| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 09, 2011 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Če morda kdo še ne ve, Wikipedia pravi: "Decibél (okrajšava dB) je enota brez dimenzije, s katero izražamo razmerje med spremenljivo količino in fiksno referenco. Uporabljamo ga pri meritvah v akustiki, fiziki, elektrotehniki in sorodnih področjih. Ker se za izračun uporablja logaritem, je z njim možno izražati zelo velik razpon razmerij z relativno majhnimi števili."
Torej decibel pomeni samo stopnjo ojačanja, kaj dejansko kakšen dB pomeni, je odvisno od definicije oz. moramo vedeti o čem govorimo. Samo v akustiki je več definicij ojačanj. Govorimo o občutljivosti mikrofona, učinkovitosti zvočnika, glasnosti zvoka,... povsod pomeni dB nekaj drugega.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sob Apr 09, 2011 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
orc.perc
Če sem prav razumel te muči v formulah za izračun glasnosti oznaka p(o).
To ni oznaka za moč temveč za pritisk pri 1kHz. Za računanje glasnosti v decibelih se uporablja p(o), katerega vrednost je enaka vrednosti tlaka pri pragu slišnosti pri zvoku frekvence 1kHz.
Če si mislil kaj drugega javi. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Sob Apr 09, 2011 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
P..
Kaj pa pravi Adlešič??? _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sob Apr 09, 2011 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
NLP
Kot berem me še vedno ljubiš.
Najprej naj nekaj razčistimo. Kar se mene tiče, mi je ta stvar hobi - pravzaprav mi je hobi poslušanje glasbe, ukvarjanje z akustiko pa nuja zaradi konkretnih problemov v sobi in pomankanja kakšnih solidnih svetovalcev na tem področju pri nas v času, ko sem se začel ukvarjati z njo. In pri tem bo tudi ostalo.
Jaz sem svoje mišljenje povezano s teboj vezal na tvoje pisanje in pisne izdelke (menda dokaze še imaš).
Ko si ti s svojimi trditvami na vsak način hotel dokazati, da se motim in da imaš prav ti (steklena soba, navajanje linka na profesorja s fizike,..), si s tem še dodatno pokazal nepoznavanje osnov oziroma nepripravljenost malce natančneje pogledati za kaj gre pri stvari (in s tem plunil v lastno skledo če citoram enega od forumašev).
Jaz ne trdim, da vse svoje navedbe napišem dovolj subtilno in da o forumu ne razmišljam prevečkrat z levo roko (mea culpa), včasih ustrelim tudi kakšnega kozla, vendar priznati greh ni tako hudo kot dalje trmoglaviti tako kot ti in pisati stvari, ki v fiziki dokazljivo in v konkretnem primeru dokazano ne stojijo in se potem, ko človek kak dan ali dva ne odgovori na kak post (saj imamo menda tudi kaj bolj pametnega za delat - vsaj jaz ga imam) celo naslajati nad "zmago" (tako sem dojel del tvojega pisanja).
Potem pa, ko si bil stisnjen v kot začneš trditi, da si vseskozi vedel kaj in kako.
Malo jutri.
Ne glede na vse upam, da bodo tile krajši prispevki pripomogli vsem k razumevanju nekih osnov na tem področju.
Dost za "dons". _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ah ti tudi, še preden si me "spoznal"...
Objavljeno: Pon Apr 04, 2011 22:37
...
Drugič:
CK: "Zvok se ne porazgubi"... a absorbira se v prostoru kjer ni absorpcijskega/ "vpijajočega" materijala?!
Recimo da si v prostoru iz stekla, kaj absorbira v prvotnem pomenu besede (vpijanje, vsrkavanje)?! Moč se porazgubi - je potem res mnogo boljši izraz.
| ck je napisal/a: |
Tudi v prostoru s popolnoma gladkimi stenami, kjer bi se zvok teoretično v celoti odbil od njih, jakost zvoka v določenem času pade na 0. V ta nemen si lahko pogledaš svojo lastno diplomsko delo in v njej skopiran diagram s krivuljami absorbcije zvoka v odvisnosti od vlažnosti zraka (slka 10) - ( sem na hitro preletel tole tvoje diplomsko delo). Absorbcijo sem v prejšnem postu navedel kot primer. V takem prostoru jakost seveda lahko upade zaradi absorbcije zvoka pri njegovem prenašanju z molekule na molekulo ter zaradi medsebojnih izničenj pritiska, ko pride z ene strani do molekule zvok določene frekvence in polaritete (npr. zgoščenina - povečan pritisk) z druge strani pa zvok enake frekvence in nasprotne polaritete (razredčina - zmanjšan pritisk). Če sta enake jakosti se izničita, drugače pa "višek" "potuje" naprej. To se npr. dogaja tudi v Helmholtz resonatorju.
|
Je nekako tako ja.
Ampak lahko vidiš ko se nekdo "obesi" na to kaj si točno napisal.
| ck je napisal/a: |
NLP
Drugič
Jakost zvoka (po tvojih navedbah moč) se ne porazgubi. To je fizikalno popolnoma napačna trditev in zavestno ponavljanje takih napačnih trditev seveda kaže na nepoznavanje tega, kaj se z zvokom v prostoru dogaja.
|
Ne govorim da ne bi bil primernejši izraz jakost, čeprv je v tem primeru manj nepomembno, govorim da se zatikaš na nepomembnih stvareh! Da bi izrazoslovje pregledal kakšen slovenski dr. fizike mu ne bi bilo všeč...
Akustičnih svetovalcev pri nas ta pravih praktično ni, ti pa lahko iz prve roke povem da se teoretični akustiki ne ubadajo z dizajniranjem prostorov (zelo so redki) in akustični dizajnerji se ne bodo pretirano ukvarjali s teorijo (jo več ali manj poznajo... žal pa jim ne reši realne probleme). Akustik je zelo relativno beseda.
Kot sem napisal: dober matematik niti najmanj ni nujno da je tudi dober računovodja.
Tudi "ta pravi" akustični svetovalci oz. akustični dizajnerji bi bil presenečen kaj vse počnejo... pri tebi v Kamniku imaš en primer, en studijo je pred kratkim dizajniral zelo priznani akustični dizajner, na koncu sem mu vse izrisal na novo. Studio bo kmalu končan. Odkar sem se ukvarjal s 3 izjemno podobnimi primeri, sem se začel spraševat ali je res vse v brend name-u, dobrem marketingu.
Zdaj ko boste "razčistili" z definicijami kaj pomeni natanko dB, fon, jakost, glasnost, moč... pa probajte s temi definicijami rešit probleme v vašem prostoru. V Slo. imamo kar nekaj v redu teoretikov ampak je kaj razen definicij (ki so tako ali tako prepisane) od njih?
Ne da ni pomembno to vedet ampak je šele začetek uvoda v teorijo... uvod v uspešno translacijo teorije v prakso je še kar kar kar daleč...
"Trotl ziher metoda" (prve refleksije absorbirat in čim več kotov pokrit s superchunksi ipd.) je nato še nadaljnji začetek.
Pa še kaj konstruktivnega: če koga zanima in lahko pomaga, ker je to mnogo dela (dober teoretik zaželjen): imam večleten hobi projekt; kako vplivajo resonatorski absorberji na psihoakustično zaznavo zvoka in kako "pasivne"/porozne varijante (pa tudi razlike v zaznavanju med zelo poroznimi in manj poroznimi materijali). _________________ Nenad P.
Nazadnje urejal/a NLP Ned Apr 10, 2011 09:28; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ne dolgo nazaj sem kupoval glasbeni inštrument pri cenjenem izdelovalcu glasbil, ki je hkrati tudi profesor glasbe. Vprašal sem ga, koliko časa potrebuje njegov inštrument, da se uigra.
Odgovoril je, da bo inštrument zvenel enako čez en dan, en mesec, eno leto, ... vprašanje je samo, koliko časa bo potreboval glasbenik, da se bo nanj privadil. Eni bodo potrebovali 1 teden, drugi pa 2 leti, da bo inštrument "zaigral". Seveda so inštrumenti iste vrste med seboj različni. Pri njem je cenovni razpon med najcenejšim in najdražjim, ki na zunaj izgledata skoraj enaka 1:20!
Verjetno gre pri geomertiji prostora in HI-FI-ju za nekaj podobnega.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Njegoš
Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31 Prispevkov: 331 Kraj: LUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
Zmagovalec.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | Ne dolgo nazaj sem kupoval glasbeni inštrument pri cenjenem izdelovalcu glasbil, ki je hkrati tudi profesor glasbe. Vprašal sem ga, koliko časa potrebuje njegov inštrument, da se uigra.
Odgovoril je, da bo inštrument zvenel enako čez en dan, en mesec, eno leto, ... vprašanje je samo, koliko časa bo potreboval glasbenik, da se bo nanj privadil. Eni bodo potrebovali 1 teden, drugi pa 2 leti, da bo inštrument "zaigral". Seveda so inštrumenti iste vrste med seboj različni. Pri njem je cenovni razpon med najcenejšim in najdražjim, ki na zunaj izgledata skoraj enaka 1:20!
Verjetno gre pri geomertiji prostora in HI-FI-ju za nekaj podobnega.
LP |
A je to bilo pri V.D.?
Eni znajo naredit že uigrane.... _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Bojan Adamič: »Dobra glasba je tista, ki nam je všeč«
Dober prostor, HI-FI je tisti, ki nam je všeč. Ne všeč sosedu ali komurkoli drugemu, ampak meni. Kako enostavno, brez poznavanja fizike, enačb,...
Vendar nevarnosti prežijo okoli nas. Razni prodajalci nas z dobro premišljenimi triki prepričujejo, kaj nam je všeč, kaj rabimo,...
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Audiofilstvu se zelo rado lepi etiketo "vudu magije" ...
Žal je tako, da je audiofilstvo veda, ki se je ne moremo na hitro in samo skozi teorijo naučiti in biti pameten za vse večne čase ...
Dobra izjava ,ki sem jo slišal od kolega, če v audiofilstvu preskočimo kakšen "razred izobraževanja" se nam kasneje zelo maščuje. Če pa preskočimo več razredov hkrati pa nam tudi "popravni izpiti" ne koristijo kaj dosti ...
Audiofilstvo ima podobno "izobraževanje" kot glasbenik, baletni plesalec, ko samo s teorijo ne prideš daleč . Pridno moraš vadit, pridobit izkušnje in biti vedno znova pripravljen na nova presenečenja ... ...
Ozko gledanje audio problematike vodi v zelo omejena spoznanja in posledično frustracije, ki so pri temi akustika in še kje, zelo prisotne pri nekaterih forumaših celo tako močno, da kjub očitni splošni izobraženosti ne zmorejo toliko samokritičnosti, da je potem njihovo pisanje podobno obnašanju "otroškemu cepetanju" in "metanju ob tla "
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | Bojan Adamič: »Dobra glasba je tista, ki nam je všeč«
Dober prostor, HI-FI je tisti, ki nam je všeč. Ne všeč sosedu ali komurkoli drugemu, ampak meni. Kako enostavno, brez poznavanja fizike, enačb,... |
Tudi žaba je mislila, da je njena mlaka ocean ... dokler se ni premaknila iz svojeqa okolja
In kaj nam je všeč? Večinoma glasba, s katero nas oblegajo mediji. kar pomeni, da ne glasba, ki nam je všeč,ampak tista, ki nam jo servirajo(zaradi komercialnih razlogov). V času Adamičeve izjave je bilo "čisto mičkeno" drugače  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: |
Bojan Adamič: »Dobra glasba je tista, ki nam je všeč«
Dober prostor, HI-FI je tisti, ki nam je všeč. Ne všeč sosedu ali komurkoli drugemu, ampak meni. Kako enostavno, brez poznavanja fizike, enačb,...
LP |
To je čisti relativizem, poganjek sodobne potrošniške mentalitete, ki nenehno postavlja v center zadovoljitev želje potrošnika.
Dober prostor za poslušanje glasbe ni tisti, ki nam je všeč, temveč tisti v katerem lahko dosežemo, da je odbiti zvok čimbolj podoben direktnemu.
Od tu naprej pa se malce zaplete ...
O Bojanu Adamiču pa raje ne bi - sicer pa bi kaj podobnega lahko izvlekel iz marsikaterega prvošolčka – toliko o intelektualnem dometu te izjave. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | Dober prostor za poslušanje glasbe ni tisti, ki nam je všeč, temveč tisti v katerem lahko dosežemo, da je odbiti zvok čimbolj podoben direktnemu. |
Torej nam akustično optimalen prostor ne more biti všeč?
Če naše obzorje ni obzorje žabe v globokem vodnjaku, za kar smo poskrbeli z nabiranjem izkušenj (poslušanje, menjava opreme, postavitev,..), izobraževanjem, .. potem nam bo z veliko verjetnostjo akustično optimalen prostor najbolj všeč. Govorim o prostoru za občinstvo, ne o studijskem prostoru itd..
Sicer pa je verjetno bolje biti srečna žaba v vodnjaku kot nesrečna v oceanu, a ne. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2011 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: |
Torej nam akustično optimalen prostor ne more biti všeč?
|
Lahko. Če pa nam je nek prostor všeč, pa to še ne pomeni da je avtomatično akustično optimalen.
Ti si za prostor postavil kriterij všečnosti in ne akustične optimalnosti.
Ali nam je nekaj všeč ali ne je s stališča akustike popolnoma irelevantno.
Zakoni akustike veljajo enako, ne glede na naš okus.
Pojma všečnost pa ne preveč uporabljat, to je izrazito subjektivna oznaka, ki nam drugim ne pove ničesar. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> Domači kino |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
| Stran 9 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|