Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Gramofon
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zuluf

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 16:46
Kraj: bunga bunga

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 11:14    Naslov sporočila: Gramofon Odgovori s citatom

Buh dej,

Ker je vedno več tem z gramofoni, bi jaz odprl še eno splošno. Me zanima kako zagovorniki gramofonov vidijo stvari? Sam ne vidim nobenenega smisla v nakupu gramofona. Za starejše zbirke plošč, ki jih imajo verjetno starejše generacije poslušalcev, seveda obstajajo prednosti lastništva gramofona, za novejšo glasbo, posneto v digitalni tehniki, mi je pa vse skupaj smešno. Kakšno prednost ima že npr. poslušanje Dire straits-ov na gramofonu? Ali sploh še obstajajo založbe, ki snemajo analogno? Koliko jih je? Ker vse drugo se mi zdi čisto mimo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni potrebno odpirati nove teme. Če se malo potrudiš, boš našel odgovore na svoja vprašanja na tem forumu. Nima smisla opisovati nekaj, kaj je že tolikokrat opisano in replicirano.

lp,
Nazaj na vrh
Zuluf

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No vsaj kak link bi lahko privoščil tistim, ki ne sledimo gramofonskim debatam.
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 14:41    Naslov sporočila: Re: Gramofon Odgovori s citatom

Zuluf je napisal/a:
Buh dej,

Ker je vedno več tem z gramofoni, bi jaz odprl še eno splošno. Me zanima kako zagovorniki gramofonov vidijo stvari? Sam ne vidim nobenenega smisla v nakupu gramofona. Za starejše zbirke plošč, ki jih imajo verjetno starejše generacije poslušalcev, seveda obstajajo prednosti lastništva gramofona, za novejšo glasbo, posneto v digitalni tehniki, mi je pa vse skupaj smešno. Kakšno prednost ima že npr. poslušanje Dire straits-ov na gramofonu? Ali sploh še obstajajo založbe, ki snemajo analogno? Koliko jih je? Ker vse drugo se mi zdi čisto mimo...

zuluf....vsakemu svoje....mene digitalni novodobniki nič ne motijo..tebe pa analogni privrženci očitno preveč.....zakaj se obremenjuješ .če nekomu bolj sede analogno??malo strpnosti z obeh strani bo prineslo red in mir.....peace brother in music..... Wink
Nazaj na vrh
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ga čisto razumem, pa kupujem plate. Kolikor vidim ga zanima, zakaj nekomu bolj sede analogno, če novi albumi niti v teoriji ne morejo zveneti bolje, saj gre za digitalno produkcijo vse od snemanja do dejanske izdelave masterja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
davor281

Pridružen/-a: Čet Jan 2010 18:55
Kraj: Zimica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se motim ali je za vinilko potreben malo drugačen mastering kot za CD ali digitalni posnetek. Nekje sem enkrat zasledil razlago, da je tako. Ve kdo kaj več o tem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 040/514-308
Zuluf

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 16:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič se ne obremenjujem. Zanima me zadeva, zato vprašam. Upam, da kdo, ki mu je všeč gramofon tudi pojasni, kje se skrivajo čari. Pred časom je nekdo razložil, da digitalija zjebe visoke....., zato razumem kje je prednost gramofona. Zdaj me pa še zanima ali je to prednost v novodobni produkciji sploh možno izkoriščati. Ali še obstajajo založbe, ki grejo po analogni poti ali je vse skupaj nek "new wave", ki bo zbledel kot lanska moda.
Nazaj na vrh
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PD

Nazadnje urejal/a uroš Tor Mar 15, 2016 01:36; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z vsem dolžnim spoštovanjem do sodelujočih ampak tega pa res ne razumem.

Danes so bile obravnavane že 3 teme, ki v svojem imenu vsebujejo besedo gramofon. Zakaj je potem potrebo odpreti še četrto ? A mogoče iz provokativnosti, mogoče iz ignorance, dvomim pa, da iz resnega upanja, da dobiš odgovor na to, zakaj nekateri poslušajo analogijo.

Če te to res zanima, si boš pač moral organizirati poslušanje pri parih zagrizenih analogcih, z različnimi sistemi in si boš odgovoril sam.

Glede odpiranja tem pa, seveda vsak ima to pravico, dokler administrator ne odloči drugače, do takrat pa je to stvar presoje posameznika. Če pa stvar izpade tako, kot pravijo južni bratje "što na umu, to na drumu", pa bog pomagaj.

LpM.
Zuluf

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 16:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo. Izgleda je vprašanje pretežko. Vse bolj moti tema kot kaj drugega. Če je vprašanje moteče ga lahko zaradi mene tut zbrišete.
Nazaj na vrh
bogomir 4051

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 16:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, ni potrebe, da si takoj užaljen, raje se vsaj malo zamisli nad povedanim.

Prav to, kar sprašuješ, je bilo že nič kolikokrat obravnavano v obstoječih temah. Pravega odgovora seveda ni bilo, ker to pa že mora razčistiti vsak sam zase.

