| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
tom33
Pridružen/-a: Ned Maj 2009 21:26 Prispevkov: 68 Kraj: KAMNIK
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2014 20:08 Naslov sporočila: notranje ožičenje AR14 |
|
|
Zdravo!
Malo se igram z obnovo AR 14. Obrobe so zamenjane, les je obnovljen. Sedaj pa razmišljam o menjavi notranjega ožičenja. Na kretnici bodo zamenjani kondiji, jantzen cross. Sprašujem, ali ima smisel menjati notranjo žico z originalom in katero. Dvosistemci imajo omejen potencial. Hvala za predloge. |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041644562 |
|
 |
simonceli
Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36 Prispevkov: 203 Kraj: Komenda
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2014 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sam bi na tvojem mestu zamenjal ožičenje in nasploh dele, ki so potrebne obnove striktno po originalnem receptu. Nič maršetanja z t.i. New age materijali.
Nenazadnje, zvočniki so nekaj vredni in obnova le teh oz.način obnove je/bo pomemben faktor cene v prihodnje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2014 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Kako misliš če ima smisel menjati notranjo ožičenje z originalom ??
Kaj sedaj ni not original ??
Moje mnenje, če hočeš imeti čimbolj avtentičen zvočnik potem ne menjuj ničesar kar ni nujno potrebno- še najmanj žico, kondiče pa samo če vrednosti odstopajo od originalnih. Če bi pa rad karkoli tweekal ( torej nočeš originala ) potem pa boš itak vse zamenjal ker kao originalen material ni dovolj kvaliteten. Tako je to - no sicer samo moje mnenje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tom33
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2014 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Noter je original kabel s čeveljčki. Sprašujem, če bi dal noter kaj drugega?
Kondenzatorji so noter bipolarci, bi dal polipropilen! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2014 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Saj sem ti napisal.Odločitev je tvoja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2014 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tom!
Ce kretnica in kabli delajo ne tikat!
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro jutro!
Danes je ponedeljek, za mnoge bolj težek dan.
Pa si ga polepšajmo s par idejami: Vsekakor ima AR14 konektorje, ki niso na nivoju - pa bi se tu hoteli vsaj WBT pripravljeni za biwiring.
Če bi že dal srebrno ožičenje noter, potem je potrebno paziti tudi pri spajki, da je ustrezne kakovosti.
Ne gre spregledati:
Bitumenske obloge na notranji strani stranic škatle znatno izboljšajo dušenje vibracij. Potem se da tudi zamenjati notranje polnilo - od umetnih materialov se gre na naravne - kot je merino volna.
Seveda so to samo ideje, kaj vse bi se dalo narediti. Potem si izbereš tiste, ki te najbolj privlačijo.
Vrhunska predelava bi zajela tudi previjanje/menjavo žice tuljave visokotonca in wooferja z PC-OFC 9N kriogenizirano žico. A to je že perverzija. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tom33
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala za vse nasvete. Odločil sem se, da žice pustim originalne, zamenjal pa sem konektorje in na kretnico bom dal nove kondije jantzen cross cap. Vse ostalo ostane. Enote so refumirane od mojstra Sandija in zgledajo kot nove. Hvala vam. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Če želiš, da igra zvočnik "dobro" zamenjaj kar se le da, tudi ohišje ojačaj, če je razsušeno ... Če zamenjaš kondije si samo na pol poti
Pozabi na "nostalgijo" in ohranjanje "prvotnosti", je ni več, mladenka je mladenka, stara baba pa stara baba
Res pa je vprašanje ali se splača, smo takoj na sto evričev za "pomladitev", tisti pozlačeni konektorji za 0,5 € in kabli iz Merkurja ne bodo naredili haska  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Če želiš, da igra zvočnik "dobro" zamenjaj kar se le da, tudi ohišje ojačaj, če je razsušeno ... Če zamenjaš kondije si samo na pol poti
Pozabi na "nostalgijo" in ohranjanje "prvotnosti", je ni več, mladenka je mladenka, stara baba pa stara baba
Res pa je vprašanje ali se splača, smo takoj na sto evričev za "pomladitev", tisti pozlačeni konektorji za 0,5 € in kabli iz Merkurja ne bodo naredili haska  |
Pravzaprav bi najbolje narediti nove škatle. Iz baltske breze vezane plošče, magari notri matrix, zunaj pa zaobljeni robovi proti difrakciji. Kretnica zunanja, proti vplivu vibracij. Tako bi lahko primerjal zvok v starih škatlah s starim ožičenjem in kretnico in novo varianto. Samo zvočniške enote preseliš. Za še boljše, pa se gre po vrsti menjati še visokotonec, pol še ostalo.
Včasih smo pravili tole:
- hej, črpalkar! Koliko stane kapljica bencina?
- Nič..
- Potem mi, prosim, nakapajte poln rezervoar.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
Res pa je vprašanje ali se splača, smo takoj na sto evričev za "pomladitev", tisti pozlačeni konektorji za 0,5 € in kabli iz Merkurja ne bodo naredili haska  |
Pravzaprav bi najbolje narediti nove škatle. Iz baltske breze vezane plošče, magari notri matrix, zunaj pa zaobljeni robovi proti difrakciji. Kretnica zunanja, proti vplivu vibracij. Tako bi lahko primerjal zvok v starih škatlah s starim ožičenjem in kretnico in novo varianto. Samo zvočniške enote preseliš. Za še boljše, pa se gre po vrsti menjati še visokotonec, pol še ostalo.
Včasih smo pravili tole:
- hej, črpalkar! Koliko stane kapljica bencina?
- Nič..
- Potem mi, prosim, nakapajte poln rezervoar.. |
LP
Ma tudi za to moraš met rokco_občutek do kje se gre, od kje naprej je pa že "pre......nje"
Poznam primere, ko je za "polituro" dal več, kot za žico noter  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Nekoč sem se lotil izboljšav na kretnici in kablaži pri SF Concertino. Seveda sem izbral elemente, ki so bili cenovno nekajkrat dražji( Mundorf Supreme in žice TaraLabs in VdH). Po nekaj tednih "uigravanja" in poslušanja sem nazaj naredil "restore".
Hočem reči, da ni vedno novejše in dražje boljše od vgrajenega, oz. da je boljše pustiti tako kot je, ker so rezultati lahko nepričakovano slabši.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Ohrani Vintage tak kot je. Tudi jaz ne tikam Cizek zvocnkov. Mi ne pade na pamet kaj menjat. Ce dela tezko popravis.
Z menjavo kondicev se ne bo spremenilo nic (razen ce so spuscali). Jantzen pa tudi ni nobena garancija, da bo kar naenkrat magicno boljse.
Kar koli bos menjal, bos na dolgi rok naredil samo skodo.
Ce bos enkrat morda prodajal te bo kupec nezaupljivo gledal postrani.
LP,
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2014 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
| Tudi jaz sem podobnega mnenja- ne menjaj nič, pusti original. Če imaš pa žilico, si sam naredi ene zvočnike in ne bi smelo biti pretežko, da bi te starine zvokovno daleč presegli. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2014 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi
a ti kar tako na pamet ali pa si recimo te AR kdaj poslušal ????
A si zares prepričan, da vsak ki ima pet minut časa in dva kvadrata iverke naredi boljše zvočnike???
mogoče malo samokritike ne bi škodilo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|