Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Koloracije, nevtralnost, popačenja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2012 10:45    Naslov sporočila: Koloracije, nevtralnost, popačenja Odgovori s citatom

LP

Kaj si predstavljamo pod pojmom "koloracije", "nevtralnost", "popačenja" ?!
Kako to slišimo ?!

Kateri "izvor" vnaša manj koloracij oziroma je bolj nevtralen!?

Kako prepoznamo koloracije pri kablih !?

Ali res določeni zvočniški principi vnašajo v zvok manj koloracij od drugih?!
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2012 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi rad najprej zamoril z temo ki mi že dolgo časa biva nekje v možganih.

Prepogosto pride do debate kaj vse se dogaja v studiu, in da poslušanje doma ne more bit nevtralno ker tonski mojster z tempero riše po glasbi in vse "uniči."

Zato ker tu ni poanta poslušanja neobarvanih inštrumentov in vokala, ampak poslušanje neobarvanega izdelka(vključeno z vsemi inštrumenti, tonskim mojstrom ter opremo). Ne vem zakaj se tega že v parih letih odkar forum obstaja to ni napisano.

Nektaterim nam je vseeno kaj se dogaja v studiu, ker se ponavadi dogaja v tisti smeri kot avtor hoče. Zanima nas končni izdelek, in ne če je kitara 20x spremenjena ter odigrana na synth ali midi. Mene zmoti ravno dejstvo da se prepogosto govori kako je nek posnetek daleč od realnega zvoka. Pa naj bo, če avtor tako hoče. Naj se Deep Purple zaprejo nazaj v studio ter posnamejo vse na dva mikrofona? Ni to poanta take glasbe.
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2012 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pestilence. je napisal/a:

Prepogosto pride do debate kaj vse se dogaja v studiu, in da poslušanje doma ne more bit nevtralno ker tonski mojster z tempero riše po glasbi in vse "uniči."

Zato ker tu ni poanta poslušanja neobarvanih inštrumentov in vokala, ampak poslušanje neobarvanega izdelka(vključeno z vsemi inštrumenti, tonskim mojstrom ter opremo). Ne vem zakaj se tega že v parih letih odkar forum obstaja to ni napisano.

Nektaterim nam je vseeno kaj se dogaja v studiu, ker se ponavadi dogaja v tisti smeri kot avtor hoče. Zanima nas končni izdelek, in ne če je kitara 20x spremenjena ter odigrana na synth ali midi. Mene zmoti ravno dejstvo da se prepogosto govori kako je nek posnetek daleč od realnega zvoka. Pa naj bo, če avtor tako hoče. Naj se Deep Purple zaprejo nazaj v studio ter posnamejo vse na dva mikrofona? Ni to poanta take glasbe.

+1000

Sam sem trenutno na nivoju hajfija, kjer mi je zgolj pomembno, da me pri reprodukciji ob sproščenem poslušanju ne moti toliko stvari, da bi mi kvarilo užitek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka@
Odprl si temo, ki bi se znala razviti v zelo zanimivo. Kaj praviš, a ne bi bilo dobro, da bi najprej postavili pravila, oziroma objavili definicije izrazov, kot so popačenja, nevtralnost, koloracije itd. Menim, da si ljudje precej različno predstavljajo in tolmačijo te izraze.

LpM.
etapdavid

Pridružen/-a: Sob Okt 2008 9:07
Kraj: NOVO MESTO

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno o tem je bilo na tem formu pred leti že veliko napisnega. O tem problemu je pisal predvsem NOMAD, ki sedaj, kot opažamo, na tem formu več ne sodeluje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 945 456
markoni

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zato je zdaj ta glavni na drugem forumu ! Rolling Eyes
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam!

Iz čisto praktičnih razlogov prihaja do dveh paralelnih konceptov pri sestavljanju hifi sistema. Eden se naslanja na pričakovano (željeno na določen način, ker sem to nekje slišal in mi je tako všeč) reprodukcijo, eden pa na čimbolj nevtralno reprodukcijo brez koloracij. Tukaj se z ajko strinjam, da je povsod prisotna mešanica. Kljub temu je nekaj pretežno ene sorte, drugo pa druge sorte.

Težava nastopi, ko nekdo to pove naglas. Ker, uradno, se vse skriva pod verno reprodukcijo. Ampak eni proizvajalci ribarijo v enem ribniku, drugi v drugem.

V tej točki naj spomnim na duhovito definicijo razlike med komedijo in tragedijo - v komediji vsi vedo za kaj gre, v tragediji pa ne, hahaha...
Snemalna tehnika nima tukaj nič opraviti, razen, razen - pri stereofoniji ! Ker če tonski tehnik ali avtor hoče imeti kitaro veliko kot omara, jo bo imel. Ti jo pa moraš slišati tako kot je avtor hotel.

Original koncept stereofonije Blumleina (mater moram pogledat ali sem prav napisal...) je redko kdaj upoštevan pri snemanju. Pri reprodukciji pa vsak svojega boga moli: omnidirekcionalni zvočniki, točkovni izvori, dipoli, bipoli, kontrolirana direktivnost...da ne govorimo o postavitvi v prostoru.

Koloracije? Vse kar se stalno ponavlja in je prisotno povsod, ne glede na posnetek, kot 'fil rouge'
Nevtralnost? Nasprotje koloracij - sistem nima fizionomije, je kot kameleon, odvisno kaj reproduciraš - to dobiš. Reprodukcija je in hladna in topla hkrati, je mehka in ostra hkrati...itd, itd.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jazzz, umetnost biti tonski mojster je stvar tonskih mojstrov, ne avdiofilov.
Kaj in kako počneš so tvoje 'male' tajne. Tukaj si bolj v navezi z avtorjem in njegovimi hotenji.

Nekaj malega sem 'načul'. Kot naprimer, nekoč, ko so se še gramofoni navijali, so bili zelo popularni gramofoni neke znamke. Snemalci so delali posnetke tako, da so se na njih dobro slišali.

30 let je večina klasične glasbe monitorirana z B&W monitorji in Classe ojačevalci. Če hočeš slišati čimbolj podobno kot v studiu nimaš dosti izbire..

Seveda se z drugimi zvočniki ne sliši tako podobno, ali pač. Marsikje sem zasledil, da so si top zvočniki podobnega koncepta zelo podobni v zvoku. Sigurno veliko bolj kot nekoč. Se bližamo cilju?

Nazadnje urejal/a ambasador Pon Maj 07, 2012 18:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 18:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pokojni velikan audia Peter Walker iz QUAD-a je nekoč povedal: ko smo snovali ojačevalec (slavni QUAD 405) smo si postavili za cilj, da 'gre skozi' 90% posnetkov klasične glasbe. Niso nas zanimale ekstremne performanse, ki bi nujno 'škartirale' prevelik delež posnetkov.

Ko je snoval elektrostate ESL 63, jih v 20 letih razvoja ni nikoli poslušal, dokler niso prišli do predserije, ko je bilo potrebno zanje organizirati proizvodnjo.

Oba izdelka sta razburkala avdio vode. 405 je počasi potonil v pozabo, esl63 pa je še danes zelo iskana roba.
Volume

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 0:30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

markoni je napisal/a:

Širina obzorja audiofilskega razmišljanja Nomada je že davno prerasla ozkost obstoječega audio portala, predvsem v smislu posameznih egocentričnosti in strokovnega primitivizma replik določenih soforumašev, ki očitno niso mogli in še vedno ne morejo prestopiti nivoja osebnega samopoveličevanja in lastne hvale.

Nomad žal ni edini, ki je zaradi take situacije odšel iz tega portala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 000 000
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Volume je napisal/a:
markoni je napisal/a:

Širina obzorja audiofilskega razmišljanja Nomada je že davno prerasla ozkost obstoječega audio portala, predvsem v smislu posameznih egocentričnosti in strokovnega primitivizma replik določenih soforumašev, ki očitno niso mogli in še vedno ne morejo prestopiti nivoja osebnega samopoveličevanja in lastne hvale.

Nomad žal ni edini, ki je zaradi take situacije odšel iz tega portala.

Sem enakega mnenja. Tudi napisal si dobro, verjetno bi jaz na to temo napisal še kaj malo bolj ostro...mah, ni vredno.
Jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se to nanaša na moj prispevek bi opozoril, da je nastal po "opazki", kako lampaške komponente barvajo-sploh, če jih je več(ni bili rečeno nekatere!) in da se na tak način ne da poslušati nevtralno. Moj prispevek je bil(mogoče nisi zaznal) na temo, kaj pa sploh je nevtralno. Jaz v studiu z glasbenikom probam dobiti ven zvok instrumenta, ki je podoben realnemu. Ampak, to slišim jaz na mojem sistemu, na drugem(v dnevni) je že malce drugače. Administrator ima lahko totalno nevtralen seistem(ki ni mogoč) in bo skladbo slišal 100% tako, kot je zapisana. Ampak, je ta zvok blizu zvoku pravega instrumenta?

Ampak pri Purplih se verjetno ne zgovarjaš o nevtralnosti(ali pač). Purpli se ne bodo zaprli ponovno v studio, da bi na novo posneli komade. Se pa zapirajo v studio in poizkušajo na novo čimveč spraviti iz obstoječih posnetkov. Uspešno ali ne, je pa drugo vprašanje.
Pogovarjati se o dobri glasbi ali dobremu posnetku je kot bi se pogovarjal o krompirju in hruškah ... Bi pa verjetno dol padel(tudi ti), če bi dobil njihov vrhunski posnetek . Mogoče pa tudi ne?
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Jazzz, umetnost biti tonski mojster je stvar tonskih mojstrov, ne avdiofilov.

Res je, zato pa imamo toliko bedne produkcije. Noben tonski mojster-avdiofil ne bi nabil kompresijo na nulo ! In na žalost moramo potem avdiofili poslušati izdelke, ki so narejeno za povprečne sisteme in morajo igrati tudi na avtoradiu.
Primer: na snemanju dveh kalimb je Ana v enem komadu uporabila vrtečo se ploščico, ki je spuščala zelo lepe nizke tone. Ko sta mix poslušala v avtoradiu, se je ploščica komaj slišala in sta prišla z željo, da nekaj naredimo, da bo tudi tam bolj slišna. Kar nekaj prepričevanja in poslušanj na mojih sistemih je bilo potrebno, da smo zvozili z malimi korekcijami in bodo avdiofili čutili vetrček(če imajo spodoben bas)...
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Nekaj malega sem 'načul'. Kot naprimer, nekoč, ko so se še gramofoni navijali, so bili zelo popularni gramofoni neke znamke. Snemalci so delali posnetke tako, da so se na njih dobro slišali.

30 let je večina klasične glasbe monitorirana z B&W monitorji in Classe ojačevalci. Če hočeš slišati čimbolj podobno kot v studiu nimaš dosti izbire..

Ja, nekaj takega sem hotel povedati s svojimi primeri ...
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 15:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Največje prekletstvo audiofilstva je to, da smo tehnično gledano 'spodrezani' na celi črti ! Omejeni po vseh parametrih audio reprodukcije.

V največjem precepu so ustvarjalci glasbe (vse tisto kar je udeleženo do prodaje CD ali LP plošče). Glasbo delajo za možičen uspeh, pri čemer je množica, tehnično gledano, še bolj v riti kot so avdiofili.

Najbolj preprosta stvar pri izvajanju glasbe v živo, postane velik problem pri snemanju - ker ne veš, kako se bo obneslo v praksi.

Kljub vsemu, ko naredim primerjavo za nazaj, skočijo na plano nekatere ugotovitve: današnji manipulirani posnetki napram nekoč direktnim posnetkom imajo kar nekaj pomanjkljivosti:

- izgubi se neposrednost glasbenega sporočila
- izgubi se dinamika posnetka (živost)
- izgubi se barvitost glasbe

Če se samo omejim na dinamiko posnetkov: tisti ko imate VU metre, si preposlušajte uspešnice ABBA in boste videli, kako zabija cagre ! Današnje uspešnice so ko njiva kamilic - cagri se niti ne premikajo. Dinamika skomprimirana v skrajnost.
Nekateri v studijih menijo, da povprečnež ne bo opazil da je glasba komprimirana. Res, on tega ne bo vedel. Ma tudi poslušal ne bo tega sranja ! In to je prava kazen za take 'pametnjakoviče' !!!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 1 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu