Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Open baffle

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trumpet

Pridružen/-a: Sob Maj 2008 13:58

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2026 19:13    Naslov sporočila: Open baffle Odgovori s citatom

Pozdrav vsem zainteresiranim!

Z obzirom na to, da mi bivši poslovni partner ni povrnil dogovorjenega dolga, sem se odločil, da bom zainteresiranim pomagal z načrti za izdelavo high end zvoxčnikov, prav takih, kot jih izdeluje en znani slovenski proizvajalec.
Ker je datum vračila dolga, ki ga je določil sam, davno pretekel, sem se odločil za ta korak.

V kolilor bo interes velik, bomo s skupnimi močmi objavili vse tehnične.detajle.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 09:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.youtube.com/watch?v=V9WQRoQPel8

Kaj reče Tuco po obračunu: Quando si spara si spara, non si parla!
Ali po domače: ko se strelja se strelja, ne pa govori...
trumpet

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je!
Čas je za akcijo!

Bomo napravili komplet DIY projekt zvočnikov. Very Happy
Nazaj na vrh
trumpet

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je!
Čas je za akcijo!

Bomo napravili komplet DIY projekt zvočnikov. Very Happy
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dvomim da bo to ujezilo tvojega bivšega poslovnega partnerja. Kar predvidevam da je cilj. Tudi če bi zagnal proizvodnjo.

Sicer sem firbčen za katere zvočnike gre. Open baffle je lahko tudi zelo enostaven, kar se da hitro skopirati.
Nazaj na vrh
trumpet

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sploh ne gre za to, da kogarkoli ujezim.
Enostavno sem se tako odločil, iz čistega mira.
Da kaj doprinesem. Brezplačno.
Ma kakvi proizvodnja.
Sicer je.koncep sila enostaven.
Gre pa sa "soulsonic" koncept.
Je res, da se je od tedaj kaj spremenilo, ampak že v osnovi je zvok ODLIČEN!
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 15:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dizajn ribbona, bi verjetno koga zanimal. Ne vem pa če tukaj na forumu. Na diyAudio bi se zagotovo našli interesenti. Jaz občasno gledam tegale na YouTube, ko dela razne ribbone in planarce.
Nazaj na vrh
trumpet

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2026 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne bo nesporazuma.
Nič ne prodajam.
Dam,info. če koga zanima
Nazaj na vrh
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2026 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen trumpet, res škoda, da se ti ni izšlo tako kot si si želel. Za kateri konkretni model zvočnika ponujaš informacije? Mene bi zanimale predvsem karakteristike predvidenih zvočniških enot.

Z objavo tehničnih detajlov se morda razvije kakšna zanimiva debata o open baffle principu. Nekje v drobovju tega foruma obstaja tema o Soulsonic zvočnikih...
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2026 07:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem še kar domač z zvokom Soulsonica, ki je po vseh kriterijih high end in to v zgornji polovici tega kar se sploh da kupiti za domov. Prostor mora biti kar velik da se to izkaže in rezultat je nenadkriljiva resolucija, ki jo ribbon nudi od 500Hz navzgor. Zvok je cinemascope, vse je veliko, realno, z ogromno detajli kot je redkost slišati med top primerki konkurence.
Terja pa svoje - velik prostor in pa primerne beštije od ojačevalnih monoblokov. To slednje tudi in predvsem zato, da se dobi totalna kontrola wooferjev, kar potem prestavi zvok v enoznačno reprodukcijo - ne slišiš da je zvok različen iz wooferja in tweeterja.

Imel sem izkušnjo/poslušanje na sejmu z diy projektom Moronija - kar sta kasneje odkupila brata iz HohnerAutomazione (firma za industrijske stroje) in kasneje to preimenovala v novo firmo RelcoAudio, ki je pa je po nekaj letih zaprl vrata in po novem spet zalaufala proizvodnjo, najverjetneje z menjavo lastništva:
https://relco-audio.com/
V prvi verziji je bil tračni visokotonec 1,2m dolg line source (tako se to dela, hirost zvoka deliš z dolžino traku in dobiš frekvenco do koder imaš line source; izpod te frekvence je akustični output polovico nižji) in woofer blizu tal. Kretnica pa na ca 350Hz.
https://usato.audiograffiti.com/annunci/diffusori-acustici/83953/
Po novem so to spremenili v linijo wooferjev kot to dela Soulsonic.
Saj je bilo dobro, ma Soulsonic ga povozi v transparenci.
Nekaj mi še ni bilo všeč pri prvotnem Relco-tu - woofer blizu tal je pomenilo osnovne tone imeti spodaj. Malo opazno pri poslušanju, pa vendarle na koncu zmanjka tista prepričljivost. Potem so to izboljšali z dvema wooferjema od katerih je bil zgornji za midbas, torej višje od tal, kar je prav.
Ti woofer imaš lahko tako na tleh (IMHO) samo če je rezan na 150Hz ali nižje. Ali če poslušaš v japonskem načinu sedenja, na tleh s spodvitimi nogami Laughing
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu