| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
slycrespo

Pridružen/-a: Sre Mar 2009 2:36 Prispevkov: 176 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2011 17:38 Naslov sporočila: Katere kable ? |
|
|
Pozdravljeni !
Trenutno si lastim 5.1 zvočniški komplet Jamo S608 HCS3. Naslednji teden pa dobim še nov AV receiver Onkyo TX-SR508, tako, da mi manjkajo samo še zvočniški kabli. Nevem pa za katere se naj odločim, da bojo tako cenovno kot zvočno primerni za moj sistem. Kable za surround zvočnike že imam (napeljani so po stenah), manjkajo mi torej samo še kabli za sprednja zvočnika. Ali bi bili primerni tisti najdebelejši prozorni, ki jih imajo v BIG BANGU ? Slišal sem da imajo tudi bananice, ki jih oni stisnejo na kable kupljene pri njih. Ali je to res in kolikšna je cena teh bananic ? Kabli bi naj bili dolžine 4m. Opazil sem tudi, da ima omenjeni receiver tudi možnost za BI-AMP vezavo sprednjih zvočnikov. Je to smiselno in ali se pridobi kaj na zvoku ?
Torej prosim za odgovore.. Hvala! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2011 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Z biampom načeloma nekaj pridobiš, ne vem pa če se bo v praksi pri takih zvočnikih poznalo.
In, da.. tisti prozoren kabeč za euro, dva.. bo OK. 1,5mm^2 kabel bo ok, za daljše razdalje 2,5mm.. 4mm^2 pa je že odveč. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2011 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
bi ti samo predlagal, da do sub-a zvlečeš debelejši kabel  _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Njegoš
Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31 Prispevkov: 331 Kraj: LUBLJANA
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Surfer

