| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | | ... ma uparit je treba celoten sistem, zelo enako kakor zvočniki, ojačevalci... |
LP
To itak velja, zato so "hitri testi" in ugotovitve velikokrat napačni...
V majhni akustično neustrezni sobi, z zvočniki preveč skupaj z majhno razdaljo poslušalca od zvočnikov bo igralo hudo presvetlo, v veliki "baročno" opremljeni sobi z visokim stropom z zvočniki hudo narazen bo isti sistem igral počasno, ubito in temno
PS.: Boste rekli, da je to logično, a žal tudi tisti, ki bi morali to vedet tega "dejstva" zelo, zelo pogosto ne upoštevajo  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
Z obema se strinjam. Ko pa je sistem že enkrat uparjen, akustika poštimana in potem, ko se rezultat pokaže kot se... ni druge kot, by by in gremo naprej. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Kakorkoli, ne me razumet narobe, bodisi CS, AK, CS, AD... čestitam za lep trud okoli samosvojega DIY DA-ja!
Vprašanja so bila povsem praktičnega in fibričnega značaja. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 00:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pa ce bi svinjali kje drugje z brezveznimi prispevki in pustili DIY ljudi, da uzivajo v svojem hobiju. Povrh vsega z vami delijo izkusnje in meritve.
Kaj je res tako tezko se drzati teme?
Npr. tu je ogromno prostor za metanje peska v oci.
http://audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=3335
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
Potemtakem si nehaj metat pesek v oči. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2016 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
To pa je še včeraj prispeli SPDIF input, za mali AK4490 DAC board, ki je največkrat kupljen na Ebayu in se na diy straneh največkrat omenja.
Zvok je podoben večjemu dacu.
Oba sta predelana... ločeno napajanje za AVDD in DVDD lt1763, ADP151 odlični TPS7A400 mini regulatorji Aleša - Mravlcax, drug material, druga izhodnja stopnja pri velikem boardu...
Zaradi razlik v dacih mi na velikem dacu najbolje igra 2xLME49990 v malem dacu pa 2x opa627. AD797 je igral nedinamično in ima 2 krat več šuma v tej konfiguraciji, metal 49720, opa1642 presvetlo manj detajlov, ad827, OPA1612...
Škoda je bilo malo board vreči v koš, zato sem nabavil AK4118 spdif board, ki nima software kontrol ker jih mali dac ne podpira. Jaz sem edino nardil mini stikalo, da lahko preklapljam med sharp in slow filtrom.
Če boste nabavljali boarde, vsekakor priporočam velik dac, ker je kot celota bolj uporaben flexibilen, nastavljiv, podpira DSD. Mislim da bo kmalu prispel na diy sceno tudi AK4497, in se pol samo zamenja izhodni dac board in že svira naprej.
Je pa tole bil prvi board,ki je prispel iz Chine napol defekten. Dobro da sem relativno hitro opazil da ams1117 3,3V da na izhodu 4,3V. Hitro zamenjan z lt1963 3,3V in na srečo je vse preživelo. Zato vedno na hitro preverite boarde, ki jih kitajci sami lotajo, preden gre kaj fuč.
Tako, zdaj pa tudi tega razdret in ga kot se spodobi zmontirat v ohišje.
 _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
simon740
Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59 Prispevkov: 980 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2016 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
| DAVOR je napisal/a: | To pa je še včeraj prispeli SPDIF input, za mali AK4490 DAC board, ki je največkrat kupljen na Ebayu in se na diy straneh največkrat omenja.
Zvok je podoben večjemu dacu.
Oba sta predelana... ločeno napajanje za AVDD in DVDD lt1763, ADP151 odlični TPS7A400 mini regulatorji Aleša - Mravlcax, drug material, druga izhodnja stopnja pri velikem boardu...
Zaradi razlik v dacih mi na velikem dacu najbolje igra 2xLME49990 v malem dacu pa 2x opa627. AD797 je igral nedinamično in ima 2 krat več šuma v tej konfiguraciji, metal 49720, opa1642 presvetlo manj detajlov, ad827, OPA1612...
Škoda je bilo malo board vreči v koš, zato sem nabavil AK4118 spdif board, ki nima software kontrol ker jih mali dac ne podpira. Jaz sem edino nardil mini stikalo, da lahko preklapljam med sharp in slow filtrom.
Če boste nabavljali boarde, vsekakor priporočam velik dac, ker je kot celota bolj uporaben flexibilen, nastavljiv, podpira DSD. Mislim da bo kmalu prispel na diy sceno tudi AK4497, in se pol samo zamenja izhodni dac board in že svira naprej.
Je pa tole bil prvi board,ki je prispel iz Chine napol defekten. Dobro da sem relativno hitro opazil da ams1117 3,3V da na izhodu 4,3V. Hitro zamenjan z lt1963 3,3V in na srečo je vse preživelo. Zato vedno na hitro preverite boarde, ki jih kitajci sami lotajo, preden gre kaj fuč.
Tako, zdaj pa tudi tega razdret in ga kot se spodobi zmontirat v ohišje.
 |
Priden si priden...
pohvalno... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2016 05:38 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
BNC prikljucek premakni kar vzporedno na SPDIF RCA konektor. Vmes je locilni trafo, ce prav vidim. Tako kot vidim iz slike, si z BNC traflc preskocil imas sedaj na istem potencialu izvor in DAC (ce uporabljas BNC). Tega si pa najbrz ne zelis.
Idelano je, ce uspes narediti plavajoce napajanje, in pustis, da se dac usede na maso (pred)ojacevalec. Digitalni vhod je itak locen, tako se bos izognil povratnim zankam po masah naprav. Poceni in ucinkovito.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2016 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
Oj.
Popolnoma prav imaš. Ker uporabljam bnc vir bom nardil 4 dig vhode tako. 1BNC preko trafota 2BNC mimo trafota, ker veliko pretvornikov ima trafote na izhodu. 1 Rca če pač kje probamo in ni bnc priključka ter optika. Tako bo tudi na večjem dacu. Če bi hotel res v nulo bi moral gor priključit reflectometer pa videt kaj se zgodi na trafotu. Ta manjši spdif board ima switching prereg in ga bom zamenjal z linearnim, ker je masa precej *umazana*. Ni blo včeraj časa za to. Če bo i2s slab bom pa nardil 1 mini vezje z iso7240 pa mislim da ne bo treba.
Eno vprašanje. Si kdaj poskušal razliko v zvoku če lm317 inl m337
za napajanje opampa obremeniš z 30,40,50, 100mA bremenom?
Lp _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ZZBOY
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 21:48 Prispevkov: 122 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2016 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
Da ima D. prav potrjuje letošnji CES, vsi veliki, ki pobirajo tak ein drugačne slavospeve gredo na AK4490.....[img] [/img] |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2016 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
In kaj bi ti rekel glede na to da si dolgoletni poslušalec es9018...res da uglašenega na uglajeno stran, in sedaj ko si slišal ak4490.  _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03 Prispevkov: 419 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2016 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
| ZZBOY je napisal/a: | Da ima D. prav potrjuje letošnji CES, vsi veliki, ki pobirajo tak ein drugačne slavospeve gredo na AK4490.....[img] [/img] |
Kaj je to ena stvar? Je mogoče kak streamer z DAC-om? Kakšen? _________________ lp, Branko |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2016 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
... zaspiš za dobre pol leta pa že imajo nove produkte:
AK4497EQ
128dB 768kHz/32-bit 2ch Next Flagship Premium DAC
... do takrat so bili TI Burr Brown in Sabre po specifikacijah seveda, najboljši, zdaj pa so že vsi tu nekje.
Ne verjamem da je neka resna slišna razlika v samem DA (ali DA) konverter chipu ampak v celotni zasnovani topologiji.
So pa posodobili svoje produkte tudi Analog Devices, Cirrus Logic pa je malenkost zaspal. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2016 05:09 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Flagship ESS Saber spravi na papirju 3db boljse dinamicno obmocje, ce smo ze pri tem.
Kakorkoli 130+ db dinamicnega obmocja je ogromno in tudi izjemno tezko doseci.
Kako pa to doma izmeriti z osciloskopom, good luck...
Ze upori cez 600 Ohmov smelcajo toliko termicnega suma iz sebe, da se ta stevilka porusi.
Na HIFI sistemih, kjer so vhodi reda nekaj kOhm-ov je ta tevilka se toliko nizja.
Je povecevanje stevila bitov in samplinga res smiselno pocetje?
@DAVOR
Stikalni pretvornik je ok, ce preklaplja s frekvenco izven audio spektra in, ce imas za njim se LDO. Preden ustvaris toplo vodo poglej raje PSSR po frekvencah in malo premisli.
Katerikoli LDO, ce mu das par pravih kondicev od 25uF - 100pF in imajo nizek ESR bo delalo. Lahko pa investiras v kak bolj fancy TI ultra low noise LDO, ki ne potrebuje toliko kondicev.
Taka je moja praksa, DAC je na plavajocem napajanju in se preko izhodov vsede na maso ojacevalnika. Brezsumno delovanje, ker nimas tokov ki tecejo preko omrezja in naprav.
SPDIF imam preko coax-a in transformatorja ali pa optike. Glede odbojev se ne sekiraj prevec. SPDIF rabi pravilno zakljucitev in ponavadi dela ali crkne. Vsak moderjnesi DAC cip ima dandanes ze buffer in posilja podatkovne okvirje na pretvornik brez jitterja s svojo interno uro.
Poslji kako slikco ko bo koncano
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ZZBOY
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 21:48 Prispevkov: 122 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2016 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
| DAVOR je napisal/a: | Pozdrav,
In kaj bi ti rekel glede na to da si dolgoletni poslušalec es9018...res da uglašenega na uglajeno stran, in sedaj ko si slišal ak4490.  |
Doma imam es9018, uglašenega na moj sistem in na moj okus; do sedaj nisem slišal nobenega DAC-a, ki bi bil blizu temu, da bi me prepriučal; do sedaj, ko sem slišel nov DAC od Davorja; moje subjektivno menenje je, da je s tem DAC-om uspel doseči zelo NARAVEN zvok; ne vem, če znam to razložit, po moje bi se to opisalo tako, da vsak inštrument, glas,....ropot (pevca, občinstva, .....vsega kar je pač mikrofon zajel) ima SVOJ "zvok" kot je bil posnet in včasih "sfriziran" zato, lahko tudi s poslušanjem in primerjanjem različnih izdaj, različnih založb, formatov (mp3, FLAC ....., Vinyl, CD,.....) enakih posnetkov slišiš za kakšne razlike gre; vsak element v izbrani glasbeni kompoziciji je možno slišat kot samostojen NARAVEN "zvok"; ES je tukaj zadaj, moj sicer zmore izvjat take primerjave, ne zmore pa ohranit popolne "naravnosti" saj je pri ES vsa predvajana glasba zelo "ČISTA" mogoče malo bolj detajlna; skratka rekel, bi da je AK proti ES bolj poslušljiv na dolge steze; zagotovo, pa gredo tukaj čestiteke Davorju za to kar je ustvaril (je pa to rezulatat dolgoletnega razvoja....) in taka posploševanja o DAC-ih in ES, AK,... niso preveč dobra (zanesljiva);
na objavljeni sliki z CES-a so podatki za nov reference DAC firme Aurender
lp, i |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|