Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DRC software

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:45    Naslov sporočila: DRC software Odgovori s citatom

Glede na diskusijo, ki se tačas odvija v drugi temi - Nova igrača je doma...:

[quote="before"]Vsi, ki me poznate veste, da se, odkar sem se preselil, ubadam s problematično akustiko sobe v kateri imam postavljen svoj Hi-Fi sistem. Po dolgotrajnem iskanju rešitve problema, sem končno prišel do cilja. In to hipno, v trenutku... kar naenkrat! Ko sem že skoraj obupal in po ubadanju z raznoraznimi akustičnimi aplikati je rešitev prišla v obliki majhne črne škatlice, ki sliši na ime:

Gre v prvi vrsti za procesor za prilagoditev bas frekvenc akustiki prostora, katero naprava izmeri in nato umeri s pomočjo mikrofona in testnega signala, oziroma po proceduri umerjanja. Po opravljeni meritvi na.....

me zanima, ali se je kdo od forumašev kaj igral s temle močnim softwarjem - DRC , ki ga je pred leti napisal Denis Sbragion in omogoča vse živo optimizacijo parametrov akustike sobe:

http://drc-fir.sourceforge.net

Lp,
Miran
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rezultat korekcije se mora v realnem času na neki mašini, ki je priklučena v HiFi verigi vrteti. Tukajle je na kratko celotna procedura razložena:

http://www.minidsp.com/applications/digital-room-correction/drc-basics

Programska oprema, ki jo ponujajo k miniDSP je najdražja čez 300EUR, tako, da če pristejes se 300$ za openDRC je to kar zalogaj primerljiv z napravo iz sosednje teme, ki pa je skoraj 900EUR. Kako dela eden ali drugi sw je težko presodititi, je pa druga naprava veliko bolj robustna in nudi veliko več HW rešitev. Mene tema zanima prej ali slej bom eno od rešitev vgradil v svoj sistem.

lp matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

submat50 je napisal/a:
Rezultat korekcije se mora v realnem času na neki mašini, ki je priklučena v HiFi verigi, vrteti. Tukajle je na kratko celotna procedura razložena:

http://www.minidsp.com/applications/digital-room-correction/drc-basics

Programska oprema, ki jo ponujajo k miniDSP je najdražja čez 300EUR, tako, da če pristejes se 300$ za openDRC je to kar zalogaj primerljiv z napravo iz sosednje teme, ki pa je skoraj 900EUR. Kako dela eden ali drugi sw je težko presodititi, je pa druga naprava veliko bolj robustna in nudi veliko več HW rešitev. Mene tema zanima prej ali slej bom eno od rešitev vgradil v svoj sistem.

lp matjaz
Nazaj na vrh
blazheny

Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

submat50 je napisal/a:

Če sem prav razumel uvod dokumentacije k DRC, ti softver generira FIR filter, ki ga zna v realnem času procesirati med drugim tudi foobar. Torej bi šlo recimo tudi takole: Intel NUC + foobar + FIR + DAC. Še plugin za foobar za iPad in zmaga. Ob predpostavki, da bi NUC prevzel še generalno vlogo streamerja (če ga še nimaš oz. šele gradiš sistem/razmišljaš o gradnji, kot npr. jaz) je strošek nula.

Je pa tale omenjeni DRC command line, tako da... grindanje je neizbežno. Že sam dolpoteg je v izvornih fajlih in ga je treba še kompajlati, tako da ti je že v štartu jasno, da nima nobenih pretenzij glede prijaznosti do uporabnika. Smile No ja, morda sem šlampast, ampak win32 ekzekutabla nisem našel nikjer, dokumentacija pa omenja kompajlanje.
Nazaj na vrh
JanezBlond

Pridružen/-a: Sre Okt 2009 9:50

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj podobnega obstaja tudi za Squeezebox.
Za njega obstaja plugin Inguz EQ and Room Correction.
Par let nazaj sem se igral s to zadevo, vendar nisem imel merilnega mikrofona, pa sem potem zadevo opustil.
Ima še kdo izkušnje s Inguz EQ.
Nazaj na vrh
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 16:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blazheny je napisal/a:
submat50 je napisal/a:

Če sem prav razumel uvod dokumentacije k DRC, ti softver generira FIR filter, ki ga zna v realnem času procesirati med drugim tudi foobar. Torej bi šlo recimo tudi takole: Intel NUC + foobar + FIR + DAC. Še plugin za foobar za iPad in zmaga. Ob predpostavki, da bi NUC prevzel še generalno vlogo streamerja (če ga še nimaš oz. šele gradiš sistem/razmišljaš o gradnji, kot npr. jaz) je strošek nula.

Je pa tale omenjeni DRC command line, tako da... grindanje je neizbežno. Že sam dolpoteg je v izvornih fajlih in ga je treba še kompajlati, tako da ti je že v štartu jasno, da nima nobenih pretenzij glede prijaznosti do uporabnika. Smile No ja, morda sem šlampast, ampak win32 ekzekutabla nisem našel nikjer, dokumentacija pa omenja kompajlanje.

Glede prijaznosti do uporabnika imaš absolutno prav.
So pa nekateri pomislili tudi na to in pripravili malo lepše grafično okolje, evo da primera:

v italijanščini
http://www.bitaudioworld.it/forum/content.php?r=381-DRC-Interface-1.8-con-DRC-3.2.1

in po angleško:
http://www.alanjordan.org/DRCDesigner/HelpFrameset.html

Tudi v tem lepšem grafičnem okolju je okoli merjenja, uvoza podatkov in vsega ostalega precej dela ali pa zabave...odvisno kako gledamo na take zadeve.
Program je zastonj, po drugi strani pa moramo seveda nekaj svojega vložiti, da bo stvar stekla....

Sem skoraj pozabil, tukaj je kopica podatkov o tem in drugih zadevah, vezanih na glasbeno reprodukcijo s PCja:
http://thewelltemperedcomputer.com/SW/AudioTools/RoomCorrection.htm

LP,
Miran
blazheny

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 17:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kraljmatjaz je napisal/a:
Glede prijaznosti do uporabnika imaš absolutno prav.
So pa nekateri pomislili tudi na to in pripravili malo lepše grafično okolje, evo da primera:
LP,
Miran

Izvrstno, hvala za informacije. Bo na mojem spisku, ko se spet lotim hifija.

Kako je tule z mikrofoni? Stran DRC Designer omenja Behringer ECM8000 in Dayton EMM-6, za oba vidim, da sta v rangu 50 EUR. Obstaja še kaj cenejšega? Gledal sem te najcenejše variante po okoli 10-15 EUR, verjetno s tem ne bo rezultatov?
Nazaj na vrh
submat50

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blazheny je napisal/a:

Kako je tule z mikrofoni? Stran DRC Designer omenja Behringer ECM8000 in Dayton EMM-6, za oba vidim, da sta v rangu 50 EUR. Obstaja še kaj cenejšega? Gledal sem te najcenejše variante po okoli 10-15 EUR, verjetno s tem ne bo rezultatov?

ECM8000 imam in moraš k strošku prišteti še napajanje zanj. Mislim, da je med najcenejšimi mikrofoni, ki ima lstno napajanje (baterijo) in je še sprejemlive kvalitete RadioShack (Sound level meter). Jaz sem ga prodajal pa sem ugotovil, da ga potrebujem, saj nekateri programi za izvajanje meritev upoštevajo tudi absolutno glasnost. Z ECM8000 tega ne moreš izmeriti. Poleg tega za bolj kvalitetno izvajanje meritev, potrebuješ še zunanjo zvočno kartico. Jaz uporabljam ESI U24XL. Potem je pa tu še programska oprema, nekatera je zaston, pri nekateri si lahko pomagaš z demo verzijami za udobno delo jo moraš pa kar kupiti, če si na strani legalnosti.

lp matjaž
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

submat50 je napisal/a:

ECM8000 imam in moraš k strošku prišteti še napajanje zanj. Mislim, da je med najcenejšimi mikrofoni, ki ima lstno napajanje (baterijo) in je še sprejemlive kvalitete RadioShack (Sound level meter). Jaz sem ga prodajal pa sem ugotovil, da ga potrebujem, saj nekateri programi za izvajanje meritev upoštevajo tudi absolutno glasnost. Z ECM8000 tega ne moreš izmeriti. Poleg tega za bolj kvalitetno izvajanje meritev, potrebuješ še zunanjo zvočno kartico. Jaz uporabljam ESI U24XL. Potem je pa tu še programska oprema, nekatera je zaston, pri nekateri si lahko pomagaš z demo verzijami za udobno delo jo moraš pa kar kupiti, če si na strani legalnosti.

lp matjaž

Jaz bi kakšno ultra-poceni varianto... 10-20 EUR + Mic-in na vgrajeni zvočni kartici na prenosniku. Torej ta varianta ne gre?
Nazaj na vrh
submat50

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blazheny je napisal/a:

Jaz bi kakšno ultra-poceni varianto... 10-20 EUR + Mic-in na vgrajeni zvočni kartici na prenosniku. Torej ta varianta ne gre?

Mislim, da bi bila po mojem nacenejša varianta, da tole:

http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=12680845

priklopiš na preonosnik. Jaz imam starejši model in ga nisem nikoli uporabljal direktno na prenosnik. Preveri še ali ima ta model tudi napajanje preko baterije. K ceni moraš prišteti še kabel med mikrofonom in prenosnikom.

Od programov pa jaz poznam REW

http://www.hometheatershack.com/roomeq/,

ki je zastonj.

LP matjaž
Nazaj na vrh
submat50

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še en mikrofon sem se spomnil, ki pa ima kar USB priključek.

http://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1

Je pa malo dražji.

lp matjaž
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 21:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

submat50 je napisal/a:
Mislim, da bi bila po mojem nacenejša varianta, da tole:

http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=12680845

priklopiš na preonosnik. Jaz imam starejši model in ga nisem nikoli uporabljal direktno na prenosnik. Preveri še ali ima ta model tudi napajanje preko baterije. K ceni moraš prišteti še kabel med mikrofonom in prenosnikom.

Od programov pa jaz poznam REW

http://www.hometheatershack.com/roomeq/,

ki je zastonj.

LP matjaž

To je to, hvala. Ko otroci malo odrastejo, se lotim. Smile
Nazaj na vrh
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 03:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj zmore EQ korekcija in kaj ne, ne glede na ceno SW-ja:
http://www.hometheatershack.com/roomeq/wizardhelpv5/help_en-GB/html/iseqtheanswer.html#top
... trudijo se že od 50-tih let prejšnjega stoletja in evolucija...Sad
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu