Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Squeezebox tema
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 140, 141, 142  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tako kot je Audiofill napisal.
Ruter <=> Squeezebox ni problema, Squeeze spravlja prejete podatke v medpomnilnik (buffer) in preverja pravilnost prejetega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hifi&me

Pridružen/-a: Tor Jan 2010 12:12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:
hifi&me je napisal/a:

Sam sem namreč šele v fazi zbiranja informacij kako sploh sestavit svoj "hi fi " sistem. Predvsem ali se sploh splača nabaviti cdp ali kar iti v smer predvajanja iz pc-ja oz. squeezeboxa, itd.,...
Sicer pa sem si zastavil takole:
- zvočniki MA RX6 (750 eur)
- intamp NAD355 (500 eur)
- cdp NAD545 (300 eur)
- kabli (hmmm?)
Tako da moj začetni proračun je približno tak (odklon cca 200 eur Smile )
Če bi se recimo odpovedal cdp bi nekako še lahko stisnil za recimo SB duet in dacmagic ali kaj podobnega. Kaj več pa zaenkrat težko. Tako je zdaj predvsem vprašanje kaj je najboljša varianta, ki ponuja najbolj kvaliteten zvok.

Obljubil sem par variant...

CD player, squeezebox ali laptop kot izvor zvoka... prvo varianto poznaš, drugo tudi, probaj še squeezeboxa in upikni tisto kar ti najbolj odgovarja.

V zvezi squeezeboxa, tu imaš dva različna modela (Classic in Duet), prihaja še tretji Touch. Classic ima velik ekran, lahko berljiv z dveh, treh metrov, kjer poslušaš. Tu ga ne šije noben drug cd player ali glasbeni strežnik, da bi jaz vedel za to (razen Transporterja). Njegov zaslon je preprosto zakon. Zadnjič je bila na forum napopana povezava do amazona, kjer jih prodajajo (očitno zadnje primerke) za nekih 140 eur. To je super cena.

Dueta upravljaš z wi-fi daljincem. Slaba stran tega je kratko trajanje baterij, ter nekaj počasnejša odzivnost od Classica. Lahko se nabavi samo Receiver, namesto wi-fi daljinca pa upikne Iphone. Ta je odzivnejši.

Touch bo imel po širini manjši ekran od Classica in vprašanje ali bo tekst na ekranu dovolj velik, da bo lepo berljiv z razdalje dveh, treh metrov kjer se posluša. Lahko se ga sicer prestavi bližje k mestu poslušanja, potem je treba podaljšati kable (bodisi analogni interkonekt, bodisi digitalni, odvisno kako bo zvezan). Ko je enkrat blizu, potem se lahko ekran upravlja na dotik. Na hiendfiju sem pravkar videl, da je bil v najnovejšem Audiu opravljen test (če mi je prav znano prvi test v kakšni reviji).

Kaj bi še znalo biti zanimivo v okviru budgeta ki ga imaš na voljo... najnovejša zunanja glasbena kartica Terratec, ki preko USB podpira 24/192:

Več tukaj.

Jo zaenkrat uporabljaš kot zunanji D/A pretvornik, enkrat kasneje ko nabaviš boljši zunanji dac, pa jo uporabljaš samo kot USB/SPDIF pretvornik za zunanji dac. Morebiti pa je celo na takšnem kvalitetnem nivoju, da bi jo lahko brez problema uporabljal samostojno brez zunanjega daca, pa kljub temu ne bi predstavljala šibkega člena audio verige, glede na to, da tudi preostale komponente v okviru budgeta ki ga imaš na voljo, ne bodo na nevem kakšnem nivoju.

Še nekaj študiram... lahko bi probal preko SPDIF izhoda notranje glasbene kartice v laptopu na DacMagic. V prejšnjih postih sem govoril, da bi se jaz otepal vsakršne konverzije znotraj takšne kartice. Tukaj bi vzel v zakup, da dobiš ven slabši SPDIF signal (z več jitterja), pa moliš boga, da ima DacMagic na svojem vhodu tako močan algoritem za redukcijo jitterja, da bo to prebavil brez nekih posledic. Glede na to, da je za to delo znotraj DacMagica vprežen Anagram ki slovi ravno po takšnih zadevšnah, potem bi to morebiti znalo iti skozi brez problema/degradacije zvoka. Vsekakor za probati.

Ali potem recimo kakšen asinhroni USB/SPDIF pretvornik, kot je bil tisti m2tech. Tu sem nažalost povsem bos, saj nobenega od teh gadgetov še nisem probal, vsekakor pa na papirju izgleda to obetajoče. Na SPDIF izhod pa potem navesiš zunanji dac.

Vsekakor preglej tudi temo NMT predvajalniki. Zadnjič sem pri soforumašu videl kako izgleda upravljanje Apple streamerja preko televizije (podobno NMT-ju) in se mi je dopadlo. To bi z zunanjim dacom tudi znala biti dobra rešitev.

Kar se tiče ojačevalca in zvočnikov s tvojega seznama, jaz bi raje šel v nabavo dobro ohranjenih rabljenih stvari. Boš za isti denar dobil več muzike. Če rabiš pomoč odpri temo ali izkoristi že kakšno obstoječo in soforumaši ti bomo z veseljem pomagali.

lp

Hvala ti za vse tole. Uf variant je malo morje. Trenutno sem precej zaposlen, da bi se bolj natačno v vse spustil, prebral reviewje, kaj sprobal itd. Nakup načrtujem tam nekje poleti, do takrat pa bom takole po malem probal priti do neke optimalne variante.
Glede ojačevalca in zvočnikov.... načeloma sem bolj naklonjen nakupu novih,... hja kaj pa vem "fetiš" ? Very Happy Sicer pa sem že spraševal v temi "Nakup hi fi sistema", če imaš kakšen predolg bom vesel, če mi ga napišeš...
Nazaj na vrh
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 23, 2010 23:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Med čakanjem na material sem terminiral z BNC konektorji kabel za Audiofilla. Ob tem dobil idejo, da bi terminiral z različnimi, napačnimi vrednostmi in kako to zgleda. Digitalni osciloskop se z par posegi lahko spremeni v TDR (Time Domain Reflektometer), s katerim se da meriti odboje v kablu.

Slika 1: 75 ohmski coax terminiran z napačno vrednostjo. Vidi se odboj navzdol, ko se je digitalni signal zaradi napačne terminacije odbil nazaj proti izvoru. Ker je odboj navzdol, pomeni, da je terminirano z prenizko vrednostjo.

Z vijolično označeni markerji kažejo, da je vhodni signal 958mV, razlika je 62mV. Formule obstajajo na netu, če koga zanima, jaz bom samo računal:
Q = -62mv / 958mV
Q = -0,0647

Zl = -(Q+1 / Q-1) * 75 Ohm
Zl = -(0,9353 / -1.0647) * 75 Ohm
Zl = 0,8784 * 75 Ohm
Zl = 65,88 Ohm
Izračun pravi, da je linija terminirana z 65,88 Ohmi, glede na videno na zaslonu.

Slika2: Merjenje upora z multimetrom pokaže naslednje:

Slika 3: Gremo tokrat znova terminirat z napačno vrednostjo. Odboj gor pomeni, da je terminirano z preveliko vrednostjo.

Q = 272mV / 1330mV
Q = 0,2045

Zl = -(1,2045 / -0,7955) * 75 Ohm
Zl = 1,5141 * 75 Ohm
Zl = 113,56 Ohm

Slika 4: Merjenje upora z multimetrom, niha med 113,3 in 113,4 Ohma.

Se pa v obeh primerih vidi, da je ostal "vrh" na začetku. Enkrat večji, drugič manjši, vpliv različne terminacije, ampak v obeh primerih je ostal, ni zaobljen.
Ta vrh je pomemben zato, ker v tem trenutku receiver čip v DACu razbere spremembo stanja (logična "0" ali "1") in vsak odboj, ki bi prispel na ta vrh in ga premaknil, spremenil, zaoblil,.... takrat bo receiver napačno prebral. Jitter Smile
Zaradi dolžine kabla so odboji prišli za tem vrhom, da je imel receiver čip čas prebrati signal. Torej v primeru neidealne terminacije je boljši daljši kabel kot prekratki. Če bi živeli v idealnem svetu, bi bila terminacija vedno idealna in ne bi bilo odbojev, dolžina pa nepomembna Crying or Very sad

Če se bo kdo spomnil, da sem svetoval dolžino kabla po naslednjem receptu: Torej Božičkov nasvet: zmeri širino Squeezeboxa v cm. Pomnoži širino z dnevom mojega posta, to je 25. Odštej od vsote dolžino svojega stopala v cm. Zapiši dobljen rezultat.
Idi v trgovino in kupi 75-Ohmski koaksialni RG59 ali RG6 kabel točno te dolžine, kot si zgoraj zapisal.

Link: http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?p=19782#19782

V tem primeru so odboji prišli cca 38 nS za trenutkom spremembe stanja. Nasplošno rabi signal v digitalnem coaxu cca 5 nS za vsak meter. Uporabljen kabel je malo manj kot 4 m.

