| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2012 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
ajka
ne bi rad kaj preveč našteval, ampak ker si me z naštevanjem par dd gramofonov malo izzval pač sem odgovoril, sploh ker jih tudi sam nekaj cenim, kljub precej negativnemu mnenju pač samo da ni dd pa je ok. razen Micro Seiki ki pač malo bolj strupeno izgleda igra pa bolj tako, za moje pojme so znali delati solidne ročke in precej manj gramofone.
Drugače sem vseeno za malo denarja pristaš Thorensa ki pa je vseprevečkrat nakup popolnoma zjahanih na Ebayu potem pa dokaj drago popravili do vsaj solidnega gramofona, drugače je 124 super gramofon, 125dokaj soliden, z boljšim motorjem in okvirjem ter manj elektronike bi lahko bil še bistveno boljši, še najmanj mi je všeč 126
ker se preveč vari elektronika, ohišje je katastrofa, tako da za solidne rezutate najbolje vzeti solidno bazo in narediti praktično nov gramofon in seveda solidno ročko namesto originala.
160 IN 150 STA ZA OSNOVO SOLIDNA AMPAK KAR NEKAJ VLOŽKA JE POTREBNO DA STA MALO VEČ KOT SOLIDNA GRAMOFONA
Se pa z malo sreče da dobiti zelo solidne manj znane gramofone npr Pink Triangle, Roksan, Ariston in zelo hitro imamo kar nekaj muzike..
Tudi ročke priporočam manj znane včasih zelo dobredanes bolj manj propadle firme Syrinx, Logic Datum, Helius design , Hadcock , Mayware ipd so le nekatere od njih ki zelo dobro zvenijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Dec 03, 2012 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | Ajka&
Gledam in se mi zdi, da je JVC Victor 81 kot kopija Denona DP 57, le knofe ima drugačne, kaj misliš. Tega Denona imam jaz že dolgo let, trenutno mi igra z Goldring MC Elit in sem zelo zadovoljen.
LpM. |
LP
U, nikoli se nisem poglabljal v JVC-Denon razlike ... JVC A7 sem imel tudi sam pa mi je nagajala elektronika, ga nisem nikoli mogel umirit, da bi ravno prav hitro "laufal" ali je bil prehiter ali prepočasen, ni se dalo naregulirat ...
Pa sem šel nazaj na Technicsa ...
Tako na hitro razlike "so" ?! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
fuego
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19 Prispevkov: 1027 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2012 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | ajka
ne bi rad kaj preveč našteval, ampak ker si me z naštevanjem par dd gramofonov malo izzval pač sem odgovoril, sploh ker jih tudi sam nekaj cenim, kljub precej negativnemu mnenju pač samo da ni dd pa je ok. razen Micro Seiki ki pač malo bolj strupeno izgleda igra pa bolj tako, za moje pojme so znali delati solidne ročke in precej manj gramofone.
Drugače sem vseeno za malo denarja pristaš Thorensa ki pa je vseprevečkrat nakup popolnoma zjahanih na Ebayu potem pa dokaj drago popravili do vsaj solidnega gramofona, drugače je 124 super gramofon, 125dokaj soliden, z boljšim motorjem in okvirjem ter manj elektronike bi lahko bil še bistveno boljši, še najmanj mi je všeč 126
ker se preveč vari elektronika, ohišje je katastrofa, tako da za solidne rezutate najbolje vzeti solidno bazo in narediti praktično nov gramofon in seveda solidno ročko namesto originala.
160 IN 150 STA ZA OSNOVO SOLIDNA AMPAK KAR NEKAJ VLOŽKA JE POTREBNO DA STA MALO VEČ KOT SOLIDNA GRAMOFONA
Se pa z malo sreče da dobiti zelo solidne manj znane gramofone npr Pink Triangle, Roksan, Ariston in zelo hitro imamo kar nekaj muzike..
Tudi ročke priporočam manj znane včasih zelo dobredanes bolj manj propadle firme Syrinx, Logic Datum, Helius design , Hadcock , Mayware ipd so le nekatere od njih ki zelo dobro zvenijo. |
Ury, dej mal napiš kako lepo ohranjenega Thorensa 160 si včeraj ubodel za samo 300€. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 02:34 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | ajka
LP
No, ko smo že pri Heliusu ...
Davnega leta 82 smo audio kolegi seveda po ilegalnih poteh kupili direkt v fabriki po bolj ugodni ceni kar vse tri modele ročk, mislim , da prve v bivši yugi.
Eni so že imeli Zeto, Itoka pa polno Grecov in še marsikaj pa ajde, audio kritiki so Helios Oriona kovali v zvezde, kao najboljša ročka, kar jo lahko dobiš...
Ker sem bil jaz blizu meje in je bilo več možnosti "uvoza" sem seveda jaz te ročke naročil ... Moja je bila seveda Orion, kolegi so se zadovoljili z ostalim ... ...
Seveda je kar trajalo, da je celotna operacija uspela in evo ročke doma ...
Super lepa škatla, do sedaj smo bili navajeni tistih običnih belih z nekaj napisi ... V notranjosti pa ... ... ... ... največje razočaranje, ki ga nisem doživel nikoli prej ne potem ... Ročke zapackane, mastne polno prstnih odtisov... Pobarvane skrajno površno, pozlata na mojem Orionu, ubi bože. Protiuteži šlampast navoj in še kaj bi se našlo... Na eni od ostalih ročk tovarniška napaka, sploh ni bila v funkciji, dokler je nismo mi spravli v funkcijo ... Predstavlajte si zadrego pred kolegi, ko sem jim izročal, take ročke ...
Nas je vse minilo, da bi jih sploh montirali
Baje, da je bilo nekaj podobnih težev tudi z Aristoni in prvimi Syrinxi ... ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
ajka
tu se spet moram vsaj delno strinjati z tabo, pač angleži in njihova pedantnost, zanesljivost ipd
Enega Oriona in Helius standard imam tudi sedaj in sem več kot zadovoljen. tudi izdelava je kar nekako kar, seveda daleč od npr SME, priznam pa da npr Syrinx 2 že en čas čaka da ga porihtam, Sryrinx LeOne pa je montiran in prav super igra.
Malo je to nekje tako kot z Jaguarji, ko so rekli angleži da rabiš obvezno dva- da se voziš ker je eden vedno na servisu, ampak ko se pa je vožnja fantazija, kdor ga je vozil ve o čem govorim, mislim seveda na angleža ne sedanjega kitajca ali prej Forda.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
Orion ima sloves dobro zveneče ročice, ki si ga po mojem tudi zasluži.
Kakovost izdelave bi rekel je funcionalno zadovoljiva, ker ji omogoča take performanse. Sem jo imel kasneje, prav tisto od ajke.
Helius je preprosto predstavnik (angleške?) filozofije: čim več audio performans tudi na račun manj pomembne lastnosti kot je videz 'u nulo'. Meni osebno tak pristop ustreza, ker tako za isti denar dobim več glasbe na račun 'glamurja'.
Za vse ostale je 'mastercard' (zlati seveda). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
V tistem času sem uporabljal ročice: Orion, Grace 707, Mayware mk4.
Orion je nudil zvok 'v komadu' , poln, s pravilnim zvočnim težiščem (na srednjem basu kot v naravi). Nasprotno pri drugih ročicah sem imel občutek kot bi zvok bil 'kolaž' - zlepljen iz koščkov. Posebej bas in srednji bas sta bila sestavljena iz dveh kosov- Na srednjem basu medlo, bas pa resonančen, zabuhel. Ker sem kasneje tudi nareredil nekaj ročic, sem ugotovil, da gre to pripisati strukturi ročice - posebej kako je rešena protiutež.
Če nadaljujem opis zvoka teh ročic sem ugotavljal da je zvok Oriona tudi zelo dinamičen in je reprodukcija zvenela zelo realno. Ko so prišli avdiofilski obiski, so si kar po vrsti zapisovali plošče (da si jih nabavijo), ker je zvok izskočil iz zvočnikov, instrumenti so se pojavili v sobi, zvočniki so izginili. edini minus je bila zračnost, ki je bila pri Grace neprimerno boljša. Grace je tudi zelo dinamičen - kar ga muči je neresolutiven bas, švoh srednji bas in povezava med njimi - je ni.
Mayware je bil bolj homogen, a na opazno nižji ravni, z manj dinamike in razpona.
Kupil sem tudi Rego RB300, ki je bila še najbolj podobna Orionu, z več zračnosti, a dinamično (in po konsistenci zvokov) na nižjem nivoju. Orion za male pare, skratka.
Potem je prišel Kuzmin Stogi, ki je bil nekaka sredina (uravnoteženje) vsega tega. Ni šel v ekstreme kot Orion v dinamiki in polni reprodukciji, ni imel zračnosti od Grace, a imel je vsega po malo v eni dobri kombinaciji. Gramofon je takrat zaigral skoraj neločljivo od CD playerja po splošni strukturi zvoka. Tekstura (resolucija, detajli) je šla v prid analogije - a to se je slišalo na bolj zahtevnem materialu (veliki orkestri).
Tako sem ob bok Orionu postavil Stogi. Kapa dol Kuzmi.
Vse te teste sem delal na mojem modelu gramofona, ki se ga je dalo slišati na sejmu v sobi 107. Kasneje sem naredil svojo ročico, s katero sem potešil svoje zahteve (in še koga). Ta moja pa ni za širšo uporabo, ker je nastavljanje obupno težko, nerodno, nedomišljeno. Po domaće, skratka, hahaha.
Preden sem izdelal svojo ročico, sem dobil EMT ročico, ki je pikico bolj ustrezala od Stogi-ja. Takrat je Orion zapustil moje domovanje. EMT in Stogi sta si bila dokaj v sorodu, a bas na EMT je bil bližje Orionu, zračnost pa Grace-u. EMT ročice je v bistvu izdeloval Ortofon in se jih še danes dobi (jih izdelujejo). Če ne bi uporabljal svoje, bi imel Ortofon ročico (RMG 309, dinamično balansirana).
Malo sem se izkašljal, ker mi na tem forumu manjka subtilnosti. Nekako preveč površno in črno-belo se pogovarjamo. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Čet Dec 06, 2012 11:59; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Povzetki so bistvo audio izkušenj. Vedno pa se postavlja pod vprašaj kredibilnost avtorja - ne toliko zaradi tega kar sliši, ampak zaradi okoliščin, da ni bil 'zaveden' s specifiko sistema, na katerem je testiral.
Tega se še kako zavedam, zato zelo rad preden izrečem kaj, živim en čas s tistim zvokom.
Menjavam kable, glavice, aparature, sprobam v drugih okoljih (prijatelji). Uporabljal sem phono predojačevalce Meridian 101, Musical Fidelity The Preamp, PS Audio 2B in home made lampaše v treh tipologijah (trioni spoj s pasivno RIAA, triodni s feedback RIAA, SRPP s pasivno RIAA). Glavice Supex SD900mk4, FR1, Glanz GMX10, Denon DL103, 304 in 160, AudioTechnica OC9, Stanton 681EEE..
Velika prednost je tudi, da sem imel vse te ročice istočasno na voljo za menjavanje. Ene sem imel doma, druge so prihajale od kolegov za montiranje na gramofone. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
giroskop
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 16:48 Prispevkov: 163 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav !
Lepo in v detajle si opisal kvaliteto posameznih testiranih ročic. Priznam, da je bilo za ve navedeno porabljeno veliko časa in preciznega nastavljanja. Osebno mi pri vsem naštetem manjka še nekaj. Po mojem skromnem znanju in po velikokrat povedani informaciji, da vsaka glava ne gre na vsako ročico, oziroma ne pokaže tistih soničnih sposobnosti, ki bi jih na drugi ročki lahko. Ali je mogoče, zaradi popolne informacije, k zgornjim informacijam dodati še naslednje?
Ali so bile vse ročice testirane z isto glavo?
Ali so bile vse ročice testirane na istem gramofonu?
Ali so bile te komponente priključene na isto fono stopnjo?
Ali je bila pri vseh testiranjih enaka končna stopnja z istimi zvočniki?
In na koncu, (pa bi se še kaj našlo) so bili testi delani v istem prostoru?
Menim, da bi te informacije velika večina avdio navdušencev sprejela z obema rokama, sploh pa od strokovnjaka tvojega kova.
Lep pozdrav in lep dan
Franci |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
| Helius je bil včsih za normalen denar veliko ročke, ne glede na manjše ali velike modele, res izdelava estetsko ni bila vedno to kar bi lahko, to danes več ali manj je, oblikovno sicer obup, ampak zato toliko boljše kar se zvoka tiče, žal so cene odletele tudi v višave, vsaj novih top modelov, zanimiv je gramofon,ni lep ampak verjetno zelo soliden.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem imel te ročice vsaj po dve leti pri roki, je bilo to prečekirano v ogromno kombinacijah. Vse so bile sprobane v identičnih pogojih in na vseh phonotih, ne pa z vsemi glavami. V več sistemih pri prijateljih, doma pa na stalno istem, tudi gramofon je bil isti model (moj). Mayware, Stogi in Rega so bili testirani tudi na Stabiju. Tisto kar se je s posamezno ročko vleklo kot rdeča nit skozi vse kombinacije sem podal kot karakteristiko.
Seveda imajo ročke preference z glavami. Orion in Grace so bili asi s Supex-om. Samo malo manj z Denonom 304 in 103. Rega z Audio Technico, Mayware z Glanz in FR1. Krasno je šlo tudi Grace in Stanton, nisem pa Stantona probaval na ostalih, ker ga takrat nisem imel pri roki. Tudi Fidelity Research je bi sproban samo na Mayware. Ta je strašna glava in mislim da bi se marsikje obnesla.
Stogi in EMT so bili dokaj indiferentno dobri neglede kaj si jim dal gor. Morda je cenena mm ruska Korvet z Geiger iglo (jih ne delajo več?) presenetljivo 'potegnila' glede na ceno. Ta Korvet se je izkazal tudi na Regi (Planar2+RB300).
Moram reči, da neglede na klasne razlike, tudi cenejše ročke so bile glede na denar odlične - še posebej kadar so dobile glavo ki jim je pasala. Niso pa dosegle vodilne trojke.
Res je, kar sem napisal je koncentrat kar nekaj let testiranj. Vedno sem poskrbel, da so to slišali tudi prijatelji, ki so se potem odločali po svojem okusu in glede na učinke v njihovem sistemu.
Preveč podrobno pa se ne bi spuščal v analizo, ker potem pride v igro naslednji nivo spremenljivk - kot so kabli itd. Torej napisano skoči ven praktično v vseh kombinacijah skoraj neodvisno od okoliščin, ki potem na svojem nivoju modulirajo rezultat. Če naprimer rečem da je Grace zračna, Orion pa ne - bo to očitno vedno in povsod v direktni primerjavi. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
| FR je najbrž ena najbolj posrečenih glav, če gledam ceno okrog 100 tqakratnih funtov tudi težko sodim kaj je to danes, ampak je bilo takrat kar dosegljivo, če jo primerjam sedaj recimo z kako drugo dobro glavo ki jo imam-npr Transfiguration Spirit je prej boljša, in ne toliko slabša kot recimo moj favorit Clearaudio Stradivari v2...pa so cenovno to danes kar drage stvari. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2012 10:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimive bi bile primerjave stare - nove ročice.
Ker že dolgo ne investiram več v horizontalno klasiko in sem se 'poročil' z vertikalnim gramofonom (tangencialna ročica z mehansko ozemljitvijo)nisem več na tekočem.
A glede na to, da so še vedno cenjene stare SME, FR in še kaj, bi se dalo sklepati da se na področju ročic ne dogaja nič dramatičnega. Tudi razne Rege, SME-ji ostajajo na modelih od 30 let nazaj - s stalnimi malimi popravki. Ti dve firmi sta nekak barometer za splošno dogajanje.
Za gramofone pa se tega ne da reči. Tu se stvari kar dogajajo, predvsem na pogonih - zadeva je še kar odprta. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2012 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
tudi sam ne spremljam kaj veliko novotarij, prijetno me je presenetila Kuzma 4point, ki pa je že zaradi teže omejena kam jo je sploh možno montirati, na enem večjih Clearaudio je takoj odlično zaigrala, sicer v kombinaciji z Goldfinger V2 kar je daleč od cenovno dostopnega audia ampak vseeno, drugo so več ali manj variacije starih tem, sem pa recimo z Helius Orion zelo zadovoljen, v primerjavi z Clearaudio tt3 je bolj voluminozna in definirana na basu je pa v sredini in zgoraj TT3 boljša tako d avečina uporabljam TT3.
Nad Rego nisem bil nikoli kaj preveč navdušen, male so sicer solidna osnova v primeru menjave kablaže, uteži, nima nastavljivosti vta, ampak za ta denar se dobi kaj oldi goldi ki je hitro boljši nakup. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2012 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | .., sem pa recimo z Helius Orion zelo zadovoljen, v primerjavi z Clearaudio tt3 je bolj voluminozna in definirana na basu je pa v sredini in zgoraj TT3 boljša tako d avečina uporabljam TT3.
|
Si kdaj obesil na Helius Orion kaksno Grado, recimo The Statement glavico? Ta kombinacija naj bi igrala...
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|