Pridružen/-a: Čet Nov 2009 20:46 Prispevkov: 178 Kraj: Domžale
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2011 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
včeraj sem za hec izmeril presek žičk, ki gredo v tuljavo bas zvočnika mojih trisistemskih zvočnikov KEF z nazivno močjo 50-150W. Bakrene žičke so zelo tanke, njihov presek je le 0,3 mm2. Torej proizvajalec KEF je predvidel, da bo presek 0,3 mm2 dovolj, da se žička ne bi termično preobremenila.
Drugo so izgube. Da bi bile te na razdalji iz ojačevalca v zvočnik in nazaj 4+4=8 m zanemarljivo majhne, bi vzel bakren kabel preseka od nekje 2 mm2 naprej, še raje pa snop večih izoliranih polnih vodnikov, npr. snop telefonskih žic premera 0,8 mm (0,5 mm2) http://www.framat.si/index.php?sk=21&ns=1 ali izolirane žice 1,5 mm2 http://www.framat.si/index.php?sk=20&ns=1.
Še tabela s parametri nizkonapetostnih kablov - za okvirno oceno potrebnega preseka:
http://www.bbccable.com/download/cables/prysmian/Prysmian_BS6004_1C_6491X.pdf
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2011 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | Pozdravljeni,
včeraj sem za hec izmeril presek žičk, ki gredo v tuljavo bas zvočnika mojih trisistemskih zvočnikov KEF z nazivno močjo 50-150W. Bakrene žičke so zelo tanke, njihov presek je le 0,3 mm2. Torej proizvajalec KEF je predvidel, da bo presek 0,3 mm2 dovolj, da se žička ne bi termično preobremenila.
Drugo so izgube. Da bi bile te na razdalji iz ojačevalca v zvočnik in nazaj 4+4=8 m zanemarljivo majhne, bi vzel bakren kabel preseka od nekje 2 mm2 naprej, še raje pa snop večih izoliranih polnih vodnikov, npr. snop telefonskih žic premera 0,8 mm (0,5 mm2) http://www.framat.si/index.php?sk=21&ns=1 ali izolirane žice 1,5 mm2 http://www.framat.si/index.php?sk=20&ns=1.
Še tabela s parametri nizkonapetostnih kablov - za okvirno oceno potrebnega preseka:
http://www.bbccable.com/download/cables/prysmian/Prysmian_BS6004_1C_6491X.pdf
LP |
mare...proizvajalec je šparal na kablih-za ta cenovni razred.pa ne samo tam.poceni zvočniki so itak eno samo šparanje.kretnice,ohišje,enote,itd.....
dandanes je tudi v tej-audio branži eno samo šparanje.ljudje hočejo-vsaj večina za majhen denar vrhunske kable,vrhunski zvočnik....no way,ni šans.jaz osebno raje kupim dve bolj kvalitetne enote,bas ali katere druge za diy zvočnike ,kot stane cenejši hišni kino.
pri kablih je podobno ....razlike so ,samo sistem mora biti malce višjega ranga.tam je razlika dosti bolj očitna. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2011 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Govoriš o žicah od kretnice do terminalov na zvočniški enoti, ali ožičenje od terminalov na enoti do tuljave? Tam so kabli različno debeli. Z razdaljo debelina hitro raste.
Drugače pa se v SLO za 10A porabnike uporablja 1,5mm^2 kabel, za 16A 2,5^2, zer 4mm^2 za 20A porabnike. (govorim o omrežni napetosti).
Pa preden spet napadeš z meglo in filozofijo(na kar še vedno nisi odgovoril), samo povem, da nisem audio dealer, doma mam HiFi, za poklic pa prodajam elektro material, tako da nekaj glede kablov pa vem:) _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2011 11:33 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | mare...proizvajalec je šparal na kablih-za ta cenovni razred.pa ne samo tam.poceni zvočniki so itak eno samo šparanje.kretnice,ohišje,enote,itd.....
dandanes je tudi v tej-audio branži eno samo šparanje.ljudje hočejo-vsaj večina za majhen denar vrhunske kable,vrhunski zvočnik....no way,ni šans.jaz osebno raje kupim dve bolj kvalitetne enote,bas ali katere druge za diy zvočnike ,kot stane cenejši hišni kino.
pri kablih je podobno ....razlike so ,samo sistem mora biti malce višjega ranga.tam je razlika dosti bolj očitna. |
Zvočnika naj bi bila višjega kakovostnega razreda, pred 18 leti sta stala 1900 DEM, danes pa ekvivalentna prideta okoli 2300€. Mislim, da v tem primeru ne gre za šparanje, ampak za tehnični izračun.
Trajno magnetno polje, v katerem se giblje membrana, mora biti dovolj gosto, kar se doseže z ozko zračno režo v kateri se giblje tuljava -ta mora imeti spet čimveč ovojev po katerih teče dovolj velik tok, kar ima za posledico težnjo k večji zračni reži, da bo za tuljavo dovolj prostora ... zato je debelina žice po mojem še kako premišljeno izbrana oz. je verjetno za ta namen kar optimalna. Drugo je dimenzioniranje žic zvočniških kablov, kjer presek ni fizično omejen s prostorom.
Nazadnje urejal/a MAre007 Tor Mar 29, 2011 11:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2011 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
mare pred 18 leti so skoraj vsi polagali premajhno važnost kablom.mimogrede za ta denar takrat ti tvoji zvočniki še zmeraj ne spadajo v višji razred .pa danes tudi njihovi nasledniki ne.če danes kupiš malce boljši zvočnik -enoto za okoli 150-200 eur ali več, take in podobne vgrajujejo v zvočnike za 15000 in več eur...npr..razni seasi ,etoni,scan speaki ,itd...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2011 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | mare pred 18 leti so skoraj vsi polagali premajhno važnost kablom.mimogrede za ta denar takrat ti tvoji zvočniki še zmeraj ne spadajo v višji razred .pa danes tudi njihovi nasledniki ne.če danes kupiš malce boljši zvočnik -enoto za okoli 150-200 eur , take in podobne vgrajujejo v zvočnike za 15000 in več eur...npr..razni seasi ,etoni,scan speaki ,itd...  |
Ja Drago se strinjam in si samo mislim kakšno robo vgrajujejo v 10x ali celo 100x cenejše zvočnike. Zato pa se sprašujem, zakaj delamo doktorate iz izbire kablov za robo, za katero je praktično vsak kabel dober. Kupiš 2,5 mm2 ali 4 mm2 za nekaj evrov in zadevo zaključiš. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
slycrespo

Pridružen/-a: Sre Mar 2009 2:36 Prispevkov: 176 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Mar 31, 2011 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
| Kako pa je kaj z bananicami v Big bangu ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
veso
Pridružen/-a: Čet Apr 2010 19:18 Prispevkov: 24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2011 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
| slycrespo je napisal/a: | | Kako pa je kaj z bananicami v Big bangu ? |
PREdrage so!
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|