Aja, zaobljeni vrhovi dajo čudovit analogen zvok, mehak, muzikaličen, podoben gramofonu. Škoda, da so basi pridušeni, doneči in spacani, visokih pa pravzaprav ni Laughing
Oster vrh, kot na predzadnji sliki, pa daje "nervozen" zvok. Obilo detaljev, ampak nekam čudnih, umetnih, nervoznih. Dobri visoki in obilo detaljev, ampak po pol ure poslušanja se me loti nervoza in me vse mine Wink
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 00:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvok Eichmann Phonopoda na DACu in Copper Bullet RCAja.
Vse Eichmann deklarira kot 75 OHM, kabel, Belden 1505A.

Nič od opisanega ni zaznati.

Basi, precizni in globoki in ne samo to, basi imajo resolucijo, (večplastni so), kot je še nisem slišal.
Visoki in srednji, pretočni in razločni.

Očitno Eichmann ne naklada v svojih specifikacijah.
Edina preostala pomanjkljivost je, da na Squeezeboxu ni Phonpopoda.
Nazaj na vrh
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 02:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker sem trde glave in ker so me že večkrat prepeljali žejnega čez vodo, sem se spravil izživljat nad RCA konektor Sun Rise, ki mi ga je poslal Audiofill. Masiven, lep,...na notranji strani sredinski pin polovično obkrožen s konektorjem za maso, na zunanji strani kontakt za maso premičen, 100% ščiti sredinski pin. Prva liga, bi znal biti blizu 75 Ohmom, ampak je res 75 Ohmski, je možno prelisičiti zakone fizike? Kaj pravi TDR?

Najprej grob prelet, kako zgleda digitalni signal na 75 Ohmskem coaxu, kjer je gor RCA, terminiran s 75 Ohmi. Hmm, to ni najlepši signal, nekaj čudnega je tu, sem obkrožil z zeleno.

Gremo bolj podrobno pogledat, kaj so ti hribi in doline. Zgoraj rdeča puščica na marker, ki označuje 0 nS, torej začetek tranzicije.
Spodaj rdeče obkroženo 20 nS horizontalna resolucija, torej en kvadratek predstavlja 20 nS časa. Tista čudna dolina navzdol je cca 30 nS za začetkom tranzicije.
Kot sem prej pisal, hitrost signala v kablu je cca 5 nS / 1 meter, pomeni, da je signal prepotoval cca 6 metrov, da je dospel nazaj. Ja, to je tisti digitalni kabel od prej, ampak sem odrezal en kos, ni se mi dalo jemat dol BNC konektorja Laughing
Nova dolžina je cca 3 m, torej signal potuje 3 metre v eno smer, se odbije in potuje nove 3 m do izvora, skupaj 6 m, oziroma cca 30 nS zakasnitve Laughing

Opa, opa, gremo postavit cursorje in zračunamo specifično impedanco tega RCA konektorja Laughing

Q = -48mv / 982mV
Q = -0,04888

Zl = -(0,95112 / -1.04888) * 75 Ohm
Zl = 0,90679 * 75 Ohm
Zl = 68,00 Ohm

Očitno tudi za ta RCA veljajo zakoni fizike. Je pa hudo blizu 75 Ohmom, ampak za digitalni signal ga ravno ne bi uporabil Laughing
Nazaj na vrh
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 05:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:
Zvok Eichmann Phonopoda na DACu in Copper Bullet RCAja.
Vse Eichmann deklarira kot 75 OHM, kabel, Belden 1505A.

Nič od opisanega ni zaznati.

Basi, precizni in globoki in ne samo to, basi imajo resolucijo, (večplastni so), kot je še nisem slišal.
Visoki in srednji, pretočni in razločni.

Očitno Eichmann ne naklada v svojih specifikacijah.
Edina preostala pomanjkljivost je, da na Squeezeboxu ni Phonpopoda.

Ko smo že pri DACih, samo kot zanimivost. Odvisno od vhoda, uporabljenega receiverja, terminacije,...so tudi odboji različni in vplivajo na zvok.
Ušesa so varljiva in rabiš neko primerjavo, da zaznaš razliko in primerjaš.

Med tema dvema dvema je slišna razlika. Ni velika, ampak jo slišiš, če veš, kaj poslušat. Uporabljen isti DAC, isti kabli, samo druga terminacija.
Pa nobena varianta ne igra slabo. Na prvi posluh igra druga varianta bolje, večja resolucija, bolj pretočni srednji in visoki. Laughing
Prva varianta igra bolj mehko, muzikalno, basi bolj globoki, precizni in večplastni. Laughing
Če uporabljaš RCA, je nisi odnesel tako poceni, kot je zgoraj. Dosti, dosti slabše. Ampak okusi so različni, eni imajo radi obarvan zvok na en način, drugi na drugačen.

Spodaj slika dvojčka DACa, s katerim je nekdo, ki ga poznaš, zelo zadovoljen. Merjeno z RCA konektorji.

PS: Terminacija s cca 45-50 Ohmi zelo popravi krivuljo. Skoraj poravna. Pri uporabi RCA konektorjev seveda.
Ampak zaobljen rob zgoraj levo ostane. Tudi tranzicijo vleče zelo dolgo, poglej, kako počasi se vzpenja navpična črta (na levi strani). Dobra stran, da je manj EM sevanja. Na račun zvokovnih performans seveda.
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uffff Stormy, glede na to kako orenk si se spravil k stvari imam občutek, da bo kombinacija sfriziranega Squeezeboxa in dotičnega koaksialnega kabla, napram originalu in RCA kablu, pravo razodetje. Cool
Nazaj na vrh
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vse za čimbolj veren prenos signala Smile
Nazaj na vrh
hifi&me

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi se mogoče dalo namesto SB-ja uporabiti kar TV? Nekateri lcd-ji imajo možnost predvajanja filmov in glasbe preko mrežne kartice, potem bi pa glasbo peljal ven preko digitalnega izhoda v DAC...samo nevem katere formate kaj podpirajo današnji tv-ji in pri kakšnih bitih in hercih...
ve kdo kaj več o tem? Ali so tukaj tudi potem podobne motnje kot če bi peljal iz zvočne kartice v pc-ju?
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hifi&me je napisal/a:
Bi se mogoče dalo namesto SB-ja uporabiti kar TV? Nekateri lcd-ji imajo možnost predvajanja filmov in glasbe preko mrežne kartice, potem bi pa glasbo peljal ven preko digitalnega izhoda v DAC...samo nevem katere formate kaj podpirajo današnji tv-ji in pri kakšnih bitih in hercih...
ve kdo kaj več o tem? Ali so tukaj tudi potem podobne motnje kot če bi peljal iz zvočne kartice v pc-ju?

Če televizor podpira predvajanje glasbe preko LAN-a, ima vgrajen digitalni izhod, ter ima vgrajen uporabniku prijazen vmesnik, potem bi se ga sigurno dalo uporabit namesto SB-ja.

Katere audio formate vse prebavijo današnji televizorji nimam pojma. Bi si bilo treba vzeti čas in na netu prečekirati specifikacije televizorjev. Če tu ni podpore kakšnem kompresiranem vendar brezizgubnem formatu kot je recimo FLAC, potem se je za neko resnejšo uporabo škoda ubadati s tem.

V zvezi digitalnega izhoda, vprašanje kako imajo današnji televizorji to izvedeno. Imam občutek, da je proizvajalcem televizorjev digitalni izhod bolj Španska vas in temu ne polagajo neke velike pozornosti. So pa znotraj današnjih televizorjev switcherska napajanja. Glede na to, da se danes varčuje na vsakem koraku, se bojim, da ti napajalni moduli niso nič boljši od računalniških switherskih napajanj, kjer je v veliki meri najbolj važno, da napajalnik za čim manj denarja in ob čim manjših gabaritih izpljune čimveč toka, kar pa za sabo potegne motnje in umazano napetost.

Bi pa to bilo za probati v praksi, ja. Smile
Nazaj na vrh
hifi&me

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče bodo proizvajalci televizorjev le spregledali, da bi tudi na ta račun lahko nekaj zaslužili; dali podporo za kakšen FLAC format in poštimali elektroniko na neko sprejemljivo raven. Konec koncev, če sedaj ponujajo možnost, da preko mrežnega kabla predvajaš filme in glasbo, bi se jim lahko posvetilo v katero smer naprej bi naj šla pot...
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 00:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izgleda, da bodo maherji s Slimdevices foruma sfrizirali novega Toucha na 24/192 govorico, še preden bo ta prišel na prodajne police.

Kot ugotavljajo je njegov hardver dovolj zmogljiv za to (tako dac kot spdif izhod), morajo se samo še malo pošpilati s softverom. Verjetno samo še vprašanje časa... Razz

Več tukaj.
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 09:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem zamenjal router in mi sedaj SB ne najde plajerja, pod choose player. Sem že imel ta problem ampak kolikor se spomnim je čez nekaj dni delalo samo od sebe.
Mi lahko kdo pomaga?
Nazaj na vrh
dr.sah

Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

naredi factory reset, in ga ponovno nastavi. Lahko da je kje kaka mrežna nastavitev zabluzila.
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem, ni pomagalo. Zaradi teh in podobnih problemov sem tudi menjal router, ampak so očitno ostali, mogoče je celo kaj narobe s SB-jem.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 140, 141, 142  Naslednja
Stran 51 od 142

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu