| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
| pinus je napisal/a: | Pa še nekaj..
Prej primerjane komponente so res različne... A predvsem v kvaliteti in manj v ceni...
Ta Krell je "visel" kar nekaj časa v Serumu (mislim da za 4800€), medtem ko taisti Unison "visi" sedaj nekje za 2800€... Matematika nam pa pove, da to ni 6-7-8x dražja komponenta, kot ti prej navajaš... lp |
LP
No koliko stane nov paket CAT + KRELL ?  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Sem si pogledal meritve Zu-ja. Izven osi ima poudarjen spekter med 5 in 10kHz. Sikanje je tu nekje notri.
Če ne najdeš vzroka je alternativna rešitev v bistvu dokaj enostavna - s korekcijo akustike prostora, ki je centrirana na frekvence sikanja (6-8kHz).
Kot praviš gre za fino piljenje, ne za grobo napako. Ergo, če ima zvočnik izven osi poudarjen ta del spektra, je potrebno ga usmeriti v točko poslušanja, odbiti zvok pa dušiti na neželjenem področju.
http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/250694-zu-audios-strange-tweeter-choice-3.html
malo nižje @freddi objavi oba grafa. Tako v osi kot izven osi.
Raje tako, kot pustošiti po kretnici. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Včasih pomaga tudi zamenjava tube damperjev za drugačne.
Leto nazaj sem imel možnost stestirat vse Herbiejeve tube damperje in na koncu sem pristal na prvih, ki jih je Herbie naredil, čeprav so novejši iz titana bili bolj ofnanani in resolutnejši, so bili prvi ravno zato prava stvar, ker resolutnost zlahka dobim iz supertweeterjev z posebej dodelano samo 6db kretnico(za supertweete so v navadi kretnice od 18db naprej).
Fora je ravno v tem, da če štartaš v zasnovi sistema z zelo resolutno elektroniko in hardwarom, potem se resolutnost podvoji-tudi potroji in pride do nazalnosti in kovinskih prizvokov, ki jih na koncu sprejmeš, samo zato, ker se jih težko znebiš..
Vse to to se da z premišljenim reverse engineeringom do neke mere sanirat, vseeno pa je bolje, da je sistem bolj muzikaličen že na začetku razvijanja sistema, preprosto zato, ker resolutnost ni neki sveti gral, ki ga ne bi bilo mogoče naknadno vgraditi v sistem tudi z dodajanjem supertweeterja, ki služi kot prvo.
Boljši bas prezentaciji, šele nato resolutnosti, resolutnost pa je v takem primeru skupek usklajenosti mida, tweeterja in supertweeterja in ravno dodajanje supertweeterja ostalima driverjema, večkrat povzroča manjše, a ne nerešljive neprijetnosti..
http://www.townshendaudio.com/supertweeters/
Napisano o supertwitih na splošno, na linku, v glavnem drži.. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimive ugotovitve, in rešitve, morda pa bi jih posredaovali v ZU Audio, se bodo fantje še kaj novega naučili.
Sicer že kar nekaj let sami razvijajo in izdelujejo svoje driverje, ampak vedno se lahko naučijo še kaj novega...od gurujev seveda.
PS @habo, med tem časom pa le testiraj kakšen boljši kabel, ker ko dvigneš nivo komponente sistema, to potegne marsikaj s sabo. _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 967 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj misli..
@ajka - res je, CAT - Krell "novo" - je problem za marsikatero denarnico...
To je bila sicer moja prva "killer" kombinacija - kupljena malo rabljena in je še vedno moja druga "izbira" glede tega, kaj to "potisne" v zvočnike (lahko panele, 38-ke itd).. Seveda se take "mašine" kupuje malo rabljene - še vedno ne ravno poceni...
Glede prejšnjega "problema" pa ponujata @amba in @mestn, lahko možni "rešitvi"..
Glede dušitve omenjenaga področja - vedno je dobro uporabiti "krotitev" odboja zvočnikom bljižnih stranskih sten in najti pravi toe in...
Glede tube damperjev - najprej se je treba "stegnit" za kvalitetne elektronke", damperji pa delno "odvzamejo" problem, a poleg njega žal tudi "življenje"...Največ mi tu prinese podlaganje komponente, seveda ne z čemerkoli...
Zvočnike je bolje pustiti original..
Lahko tudi poskusimio odstraniti posrebrene, srebrne kable ter rodij, silver konektorje v celotni liniji in uporabiti kvalitetne bakrene itd.. lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
canyonn
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53 Prispevkov: 642 Kraj: kanal
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Res je ,silver-rodij gre zraven le z najbolšimi komponentami in pametno sestavljenimi sistemi kot celota.
Drugače pa je bolje signale malo zamaskirati z bakrom ali zlatom..da ven ne pridejo vse pomankljivosti sistema. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Glede uporabe finisha konektorjev, bi se lahko s zgoraj napisanim večina tudi strinjala, delno tudi sam, a to vidim vseeno nekoliko drugače...
Vrhunske komponente(resolutivne, transparentne) ne potrebujejo "podpore" silver-rodij, za odprtje mid-higha in učvrstitev basa, ker to, kljub v startu navidezni prednosti, povzroča nekako "trdoto zvoka" in "krčernje" soundstagea.. Tako to opažam sam.
Je pa to rešitev za manj transparentne sisteme, posebno to "oživi" tiste bolj temno, mehko zveneče...To imajo radi tudi tisti, ki jim nekoliko peša slišanje gornjega področja..
V sistemih srednjega ranga, pa to prinese neko transparenco , odprtost visokih, a žal na daljši rok poslušanja občutek "živčnosti", tankosti, kovinskosti zvoka..,. odtod ta "nasvet" @habu66..., če noče menjati komponente.. Sicer pa, vsak ima svoja ušesa..
Pomemben je že start v elektro napajanju...Imam štiri zidne vtičnice (kmalu šest..) z direktnim napajanjem komponent, brez letve.. Dobijo se razne Oyaide, Furutech.... in vsaka "vdahne" svoj pečat...
V ilustracijo naj omenim, da ima Oyaide na voljo varianti finishov: gold-paladij in gold...Rodij-evo (ki jo imam tudi sam), pa je že pred nekaj časa dal ven iz programa...
Tudi iz tega lahko sklepamo - "what is going on".... haha lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 15:49 Naslov sporočila: |
|
|
Prjatli, ampak res ste neverjetni v razkazovanju kdo ima daljšega.
Človek je odprl temo, ker bi rad nasvete pri izbiri kondenzatorjev, vaših naslednjih 19 postov pa......?
Pri tem pa še vedno ne vem, kdo ima daljšega ?
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
habo 66 @ zanimiva spletna stran za kondelce je www. humblehomemadehifi.com/cap.html
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 1117 Kraj: Lenart
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 16:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ne ne, saj je ok, naj se ljudi izpričajo Je ratalo dosti informacij za razmišljati. Saj ni treba vzeti vse kot pribito. Stvar je, da je en kup faktorjev / rešitev. Skombinirati prave materiale na pravih mestih je vsekakor umetnost. Jasno da srebro povsod ni nujno da je najboljše, enako baker, rodij. Odvisno od celotnega sistema kaj mu bo pasalo oz. kaj bo pasalo našim ušesom. Skratka pravzaprav ni jasnega odgovora in ne boš izvedel kdo ma daljšega
Jaz sem najprej mislil dati samo malce začimbe na koncu verige, ker bi mi to po logiki malce pogladilo oz. recimo spoliralo tiste sss-e s šmirglom 2000...
Bom šel v verigi nazaj. Najbolje da sam pridem do zaključkov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 17:00 Naslov sporočila: |
|
|
@bogomir - tokrat si mimo..
S to izjavo,da še ne veš, kdo ima daljšega itd., pravzaprav izpostavljaš svojo dolžino...Zase vem, da me ta "naslov" niti slučajno ne zanima.. Zgleda pa, da je tukaj moteče, če kdo izrazi neko mnenje, ki ni "univerzalno"...
Debata je pač šla malo iz smeri, kot gre včasih tudi v drugih temah (pa se tam ne reagira), pa nič hudega... Mislim, da nismo glih "tupili" o zelju s kranjsko, kar imate pri vas radi... haha
Če bi kdo lahko protestiral, je potem to @habbo66, saj je že cepljen in polnoleten, tako, da ne rabi "podpore".... Pa je bilo ravno obratno... lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Podaj kateri tweeter si dodal?
Kakšna je kretnica oziroma filter?
En kondenzator pripopat na tweeter kar tako ...in zdaj je kriv tweeteer???
Mogoče bo treba še kako drugače poskusit.
Kolk sem sam poskušal ...1uF na tweeterju že slišiš precej višine...mislim da preveč za supertweeter.
Kolk je impedanca tweeterja? lahko da imaš sedaj dip sedaj recimo med 12 in 16khz, ker tweeter prepočasi pada zaradi blagega filtra...
Najprej zmanjšaj občutljivost ... da bo primerljiv Zu zvočnikom. Neprimerno je dat 100db supertweeter nad 90db zvočnike. Če daš samo upor na tweeter si mu spremenil impedanco in še bolj spustil filter. Po domače... 4ohmski tweeter in 1Uf je rezna frekvenca 20khz...dodaš 4 omski upor na zvočnik pade rezna na 10khz. Upor daj pred kondenzator ne za kondenzator torej med amp in kondenzator ne kondenzator in zvočnik.
Včasih se da kje poceni dobit 100nF MKP roe ...wima... Začneš z 3,4-mi skupaj povezanimi ... DIY multicapom. In dodajaš po 1 do željenega rezultata.
Ne rabiš zapravljat eurov za brezveze. Ko najdeš pravo vrednost potem pa greš v nakup preverjeno dobrega (Silver oil ali ... podobnega kondenzatorja, če ti je nuja, da ko pride kdo na obisk da obnemi ob zlatem, srebrnem ali podobnem kondenzatorju).  _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 17:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Bogomir za tisti link, se je fant kar potrudil. Uporabno.
Normalno da gre tema iz smeri, prav je tako. Če mislite, da sem ga mimo pihnil s tem, da sem hotel na tviterju menjati kondi, potem je prav da se mi to pove, oz. da se pove mnenja, kakršna pač že so. Seveda so mnenja subjektivna, bralec pa naj potegne iz tega nekaj objektivnega, jaz sem.
Da še malo pobluzim. Moj pogled.
Vsak material ima svoj "zvok". Vsak material torej doda zvoku svoj pečat in za uglasitev zvoka na svoje uho je potrebno precejšnje eksperimentiranje, da najdeš tisto pravo kombinacijo, predvsem tudi glede na dane možnosti. In recimo zakaj po eni strani ne bi bila prava kombinacija npr. Unison z Jantzeni Silver, baker Silent Wire, Zu Druid z ruskimi PIO Ali pa čisto kontra... In dejstvo je, da je na koncu verige en kondi, ki isto da svoj pečat v zvoku...
Naj bo ta tema namenjena Kondenzatorjem na splošno.
lp Gašper |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
Hej Davor, kdo je dodal tweeter in kam si ti zašel?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mea culpa,
Sem predvideval da imaš Zu z enim fulrange driverjem...
Pa naziv supertweeter me je zmotil....na tvojem vidim da dela od 8khz naprej kar ni ravno supertweeter... kakorkoli.
Mundorfi imajo precej umirjen zvočni karakter, natančen a ne kovinsko ssssikajoč ...probal sem supreme in silver gold. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|