| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1380 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Pet Maj 09, 2008 01:40 Naslov sporočila: DIY upgrade CD predvajalnika |
|
|
Torej glede na to, da ima nekaj naših članov izkušnje na področju tweakanja in podobno bi prosil, da naj kdo opiše kako lahko predvajalnik izboljšamo s konkretnim posegom, zaželjene so tudi slike.
Link kako začeti
http://www.diyparadise.com/75ohmtweak.htm
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pet Maj 09, 2008 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
Luštna diy & tweak stran entuzijasta iz Poljske: http://www.lampizator.eu/
Zanimiv je njegov stil pisanja. Človek na ljudski in širšemu občestvu razumljiv način pove veliko. Recimo na spodaj navedeni povezavi opisuje kako so brihtni inženirji v 80-ih in 90-ih na račun boljših tehničnih specifikacij namerno žrtvovali kvaliteto zvoka. Ti biseri so tekom razvijanja CD playerjev po njegovem prepričanju prav tekmovali med seboj kdo bo dobil boljši S/N, dinamični obseg,... Najbolj važno je bilo, da ko človek prisloni uho na visokotonec ne sliši šuma. Bog ne daj šuma - to je bogokletno, dočim zaradi tega posledično slabši visoki toni, to pa ni brigalo nikogar. V zvezi rešitve zafuranega opisuje preprost in brezplačen tweak cd playerjev, evo tukaj:
http://www.lampizator.eu/SNIPIT/lampizator_DIY.html |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47 Prispevkov: 121 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Maj 09, 2008 13:34 Naslov sporočila: šum |
|
|
| ravno zato so na izhodnih stopnjah cdplayerjev low pass filtri - za boljše razmerje S/N. tisti filter posledično "ubija" zvok. odstranitev le tega bo zmanjšalo S/N za 10dB ali več ampak zvok bo pridobil na kvaliteti v vseh pogledih. tudi na visokih tonih, kljub (morebitnemu) šumenju v ozadju. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 12, 2008 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Posledično sem tudi sam tega mnenja, a je treba le malo globje pogledat stvari v oči. Zvok, je drugačen vendar zelo odvisen od komponent ki sledijo temu signalu. Daci te vrste namreč ne delajo dobro na kapicitivnih bremenih ter niskoomskih bremenih. Za mano je kar nekaj predelav takšnih in drugačnih playerjev in drugih komponent. No zadnja je bila yamada dvx v celoti na baterije. Zvok in slika kot se šika. To ugotoviš, ko jo po 2 letih prodaš in nabaviš isti player, katerega po 3 sekundah vgasneš in iščeš kanto za smeti. Slika meglena polna tresenja, nobenih barv, ko bereš podnapise iz 4 metrov ti hoče glavo raznest od meglenosti...zvok pa shy... brez energije.
Dac je cs4360 ki se nahaja v dost kao kvalitetnih dvddjih ala cambridge, oppo... dokaj spodobna osnova. Bil je tud pri meni povezan direkt, a je konfiguracija z ad797 ali opa627 igrala v moji konfiguraciji precej bolj stabilno in suvereno. Podobno kot če bi primerjali zvok pasivnega preampa z vrhunskim preampom. Včasih pasivec presentljivo dober, a dugič aktivec pred njim....
Playerji z MTK čipom so dobra osnova in se jih nikakor ne sramujte doma čeprav so vredni nič. Kak pioneerdv600 bo že okej za naslednji projekt, a zaenkrat ni časa... lahko pa kdo poskusi, z našo pomočjo
Ko bo čas bo yamada dobila vsaj spodobno napajanje in nekaj predelav, ker je pri vseh poceni playerjih največji minus napajanje... in transport, ki žal ne dela več kot 2-3leta. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sre Maj 14, 2008 03:10 Naslov sporočila: |
|
|
Z dobrim tweakom se da iz cd playerja iztisniti dosti več soka kakor ga daje drugače. Pri tem ni potrebno da se gre v velike stroške, včasih že z malim vložkom lahko dosežemo lepo izboljšanje. Par dni nazaj me je recimo kontaktiral prijatelj, kateremu sem posodil diy napajalni kabel. Gre za poceni 3 x 2.5 mm LAPP CY 110 kabel z opletom, narejen takole.
