Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Eno vprašanje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Andraz

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 23:23
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 11:44    Naslov sporočila: Eno vprašanje Odgovori s citatom

Že nekaj časa razmišljam, zakaj so oznake za glasnost na ojačevalcih, receiverjih in podobno ravno - (minus) in gredo proti 0 (oziroma proti +). Da bi bila glasnost -35dB je težko pomojem, ker decibeli v minusu se naj ne bi slišali Very Happy . Mi lahko to kdo razloži zakaj ravno take oznake, zraven pa piše še dB?
mišolin

Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

0 predstavlja izvorno glasnost posnetka. Vse ostalo pa je tišje ali glasneje od tega. Ni trik v tem, da poslušaš negativne decibele. To tudi netopirji in delfini ne zmorejo. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andraz

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor, končno razumem. Smile
Andraz

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi pa še nekaj vprašal. Kolikšna je pa približna glasnost (v dB), pri poslušanju glasbe pri nekje -30dB. Res da sem povedal zelo nenatančno, ampak, upam da se da povedati nekaj na približno.
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Problem je, ker je lahko posnetek zelo tih ali zelo glasen.
Pa tudi velikost sobe.

No, kakorkoli, jaz ti itak ne bi znal izračunat pa če mi vse poveš Very Happy
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andraž to je odvisno od moči oječevalca, občutljivosti zvočnikov in razdalje mesta poslušanja do zvočnikov. Na tej strani je en programček za izračun potrebne moči oječevalca za dobit določeno glasnost v decibelih glede na razdaljo poslušanja in amplifier headroom-a (to je rezervna moč ojačevalca ki jo pustimo za špice signala). Mogoče si boš z njim pomagal približno izračunati.

http://www.crownaudio.com/apps_htm/designtools/elect-pwr-req.htm

lp Ambro
Nazaj na vrh
ambro

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima nekaj drugega, če mi lahko poveste do koliko vi maksimalno obremenjujete vaše ojačevalce v db po skali ? Jaz grem nekje maksimalno do -10db je pa odvisno od signala posnetka. Skala gre pa do +8db. V tem primeru bi bilo teh 18db ki manjkajo do konca amp. headroom ali rezerva za konice, da ne bi prišlo do popačenja. Čeprav mislim, da te skale ne bi smeli gledati temveč le pozorno poslušati zvok, da ne pride do clipping-a.
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta glasnost se pri -10dB se bo itak spreminjala glede na zvočnike.
Jaz mojega ojačevalca še nisem dal čez polovico(nimam skale, samo potenciometer z črtico). Ker ne vem ali je linearen ali ne, niti nisem siguren če je to prava polovica. Zvočniki so sicer samo 75W, pa majhni, tako da če bi šel čez polovico izgubim bas področje, pa še malo jih šparam Smile

Recimo, prejšnji zvočniki ki sem jih imel, pa so bili veseli moči.. Do res visokih glasnosti so igrali brez slišne izgube kateregakoli področja, slabost je bil samo ojačevalec(slabih 50W po kanalu).
ambro

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andraž en primer sem izračunal. Če imaš 45W ojačevalec, zvočnike z občutljivostjo 98db, 30db rezerve, če računamo, da gre ojačevalec do nule po skali in razdaljo poslušanja 3m naj bi bila glasnost približno 75db. To je verjetno res le približek.
Nazaj na vrh
ambro

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To da izgubiš bas področje je verjetno preobremenitev ojačevalca zaradi pomankanje moči in s tem začetek popačenja (clippinga). Ja, če ojačevalec nima zaščite proti clipping-u se je treba res ravnati samo po oceni čistosti zvoka. Tako je, če imaš švoh ojačevalec majhno občutljivost zvočnikov ter željo po veliki glasnosti. Če imaš pa moči dovolj in močne zvočnike pa to sploh ni problem.
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojačevalec je bil D klasa, dvakrat pol kilowatta:) Me je zanimalo če res samo ojačevalec poklekne. Pri malih zvočnikih je ponavadi res tako, da izgubiš bas pri večji glasnosti..
ambro

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvočniki, ki jih imaš so odlični saj imaš še vedno B&W685? (25-100W amp.) in ojačevalec Cyrus 2*50W. Podatke sem videl v tvoji galeriji.
Nazaj na vrh
ambro

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se opravičujem v izračun sem vnesel občutljivost 98db(sploh ne vem če obstajajo tako občutljivi zvočniki).Z zvočniki 88db obč., ojačevalcem 45W in rezervo 30db na razdalji 3m dobimo 65db.
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nimam jih več, jih pa malo pogrešam..
Zdaj imam tole:
http://audio-kontakt.com/index.php?page=view_ad&id=1688

685 sem prej opisoval, da jim kar sede veliko moči, in se ne pritožujejo ob glasnem poslušanju Smile

p.s. Tako občutljivi zvočniki pa obstajajo, tam do kakih 120, 130dB(bolj občutljivih še nisem videl, mogoče pa obstajajo).
ambro

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pogledal oceno na Stereophile za te Mission in glede na ceno so kar dobro ocenjeni. B&W so pa zakon. Za tako visoke občutljivosti pa morajo biti tudi astronomske cene. Veliko uspeha pri prodaji. Ko pa sestaviš nov sistem ga poslikaj in ga pripni v galerijo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu