| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Če naložiš kako sumo ekipo, bi mogoče šlo čez.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
| Numb je napisal/a: | Če naložiš kako sumo ekipo, bi mogoče šlo čez.  |
ko je" šajba " na cesti tud to ne pomaga. :wink:ko začne unih 30 ton(poln) plesat si ga naj.....  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fotr
Pridružen/-a: Pon Jan 2009 16:35 Prispevkov: 40 Kraj: Škrilje
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Numb je napisal/a: | Jaz, ko je sneg, ostanem doma in si skuham eno dobro mero kuhanega vina. Evo preventivo
Edino kar bi mene zanimalo bi bil kak trening športne vožnje na Nordschleife. S kakim avtom ki ima pogon 60:40% v prid na zadnja kolesa, to si predstavljam da je mora biti užitek nekje v rangu multiplega orgazma. |
Hm, si pa zahteven, morda sem se pa motil, pa si le malce divjaški v srcu?? Vsekakor imaš zanimiv predlog, verjetno pa bi ti drsenje z nekih 180 na uro po snegu ( tako namreč vozijo na rallyu švedska in Finska) prej povzročilo multiplo diarejo, kot orgazem  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Evo "preprosti" dve vaji za začetnike in za tiste z dosti km ...
Dober preizkus voznika,avta in ceste(podlage)
Občasno je dobro vajo ponavljat ...
~~~
1.)Peljemo KROG pri max. štercu volana povečujemo hitrost in spremljamo
dogajanje...Pri maximalni hitrosti ustrezno reagiramo,da še ostanemo v
krogu...
Cilj ... ostati v krogu pri čim višji hitrosti ...
Spreminjamo smer vožnje(v L in D in RIKVERC in podlago(več vrst
asfalta,makedam,mokra podlaga,več snežnih podlag itd ...
2.) Peljemo "8" vse variante kot pri krogu ...
To je že zelo zahtevna vaja,tudi tisti ki ste spretni jo priporočam
ponavljat
na vseh podlagah ...
Samo z vsakdanjo vožnjo ne "utrjujemo spretnosti" ...
Pred leti smo bili v naši občini Sežana zadolženi za preizkus spretnosti "poklicnih voznikov",ki so imeli nek "občni zbor" v Sežanski poklicni gasilski enoti... Udeležili so se ga GASILCI,POLICISTI,VOZNIKI REŠEVALNIH VOZIL in še nekaj iz drugih poklicev ...
Vaja je vsebovala vožnjo med stožci (samo naprej),vožnjo po deski,"8",vzvratno vožnja naravnost s parkiranjem,ustavljanje na določeni točki... Meril se je čas in delile so se kazenske točke pri napakah na določenih postajah .... Rezultati so bili porazni ...
Večina so preveč hiteli in dobili max.kazenskih točk kar je pomenilo "izločitev" oziroma "nezadostna ocena iz vožnje" ... Najslabše so se odrezali gasilci(eden je skuril celo sklopko) ... Zmagal pa je takratni predsednik gasilske zveze SLO,ki pa ni poklicni šofer kot tak ... A še vedno je bil za celih 5 sekund v zaostanku za našo inštruktorico,ki je pokazala,da se počasi in spretno "hitro pride" na cilj ... ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
fotr
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | a je že kdo treniral" drsenje "20 metrskega zglobnega mestnega avtobusa?najbrž tud kuzmič ne.to jaz treniram že 18 let.kljub asr,+kupu drugih bedarij prikolico še zmeraj nosi sem ter tja.  |
Ja na CVV ju sem videl kako lahko Mercedes z vsemi možnimi pomagali ( žal pa le ima več kot 2 toni) v krogu poplesuje. Pa je šlo menda za model S 600 ( Mercedesi me manj zanimajo pa se opravičujem če sem model napačno zapisal) Skratka, tudi tvoj "dvočlenik" je bolj kot ne podvržen raznim centrifugalnim silam, ki vseeno včasih presegajo meje zmogljivosti voznika.
Sicer pa na CVVju lahko za probo voziš cisterno ( avto s prikolico), ki ima pri strani taka koleščka, kot otroški bicikli, da se ne more prevrniti ob manevrih, Meni je prikaz vaj s tem "kolosom" pokazal, da znanje včasih precej pomaga.
To smo imeli namreč kot demonstracijo na otvoritvi centra
Mimogrede, če sem prav razumel, si voznik pri LPPju?? Bi človek rekel, da si varčen človek ( glede slike v avatarju) ali pa imate dobre plače?? Ali pa je tisto v avatarju le tvoja želja?? Vsekakor zanimivo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
| fotr je napisal/a: | | Numb je napisal/a: | Jaz, ko je sneg, ostanem doma in si skuham eno dobro mero kuhanega vina. Evo preventivo
Edino kar bi mene zanimalo bi bil kak trening športne vožnje na Nordschleife. S kakim avtom ki ima pogon 60:40% v prid na zadnja kolesa, to si predstavljam da je mora biti užitek nekje v rangu multiplega orgazma. |
Hm, si pa zahteven, morda sem se pa motil, pa si le malce divjaški v srcu?? Vsekakor imaš zanimiv predlog, verjetno pa bi ti drsenje z nekih 180 na uro po snegu ( tako namreč vozijo na rallyu švedska in Finska) prej povzročilo multiplo diarejo, kot orgazem  | Saj nikjer nisem rekel da ne bi divjal, vendar ne po cesti. Sem imel kot mulc precej močan avto za tiste čase, pa vseeno lahko rečem da nisem delal niti pol tega kar delajo danes na cesti. Naredil sem par napak iz katerih sem se marsikaj naučil.
Tistega na finskem pa ne bi probal, hvala, 180 na uro, deset cm od dreves se mi ne zdi ravno zabava.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fotr
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
~~~
krogu...
ponavljat
na vseh podlagah .... |
Pohvalno, ampak pozabil si dodati kaj je potrebno delati pri tej vaji, kako popravljaš in kaj delaš, da ostaneš v krogu.
Pred mnogimi leti je imel take vaje Aleš Črnivcec s svojim podjtejm Rally plus, na podlagi iz nekega materiala a la cerada in to močil, je bilo zanimivo videti "frtavke""
Tudi Brane Kuzmič ima podobne vaje, le da na drug način. Njegov avto ima zadaj dva mala koleščka, ti pa moraš samo s sprednjim parom voziti osmice in ostati v krogu. Pri tej vaji že pri majhni hitrosti vidiš, ali si reagiral pravilno ali nepravilno.
Sem pa vesel, ko vidim, da se po Sloveniji nekaj dogaja, vsekakor bolje malo kot nič.
Pa še o "poklicnih" voznikih. To so rutinerji, ki to delajo vsak dan, enako kot tudi drugi na svojih delovnih mestih, veliko brez da bi dosti filozofirali. Ekstremne situacije pa tudi za njih niso vsakdanje, pa se lahko zgodi, da malce bolj počasi reagirajo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25 Prispevkov: 888 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
| Numb je napisal/a: | | Me je tudi že izsilil nekdo, in v tistih stotinkah se človek ne spomni nobenega treninga ne ničesar drugega, svoje naredijo zgolj refleksi (če imajo sploh čas). |
Tukaj mislim, da nimaš najbolj prav, saj po moje velja tisto reklo:"Kar se Janezek nauči, to Janezek zna!" in ti pride varna vožnja pod kožo in tudi temu primerno odreagiraš.
Seveda s tem ne mislim, da bo človek po enem treningu varne vožnje dobil te reflekse v podzavest, vendar verjamem da bodo s časom tja prišli in tudi ostali.
| fotr je napisal/a: | | Saj se najde kdo ki blenda, ampak če ga nisem izsilil, se ne sekiram. Vsako blendanje ni grožnja, v Nemčiji tega skoraj ni več, pripelješ se nekomu od zadaj in praviloma se ti umakne. |
Tukaj bi osebno bolj izpostavil Italijo kot Nemčijo. Se spomnim, kako je izgledala vožnja po njihovih avtocestah že samo nekaj let nazaj - dirkališče! Danes pa je voziti po italijanskih avtocestah (severni predel Italije) veliko bolj varno in prijetno kot po naših.
Tukaj so veliko naredile kazni, ki jih tudi izterjajo, kar je pri nas še vedno problem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Vse je odvisno od časa ki imaš na voljo, ponavadi ga ni.
V primeru ki se je zgodil meni, ko sem videl da je pred mano ena gmota (kombi),
naslednjo stotinko sem videl samo svojo havbo pred sabo, ga ni junaka ki bi reagiral, še Chuck Noris ne , no ja on mogoče bi.
Pa so bili potem pametnjakoviči, da bi lahko odvil če, pa če, pa če... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fotr
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
| Numb je napisal/a: | Vse je odvisno od časa ki imaš na voljo, ponavadi ga ni.
V primeru ki se je zgodil meni, ko sem videl da je pred mano ena gmota (kombi),
naslednjo stotinko sem videl samo svojo havbo pred sabo, ga ni junaka ki bi reagiral, še Chuck Noris ne , no ja on mogoče bi.
