Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

notranje ožičenje AR14
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

He he super, postaja zanimivo Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 17:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
He he super, postaja zanimivo Razz

LP

Saj veš kako to gre ... "bodybuilding competition" Laughing Wink
ro-bi

Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55
Kraj: črna

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
ro-bi

a ti kar tako na pamet ali pa si recimo te AR kdaj poslušal ????
A si zares prepričan, da vsak ki ima pet minut časa in dva kvadrata iverke naredi boljše zvočnike???

mogoče malo samokritike ne bi škodilo.

Nisem rekel, da se lahko boljši naredijo v petih minutah iz nekaj iverke. Vendar z dobrimi driverji in ustrezno škatlo ne bi smel biti problem zvokovno preseči teh obstoječih.
Že sam koncept z kaloto ima določene limite in če namesto tega uporabiš primerne magnetostate ali ribbone, za spodaj pa en linearen driver, pa si zmagal.
Priznam pa , da omenjenih nisem poslušal, sem pa slišal kar nekaj podobnih starin me niso niti eni prepričali.
Je pa res, da me tudi novejši, ki imajo za zgoraj kaloto, zelo težko zadovoljijo.
Ampak sedaj je to že stvar okusa posameznika in o tem je v tej temi brezveze razglabljat. Sem pač podal predlog, ki je po moji presoji najbolj primeren.
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ro-bi

kar si napisal samo potrjuje da imaš o stvari bolj malo veze
prvo se govori o obnovi zvočnikov za par sto evrov- mislim da okrog dvesto - tristo.

Ne bodi tako prepričan da je en ribon ali folijski tweeter zelo preprosto upasati z klasičnim basovcem, mnogi so imeli in imajo z tem hudo resne probleme, pa to delajo desetletja in so prodali na tisoče takih zvočnikov.

Seveda pa to ni problem vseznalcev na netu ali revijah za propagiranje samogradnje ki seveda vsako stvar na vse pretege hvalijo iz takih ali drugačnih razlogov.

Res taki stari AR nimajo basa da te vrže na rit, ne sikanja na deset k in čez kar je hitro pri današnjih driverjih, zato je bolje imeti magari tako klasično staro kaloto z zelo koherentnim in poslušljivim zvokom v večini audio spektra, ampak dvomim da sploh razumeš kaj ti govorim.
Nazaj na vrh
ro-bi

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem naj bo po tvoje.
Dodal bi samo še to, da sem pred leti delal dipol bas in 1m dolg ribbon, aktivna kretnica, komplet z lampami. Bas rezan na 300hz in zanj hypex, za zgoraj AB. Delalo je tako, da lahko razstavljalci v LJ hotelu samo sanjajo (in dela še sedaj, a pri kolegu).
Prilagam sicer slabšo sliko, a druge ne najdem.
In potem sem delal še minimonitorje, ki ste jih lahko videli v oglasih. Bas focal, zgoraj magnetostat. Za te mi je kretnico delal Soulsonic. In delajo tako, da se skrijejo vsi minimonitorji, kar sem jih slišal, neglede na ceno!
Tako, da jaz ne vidim problema, da je težko driverje upasat.
Pa tamale sem prodal za 300 eurov, torej se jih lahko naredi še malo ceneje Wink

Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ro-bi
V bistvu me niti ne zanima kaj ti delaš sem pa ponosen da imamo v deželi take junake ki delajo najboljše zvočnike na svetu, mimogrede ti meterski dipoli najbrž niso ranga sto eur par, drugače sem pa tudi sam marsikaj delal na tem področju ampak za razliko od tebe sem mogoče malo bolj samokritičen in vem kako lahko je dipole ali elektrostate uskladit z klasičnimi driverji, kar nekaj elektrostatov magnetostatov je šlo čez moje roke in približno vem kje so omejitve, vem dobro koliko naporov in raziskav v to vlagajo firme ki to delajo desetletja pa jim bolj ali večinoma manj uspeva in to spet primerjate z nekim čisto drugim zvočnikom za par evrov....
Nazaj na vrh
ro-bi

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
mimogrede ti meterski dipoli najbrž niso ranga sto eur par

Material me je prišel tam okrog za par.
p.s.
Pri dizajniranju dipolov mi je veliko pomagal Miro (Soulsonic)
Nazaj na vrh
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 23:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mimogrede audiofrik, če tebi ni ratalo upasat driverje skupaj to še ne pomeni da to ne more ratat komu drugemu.
Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2014 23:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vse je odvisno od kriterijev, nekateri pač nismo takoj zadovoljni, bi rad vedel za nekoga ki mu je to uspelo-pa ne mi spet Mirota in SoulSONIC, velikokrat slišal pa nikoli slišal res zaigrati, koliko problemov pa je spet tam...ne bi ravno znova o tej zgodbi.

Če bi bile stvari tako preproste bi bilo svetovno več uspešnejših zgodb, pa so bombardirali kitajčki z neposlušljivimi kombinacijami ne bi v izogib pričkanju o imenih, žal so propadli Lineaum zame dosti obetavni, pa jih niti Radio shack ni obdržal nad vodo....da ne naštevam propadlih firm z riboni na metre plus bas, kakih 30 let nazaj v ameriki kar poceni, kar nekaj jih je prilezlo tudi v SLO...

Za tiste ki mešate radi pro in home audio, dve ali skoraj tri desetletja so bili zelo popularni profi Stage Acompany z riboni in trobljo, pa ne za dolgo, edini ki je ostal je ADAM ...nič novega pod soncem
Nazaj na vrh
markoni

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2014 02:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
audiofrik je napisal/a:
mimogrede ti meterski dipoli najbrž niso ranga sto eur par

Material me je prišel tam okrog za par.
p.s.
Pri dizajniranju dipolov mi je veliko pomagal Miro (Soulsonic)

Eeee potem je to res špica ! Wink
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2014 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ro-bi

iz slike ni razvidno a na tistih lesenjačah nad nogami prideta tudi palčka- saj veš tista vrtna belo modra, bi bila estetsko zelo upasana zraven ???
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2014 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dosedaj, v mojih očeh, se ta forum ni obnesel za vsaj malo poglobljene razprave o zvoku. Isto bo ta debata izpadla kot gostilniško prerekanje.

Ribbon uskladiti s tradicionalnim wooferjem ni tako težko. Meritve bodo kazale vse ok in pri poslušanju materiala povprečne kakovosti iz povprečnega izvora zvoka preko povprečnih ojačevalcev s strani nezahtevnega poslušalca - bo vse OK.

Vse drugo je, kadar hočeš koherenten zvok - to je tisti zvok, ko ne moreš več govoriti o visokih tonih ali basih, ker ne veš niti kje bi začel delitev. Kadar se pred teboj postavi instrument in ti zaigra. Hibridi so tu padali in padajo na izpitu.

Dva problema vidim: prvi je očitna razlika v hitrosti enot, drugi je v različni emisiji (dipol vs zaprta škatla), ki gre na škodo kompaktnosti srednjega basa. SoulSonic je ta drugi problem zaobšel s tem, da sta oba dipola, prvega pa omilil z enormnim premerom wooferjev, ki se zelo malo premikajo.
Zelo pomaga nizka frekvenca rezanja in aktivna kretnica ter besni ojačevalci na basu, ki mu dajo dovolj pospeška, da vsaj približno parira trakovom ali elektrostski supertanki foliji. Zgoraj pa uporabiš počasne lampaše (izhodni trafo zaradi magnetenja upočasni odziv).
Zadnje čase hvalijo MartinLoganove Montis, baje jim je končno uspelo po več desetletjih truda.

Nazadnje urejal/a ambasador Sre Okt 22, 2014 10:12; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2014 09:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se vrnem na temo: AR14
Kdor ni živel v času Acoustic Research, ne more vedeti: ta firma je bila za velik skok pred vso konkurenco, dokler se niso njeni projektanti razleteli in ustanavljali svoje firme (KLH, Advent, Epicure, Allison, Cizek...).
Cel svet je priznaval njihovo superiornost in ni mogel parirati.

Danes so moderni časi, možje (posamezniki skoraj iz vsake vasi) tretjega tisočletja z lahkoto opravijo s starimi legendami. Z lahkoto lastovke in avtosugestije.

AR14 ni imel komercialnega uspeha kot Advent Loudspeaker, pa čeprav je po mnenju mnogih veliko bolje zveneči zvočnik.
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 22, 2014 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, počasni lampaši...- je treba poiskati(plačati) prave.., potem lahko samo "capljajo" tranzistorci v tranzientnosti in transparenci midhigha..., pod 63hz pustimo.. haha... lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu