| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 18:06 Naslov sporočila: Referenčni glasbeni posnetki za ocenjevanje kvalitete zvoka |
|
|
Z vrnitvijo nekaj soforumašev, ki so bili očitno na “ začasnem mentalnem dopustu” , se je na forum vrnila živahnost in se je na nek način spet prebudil v smeri, ki je meni osebno zanimivejši. Kljub temu, da je včasih pretirano polemičen ter nabit z emocijami, ki občasno vodijo v erupcijo “egotripov”.
Škoda je le to, da so se s povratkom vrnile neke stare osebne zamere posameznikov, ki spet neizogibno plenijo v smeri verbalnih sporov , ki jim ni videti konca. Ampak OK, to je davek, ki ga mora forum očitno plačati, da ne potone v sivo povprečje in dolgočasnost. Upam, da se bodo emocije s časom deloma umirile ter prispevale k sanaciji osebnih zamer. Bilo bi škoda, če bi forum zopet dobil pridih nestrpnosti in zmanjšane stopnje tolerance medosebne komunikacije. Toliko za uvod.
Tema ki bi jo rad izpostavil v nadaljevnju pa so predvsem posnetki, na podlagi katerih posamezniki ocenjujejo/ocenjujete kvaliteto ali pomanjklivosti posameznih komponent ali celotnega sistema. Tukaj bi bilo zanimivo videti ali vedeti, kaj kot posamezniki podrazumevate pod referenčni glasbeni, oziroma zvočni posnetek.
Mani osebno je problem večine sejmov in prezentacij glasbeni material, ki se vrti na teh dogodkih. Zelo težko podam mnenje kvalitete ali bolje rečeno všečnosti sistema (bom tvegal ta izraz, čeprav je prav na to temo veliko prelitega črnila v zadnjih dneh ), če nimam informacije, kako je posnetek zvenel na slišanih sistemih, s katerimi imam predhodno osebno izkušnjo.
V duhu zgornje omenjene teme me zanima , če lahko kot posamezniki naštejete recimo od pet do deset posnetkov ali izvedb izvajalcev z naslovi skladb in po možnosti opisom nosilca, ki so vam absolutna referenca za ocenjevanje kvalitete audio sistema.
Pri tem me niti ne sme zanimati vaš osebni glasbeni okus, ker je to že v osnovi zelo polemična tema in bi se rad na vsak način hotel izogniti nekompetentnim komentarjem. Seveda je najboljša kombinacija všečna izvedba ali izvajalec, v kombinaciji z vrhunskim zvokom, toda pozor……
Moja osebna izkušnja je namreč takšna, da lahko uživam tudi v posnetku, ki nima popolnoma vrhunskega zvoka, če prepriča vsebina na posnetku. Mi je pa seveda istočano žal, da posnetek ne ponuja razkošja vrhunskega zvoka. To velja predvsem za posnetke, ki so starejšega datuma. Je pa res, da je na podlagi takšnih posnetkov zelo težko realno oceniti zvočno kvaliteto oziroma potencial posameznega vrhunskega sistema ali komponente, čeprav je to na sejmih redna praksa.
Mnogo težja misija je uživati v posnetku, ki ima v tehničnem smislu vrhunski zvok, vendar zelo prazno in dolgočano vsebino. Če smo pošteni do samega sebe, je dandanašnji ogromno takšne produkcije in to ne samo na področju popularne glasbe. Tudi na področju klasike in jazza. Kar nekaj takoimenovanih “audiophile samples” zveni izvedbeno na precej , da ne rečem, “bednem” nivoju.
Hvala na sodelovanju.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
| Špilferderber je napisal/a: | http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1696
 |
ups
Lahko pa naredimo časovni "upgrade". Otroci so med tem že malce zrasli.
Zanimivo da je bil odziv takrat, hmmm kako bi rekel................. , recimo sramežljiv. Očitno je tudi to zelo občutljiva tema, ki lahko razkriva marsikaj
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 19:21 Naslov sporočila: |
|
|
Moj nabor testnega materiala se ne spreminja že 30 let, seveda so to LP plošče:
1. Ognjeni ptič /Stravinski/Seiji Ozawa/Pariški orkester/EMI
2. Depth of image/Opus3/razni izvajalci/testna plošča
3. Encores/Paul Tortelier violončelo, Shuku Iwasaki klavir/EMI
4. Liana Isakadze violina, Tatiana Sarkisova klavir/Franck,Sibelius/ Melodija
5. Godalni kvartet op.131/L.V.Beethoven/ kvartet Amadeus/EMI
6. Tosca/Puccini/Pretre/Pariški konzervatorij/Columbia
7. 4 letni časi/Vivaldi/Stokowski/New Philharmonia/Decca
8. Brandenburški koncerti/Bach/Karajan/DG
Če preskušam elektroniko in zvočnike vsak test prične z radiem - glasovi na poročilih naših in sosednjih postaj, ki jih zelo dobro poznam.
Za CD (to pa nima toliko let) uporabljam večinoma Sibeliusovo Finlandijo/Barbiriolli/Chesky, Straussov TillEulenspiegel/Mehta/LondonSymph. , Beeth.3.simfonijo/Karajan/Berlinski filharmoniki, Audioreview testna z velikimi orkestri (ReferenceRecordings, razni izvajalci), Pogoreličeve Slike z razstave/Musorgsky/DG. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Njegoš
Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31 Prispevkov: 331 Kraj: LUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 23:43 Naslov sporočila: |
|
|
Kako dobro napisan uvodni post, ki je zelo blizu mojim razmišlanjem in pojmovanju glasbe brez nepotrebnih naštevanj izvajalcev ali založb saj tega materijala je prevec, da bi lahko preposlusal vse in se baziral samo na določeno arhivo mi radijo pomeni še zmeraj najmočnejsi medij. Dosti vec uzitka mi, da dober radijski intervju v zivo, kako in kakšni momenti so botrovali pri nastanku določene arhive kakor razne audiofilske reference nam vsem dobro znanih založb v polavi samplerjev brez koncepta.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 01:03 Naslov sporočila: |
|
|
Reference recordings sacd. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak zase najbolje ve, kaj si želi lepo slišati in si temu primerno izbere svoj nabor posnetkov.
Pri meni je malo drugače. Ker sem izdeloval naprave za druge uporabnike, sem moral razviti način ki mi bo dal čimbolj uporabne rezultate (beri: nevtralne). Vsak posnetek zase ni perfekten, ampak kot skupek plošč mi daje kompletno informacijo.
Še nekaj mi je zelo pomembno - če želim imeti posnetke, ki jih bom uporabljal desetletja, potem mora biti tudi glasbeni izbor tak, da se ga ne naveličam. Če bi si izbral The dark side of the moon, bi se mi že zdavnaj zrolalo. Pa tudi nobene emocije ne bi nikoli več imel ob poslušanju tega izdelka. Posnetki za testiranje so na nek način zlorabljeni, ker poslušaš formo in ne vsebine.
Kot da greš na kurbe seksat brez ljubezni. (če bi testiral kondome valjda tega ne bi počel na ženi: ...oh, oh, oh,...stoj, da zamenjam...ah, ah, ah ...nič ne bo, ta je slabši od onega prej....) hahahaha _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: |
Še nekaj mi je zelo pomembno - če želim imeti posnetke, ki jih bom uporabljal desetletja, potem mora biti tudi glasbeni izbor tak, da se ga ne naveličam. Če bi si izbral The dark side of the moon, bi se mi že zdavnaj zrolalo. Pa tudi nobene emocije ne bi nikoli več imel ob poslušanju tega izdelka. Posnetki za testiranje so na nek način zlorabljeni, ker poslušaš formo in ne vsebine.
|
Sam imam kar nekaj referencnih zadev za preizkusanje. Kljub vsemu pa bi izpostavil en CD, ki ga uporabljam ze leta in leta in preprosto se ga se nisem navelical.
Miles Davis - Kind of Blue
Ko zacnemo analizirati vecinoma poslusamo zvok, ampak pri tem CDju se mi nehote vedno zgodi, da ceprav dolgi komadi minejo casovno veliko hitreje kot pa imas dejansko obcutek. Nevede se mi vedno zgodi, da ga poslusam od zacetka do konca, brez skakanj. CD ima eno magijo, ki te hipnotizira, globoko sporocilnost, ki pripoveduje zgodbo, ki jo moras poslusat.
Kar se pa tice tehnice plati pa bi omenil tole. Mislim, da sem prebiral v Stereophilu (zal ne najdem vira). Recenzent naj bil sposoben identificirati, v katero smer je orientirah Hi-Fi sistem (svetlop, toplo...) ze na podlagi suma, ki je navzoc na posnetkih
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 16:09 Naslov sporočila: |
|
|
Kot nekakšen "nedeljski audiofil" sicer nekako ne spadam najbolj v druščino nekaterih res zagrizenih ljubiteljev, ki so na tem forumu (in jih je polno tudi na drugih podobnih).
Sam dajem res prednost sami glasbi, čeravno imam tudi neka osnovna merila, katere mora zadovoljiti sama reprodukcija. Vendar pa se ne obremenjujem s tem, da bi vlekel na uho vsak odzven in ocenjeval ali se res sliši na sistemu x bolje kot na y.
Zastopam pač tudi tezo, da tudi najboljši HW lahko pride do izraza samo ob ustrezno kakovostnem SW. Bolj kot imamo zahteven (in drag) HW, ožja je paleta posnetega materiala, ki lahko odpokliče kakovost sistema.
Ni za lase privlečena paralela z računalništvom. Kup je ljudi, ki imajo najsodobnejše in najhitrejše PC-je, pa jih uporabljajo za Office!
Čeprav sem med najstarejšimi člani foruma, pa sem vseeno "otrok digitalne dobe" . Kaj morem, pač veliko bolj cenim komfort in nezahtevnost CD-jev kot pa analogijo! Pa ne mi zamerit, nočem topogledno začeti neko novo razpravo, vsak ima pravico do svojega videnja. Iz mojega "analognega razdobja" prisegam na plošče nemškega podjetja ECM. Verjetno kar večina vas ve, da gre za nemško založbo, ki se je pojavila čisto na začetku 70-tih let in je izdajala dela sodobnih jazzovskih avtorjev. Plošče so bile za tiste čase neverjetno dobro posnete in tudi prvovrstno izdelane.A v tistih časih je bilo pomembno tudi to, da so bile dostopne tudi pri nas. Prodajale so se v Mladinski knjigi v Konzorciju, vsaka pa je stala tedanje študentsko premoženje, zaradi česar si pol meseca v Riu jedel le pasul brez mesa!
Od takrat je tudi eden mojih najljubših jazz glasbenikov Jan Garbarek, katerega kompletno diskografijo imam, čeravno se sedaj nahaja na CD-jih, saj sem analogijo razprodal že pred več kot 20 leti, ko sem odhajal na službovanje v tujino.
Kakovostno posnetih CD-jev ni malo, a v posebni mapi imam shranjene vse CD-je, ki sta jih občasno prilagala Stereoplay in Audio k svojim izdajam. Na njih so kompilacije tehnično vrhunsko posnetih komadov klasične, jazz in akustične glasbe, pa nekaj tudi rocka (ta pa v bistvu zvokovno ni posebej zahteven). Z njimi pa potem ugotoviš, da ravno tak "software" dvigne tvoj "hardware" (ne nujno vrhunski) na nek nov kakovostni nivo. Često veliko bolj kot dokup še tako drage nove opreme!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 14, 2012 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Da slišim kako "pritisne" bas brez koloracij eno od teh šestih. Nič svetlo ali temno samo gas do clippinga.
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
| krokar je napisal/a: | Kot nekakšen "nedeljski audiofil" sicer nekako ne spadam najbolj v druščino nekaterih res zagrizenih ljubiteljev, ki so na tem forumu (in jih je polno tudi na drugih podobnih).
Sam dajem res prednost sami glasbi, čeravno imam tudi neka osnovna merila, katere mora zadovoljiti sama reprodukcija. Vendar pa se ne obremenjujem s tem, da bi vlekel na uho vsak odzven in ocenjeval ali se res sliši na sistemu x bolje kot na y.
Zastopam pač tudi tezo, da tudi najboljši HW lahko pride do izraza samo ob ustrezno kakovostnem SW. Bolj kot imamo zahteven (in drag) HW, ožja je paleta posnetega materiala, ki lahko odpokliče kakovost sistema.
Ni za lase privlečena paralela z računalništvom. Kup je ljudi, ki imajo najsodobnejše in najhitrejše PC-je, pa jih uporabljajo za Office!
Čeprav sem med najstarejšimi člani foruma, pa sem vseeno "otrok digitalne dobe" . Kaj morem, pač veliko bolj cenim komfort in nezahtevnost CD-jev kot pa analogijo! Pa ne mi zamerit, nočem topogledno začeti neko novo razpravo, vsak ima pravico do svojega videnja. Iz mojega "analognega razdobja" prisegam na plošče nemškega podjetja ECM. Verjetno kar večina vas ve, da gre za nemško založbo, ki se je pojavila čisto na začetku 70-tih let in je izdajala dela sodobnih jazzovskih avtorjev. Plošče so bile za tiste čase neverjetno dobro posnete in tudi prvovrstno izdelane.A v tistih časih je bilo pomembno tudi to, da so bile dostopne tudi pri nas. Prodajale so se v Mladinski knjigi v Konzorciju, vsaka pa je stala tedanje študentsko premoženje, zaradi česar si pol meseca v Riu jedel le pasul brez mesa!
Od takrat je tudi eden mojih najljubših jazz glasbenikov Jan Garbarek, katerega kompletno diskografijo imam, čeravno se sedaj nahaja na CD-jih, saj sem analogijo razprodal že pred več kot 20 leti, ko sem odhajal na službovanje v tujino.
Kakovostno posnetih CD-jev ni malo, a v posebni mapi imam shranjene vse CD-je, ki sta jih občasno prilagala Stereoplay in Audio k svojim izdajam. Na njih so kompilacije tehnično vrhunsko posnetih komadov klasične, jazz in akustične glasbe, pa nekaj tudi rocka (ta pa v bistvu zvokovno ni posebej zahteven). Z njimi pa potem ugotoviš, da ravno tak "software" dvigne tvoj "hardware" (ne nujno vrhunski) na nek nov kakovostni nivo. Često veliko bolj kot dokup še tako drage nove opreme!  | Za izboljšave najraje uporabljam običajne posnetke. Audiofilski posnetki so past.
Že dolgo nazaj sem si zadal cilj, da mora sistem igrati vse zvrsti glasbe in posnetke enako dobro-ali slabo, če je posnetek pod kritiko. Večina posnetkov je namreč dobrih. Ne vrhunskih, dobrih.
Vse prevečkrat se mi je zgodilo, da sem poslušal sisteme, ki so lepo igrali lastnikov izbor posnetkov, čim pa sem prosil za druge, je sistem plenkal, vreščal, celo tranzijenti so mu delali preglavice.
Nekako verjamem, da mora biti sistem zgrajen kot dober dirkalni avto ali motor. Dovolj moči, uravnotežen v vseh ozirih, da daje dovolj povratne informacije, da je možna vrhunska kontrola vožnje. Samo tako je potem lahko vse odvisno od voznika in ne od dirkalnika.
Šele potem, ko me sistem zadovolji na običajnih posnetkih, lahko začnem res uživat v vrhunskih posnetkih. Prej se jih ne dotaknem, saj so dejansko past.
Je pa posledično tak "zadržan" užitek v dobrih posnetkih zato maksimalen, enako je pri seksu.
Seveda so razlike med dobrimi posnetki zelo slišne, česar pa mi mar, ko končno "prešaltam" nanje, tedaj samo poslušam in uživam.
Ker je poslušanje glasbe enako kot življenje.
Je čas za uživanje in je čas za delo in je čas za počitek, nemogoče je imeti vse ves čas, istočasno.
Lahko pa si "pridelamo" več uživanja, če vemo kaj hočemo. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem prebral knjigo Jima Smitha: Get better sound (http://getbettersound.com/toc.html), v kateri je tudi njegov izbor "referenčnih" plošč.
Takole piše v uvodu k seznamu:
"First, I should mention that my personal reference list is a CD reference list because not everyone has LPs. Plus, not that many turntables that I encounter are sorted out properly. The sound of turntables, tone arms, and phono cartridges from one model to another is inconsistent. Even turntables with exactly the same components often sound very different due to set-up and location. I have no idea what things should sound like in such a system, unless I have personally set it up. So the CD becomes the default listening test resource.
Although I have countless favorite CDs (and LPs), there are at least 180 CDs that I find myself returning to over and over. They stay in "rotation" as a reference for evaluating new designs and performing installations, as well as being played for demos. Of course, 1 do have my favorite tracks, each of these disks.
When used as evaluation tools, I definitely have some aspects for which I listen. However, I ALWAYS listen to see if I'm being carried along by the music or not. lncidentally, as I've said above, this list was compiled from music played on a known, carefully calibrated reference system.
Not only are these disks useful in sonic terms, I find myself Iistening to them again and again purely on their musical merits. In fact, one way I realize that a system is voiced correctly is when I keep on listening for the enjoyment of the music and forget momentarily that I'm there to a job!
So, if all the audiophile details are present in a CD, but I'm not transported into the music, if at the end of a track, the music doesn't seem affect me (as it do es "live"), it's not on the list. This is the difficulty with a number of so-called "audiophile" disks. lt's why there are very few "official audiophile CDs" on the list.
A handful of these disks are all I need when evaluating or voicing a system. I never need more than five, and only a few cuts of each." |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | | Za izboljšave najraje uporabljam običajne posnetke. kot dober dirkalni avto ali motor. |
Pa dobr no, lahko našteješ 10 "običajnih posnetkov" ki ti najbolj "sedejo" med poslušanjem. Čisto tako iz firbca me zanima.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | mestn pu je napisal/a: | | Za izboljšave najraje uporabljam običajne posnetke. kot dober dirkalni avto ali motor. |
Pa dobr no, lahko našteješ 10 "običajnih posnetkov" ki ti najbolj "sedejo" med poslušanjem. Čisto tako iz firbca me zanima.
LP | 100-200 in več bi bilo primerneje. Sem na Music serverju in v ta namen so zbrani v eni sami datoteki ..Tudi MP3ji so vmes, kakšni malce nazalni, a hej, tudi to "mora" špilat, če je sistem prav poštiman.
Peter Green, Slabo day
Steely Dan, Bodhisattva(tu je bila snemalna SD oprema state of the art, a štikl je dovolj kompleksen in udaren, da pokaže koliko cahones ima sistem)
Paco De Lucia, La Zarzamora, Zorongo Gitano, A tu Vera
Bob Dylan, Knockin on the Heavens door
Iggy Pop, Passenger
Mary Chapin Carpenter, Bells Are Ringing
Mark Knopfler, Four in a Row
Amadou& Mariam, Senegal Fast Food
Bloodhound Gang, The Bad Touch, Along Comes Mary, No Hard Feelings
Chieftains, Galician Overture
Tom Waits, (Looking For) The Heart Of Saturday Night
Blind boys of Alabama, Demons
Alain Stivell, Son ar chistr
Conells, '74-'75
CCR, Susie Q, EP verzija, noro dober, živ posnetek( studijski)
Chris Rea, Auberge,
kotaljenje flaš in loputanje z vrati in ostalo na začetku komada se na tem posnetku mora slišat kot je v naravi, hkrati z vsemi zvoki, ki jih tule ne bom navajal, da ne bo kdo rekel, da se kurčim, ker se jih pri meni sliši, na večini sistemov pa ne..
LAQ, The Pachelbel Loose Canon
Pentangle, The Lily of the West
Steeleye span, Gaudete
Pickin CSNY, Till It Shines
Ferenc Santa Jr - Egy Szep Asszonynak
Temptations, Papa Was A Rollin' Stone, na digtaliji se sliši dosti boljše kot na analogiji, tako da te kar malo osupne..
Jewish music of Transilvania, Hat a Jid a Wejbele, Khosid Wedding Dances, Jewish Dance from Szászrégen-cimbale morajo zvenet kot cimbale, bajs mora zvenet kot bajs, uuumph, uuumph,,
Itd...
Na zvočnikih so v srednjetonsko-visoko in supervisokotonskem delu ostali samo še planarji in bending waveji(na samo 6dB kretnicah delajo čuda!), dinamični tweeterji jim preprosto ne segajo do pasu v streženju z detajli.
Škoda časa zanje, pa ne da ne bi imeli prijetnega zvoka..
Vsi komadi na seznamu niso z referenčnih plat, temveč nasprotno.
Komadov z "Referenčnih plat", jazza, klasike, zanalašč nisem navedel. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people.
Nazadnje urejal/a mestn pu Čet Nov 15, 2012 13:49; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
@vintage, mene pa v tem trenutku najbol "matra firbec" oz., da nam bi ti razodel tvoj magični izbor posnetkov. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|