Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Wharfedale E70 obnova
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 15:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marjan51 je napisal/a:
Oglašam se v želji, da spremenim tvoje mnenje o restavriranju starih zvočnikov.

Svoje zvočnike ALTEC VALENCIA, ki so stari 46 let sem pred kratkim dobil in jih tudi restavriral. Površinsko sem jih obdelal s poltiranjem s šelakom.

Prilagam slike restavriranih zvočnikov.

Hoooj, g. Marjan Lukek, vidim, da si še živ in to zelo živ,... lepo.

Zadnjič sem te videl pred recimo 35. ali več leti, ko si delal rack za moj Phase Linear, Revox B77 itd., ampak takrat si bil še mizar, ali ne. Sedaj pa vidim, da si restavrator, napreduješ. Ja lepo, da si se oglasil.

Se opravičujem za smetenje teme.
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29
Kraj: Ljubljana-Vic

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
lahko ti meni to ali ono, jaz imam z kar nekaj mizarji v Lj izkušnje več ali manj slabe in manj slabe še najmanj je dobrih, pa ne bi v detajle, prvo je to da bi jaz naredil zvočnike take kot so bili in to ni visoki sijaj ipd da potem teče dol lak v potokih,..........

Kje si ti prebral da sem jaz spisal da naj uporabi visoki sijaj. Jaz se mu predlagal pol mat lak , lahko pa načeloma uporabi tudi mat kakor bo on želel.
Drugače pa glede tvojih izkušenj z mizarji: Predn karkoli daš nekemu mizarju za delat se moraš pri njemu pozanimat koliko je on sposoben ali ima tudi ustrezne stroje/ proizvodno tako poštimano in ali take zadeve sploh dela......če ne dela ali pa nima strojev ter ustreznega znanja najdeš drugega ki to oblada in ima stroje ali pa sam narediš da bo po tvojih kriterijih in če zaserješ si sam kriv .....Wink
Kar se pa tiče furniranja ti bom pa takole povedal: ti uhka doma po tvojih "standardih" nardiš oz tako kot mišliš da mora biti ....ampak doma ne boš nikoli tako dobro sfurniral plate tako kot jih to mi mizarji v delavnici na stiskalnici pod pravilnih tlakom , temp. in tudi čas je pomemben in vsi trije paramatri so različni od drevesne vrste, debeline furnirja, vrsta uporabljenega lepila itd. Exclamation

Marjan51 je napisal/a:
Svoje zvočnike ALTEC VALENCIA, ki so stari 46 let sem pred kratkim dobil in jih tudi restavriral. Površinsko sem jih obdelal s poltiranjem s šelakom.

Čudovito ..... z veseljem bi si jih rad ogledal oz. slišal Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojcb je napisal/a:
Marjan51 je napisal/a:

Hoooj, g. Marjan Lukek, vidim, da si še živ in to zelo živ,... lepo.

Zadnjič sem te videl pred recimo 35. ali več leti, ko si delal rack za moj Phase Linear, Revox B77 itd., ampak takrat si bil še mizar, ali ne. Sedaj pa vidim, da si restavrator, napreduješ. Ja lepo, da si se oglasil.

Se opravičujem za smetenje teme.

Še opravičilo z moje strani za tole firbčnost.
G. Lukek a to je del stare "naveze" z g.Čovičem velikim HiFi teoretikom in piscem člankov iz '80 let. Tudi o njem ni več slišat nič ali je popolnoma opustil HiFi sceno?
Marjan51

Pridružen/-a: Sre Okt 2013 0:10

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvočniki so bili letos kupljeni in pripeljani iz ZDA. Razen ohišja zvočnika, sem dobil ostalo v zelo dobrem stanju. Za obnovo sem porabil pribljižno mesec dni. Nova je akustična izolacija (bila je steklena volna), zamenjano je bilo dotrajano blago na sprednji rešetki, na hrbtišču so poleg prejšnjega priključka mesto dobili novejši. Spremenjen je tudi naklon troble. Komponente in kretnici so ostali nedotaknjeni. Spodaj prilagam še 5 slik poškodovanih detajlov, še ne restavriranih zvočnikov.

Morda še ta informacija. Moj zadnji zvočniki, ki sem jih izdelal za prijatelja, so Altec Magnificent:

nek_do je napisal/a:

Še opravičilo z moje strani za tole firbčnost.
G. Lukek a to je del stare "naveze" z g.Čovičem velikim HiFi teoretikom in piscem člankov iz '80 let. Tudi o njem ni več slišat nič ali je popolnoma opustil HiFi sceno?

Ja, z g. Čovičem imava še vedno tesno prijateljsko vez in skupno ljubezen do HiFi.

Nazadnje urejal/a Marjan51 Čet Okt 31, 2013 01:22; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
AndrejS

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marjan, vrhunsko narejeno ! Cestitam.

LP, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marjan51 je napisal/a:

Kapo dol! Čudovito.

Imam pa konkrtno vprašanje glede poškodbe, kot je na tej fotki zgoraj.

