliv nap.kablov, ali po slišanem? Vzemi si že enkrat čas in pusti si "razložiti"(slušna primerjava), kaj pomeni napajalni kabel-in konektorji.
Hočeš razlike? Tudi to sem objavil-dvakrat sem posnel isti vinil, enkrat z navadnim in enkrat z mojim napajalnim kablom. Razlika je bila vidna...
Tvoja ugibanja smo že tolikokrat slišali, da jih je dovolj. Tako kot mojega ponujanja stave. Ampak, če praviš, da ni soničnih razlik med kabli, bi sprejel mojo stavo?
MAre007

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 14:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Resno razmišljam, da bi tistih 10.000€ res dal v dobrodelne namene. Smile

Sicer pa sem zadnjič ugotovil, da frekvenc preko 17.000 Hz sploh ne slišim (več), na domačem slepem testu pa sem pred dvema letoma doživel popoln polom. Žena mi je zaporedoma priklopila isti par zvočnikov in sem trdil, da je zadnji igral veliko bolje ... čeprav imam posluh menda zelo dobr, ne pa absolutnega.

Torej JAZZZ treniraj, kontra ti ne bom dal, ker sam nisem sposoben razpoznat objektivnih razlik, saj jih kot vidiš razpoznam celo tam, kjer jih ni.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 15:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:

Jaz pa za nove slovenske glasbene projekte. Komaj čakam, da sprejmeš stavo ... Projektov, ki čakajo na izdajo je polno Laughing
Wolumen

Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46
Kraj: Škofija loka

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 16:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
MAre007 je napisal/a:

Jaz pa za nove slovenske glasbene projekte. Komaj čakam, da sprejmeš stavo ... Projektov, ki čakajo na izdajo je polno Laughing
Dej no malo popusti imam 50 evrotov. Wink
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wolumen je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
MAre007 je napisal/a:

Dej no malo popusti imam 50 evrotov. Wink

Za 50 evrov se lahko zapelješ v Vklop in si pustiš prezentirati vpliv NK na zvok sistema... Wink
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Brez veze insistirat. Tega ne zna nobeden pojasnit.

Predlani, ko sem bil na sejmu v Minhnu, sem bil navzoč na prikazu kako je 6 metrov kabla do razdelilca igralo bistveno (in še kako !) bolje od 0,75 metra istega kabla na istem razdelilcu !!! Občinstvo je ob tej demonstraciji osupnilo ! Razlika v prid daljšemu kablu je bila krepko večja kot so razlike med različnimi kabli.

Sami so priznali, da so to opazili in da dve leti niso našli odgovora oziroma razlage za ta pojav. Pa je to svetska priznana firma, ki dela samo kable !!!!

Ponovno predlagam, da testirate napajalne kable na televizorju. Danes imajo TV-ji iste take konektorje.

Razlago so potem kao našli. Menda napajalni kabli resonirajo na določeni frekvenci. Če je kabel kratek, je Gaussova krivulja strma in visoka okoli resonance, kar je za uho zelo neprijetno. Pri dolgem napajalnem kablu je ta krivulja nizka in razpotegnjena po spektru - ter tako bistveno manj škodljiva.
Kot vidim, si večina dela medvedjo uslugo, ko skrajša kable na minimum !
Po tej logiki bi lahko obstajala tudi optimalna dolžina. Verjetno je ta zelo povezana s karakteristiko kabla.

Težko bom pozabil, kako sem nekoč na starem Thorensu 125 skrajšal signalni kabel ročke iz 2,5m originala na 1m....in pofu... sound... V hipu mi je bilo jasno, da sem ga polomil.
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

To sem že sam predlagal na tem forumu precej časa nazaj. Kolega je pred leti dal za finto na plazmo Electraglide Epiphany. Slika je nemudoma postala bolj ostra in hkrati bolj mirna in prelivajoča, barve zaživijo, občutek globine se povdari.... Po tisti izkušnji smo vsi navesli gor dobro kablažo. Nadaljni trik: odpreš LCD/plazmo in zamenjaš varovalko z Hifi Tuning Supreme Wink

Lp,
Goran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
JAZZZ ti ne zamerim, da se na moj račun malo nasmejiš. Hkrati sem prepričan, da si zadevo razumel tudi tako, kot je bila mišljena. Ja sem prebral kar nekaj objav tele teme. Res je, da ne vseh, ker je precej dolga, se pa spomnim da ste govorili, da je dolžina pomembna, vendar ni znal nihče povedati zakaj.

A se je kdo že spravil zadevo analizirati? Naprimer tako, da je posnel potek napetostnega signala ene pesmi na izhodu ojačevalca v obeh primerih, pri navadnem in "soničnem" napajalnem kablu, potem pa poteka signalov odštel. Če se sliši razlika med kabloma, potem bi morala biti razlika signalov različna od 0, njen potek pa bi lahko nakazal vzrok tega zanimivega pojava v katerega žal ne morem verjeti ne da bi ga osebno zaznal ali dokler pojav ni ustrezno pojasnjen.

Zakaj bi čakal na druge? Bi verjel njihovim pojasnilom? Zakaj se ne bi prepričal iz prve roke? Z veseljem bomo prebrali tvoje ugotovitve in rezultate.

Precizen LC meter

RLC simulator

Audio Diffmaker program za snemanje razlik

Kvaliteten digitalni multimeter najdeš v naših trgovinah ali Ebayu, ne bom lepil linkov.

Teorija je tudi dosegljiva preko Googla.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 25, 2011 23:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Čeprav tako na videz se kabli ne spreminjajo prav dosti ...
Vendar videz zelo vara ... Kabli so v 10-15 letih zelo napredovali ...
Za zaprtimi vrati "laboratorijev" in na "risalnih" deskah se delajo kabli, ki zopet na videz niso nič posebnega, a so v njih "zgoščena" vsa današnja in pretekla znanja ... Če kaj, so sodobni kabli boljši kot kdaj koli prej ... Če je bil nek kabel pred 10 leti "referenca" ga sedaj povozi kabel srednjega razreda ...
S tem, da ne smemo zanemarit, da star kabel izgublja na zvočni vrednosti in ni kot stara vinska arhiva ...
Če odmislimo kakšne modne kable in kable, ki bi bili radi vidni, kakšni "mega kačoni" so današnji kabli bolj premišljeni bolj minimalistični z uporabo "boljših" "žic" , "izolacij" in geometrij, ki bolj imresionirajo "z glasbo" kot "videzom" ...
Dolžine sodobnim kablom ne delajo take probleme kot v preteklosti...
Že boljši AC kabel za cca 500 € nima nobenih težav_sprememb pri 1 ali 3m; igra praktično "enako", celo nasprotno, če bi pri takem kablu začutili občutno spremembo pri različnih dolžinah je to bolj pomankljivost kot prednost !!!
Zelo pogosto imajo sistemi svetel, podivjan karakter in ga "filtriramo" z veliko dolžino AC kabla ...
Lahko naredite poceni preizkus ... Cenen Lapp kabel "obesite" na razdelilno letev v dolžini 1m in cca 5m ... Pri kablu 5m dolžine se bo "zvočna" slika umirila a tudi zaprla, zmeglila in še marsikaj bo zmanjkalo ...

Nejeverni "Tomaži" zmajujejo z glavo, ko jim omeniš napajalne kable, razdelilne letve , AC filtre in AC Powerje, za konstruktorje pa je ravno ta segment nočna mora ... Napajalni kabli povečini stanejo približno toliko kot iste kvalitete povezovalni, saj je v njih več materiala, ki je iste ali boljše kvalitete !
Da ne govorimo o AC Powerjih , ki so iz konstrukcijskega stališča enako zahtevni kot ojačevalci, če ne celo bolj ( "Je to tako kot bi "kamerman" tekel s kamero v roki ob boku atleta in ga zmogel še snemat " ) Torej mora biti AC power korak pred ojačevalcem ,ki ga streže, da o ostalih uporabnikih, ki so "obešeni" nanj ne govorimo !!! !!!

PS.: Preizkušanje "napajalcev" na TVju ne daje "regularnih" rezultatev, ker je TV manj zahtevn porabnik in že "cenejši" napajalec, da zelo dobre rezultate... Je pa to bolj finta za "nejeverne Tomaže", da lahko dlje časa "opazujejo", medtem ko je glasba žal "trenutna" in težje zaznamo_dokažemo ... ...

11duc

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 26, 2011 00:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gorko1 je napisal/a:

To sem že sam predlagal na tem forumu precej časa nazaj. Kolega je pred leti dal za finto na plazmo Electraglide Epiphany. Slika je nemudoma postala bolj ostra in hkrati bolj mirna in prelivajoča, barve zaživijo, občutek globine se povdari.... Po tisti izkušnji smo vsi navesli gor dobro kablažo. Nadaljni trik: odpreš LCD/plazmo in zamenjaš varovalko z Hifi Tuning Supreme Wink

Lp,
Goran

Testiral sem nekaj kablov na plazmi, zanimivo je, da je vpliv zelo podoben kot ga slišim na svojem sistemu. Torej kabel katerega na sistemu slišim kot bolj odprtega, zračnega, dinamičnega, na tv vidim večjo dinamiko barv in jasnejšo, ostrejšo sliko. Ko dam ˝toplejši˝ kabel kateri zvok umiri - visokotnsko področje, povdari telo inštrumenta, vendar je rob manj prepoznaven, so na tv barve manj dinamične, mogoče bolj ˝naravne - polne˝ in slabša ostrina.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 81, 82, 83 ... 164, 165, 166  Naslednja
Stran 82 od 166

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu