| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Tomahawk
Pridružen/-a: Sre Okt 2013 23:02 Prispevkov: 98 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 23:13 Naslov sporočila: The Machine - Gramofon |
|
|
Pred leti je neka audiofilska skupina začela s projektom izdelave DIY gramofona pod imenom The Machine na hiendfi.com. Pobirali so denar in že izdelali razne sklope. 3D modeli so bili izdelani in menda tudi že testiranje.
Kako je ta zadeva praktično končala ?
Tomahawk |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Čet Okt 03, 2013 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
takrat sem bil udeležen pri projektu, sicer samo kot soudeleženec, ne projektant, ker nimam potrebnega tehničnega znanja. Tista avantura se je končala z nulo. Videli in zavrteli smo dva prototipa ležaja in krožnika....tu pa se je tudi končalo.
AMPAK!!!, projekt še ni zamrl .
Ne vem če si odprl ta post po naključju ali ne, dejstvo je , da sem pred par meseci stopil v stik s "chief projektantom" gramofona z namenom, da pridobim takratne načrte in čimveč informacij glede načrta samega in taktratnih dobaviteljev.
Da ne bom preveč dolgovezil, pridobil sem informacije in ponudbe glede nabave materialov, kar pa je še bolj pomembno, sem prejšnji teden stopil v stik z mehansko delavnico, ki se ukvarja s fino mehaniko tu blizu Gorice (delajo recimo za tržaški sinhrotron), ki bi nudila ves potreben material in obdelave. Pričakujem okvirno oceno stroškov. Zaineteresiran sem v glavnem za ležaj in krožnik, motor in kontroler imam še iz tistih časov (projekt DIYaudio.com), baza pa bo še prišla na vrsto, vsekakor bo popolnoma različna od tiste, ki je bila takrat v programu.
Vse to velja v primeru, da se bom odločil za izdelavo. Kar bi se lahko zgodilo prihodnje leto, glede na to, da bom praznoval Abrahama in si seveda zaslužim lepo darilo!!!
Lp,
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Okt 03, 2013 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
| kot je meni znano je vse skupaj propadlo, drugače tudi ni šlo, saj tako kot se je pristopilo k stvari ni bilo možnosti za uspeh, vsak ki je kaj podobnega poskusil sam ve koliko težav je povsod, sploh pa ker gre v bistvu za prototipe ki jih je ponavadi potrebno kar nekaj popravljati oz spreminjati, razen seveda če si takoj zadovoljen samo da se vrti in spravi ven neki zvok...da o pretirani skromnosti ne govorimo, vse je bilo že po skicah najboljše na svetu, od ležaja do pogona še preden se je sploh kaj naredilo, cena pa je iz skoraj zastonj rastla iz dneva v dan,kar je sicer edino logično pri vsem skupaj, je res gramofon v principu dokaj preprosta stvar, ampak brez vrhunske izvedbe še povprečen ni kar tako ne pa nekaj res odličnega, tako preprosto ravno ne gre |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tomahawk
|
Objavljeno: Pon Okt 07, 2013 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Nisem po naključju startal teme. Po nekaj letih me je spet prijelo, da bi si ogledal multimedia show in ker vem, da je v takem času sem malo pobrskal po forumih kuzma in pa tem tule. Spomnim se, da sem spremljal debato o tem projektu in da jo je bilo naenkrat konec. Nisem pa vedel o usodi projekta. Torej vas je še nekaj, ali pa samo ti, ki bi to zadevo speljali do konca. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29 Prispevkov: 310 Kraj: Ljubljana-Vic
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
Glavni projektant je bil Anin. Celotno zadevo pa je imel čez g. Bojan Hajdinjak katerega se da še zmeraj veliko vprašati za raznovrstna vprašanja na katera bo z veseljem odgovoril neglede na to da hiendfi foruma ni več Koliko se spomnim besed Bojana ko sem ga spraševal glede okvirne cene je dejal okoli 1200 €. _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 16:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če bo to držalo . Anin, menda je bil tisti, ki je neskončno dolgo risal in renderiral......
Glavni projektant in tisti, ki je edini kaj konkretnega izdelal in pokazal - prototip The Machina - pa je bil (je še) soforumaš Zvočnik. Pri njemu sem tudi dobil vse načrte in napotke...
BH pa ...raje pustimo to.
Lp,
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
Za 1200€ od ultimativnega gramofona ne dobiš niti G, razen, če je nekdo pripravljen šenkavat trud, izgubljene ure in denar porabljen za razvoj.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če bo (v primeru da se ga bo konstruiralo) gramofon ultimativen ali ne, ne vem niti, če bo 1.200 Eur dovolj, upoštevati pa je treba, da so to goli stroški, komercialno bi zadeva veljala nekaj krat ta znesek, torej bi res - vsaj po ceni - padli v območje quasi-ultimativniih gramofonov, tisti naj naj so pa res še nekajkrat dražji.
Lp,
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tomahawk
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 23:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pa bi to bil potem v rangu Kuzminih gramofonov ?
Za tako ceno bi to bil res dober nakup. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Okt 10, 2013 00:09 Naslov sporočila: |
|
|
Prej prideš do vrhunskega gramofona če v prostem času koplješ jarke.
Alternativa je več let dela, mozganja, stroškov, testov in prej kot vrhunski rezultat - povprečno skrpucalo.
Če pa imaš veliko znanja, smisel, ideje, intuicijo - rabiš vsaj par let. Vse ostalo so iluzije.
Če bi bilo tako lahko, bi mrgolelo vrhunskih gramofonov. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tomahawk
|
Objavljeno: Čet Okt 10, 2013 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče ne bom imel vse prav kar bom napisal, vendar, če so izpolnjeni sledeči pogoji
- konstantna hitrost, brez oscilacij, krožnika
- ležaj, ki zagotavlja mirnost in neslišnost vrtenja nekoliko masivnejše plošče
- ročica, kakovostna z odjemno dozo in predojačevalnikom pa so tako in tako komponente, ki se jih kupi in njih cena je, recimo temu, v korelaciji s kakovostjo.
Menim, da je štos v motorčku in regulaciji(nadzoru) hitrosti, ter prenosom te rotacije na krožnik, ter pravilnim(geometrijskim) vpetjem ročice. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Okt 10, 2013 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
tomahawk
stvari so še bolj preproste, vrteti se mora z natančno 33,33 obrata in nobenega tresenja in resonanc z gramofona se ne sme prenašati do odjemne doze, vse ostalo je nepomembno-misija nemogoče...
O Kuzminih gramofonih sicer ima vsak svoje mnenje ampak da bi par naivnežev v prvo naredilo vsaj tako dober če že ne boljši gramofon je pa milo rečeno naivno, fant le že vsaj 40 let dela na tem in mu je vsaj nekaj kar ratalo, še recept za kaj skuhat ponavadi v prvo ne rata, še manj pa da bi vsak ko ne zasmodi in uniči vsega takoj mislil, da je vsaj tako dober kot par najboljših kuharjev na svetu. mislim da vsaka tudi malo zahtevna opravila rabijo malo mojstra in vaje in izkušenj, gramofon pa samo zgleda povsem preprosto pa ni !!!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tomahawk
|
Objavljeno: Čet Okt 10, 2013 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
Sej ne mislim polemizirati. Kuzmine gramofone rešpektiram !!!
ampak
Ni vrag, da ne bi kdo v nulo sstružil krožnik in ni vrag, da ne bi nekje na tržišču dobil zelo kakovosten ležaj in vse skupaj vpel v šasijo. Tudi motor in regulacijo sem prepričan da bi se tudi našlo. Potem pa bi Kuzmi rekel, naj na prav to šasijo zmontira svojo ročko..
potem pa bi to dal v poslušalnico poslušat
IN
si prepričan, da boš opazil razliko med tem "skropocalom" in kuzminim vrhunskim gramofonon ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Okt 10, 2013 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
lahko stvar še poenostaviš-vse sestavine so na trgu- par firm prodaja tudi v nulo narejen krožnik, ležaj, motorje in vse mogoče napajalnike za motorje...tu ni problema, edino Kuzma verjetno niti slišati ne bo hotel o montaži ročke itd.....
Ampak tudi na tržnici in v mesnici dobim vse dele in sestavine za dobro kosilo ampak čeprav znam kar solidno kuhati ne bi trdil, da če grem v boj z recimo Bratovžem ali vsaj Adamljetom da ne bi nobeden opazil razlike kaj je kuhal resen kuhar kaj pa seml jaz zakuhal, vsaka podobnost z sestavljanjem gramofona je seveda zgolj naključje.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 10, 2013 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Kuzma izdeluje in razvija gramofone že cca 3 desetletja in to praktično vsak dan in s takšno kilometrino in znanjem oz izdelki, ne more parirati nekdo ki se bo spravil izdelovati gramofon z nekaj znanja in internetom.Drugače pa zakaj ne probati, na a.k je super tema in prikaz o izdelavi gramofona iz neke stare dd japonske podrtije .. _________________ vintage , Diy |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|