Pa so bili potem pametnjakoviči, da bi lahko odvil če, pa če, pa če... |
Ja kako kar naenkrat ena gmota?? Je bila tema in je vozil brez luči, ali je bila megla??
Sam sem pred leti veliko vozil po jugi ( cca 200 km na mesec) in sem v megli nenadoma zagledal pred seboj dva tovornjaka, od tega enga na moji strani, ker sta se prehitevala. Vem da sem samo zavil desno, dol s ceste in nato začel študirat kako naj se ustavim. Izšlo se je, sicer danes ne bi pisal, sicer pa sem preživel že eno totalko, brez poškodb , pa tudi ne po moji krivdi, to pot je bil kriv tovornjakar, ki je sekal ovinek, jaz pa ga nisem videl, ker je bilo ob 180 stopinjskem ovinku grmovje.
Moje pravilo, ki se mije zasidralo v mogane je, takoj stran, pa magari v skale. Še vedno bolje v skale z mojo hitrostjo kot v nasproti vozeče vozilo s seštevkom hitrosti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
| Iz stranske ulice v nepreglednem ovinku pred mene, ni pogledal v ogledalo očitno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
| fotr je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
~~~
krogu...
ponavljat
na vseh podlagah .... |
Pohvalno, ampak pozabil si dodati kaj je potrebno delati pri tej vaji, kako popravljaš in kaj delaš, da ostaneš v krogu.
Pred mnogimi leti je imel take vaje Aleš Črnivcec s svojim podjtejm Rally plus, na podlagi iz nekega materiala a la cerada in to močil, je bilo zanimivo videti "frtavke""
Tudi Brane Kuzmič ima podobne vaje, le da na drug način. Njegov avto ima zadaj dva mala koleščka, ti pa moraš samo s sprednjim parom voziti osmice in ostati v krogu. Pri tej vaji že pri majhni hitrosti vidiš, ali si reagiral pravilno ali nepravilno.
Sem pa vesel, ko vidim, da se po Sloveniji nekaj dogaja, vsekakor bolje malo kot nič.
Pa še o "poklicnih" voznikih. To so rutinerji, ki to delajo vsak dan, enako kot tudi drugi na svojih delovnih mestih, veliko brez da bi dosti filozofirali. Ekstremne situacije pa tudi za njih niso vsakdanje, pa se lahko zgodi, da malce bolj počasi reagirajo. |
tukaj bi te malce popravil.extremne situacije so naš vsakdanjik -vsaj 2x dnevno povprečen(izkušen) voznik lpp -ja prepreči hujšo nesrečo.tisto v avatarju je ena od mojih sob v stanovanju. :wink:ni problem samo ustaviti...umetnost je ustaviti tako da so potniki in tisti ki te je izsilil celi.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
| fotr je napisal/a: | | Še vedno bolje v skale z mojo hitrostjo kot v nasproti vozeče vozilo s seštevkom hitrosti. |
Fizika. Recimo, da imamo idealne pogoje. Voziš Clio 1.2 srebrne barve in se čelno zaletiš pri 60km/h v Clio 1.2 rdeče barve. Moder Clio 1.2 se zaleti čelno z 60 km/h v betonski blok.
Kateri Clio bo bolj poškovodan?
Imamo kakega fizika, da tole preuči?
V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fotr
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | | fotr je napisal/a: | | Še vedno bolje v skale z mojo hitrostjo kot v nasproti vozeče vozilo s seštevkom hitrosti. |
Fizika. Recimo, da imamo idealne pogoje. Voziš Clio 1.2 srebrne barve in se čelno zaletiš pri 60km/h v Clio 1.2 rdeče barve. Moder Clio 1.2 se zaleti čelno z 60 km/h v betonski blok.
Kateri Clio bo bolj poškovodan?
Imamo kakega fizika, da tole preuči?
V. |
Če rdeči stoji, se zaleti vanj! Ko ga je... če je na tvoji strani ( upam, da me ne jemlješ zares) če pa tudi on vozi , pa samo 40, je vajina skupna hitrost 100 na uro, pa ne potrebuješ fizika, da ugotoviš razliko. Na CVVju ti dajo odgovor tudi na tako vprašanje.
Barve si verjetno dodal samo zato, da sem lažje razumel, mar ne?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fotr
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | problem samo ustaviti...umetnost je ustaviti tako da so potniki in tisti ki te je izsilil celi.  |
S tem se pa strinjam, vožnja z ljudmi "on board" je gotovo zahtevna in zelo specifična.
Soba je pa "cool" |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|