LpM
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 17:14    Naslov sporočila: Re: Gramofon Odgovori s citatom

Zuluf je napisal/a:
Buh dej,

Ne da sem zagovornik gramofonov, ker to sploh nisem - sem uporabnik gramofonov. Zagovarjam CD playerje in MP3, ker so to predobri nosilci zvoka za tisto glasbo, ki jo večinoma poslušajo avdiofili.

Iz istega razloga te, @zuluf popolnoma razumem in podpiram v uporabi in propagandi CDP. V tvoj prid govori skoraj vsa novejša glasbena produkcija, kar si upravičeno izpostavil. Poleg tega dodajam še problematiko loudness war (glej namensko temo) z vedno bolj komprimiranimi izdajami. V tvoj prid govorijo tudi remasterji LP-jev, ki so delani na digitalni ropotiji in še povrhu naknadno dodatno ekstra komprimirani. Tako da se smislnost remaster LP-jev postavlja pod vprašaj. Poslušaj original LP ploščo in novejši remaster, ti bo v hipu jasno da imaš 1000% prav.

Tudi meni ni jasno, za kega boga bi poslušal Dire Straits na gramofonu, niti kaj bi imel od tega.

Še vedno nisem odgovoril zakaj pa jaz uporabljam gramofon. Za 'mojo' glasbo, simfoniko, klavirje, godala - veš - imam rad da zvenijo čimbolj podobno kot v resnici. Stvar zavibrira, polno, ogromno drobnih tresljajev, ki se počasi izgublja, vmes se prepleta, resonira. Ne maram da je izzvenevanje zreducirano na suho in kratko. Da ni sočno. Rad imam dinamiko. Rad imam bogatstvo informacij, dih dvorane, teksturo instrumentov.

Sem imel doma AudioResearch CD7. Odličen. Tudi klasiko sem poslušal na njega. Bi se dalo preživeti z njim. Čeprav na koncu sem raje zavrtel gramofon. Težko opišem zakaj. Morda je razlog isti ali podoben - ko listaš med ploščami, zakaj raje izbereš - to in ne - tisto.
Slinch

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 17:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

davor281 je napisal/a:
Se motim ali je za vinilko potreben malo drugačen mastering kot za CD ali digitalni posnetek. Nekje sem enkrat zasledil razlago, da je tako. Ve kdo kaj več o tem?

Prav imaš, potreben je ločen mastering za CD in vinilno izdajo. Tako se tudi pri novodobni produkciji zgodi, da digitalno posnet album zveni bolje na vinilu, ker je mastering boljši (pač, stvar odločitve/sposobnosti odgovornih). Je pa teh primerov malo.

Zuluf je napisal/a:
Ali še obstajajo založbe, ki grejo po analogni poti

Se še najdejo. Seveda jih je malo in v le določenih zvrsteh.

Zuluf je napisal/a:
Upam, da kdo, ki mu je všeč gramofon tudi pojasni, kje se skrivajo čari.

Osebno mi je všeč tehnologija, vsa ta "vidna fizika" v praksi in pa vizualen aspekt medija kot takšnega. Če bi danes izdajali plate, ki bi zvenele točno tako kot zvenijo CDji, bi bil presrečen. Tako pa dobimo na novih ploščah dvojni minus - vse negativne lastnosti digitalije + vse negativne lastnosti analogije. Prednosti so torej zgolj v vidnem, ne pa slišnem, razen v primerih, kot sem ga opisal zgoraj, torej ko je mastering za LP izdajo bil občutno boljši.

Pot do te odločitve je bila dolgotrajna, ampak sem vseeno prišel do zaključka, da se vinilu ne bom odpovedal. Če ne drugo, imam vsaj z vsakim albumom izbiro, saj praktično vsi pridejo z DL kodo. Za vsako seanso se tako lahko odločim med digitalno ali analogno izkušnjo. Tudi ta prostost izbire nekaj šteje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bogomir 4051

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 17:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador @ sedaj, ko je Zuluf že odprl nevtralno temo, bom izkoristil priliko in te vprašal sledeče. Zakaj se analogci na tem forumu pretežno delajo, kot da direct-drive gramofonov sploh ni na svetu.

Mislim, da je vzrok še iz časov gradnje imperija Linn, ko so uspeli ljudi prepričati, da so dd-ji nekaj najslabšega, predvsem pa, da tisti, ki ga imajo izpadejo tesla.

Resnica pa je drugačna. Dober dd je zahteven izdelek, z veliko vloženega inženirskega znanja in zelo dobrim zvočnim rezultatom. Edina resna pomanjkljivost, ki jo poznam je občutljivost na akustični feedback in večje mehanske tresljaje. Vendar pa to ob pametni postavitvi komponent in solidni gradnji tal ni noben bau-bau.

Glede na to, da si pred 2 leti na sejmu predstavil svoj dd, pa tudi Brinkman ima enega (vrhunskega), me zanima tvoje mnenje.

LpM.
Slinch

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2014 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno to, kar si napisal. Dober dd je zahteven izdelek. Tako je povečini dober dd tudi dražji od dobrega jermenarja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 1 od 14

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu