| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 920 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2026 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
eni res ne razumejo vloge DSP-jev,....to že meji na komedijo ali rajse tragi komedijo...
Ce zadev ne poznate, vsaj ne plasirat trapaste/neuke komentarje, ki zavajajo vse, ki to berejo. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6257 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2026 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
Če je načrtovanje hifi sistema po defoltu zasnovano na bazi DSP (nuja pri avtoakustiki, polni vseh mogočih problemov, brez tega si mrzel) je to en par rokavic.
Vprašanje pa je ali so avdiofili pripravljeni naknadno v svoj digitalni sistem vnašati dodatno konverzijo. Sploh ako je zadeva poceni rešljiva - recimo zaradi bolj žive akustike prostora. Ali morda presvetlo zveneče elektronike.
--------
Tak vpliv kot ga ponuja tissue robček (seveda če je potrebno intervenirati, na high endu po defoltu ne) se pozna na predvajanju orkestralne glasbe. Torej kompleksnejše, zahtevnejše posnetke.
Ko ti greš na pop/rock ni neke dodane vrednosti. Seveda se sliši toda, če - bolj ko cinglja, bolj se maha z repkom smo tam. Itak je pop/rock tako studijsko zmrcvarjen, da 'svaka dobija', hahaha. Za hec probajte LP prvenec Lačnega Franca, se bo marsikdo popraskal po glavi.
Tako da se ni za sekirat.
--------
Sem pa tačas poizkusil bio robček (čista celuloza, verjetno nerecikliran papir) od Palome. Že dolgo je tako in ni neke želje po menjavi. Učinek je za odtenek močnejši. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2026 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
ahhh, nima smisla prepricevati prepricanega, dejstvo pa je, da tako ali drugacno rocesiranje signala postaja vedno bolj realnost in tovrstne implementacije uje cedalje vec....
Za start pri dodajanju subwooferjev je treba resit zadeve pravilno s kretnicami,... a se bos tega lotil s pasivnimi kretnicami?... za LR24 bos rabil cetrt kubika veliko kretnico, lol... zdaj pa ti dopovej REL-u in vsem ostalim da je DSP bullshit...nekaj kar AUDIOFIL ne potrebuje _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2026 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Absolutno gre v DSP smer novodobni hifi. Ma je, kot rečeno, ena sama konverzija v hifi sistemu. V tem okviru nudijo tudi ekvalizacijo, low pass in high pass kretnico za sube. To ima že Wiim Ultra ojačevalec za 600eurov.
-------
Zase, ker sem analogist, sem uporabil bolj inovativen pristop - pobral pluse enega in drugega. DSP za sub z ekvalizacijo, kretnico in predvsem - anti-mode algoritmom. Vemo da ni dovolj zbijati resonanco, potrebno je skrajšati 'repe' vidne na waterfall meritvi. To naredi sube zelo transparentne.
S tem nimam težav, ker je zaradi tega izplen ultra boljši kot bi s tube trapi trapal naokoli.
Za 'zgoraj' pa sem ostal v analogni domeni - uporabil navaden kondenzator, ki v kombinaciji upada z pneumatic suspension 12dB doda še 6 svojih, tako da je filtriranje učinkovito z 18dB/oktavo. Membrane wooferjev se skoraj ne maknejo.
Plan je bil narediti pasivno kretnico med pre-končno. A kaj, ko mi to toliko dobro igra da se mi ne da... _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2026 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Sem pa tačas poizkusil bio robček (čista celuloza, verjetno nerecikliran papir) od Palome. Že dolgo je tako in ni neke želje po menjavi. Učinek je za odtenek močnejši. |
Baje da je učinek mnogo močnejši če uporabljaš tiste rabljene, ki so rjavi.
Se opravičujem, ampak ko si že omenil "nerecikliran" papir. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2026 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
koliko imas prirasta v predelu reza ce uporabljas 18dB/Oct filter na obeh koncih,..... ni ravno idealno, saj fazno ni popolno usklajen....
Kako resis casovne zamike
kako resis fazno uskladitev s pomocjo REW meritev
kako izvedes Hi/Low shelf EQ
.....
DSP je zelo uporaben kos opreme, ki bo na koncu pridal vec kot odvzel (govorimo o kvalitetnih produktih).
Kot si sam napisal, DSP procesiranje prihaja in bo implementirano v kup playerjev/ojacevalcev.... ja najprej za najosnovnejse nastavitve kot je vpasovanje subwooferjev s preostalim sistemom, room correction in Equalizacija...zal nobena poslusalnica ni optimalna, in ce je opcija speglat manjse probleme....zakaj ne.
Tudi za sestavo konkretnega aktivnega sistema je DSP neobhoden, in ce so stvari nastavljene kot morajo biti, bo pasivnemu zv sistemu tezko parirat aktivi
,.... nocem nikomur nic vsiljevati, bi pa rad da odprete oči in usesa _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2026 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Sem pa tačas poizkusil bio robček (čista celuloza, verjetno nerecikliran papir) od Palome. Že dolgo je tako in ni neke želje po menjavi. Učinek je za odtenek močnejši. |
Baje da je učinek mnogo močnejši če uporabljaš tiste rabljene, ki so rjavi.
Se opravičujem, ampak ko si že omenil "nerecikliran" papir. |
Upam samo da pri eksperimentih ne boš uporabil rabljenih sekret papirčkov ker pri zelo direktivnih trobljah ti seva direkt u nus  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|