Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

CD pekači
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 02:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se je zataknilo tam, pri kopiranju cdjev preko analognega izhoda IN bufferja? Hmm..
alenvprekršku

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 07:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DAVOR je napisal/a:
Pozdrav.

Oprosti MPM... ampak tele bureke prodajaj komu drugemu.
(...) l.p.

Včeraj sem dobil tri "bureke" Question od mpm-ja. Hvala @mpm!
Ukrajinski etno. Slišati niso nič slabši od @audiofilovih samplerjev, katere tudi imam. Zelo dober posnetek. TDK audio CD-R. Zeleni in srebrni. Zelo lepa glasba. Nekaj meni novega.
Tukaj koristim priliko za zahvalo tudi @audiofilu.

Trenutno sem v postopku zamenjave zvočnikov. Poročal bom o morebitni razliki med posnetki (audiofil vs mpm), ko do zamenjave dejansko pride in se novi zvočniki uigrajo. Trenutno je ni!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DAVOR je napisal/a:
Če si imel kdaj možnost slišat kak AUDIOFILLOV sampler, potem boš videl da se je potrudil, ker zvenijo zelo dobro.

To kar se prodaja za avdiofilsko glasbo itak povsod "dobro" zveni, ne glede na sistem-ripanje-CDRe. Tudi v avtu.
Enkrat poizkusi s Kaučičevim Roundtripom. Pravkar je v delu prenos tega davno razprodanega CDja na vinil. Zaradi velike dinamike zahteven proces. Plata, ki na povprečnih sistemih ne pride do izraza. Z vrhunskimi pa zaživi.
Kogar zanima, mu lahko pošljem dva komada(WAV)- direktno iz ORIGINAL MASTER DATa.
sound

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:21

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Kogar zanima, mu lahko pošljem dva komada(WAV)- direktno iz ORIGINAL MASTER DATa.

Mene zanima WAV. Koliko pa je ena datoteka velika? Imam bolj švoh poštni nabiralnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav.

JAZZ... seveda ne smem pozabit tudi tvojih ripov ki so dostopni na netu. Čeprav so posneti v mp3 so nekateri...nesramno dobri Twisted Evil.
Si lahko samo predstavljam, kako more igrat original MASTER posnetek...
Bi se priporočal za kak wav posnetek... s spoštovanjem.
Sicer pa sem ti hvaležen, da nam je tvoje dolgoletno delo in izkušnje tudi na področju snemanja predstavljeno tu in na tvojem portalu.
Alenvprekršku... bom z zanimanjem počakal na tvoje ugotovitve glede ripov.
Ne jih primerjat z Aljoševimi, temveč z originali. Cel čas je namreč govora RIP vs original. Razlog je že opisan v postih zgoraj.
l.p.
alenvprekršku

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@DAVOR,
teh originalov žal nimam. Edina možnost je da mi jih @mpm posodi, oz. še bolje, prinese na poslušanje.
Moja kolekcija CD-jev se počasi polni. Toliko nove glasbe, zahvaljujoči vam soforumašem, še nisem spoznal. Več ko jo je, bolj mi je jasno kako malo poznam izvajalcev, žanrov in podobno. Embarassed
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sound je napisal/a:
Citiram:

Mene zanima WAV. Koliko pa je ena datoteka velika? Imam bolj švoh poštni nabiralnik.

Oba komada sta skupaj dolga 70Mb. Poslal ju bom preko SPREND serverja ! Zainteresirani naj mi pošljejo mail na ZS .

Ta posnetek NI moj! Kot sem rekel je bilo to izdano na prvi Zlatkovi plošči Roundtrip(1994), vendar so to tako dobro naredili, da bom v kratkem izdal na vinilu. S še boljšim masteringom in zvokom Laughing
Takrat pa bo tudi možnost nakupa HD trakov.
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Davor

ravno zadnjič sva govorila s prijateljem avdiofilom iz NM in prišla do enakega zaključka da so avdiofilske plošče (njih večina) odlične, dokler nimaš zelo dobrega sistema. Takrat pa bolj udarijo na plano kakšni "nepokvarjeni" biseri(kot je RoundTrip).

Zanimivo, koliko delamo na sistemih, kablovju ... RIPnju, studijski tehniki pa samo uporabijo kompresor,ekvalizator ... in ... velikokrat naredijo s****e(večina produkcije).
orc.perc

Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05
Kraj: Posr.Park

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne razumem.
Torej ne obstajajo prazni ploščki, ki bo "prazni" imeli material lepo nanizan v spiralo in
ni zapisovalcev ki bi verno zapisovali podatke v nazivni "moči"b/Hz?

What is wrong with this people? Sad
mpm

Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:47
Kraj: lJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsem, ki se čudijo in dvomijo, še enkrat povem, da vem kaj pišem in sem tudi sam potreboval kar nekaj časa, da sem prišel do optimalne rešitve glede zvoka na CD-R napram originalu. In ne poslušam take glasbe kot jo omenja Davor. Tudi kar nekaj semplerjev premorem in niso vsi dobro posneti, premorem tudi precej boljše posnetke, kot so nekateri od njih. Nekaj pa jih je res takih, da mi služijo kot referenca. To so predvsem tisti, ki so posneti iz analognih mastrov. Premorem pa tudi precejšno zbirko SACD.
Že prej sem napisal, da vem o kakih razlikah govorim, tudi kolega ki je "audiofil" v pravem pomenu besede in ima do skrajnosti priterano "feršterkerijo" opaža enako. Kot sem povedal, potrebno je primerjati in potem lahko govoriš, jaz sem primerjal zelo dolgo in zelo sistematično.
Kdor pa še vedno ne verjame, naj mi da originalno ploščo (s kvalitetnim posnetkom) in kopijo, ki jo je napravil tako kot to napravi običajno, za svojo uporabo, jaz pa bom posnel svojo kopijo in mu vse skupaj vrnil, da bo lahko primerjal obe kopiji z originalom. Sprva bo mogoče slišal samo razliko v niansah, toda če zna poslušati, bo po več poslušanjih opažal vedno več razlike.

Pa še to: tudi v Big -bangu imajo sedaj srebrne CD-R TDK AUDIO, samo da so skoraj dvakrat dražji kot v Mulerju. Mislim pa da so v glavnem celo boljši od zelenih.
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mpm je napisal/a:
AUDIOFIL je napisal: ne verjamem, da bodo moja ušesa kdaj koli tako natrenirana in pa moj hifi sistem tako hudimano rezoluten, da bom sposoben to malo razlikico zaznati in jo tudi nedvoumno ovrednotiti kot pomik navzgor.

Res ne vem, zakaj si si nadel nadimek: AUDIOFIL!

Zgornji citat moje izjave si vzel iz konteksta. Za pravilno razumevanje je potrebno prebrati/citirati ves odstavek. Glede na to da se na področju ripanja in pekačev (po mojih informacijah) ne pripravlja nobene revolucije, v bližnji prihodnosti tu tudi ne pričakujem kvantnega skoka navzgor. Če napredek bo, bo to mali preskokec in veliko vprašanje če se bo sploh splačalo vlagati življensko energijo v to. Jo bo bolje usmeriti v drugam v hifi verigo, bo več haska.

Moj nadimek ni AUDIOFIL, preberi še enkrat.

mpm je napisal/a:

Jaz prav gotovo nimam vsaj tako dragega sistema, kot ti (kvaliteto zvoka bi bilo potrebno primerjat, da bi lahko o njej sodil) pa zelo dobro slišim razliko, ne samo med glasbo posneto s pomočjo računalnika ali pa HI-FI CD-R, tamveč tudi med tem katero ploščo uporabim za snemanje. Cenena plošča prav gotovo ne bo dala nikoli dobrega zvoka in tudi med dražjimi (boljšimi) cd-r ploščami so ogromne razlike in ni rečeno, da bo najdražja tudi najboljša. Med cd-r ploščami za računalnik, so bile daleč najkvalitetnejše TDK Silver, toda mislim, da jih ni več mogoče dobiti. Od teh, ki se jih da dobiti se dokaj obnesejo glede kvalitete zvoka MAXELL XL-II Music (digital audio) ki so namenjene HI-FI CD-Rju, delujejo pa tudi na računalniku. Njihova slaba stran pa je ta, da sem jih kar nekaj dobil z napako: niso delale na HI-FI CD-R, so pa delale na računalniku, pa še to nekatere z napako (ni bilo mogoče predvajati prve skladbe, ali pa na določenih CDjih niso delale).

Jaz nimam dragega sistema. Vrednost vsega skupaj znaša manj kot marsikateri ljubitelj dobrega zvoka s kilometrino nameni za eno samo komponento. Ali pa samo za kablovje recimo.

Razlike med cd-rji vsekakor so. To tudi sam že ves čas trobim. Ne strinjam pa se s tvojo tezo, da ceneni cd-r ji nikoli ne bodo dali dobrega zvoka. Treba se je zavedati, da je snemanje cd-rja proces kjer mora vladati sinergija med softverom, pekačem in cd-rjem. Šele takrat bo rezultat dober. Dražji in s tem kao boljši cd-r sam po sebi še ni nobena garancija za dober posnetek. To je tako kot če bi v hifi sistem vreden 5K eur vkomponiral ojačevalec za 50K eur in pričakoval nirvano ker je dražji in s tem kao boljši. Daleč od tega. Lahko da se bo ojačevalec za tri jurje vsedel notri bolje. Potem pa je tu še druga stvar. Vsak cd player ne bere vseh tipov cd-rjev enako dobro. Tvoj player boljše prebavlja takšne cd-rje, moj pa drugačne. Kateri cd-r je zdaj boljši? Niso te stvari tako enostavne da bi lahko rekel TDK silver je za snemanje najboljše od najboljšega in čao amore. Še zdaleč ne.

mpm je napisal/a:

Če hočeš resnično dober zvok na cd-r plošči, ki se bo res približal zvoku na originalnem CD, potem je najbolje kupiti HI-FI CD-R (sedaj se dobi Yamaha, za ostale ne vem) in nanj snemati vse (tudi digitalni izvor) preko analognega vhoda s pomočjo kvalitetnih kablov (če nočeš dati celo premoženje za kable, se zelo dobro obnesejo kvalitetni Digitalni Koaksialni kabli, veliko bolje kot analogni - interconect (npr. PROFIGOLD OXIPURE Digital Coaxial). Rezultat je neprimerno boljši, če vmes med izvor (CD) in CD-R postaviš "lampe" - jaz uporabljam X 10-D od Musical Fidelity. Za snemanje pa uporabiš CD-R AUDIO TDK (zelen), ki stane okoli 1€. Dobiš jih v Big-bangu ali v Mulerju, kjer so cenejši. Pa še med temi je v zvoku precejšna razlika. V Big-bangu so plošče zelene (iz Luxemburga) v Mulerju pa srebrne (iz Nizozemske). Zelene imajo toplejši in bolj poln zvok in so bolj primerne za digitalno posneto glasbo, ker ji dodajo "analogni" zvok. Srebrni pa so primernejši za analogno posneto glasbo, ker so bolj natančni in čisti. Že tu, ko gre praktično za "enak" cd-r je razlika zelo očitna, da ne govorim, o zvoku, če uporabiš kak drug cd-r. Sprobal sem jih zelo veliko od različnih proizvajalcev, pa nisem našel nobenega, ki bi v primerjavi s TDK zvenel kolikor toliko spodobno. Še najbližje so zgoraj omenjeni Maxell, ki zaostajajo ne le za kak procent ampak vsaj za 10%!
Če hočeš slišati razliko, moraš primerjati, če pa je ob primerjavi ne slišiš, je bil ves denar, porabljen za drago "feršterkarijo" vržen proč.

Proces ki ga opisuješ, torej iz cd playerja potegniti ven analogni signal in ga vleči na analogni vhod cd rekorderja, vmes pa po možnosti navesiti še lampaški bufer je po mojem popolnoma zgrešen. To nima blage veze z nevtralno reprodukcijo zvoka, oziroma čim manjšim vplivanjem na zvok, k čemur mora stremeti vsak dober hifi. To je običajno pacanje zvoka. S tem lahko dobimo kvečjemu kao všečnejši zvok, ki pa je daleč od definicije hifija, torej visoke vernosti.

Bom utemeljil...

CD player že zaradi svojega enkratnega branja ne more iz cd plošče izluščiti ne vem kaj, temveč nek grob oris tistega kar se nahaja na plošči (za razliko od računalnika kot izvora zvoka ki ga grajaš v eni drugi temi - o tem kasneje). Ta grob oris se pretvori iz digitalnega v analogni signal, se ga znotraj cd playerja še ojača (torej še en proces) in vozi ven na lampaški buffer. Ta s svojim zvočnim pečatom še dodatno izmaliči zvok in takšnega spelje naprej na analogni vhod cd rekorderja. Znotraj tega se izvrši spet pretvorba v digitalno obliko in nato pečenje na cd-r. Skratka en cel kup nepotrebnih procesov, kjer vsak negativno vpliva na zvok. Nobeden ki želi obdržati integriteto zvočnega zapisa, se tega ne bi lotil tako.

mpm je napisal/a:

Če hočeš slišati razliko, moraš primerjati, če pa je ob primerjavi ne slišiš, je bil ves denar, porabljen za drago "feršterkarijo" vržen proč.

Razlike ni problem slišati, problem je ovrednotiti kaj je dejansko bolje, sploh če so razlike male. Po moje je stran vržen denar za drago feršterkerijo ravno v primeru kot ga opisuješ ti, kjer se "trudi" uničiti zvok. Za reprodukcijo tako umetno dodelanega zvoka zadostuje že čisto poceni sistem.

lp
Nazaj na vrh
mpm

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AUDIOFILL!
Še enkrat predlagam, to kar sem že napisal zgoraj. Za kak dan mi daj kak dober cd z dobro glasbo (tu mislim dobro v absolutnem smislu in ne glede na zvrst, samo da ne bo samo ropotanje in nabijanje. Kaj takega, kar ima "krivuljo" in je vmes tudi kaj tišine, lahko pa je tudi zelo dinamična) zraven pa z računalnikom napravljeno njeno kopijo. Potem pa jo bom še jaz posnel na svoj način, ki sem ga sedaj še nekoliko izboljšal in ti vse skupaj vrnil. Če boš zmožen po pozornem poslušanju, nepristransko povedati svoje mnenje, bom zelo vesel tvoje ocene. (Tu ne mislim, da mi moraš pritrditi, le da argumentiraš, kaj je pri kateri kopiji bolje in kaj slabše).
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 22:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mpm je napisal/a:
AUDIOFILL!
Še enkrat predlagam, to kar sem že napisal zgoraj. Za kak dan mi daj kak dober cd z dobro glasbo (tu mislim dobro v absolutnem smislu in ne glede na zvrst, samo da ne bo samo ropotanje in nabijanje. Kaj takega, kar ima "krivuljo" in je vmes tudi kaj tišine, lahko pa je tudi zelo dinamična) zraven pa z računalnikom napravljeno njeno kopijo. Potem pa jo bom še jaz posnel na svoj način, ki sem ga sedaj še nekoliko izboljšal in ti vse skupaj vrnil. Če boš zmožen po pozornem poslušanju, nepristransko povedati svoje mnenje, bom zelo vesel tvoje ocene. (Tu ne mislim, da mi moraš pritrditi, le da argumentiraš, kaj je pri kateri kopiji bolje in kaj slabše).

V mojem sistemu ni cd playerja, ti me že nekaj let ne interesirajo več. Izključno hard disk. Lahko pa se recimo dogovorimo za primerjavo na kakšnem srečanju v prihodnosti. Če ne drugače, morebiti na letošnjem Ljubljanskem hifi showu. Tam bom najverjetneje vse dni (pomagal tranciju, da ga reveža malo razbremenim), pa se lahko vmes čisto kamot pošpilamo s temi rečmi.

lp
Nazaj na vrh
mpm

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 23:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No ravno v tem, je napaka Idea . Zato tudi nimaš možnosti primerjave, če bi imel kvaliteten CD plajer in kvalitetne CD posnetke, bi mogoče tudi ti opazil razliko. Verjamem, da ob dobri opremi glasba iz hard diska zveni zelo dobro, nikoli pa me ne boš prepričal, da zveni bolje. - *Razen v enem primeru: če poslušaš iz hard diska glasbo, ki si jo posnel nanj direktno v vrhunsko opremljenem profesionalnem studiu za snemanje in jo primerjaš s povprečno dobro posnetimi CDji. V tem primeru mora zveneti bolje, če ne je s tvojim studijem nekaj zelo narobe. Slabost tega je le ta, da lahko tako poslušaš le svojo avtorsko glasbo, oziroma glasbo glasbenikov, ki so snemali v tvojem studiju. Če pa govorimo o glasbi, ki jo iz CDja presnameš na računalnik ali pa jo potegneš iz interneta, pa sem prepričan, da ne more dosegati kvalitete svojih originalov. V tem primeru se na že opisan način, temu veliko bolj približaš.
Nazaj na vrh
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tovrstna primerjava bo zanimiva tudi zame, saj bom v kratkem gradil HTPC in se bom sigurno tudi kaj ukvarjal s tem vprasanjem.
Za moje pojme pravilna primerjava tu bi bila, ce bi se uporabljal na eni strani kot vir PC server z diskom in kot vir pac zripan audio CD. Povezava serverja bi potekala preko SPDIF digitalne povezave na CD, ki ima digital input. Primerjali bi igranje iste glasbe direktno s CDja na CD Playerju. Torej raba istega DACa. Zazeljeno bi bilo cim bolj kakovostni CDP z res kakovostnim transportom.

Ce ne druga pa je moznost tudi uporaba skupnega eksternega DAC-a, tako za CDP kot za PC.

lp, d.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu