| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ReturnToForever

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:47 Prispevkov: 240 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Nov 22, 2013 14:02 Naslov sporočila: SLO audio scena skozi prizmo oglasov na Audiokontaktu |
|
|
Utrnila se mi je ideja, da bi z pomočjo podatkov o oglasih na http://www.audio-kontakt.com/ prikazal nekaj dejstev o SLO audio sceni ali pa vsaj o sceni, ki se aktivno zbira in oglašuje na tem portalu.
Iz strani Mali oglasi sem potegnil podatke o vseh oglasih od začetka do 20.11. 2013 in jih po validaciji obdelal z BI orodjem. Pred analizo sem iz podatkov odstranil štrleče minimalne in maksimalne vrednosti in pri tem upošteval samo tiste kategorije, ki so imele oglaševano ceno večjo od 1€ in manjšo od 5000€.
Vseh prebranih oglasov je bilo 1917, ki so bili razdeljeni med 47 kategorij.
Skupna vrednost vseh prodajanih izdelkov je 2.964.662.00€
Upam, da me Admin ne bo za ušesa, ker sem mu poredno snel podatke ' '
Najprej me je zanimalo, kakšna je povprečna vrednost oglaševane cene po kategorijah in skupno za izdelke, ki se prodajajo:
Kategorije so razvrščene naraščajoče glede na povprečno vrednost objavljene cene. Pričakoval sem, da se bodo zvočniki uvrstili na 1. mesto a precej zaostajajo za ojačevalci. Povprečna vrednost oglaševane cene je približno 560€.
Spodnji graf prikazuje razmerje med oglasi za prodajo in nakup:
Menim, da se iz podatkov lepo vidi, da večinoma želimo prodajati dražje in kupovati ceneje.
Katere izdelke najpogosteje prodajamo?:
Zanimivo se mi zdi, da sta na vrhu kategoriji, ki ju je v fizičnem smislu najtežje in najlažje menjati. Hkrati imata po mnenju forumašev največji in najmanjši vpliv na zvok. Obstaja še vrsta drugih možnosti za interpretacijo rezultatov, kar pa bom prepustil soforumašem.
Za konec sem preveril tudi kako smo oglaševali po posameznih letih in kvartalih znotraj let:
Admin je po pričujočih trendih lahko zelo vesel, saj kažejo, da oglaševanje z leti vztrajno raste. Lepo je viden tudi nižji nivo ukvarjanja z audiom med poletnimi meseci in špice med zimo...
Toliko zaenkrat, z morebitnimi novimi podatki pa lahko sledi še kakšen graf.
P.S.: Prosim, če grafov ne distribuirate izven AudioKontakta. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 22, 2013 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
A je vštet tudi tisti famozni gramofon?
Sicer pa so podatki relevantni, precej prodajalcev, opažam, je iz sosednje Hrvaške, ravno tako bi bilo zanimivo ugotoviti, po kakšni ceni se izdelki potem tudi prodajo (glede na postavljeno ceno).
Zelo si se potrudil, samo jaz se ne najdem v tem (oz kaj bi s temi podatki)... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Pet Nov 22, 2013 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ooo, ReturnFrom...
| Vinylfan je napisal/a: | | A je vštet tudi tisti famozni gramofon? |
| ReturnToForever je napisal/a: | | upošteval samo tiste kategorije, ki so imele oglaševano ceno večjo od 1€ in manjšo od 5000€. |
Zanimivo, malo statistike, ko smo ravno pri tem, da se da vse izmeriti...  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ReturnToForever

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:47 Prispevkov: 240 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Nov 22, 2013 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | A je vštet tudi tisti famozni gramofon?
Sicer pa so podatki relevantni, precej prodajalcev, opažam, je iz sosednje Hrvaške, ravno tako bi bilo zanimivo ugotoviti, po kakšni ceni se izdelki potem tudi prodajo (glede na postavljeno ceno).
Zelo si se potrudil, samo jaz se ne najdem v tem (oz kaj bi s temi podatki)... |
Kot sem napisal, sem vse cenovne špice v podatkih porezal, tako, da one-of-a-kind gramofon ni upoštevan, kot tudi niso upoštevani vsi oglasi, ki imajo navedeno ceno 1€.
Saj veš kako pravijo o rezultatih statističnih obdelav: en ima za kosilo meso, drugi zelje, oba pa segedin... .
Meni so recimo rezultati pokazali, da se večina prodajanih komponent nahaja v nižjem cenovnem razredu in če impliciram na zvok, ki ga te komponente proizvajajo, potem mi je bolj jasno od kot vihanje nosov ob raznih prezentacijah dražjih komponent.
Ti oglasi žal ne omogočajo bolj poglobljene analize (recimo po firmah, dejanski prodajni ceni, ipd...) zanimivo pa bo te rezultate primerjati npr. za AudioMarktom ali kakšnim drugim podobnim virom iz naše okolice.
Sicer pa sem to naredil za svoj gušt in tukaj ga delim še z drugimi, ki jih to morebiti zanima... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bernard
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 11:34 Prispevkov: 34 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Pet Nov 22, 2013 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Dobro bi bilo, da bi avtomatika brisala oglase starejše nad 1 leto. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|