Pri tem je povedal, da je dotični kabel na njegovem cd playerju napram običajnemu power cordu rezultiral v dramatičnem izboljšanju zvoka. Zanimivo kako lahko recimo dotični kabel, ki se spravi skupaj za smešen denar, napram običajnemu kablu naredi takšno izboljšanje. Če ima kdo voljo in čas se lahko oglasi in mu ga posodim za špilčkanje. Imam še glih enega ali dva doma.
Potem se da recimo IEC vtičnica na cd playerju zamenjati s takšno, ki ima v sebi vgrajen filterček. Recimo nekaj takšnega. To ne more škoditi, je pa res da od tega ni za pričakovati čudežev. Kaj takšnega pa ne uporabljati za ojačevalnik, saj bo prišlo do dušenja dinamike.
Kar se tiče samih cd plošč, tukaj obstaja malo morje nekih proizvodov ki obljubljajo boljši zvok. Vse od nevtralizatorja statične elektrike, raznih tekočin in sprejev ki na površini cd plošče ustvarijo emulzijo in s tem pripomorejo k lažjemu branju cd plošče, itd. Evo recimo par takšnih proizvodov tule.
Potem obstajajo različne izolacijske platforme, na katere se postavi cd player. Lahko se to tudi naredi v domači garaži praktično zastonj z uporabo kakšnega starega "šlaufa" od kolesa. Recimo takole. Ali se uporabi pesek, kakor recimo tule.
Kar se tiče predelav črev playerja, tu se da marsikaj narediti v napajalnih sekcijah (zamenjava diod, regulatorjev,...) v dac sekciji (nadgradnja clocka s kakšnim boljšim LC, Tent, Trichord,...), izhodni stopnji (brikanje izhoda, predelava v lampaški out, zamenjava op ampov,...).
V glavnem maneverskega prostora za špilčkanje je dosti. To je samo par idej. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 19, 2008 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, takole sem se lotil predelave NAD C541i predvajalnika...
Takole je zgledalo na začetku....solidna zadeva, kvalitetni elementi (Nichicon Muse in podobno, na izhodu originalno BB 2604 čipovje.
Potem je sledila "lepotna " preobrazba...Najprej zamenjava 1N4007 diod v analognem delu z Schottky diodami. Nato še odstranitev izhodnih "mute" tranzistorjev, ki naj bi povzročali fazna popačenja. Odstranil sem še 100uF Nichicon Muse elektrolite ter jih zamenjal z 2.2 uF Mundorf MKP-ji. Na koncu sem zamenjal še OPA 2604 z OPA 2134.
Rezultat je bil takoj očiten. Največji premik na bolje se je zgodil po zamenjavi elektrolitov z Mundorf MKP. Prej je občasno zvenelo malenkost bolj "zademfano", po menjavi pa je bil zelo očitna izboljšana transparentnost v srednjetonskem in še posebej v visokotonskem delu. Menjava OPA 2604 Z 2134 je prinesla še malenkost več transparentnosti in predvsem boljšo dinamiko ter kontrolo basa.
V zadnji fazi pred nekaj dnevi sem zamenjal OPA2134 z LM4562. Rezulat je bil takšen, da mi je skoraj daljinec padel na tla. Šokanten prostor, kontrola ter izredna dinamika je le nekaj od opažanj. V primerjavi z OPA2134 LM-jčki zvenijo precej bolj odprto v srednjetonskem območju z očitno izboljšanim prostorom. Največja odlika pa je "nenapumpanost" oz. bolj naravna reprodukcija zvoka. OPA 2134 je zelo dober čip, a včasih zna delovat kot kak "kompresor" zvoka, medtem ko LM zveni precej bolj umirjeno z poudarkom na srednjetonskem območju.
Pred dnevi sem moj nadgrajen CD player primerjal z tovarniškim NAD 524 od kolega in je bila razlika tolika kot bi bila iz drugega planeta. Enkrat bo treba še CLOCK zamenjat in potem smo pri koncu...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pon Maj 19, 2008 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
No tako se eni lotijo in dobijo z nekaj znanja in vloženega truda zvok, ki se da primerjat ali celo prekaša dražje modele predvajalnikov.
Pohvalno. simpl in učinkovito.
Mogoče bi se lahko še poigral z nap. regulatorji, filtracijo ...., direktnim izhodom iz pcm1732 ker ni current dac ampak voltage out. dvemqa spodobnima rca izhodoma, Smisel ultamativnega clocka pa zna bit vprašljiv, glede finančnega vložka in reuzultata v nakup druge aparature.
Imam pa eno vprašanje... si mogoče primerjal zvok z opa627 ali ad797. tale lm je kar opevan čip in me mika da bi ga še sam poskusil. Mi lahko poveš vir kje si ga nabavil?
Je pa logično da se oba Nad-a po zvoku razlikujeta saj imata oba različna daca slednji torej pcm 1732 , 524 pa pcm1716.
L.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
|
Objavljeno: Pon Maj 19, 2008 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
| DAVOR je napisal/a: |
Mogoče bi se lahko še poigral z nap. regulatorji, filtracijo ...., direktnim izhodom iz pcm1732 ker ni current dac ampak voltage out. dvemqa spodobnima rca izhodoma. |
Sem razmišljal tudi v tej smeri, a glede na to da v trenutni konfiguraciji uporabljam pasivni preamp sem buffer kar pustil na mestu. Glede napajanja...zadeva je kar korektno narejena z LM 317/337 regulatorji. Mogoče bi bil dosegel še boljši rezultat z kakim diskretnim regulatorjem, a glede na visok PSSR današnjih sodobnih op-ampov ne vem če bi bilo smiselno.
Imam pa eno vprašanje... si mogoče primerjal zvok z opa627 ali ad797. tale lm je kar opevan čip in me mika da bi ga še sam poskusil. Mi lahko poveš vir kje si ga nabavil? |
Pred časom sem za preamp malo primerjal čipovje med sabo. OPA 627 ima zelo precizen a sterilen, mlačen zvok. Tudi LM ima precej značilnosti 627-ke le da ima še boljšo transparentnost in dinamiko. Predvsem v basu in dinamiki (tokovna zmogljivost???) 627 počepne pred LM -jem.
AD-jev žal nisem sprobal, ker nimam ustreznega adapterja. Če veš kak vir se priporočam...
LM sem nabavil od kolega...drugače pa ga ima Farnell ter Partexpress (če se ne motim). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Maj 19, 2008 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
| audio_holic je napisal/a: |
Na koncu sem zamenjal še OPA 2604 z OPA 2134.
Menjava OPA 2604 Z 2134 je prinesla še malenkost več transparentnosti in predvsem boljšo dinamiko ter kontrolo basa.
V zadnji fazi pred nekaj dnevi sem zamenjal OPA2134 z LM4562. Rezulat je bil takšen, da mi je skoraj daljinec padel na tla. Šokanten prostor, kontrola ter izredna dinamika je le nekaj od opažanj. V primerjavi z OPA2134 LM-jčki zvenijo precej bolj odprto v srednjetonskem območju z očitno izboljšanim prostorom. Največja odlika pa je "nenapumpanost" oz. bolj naravna reprodukcija zvoka. OPA 2134 je zelo dober čip, a včasih zna delovat kot kak "kompresor" zvoka, medtem ko LM zveni precej bolj umirjeno z poudarkom na srednjetonskem območju.
|
Zanimivo...jaz pa sem ravno pred dnevi primerjal literaturo/tehnične podatke omenjenih BB čipov, pa je OPA 2604 (vsaj na papirju) boljši (boljši slew rate, frekvenčni obseg,...) od OPA 2134 . Morda pa nekateri čipi, ne glede na tehnične podatke, pač bolje "harmonirajo" v določenem okolju kot drugi. Kaj praviš na to, ali imaš izkušnje še z katerimi drugimi CDP-ji. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
borisov57
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 10:08 Prispevkov: 53 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2008 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo audio_holic,
Lahko tudi pomeriš enosmerno napetost na izhodnem kondenzatorju, mogoče je tako majhna, da kondenzatorja niti ne potrebuješ. Še posebej, če imaš blokirni kondenzator na vhodu v amp/preamp.
Lahko pa se tudi poigraš z menjavo kondenzatorjev na pinih EXTL in EXTLR, če je v igri PCM1732 dac. Priporočene vrednosti na datasheetih so premajhne, proizvajalci pa se jih ponavadi držijo kot pijanec plota.
Lep pozdrav vsem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2008 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
audio_hollic
Kakšna pa je bila konfiguracija preampa, in kje je v verigi bil poti? Je bila filtracija korektno narejena,,, vsaj 220nF direkt na čipu in kak tantal cm vstran?.. Včasih znajo isti čipi zelo drugače zvenet v različnih vezjih z različnimi napajanji.
No pa nadaljujmo prejšni post.
Se strinjam z EXTL IN R kondenzatorji, a mislim da so pri tebi že kvalitetni nichicon gold kar nima smisla menjat.... preveri ker nisem prepričan, drugače pa kak tantal plus kak mkp ne bo škodil... glede na 10ma izhod bo tam do 100uf dovolj... raje kvaliteta kot kvantiteta.
Sem pa nekaj spregledal... že zadnjič sem se čudil kako je kondenzator samo a izhodu.... a mislim da ni . Namreč za dacom vidim dva velika črna kondiča z dvema mkt jema (C376 in C328 če dobro vidim) ob sebi kar zna bit na izhodu daca. Sem skoraj prepričan.
Test vzami slušalke namotaj eno žičko na maso in na poveži nekam na ohišje na plus pa en upor 1kohm recimo in se dotakni vrha kondiča, če zaigra je na njem signal če rahlo poči je napetost.
Nato lepo Mundorfa na tole mesto (prej preveri izhodno impendanco, oz kakšen je upor iz signala ne maso pred LMom). Če je nad 50Kohm je ok če ne boš moral malo povečat kondič, ker ti zna malo base porezat, za čipom pa nič več. Ker če nimaš diy končne totalno dc free ima tovarniški zagotovo enega na vhodu. Če greš dalje lahko en vhod oz. vhodni kondič nekje na preampu končne ali
integrirca odstraniš. Tale Lm ima zagotovo offset okoli 0,1mV, kar je skoraj nič. Preveri z instrumentom. Zvrtaj lepo 2 izvrtini in poveži iz izhoda z 50ohm uporom čip in nove rca izhode te uporabljaj za pure out.
Cinaj z WBT cinom, na nižji temp. ker je neverjetno kako se sliši drugače če ga preveč segreješ-pregreješ...mehko temno,leno in *pocasto*.
Zvrtaj še lepo en luknjo za euro vtikač, da boš lahko kak kvaliteten kabel gor pripopal, poiščeš fazo in jo označiš na vijaku da ne boš vedno razmišljal kje je faza.
Upam da nisem zakompliciral...
Veselo na delo.
L.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
victorinox

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 21:34 Prispevkov: 29 Kraj: 15km iz Celje(a)
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2008 22:07 Naslov sporočila: |
|
|
Test vzami slušalke namotaj eno žičko na maso in na poveži nekam na ohišje na plus pa en upor 1kohm recimo in se dotakni vrha kondiča, če zaigra je na njem signal če rahlo poči je napetost.
L.p. |
ni ravno konvencionalen princip  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2008 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Konvecionalen al ne..hehe.. tako sem vedno na starejših komponentah pregledal vezje v 5 min, na katerem kondiču je signal, ker so stare komponente imele včasih po 10 kondenzatorjev na signalu, iskat po vezju pa zna bit včasih mučno. Poskusiš označiš in kasneje zamenjaš. Nimam rad da jih zamenjam 9 ...10ega pa pozabim ali spregledam. Ker mi ne pomaga dost 9 dobrih, pred njim pa en ko vse zaduši.
Res pa je da kake GRADO ali SENHEIZERCE ne bodo za to primerni kandidati. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2008 00:23 Naslov sporočila: |
|
|
U super...zdaj pa imam precej materiala za poglodat...
| before je napisal/a: |
Zanimivo...jaz pa sem ravno pred dnevi primerjal literaturo/tehnične podatke omenjenih BB čipov, pa je OPA 2604 (vsaj na papirju) boljši (boljši slew rate, frekvenčni obseg,...) od OPA 2134 . Morda pa nekateri čipi, ne glede na tehnične podatke, pač bolje "harmonirajo" v določenem okolju kot drugi. Kaj praviš na to, ali imaš izkušnje še z katerimi drugimi CDP-ji. |
Meni se OPA 2604 ni zdel niti slab niti dober ampak zdaj se enostavno ne more več primerjat z LM-ji. Zadnjič sem za štos poskušal dodat malo več gaina na preampu in sem za potenciometrom vstavil 2604 (je bil pač pri roki) z ojačanjem 2, rezultat je bil pod pričakovanji - slabša dinamika ter manj naravni zvok.
Edino nekaj je potrebno pazit: LM 4562 niso ravno "plug & play" kot npr OPA "bratje" iz BurrBrowna. Precej folku je zadeva tudi malo zaoscilirala.
Kakšna pa je bila konfiguracija preampa, in kje je v verigi bil poti? Je bila filtracija korektno narejena,,, vsaj 220nF direkt na čipu in kak tantal cm vstran?.. Včasih znajo isti čipi zelo drugače zvenet v različnih vezjih z različnimi napajanji. |
Preamp je bil iz Elektorja - aktivni potenciometer. (če se ne motim je že pred časom šel v tvoje roke)
Moja končna ima precej ugodno vhodno impedanco (47 k) ter visoko ojačanje (31dB) tako da preamp zdaj nadomešča 10k ALPS...
Sem pa nekaj spregledal... že zadnjič sem se čudil kako je kondenzator samo a izhodu.... a mislim da ni . Namreč za dacom vidim dva velika črna kondiča z dvema mkt jema (C376 in C328 če dobro vidim) ob sebi kar zna bit na izhodu daca. Sem skoraj prepričan. |
Bentiš, pa res. Sploh ga opazil nisem vraga. 100uF bypasan z 220nF. Signal gre iz PCM1732 direkt na prej opisan kondenzatorski par nato pa preko 3.6k upora na invertirajoči vhod prve polovice op-ampa...
Bi bil 2.2 uF dovolj na tem mestu?
Drugače pa ima moja končna že vhodni kondenzator tako, da bi ga lahko komot zaobšel. Problem bi lahko nastal ob menjavi ALPS-a z kakim relejsko kontrolo glasnosti (pokanje..) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2008 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen audio_holic
Tega za dacom, ne bi izpuščal. Tistega za čipom pa brez problema. 2.2uf se mi zdi zelo mala vrednost, vsaj 6,8uf bi bil moj izbor...itak je razlika v ceni mala. Lahko pa poskusiš in če boš imel občutek da basa ne primanjkuje, potem je ok. Si kaj razmišljal kaj se dogaja s signalom, ko pride na invertirni vhod?
Absolutna faza se obrne, in me zanima kaj menite vi kako to vpliva na zvočno sliko.???
Na enem forumu sem prebral, da je en tip ko je tweakal oppo-te kao opazil razlike...
Bom na yamadi probal nardit en buffer iz daca cs4360 brez neke filtracije, direkt na plus vhod pa mogoče kak irf naprej v a-classi, in ga primerjal z klasičnim dvopolnim filtrom na invertirnem vhodu.
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|