| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Asskicker
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:46 Prispevkov: 4 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 17:55 Naslov sporočila: Sateliti na stropu |
|
|
Pozdravljeni!
Pravkar sem se pridružil vaši skupnosti in takoj imam za vas vprašanje, oziroma prosim za pomoč!
V dnevnem prostoru si postavljam hišni kino. Vendar pa me oblika le tega sili, da satelite montiram na strop. Imam že napeljane cevi za kable in dovolj močne vijake za konzole. Rabil bi torej tri (ali štiri) satelite (ne vgradne) in sicer take, da je možna montaža na strop in seveda možno obračanje v poljubno smer (proti poslušalcu). Kaj se sploh da kupiti na to temo in kje? Ima že kdo kakšno izkušnjo s tem? Cena ni toliko pomembna.
Hvala in lep pozdrav! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam inštaliran sistem 7.1 za domači kino. O tem, da sem nad to tehnologijo nekoliko razočaran, ne bom ponavljal, ker sem o tem že kar nekaj napisal.
Imam pa podoben "problem" kot ti. Srednji sateliti so bili doslej nameščeni na stropu in s pomočjo posebnih nosilcev spuščeni ca 0,5 m navzdol v prostor. Čeprav sem opravil avtomatsko kalibracijo in potem vse skupaj korigiral še manualno, opažam da so sateliti na stropu previsoko. Trenutno iščem nosilec, ki bi mi omogočal spustiti satelite nižje oz. stojala za zvočnike, na katere bi dal te satelite. Problem je v tem, da bi eden od satelitov bil za naslonjačem, kar je ok, za drugega pa je problem, ker bi stal na sredini prostora in bi tako oviral gibanje. Je pa res, da je ob preizkusu zvok prišel do veliko boljše efektivnosti, kot sedanja pozicija visoko na stropu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaF
Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56 Prispevkov: 414 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 05:04 Naslov sporočila: |
|
|
Montiraš lahko na strop, ampak jih moraš spustiti, kot je naredil Vinylfan, in to najmanj 0,5m še bolje več, najbolje v višino ušes.To lahko storiš tako ,da enostavno montiraš stojala za zvočnike na strop.Imaš naprimer model zvočnikov Jamo A804. ima možnost pritrditve na hrbtni str.Imajo jih v TechnoMarket.Stojala prav tako dobiš tam.
Če pa si mislil postavit zvočnike pod strop na krajše konzole, bo pa to problematična postavitev, saj imaš TV gotovo dosti nižje, zato boš imel preveč delay-a oz. izvor zvoka predaleč od slike.
Pa še to, za kino zvok boš potreboval 5 satelitov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
@MitjaF
Ni pa to tako preprosto, kot se sliši. Ker če visijo stojala z stropa (v višini ušes), potem skoraj ne uideš možnosti, da se zaletiš vanje. Jaz imam v glavi izdelavo stojal, ki bi se dala dvigniti pod strop, v času poslušanja pa spustiti navzdol. Da bi bila montirana tako, kot je predlagano, se mi zdi napačna ideja... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaF
Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56 Prispevkov: 414 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav Vinylfan, najbrž je ideja res malo trapasta,ampak ne vem čče ima drugo možnost.Stojala bi se drugače morala dvigat in spuščat sama, če ne te vsakokrat čaka zamudno delo.
Višino ušes sem mu podal kot ideal.Če pa so spuščena za napr. 0.7m bodo nekje na višini 180cm, kar pa ne moti preveč(po moje). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Sateliti se najbolje "počutijo" na steni tik pod stropom, obrnjeni rahlo navzdol.
Ker so majhni, jim ustreza taka "kotna" namestitev, ki jim popravi raznos zvoka po prostoru in definicijo zgornjega basa..
Nekaterim satelitom se zvok dodatno polepša, če kablom dodamo čisto tanko pletenico(najtanjšo, ki se dobi in je zelo poceni), ki jim "pobere" tudi nekaj ostrine.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Sateliti se najbolje obnesejo v višini ušes, oz. zaradi preprečitve lokalizacije nekaj centimetrov višje in približno 100 stopinj od sweetspota.
Vse ostalo je kompromis.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Sateliti na strop ne sodijo,če niso za to namenjeni ...
Od zvočinika ponavadi zahtevamo čimbolj "sferično" sevanje zvoka,da nam čimbolj verno prikaže iluzijo sevanja naravnega zvoka instrumenta,ki seva v vse smeri...
Za zvočnik,ki naj bi bil na zidu,stropu ali cevo v zidu,stropu pa nam je taka karakteristika sevanja celo v napoto,ker nam z odboji paca "fokus" in s tem "določljivost" smeri zvoka ...Tako morajo biti zvočniki izbrani prav za ta namen.
Kar pa je zelo težko.Veliko proizvajalcev predelajo svoje zvočnike od tistih za "spredaj" samo v manjše ohišje,da bolj paše na zid in nič drugega.Tisti,ki kaj dajo na kvaliteto se pa posvetijo tudi tem problemom...Poleg izbire zvočnika je tukaj potrebno veliko znanja "akustike",da se vsi ti zvočniki izbalansirajo v neko celoto.Drugače je rezultat zelo slab in investicija je brezkoristna...
Prevečkrat se na podlagi nekega pomankanja prostora odločamo za neke delne rešitve,ki se potem izkažejo za polomijo in zgrešeno investicijo...
Eden redkih ,ki ponuja kvalitetne rešitve,a ni poceni THIEL PowerPoint 1.2 ...
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
| večina hoče šparat na zvočnikih za hišni kino in kupuje razne satelite,ki so navaden podn.še vedno sem mnenja in vedno bom ,da morajo za kvaliteten zvok biti tudi zadnji zvočniki ali sateliti enako kvalitetni kot prvi zvočniki in s centrom je podobno.noben si ne želi popačenj pri večji glasnosti v trenutkih "pikov "ko za trenutek dobijo poln signal pri večji moči.in tudi jaz sem mnenja da sateliti niso za pod strop.gerchy eva slika je lep prikaz standardne postavitve ,ki je v večini primerov zadovoljujoča.najbrž se bo še kdo strinjal ,da so hawki in obeliski idealni za surround (obkroženje z zvokom). :wink:saj v tem je point hišnega kina ,al ne? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | | večina hoče šparat na zvočnikih za hišni kino in kupuje razne satelite,ki so navaden podn.še vedno sem mnenja in vedno bom ,da morajo za kvaliteten zvok biti tudi zadnji zvočniki ali sateliti enako kvalitetni kot prvi zvočniki in s centrom je podobno.noben si ne želi popačenj pri večji glasnosti v trenutkih "pikov "ko za trenutek dobijo poln signal pri večji moči.in tudi jaz sem mnenja da sateliti niso za pod strop.gerchy eva slika je lep prikaz standardne postavitve ,ki je v večini primerov zadovoljujoča.najbrž se bo še kdo strinjal ,da so hawki in obeliski idealni za surround (obkroženje z zvokom). :wink:saj v tem je point hišnega kina ,al ne? |
najhuje je ko večina zanemari center, preko katerega se odvija večina govora in vsebine. Poskusite preklapljati med stereo in 5.1 oz.7.1 in opazili boste o čem govorim. Če je center "podhranjen" napram front zvočnikom , bo to zelo slabo vplivalo na zvočno sliko. Sploh tam kjer je sistem rastel iz dobrega stereo v 5.1, pozabilo se pa je na dobre zvočnike za center in Surround. Tudi sam sem to žal naredil. Sprednji sistem Manger Swing, za center in surround pa Pionner(ne vem oznake na pamet(kar dobri). Motila me je skupna barva zvoka in nikakor se nisem mogel sprijazniti s tem, da je center , ki je zelo prezenten uničuje celotno sliko. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: | | drago67 je napisal/a: | | večina hoče šparat na zvočnikih za hišni kino in kupuje razne satelite,ki so navaden podn.še vedno sem mnenja in vedno bom ,da morajo za kvaliteten zvok biti tudi zadnji zvočniki ali sateliti enako kvalitetni kot prvi zvočniki in s centrom je podobno.noben si ne želi popačenj pri večji glasnosti v trenutkih "pikov "ko za trenutek dobijo poln signal pri večji moči.in tudi jaz sem mnenja da sateliti niso za pod strop.gerchy eva slika je lep prikaz standardne postavitve ,ki je v večini primerov zadovoljujoča.najbrž se bo še kdo strinjal ,da so hawki in obeliski idealni za surround (obkroženje z zvokom). :wink:saj v tem je point hišnega kina ,al ne? |
najhuje je ko večina zanemari center, preko katerega se odvija večina govora in vsebine. Poskusite preklapljati med stereo in 5.1 oz.7.1 in opazili boste o čem govorim. Če je center "podhranjen" napram front zvočnikom , bo to zelo slabo vplivalo na zvočno sliko. Sploh tam kjer je sistem rastel iz dobrega stereo v 5.1, pozabilo se pa je na dobre zvočnike za center in Surround. Tudi sam sem to žal naredil. Sprednji sistem Manger Swing, za center in surround pa Pionner(ne vem oznake na pamet(kar dobri). Motila me je skupna barva zvoka in nikakor se nisem mogel sprijazniti s tem, da je center , ki je zelo prezenten uničuje celotno sliko. |
se strinjam.do vseh teh ugotovitev o centru in ostalih zvočnikih sem že sam prišel daljnega leta 2000.takrat je bil kar blem sestavit 5.1 dolby digital sistem.predvsem pa precej drago .  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje enako kot jaz...
Zanimivo je da je začetnik teme napisal , da zaradi oblike prostora ne more zvočnikov montirati drugje kot na stropu. Predvidevam da je strop nagnjen, kar bistveno spremeni situacijo. Treba bi bilo pogledati kakšen je sploh prostor in kakšne so možnosti.
Še bolj važno pa je, kakšne so zahteve boljše polovice!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|