Kako popraviti takole zrukan kot?
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 30, 2013 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

se pridružujem mnenju lepo porihtano, tisti rob zgleda hudo za nepoznavalce pa sploh ni tako strašno, ne bom odgovarjal namesto mojstra ki je popravil rob ampak se vidi da je brez furnirja, zmečkanino se stisne z lepilom in obrusi in rob na novo zafurnira..
Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mr Zigy

ne ti meni o furniranju nakladat, ne primerjaj popravilo narejene škatle z furniranjem plošče, veš da 30 let stare kište ne moreš dati pod prešo brez zelo velike verjetnosti da razleti,ali pa nimaš blage veze o tem, tudi pritisk na robovih bi bil v sredini pa ne... ne nakladaj o nečemer kaj ne obvladaš iz prakse, ni problem dat pod stiskalnico to za kar je narejena ne pa narejene škatle

Rad bi videl mizarja ki ima porihtano proizvodnjo in stroje da se bo igral z takimi drobnarijami, izguba ogromno časa, kaj pa lahko računa oz kdo je to pripravljen pačati-ta o katerem se pogovarjamo imam občutek da bi to najraje porihtal za čimmanj denarja...
Nazaj na vrh
Mr.Zigy

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lp

Se vidi da slabo bereš ....nikjer nisem pisal o furniranju 30 let starih kišt ampak zgolj nasplošno o samem furniranju plat in furnirnem postopku in NE o furniranju starih boxov. ! Wink

Ko boš pa to doumel se pa spet slišimo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...?...
Mr.Zigy je napisal/a:

Kar se pa tiče furniranja ti bom pa takole povedal: ti uhka doma po tvojih "standardih" nardiš oz tako kot mišliš da mora biti ....ampak doma ne boš nikoli tako dobro sfurniral plate tako kot jih to mi mizarji v delavnici na stiskalnici pod pravilnih tlakom , temp. in tudi čas je pomemben in vsi trije paramatri so različni od drevesne vrste, debeline furnirja, vrsta uporabljenega lepila itd. Exclamation

Mr.Zigy

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fjaka je napisal/a:
...?...
Mr.Zigy je napisal/a:

Odebeljeni del -> furniranje plat in ne pa tako kot je pisal audiofrik o furniranju boxov. O furniranju 30 let starih boxov ni nobenega stavka (iz moje strani) saj je pristop do takih zadev čisto drugačen kot pa je pristop za furniranje surove "friške" plate....
Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mr Ziggy

gremo drugače, tu nasplošno govorimo o furniranju konkretnih zvočnikov, za tehnologijo in postopke omar in vrat pa mogoče nisi na pravem forumu, ali pa mi razloži kako konkretno tak zvočnik brez časovnega stroja nazaj spraviš na plošče ki vem da jih je dosti lažje furnirati in lakirati...
Nazaj na vrh
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zigy@...repliciraš s svojim bogatim teoretičnim znanjem nekomu ki ima s takimi stvarmi veliko več izkušenj kot si misliš...pa ne prvič...tema je obnova zvočnikov...posledično tudi lesenega dela...namesto da se prepucavate , raje povej kako bi ti to naredil...če seveda znaš...pa brez teorije...škoda ne najdem slike ko sem sam furniral svoje bivše boxe...me prav zanima kje bi strokovnjak najdel napake...po drugi strani si navdušen nad delom restauratorja g.Lukeka...ampak seveda to je umetnost...respekt...in verjetno ne on in ne mi ostali nimamo doma 35 tonsko stiskalnico za sfurnirat ena stanovanjska vrata...
da še malo brcnem v osir...na šoli ste se verjetno učili "tehnologijo" dela s šelakom...upam si trditi da je zelo malo mizarjev ki to obvladajo...ta stari mojstri počasi odhajajo...pa ne samo mizarji...in na prste svojih rok lahko našteješ tiste ki še aktivno "na polentu" politirajo...
še enkrat velik respekt g. Lukeku...
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 15:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
razloži kako konkretno tak zvočnik brez časovnega stroja nazaj spraviš na plošče ki vem da jih je dosti lažje furnirati in lakirati...

Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
Mr.Zigy

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 09, 2013 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to da gre za konkretno obnovo se lahko micko666 odloči tudi za izdelavo čisto nove frišne škatle po istih dimenzijah ali pa za obnovitev le teh.
Če se bo odločil za obnovitev škatl mu potem svetujem "modelarski" način furniranja ki ga je opisal večkrat tudi že g. Zoran morda z rahlo debelejšim furnirjem zlasti če bo imel lesno vrsto v velikimi porami....to je vse odvisno od njega kako se bo odločil ali pa način s k.stis.

V veliko pomoč za dobro stiskanje teh zadev bi mu prišla kurpusna stiskalnica z vmesno pritisno ploščo. Take stiskalnice so zelo "fleksibilne" kar se tiče nastavljanja pritiska in smeri in tako bi z malim pritiskom uspel dobro to narediti. Delal pa bi po 2 stranici hkrati. Škatlo se najprej spodaj v stiskalnici podloži ter furnirju doda večjo nadmero da je velikost furnirja za 3 - 5 cm večji od velikosti stranske ploskve boxa in tako se najprej stiska dve stranski stranici (smer levo) potem kratek premor pa ostanek obreže z nadrezkarjem z ravnim nastavkom ter potem se pa postopek še ponovi za zgoraj in spodaj .... smer stiskanja navzdol. Na ta način bi jaz in v naši delavnici tako to naredili s temi boxi ali pa preprosto izdelali frišno škatlo po istih dimenzijah.

p.s. Drugače pa g. Fjaka ....nimam samo veliko teoretičnega znanja(kar vam gledano nasplošno določenim ljudem zgleda gre zelo v nos - tipično slo. stanje)ampak tudi veliko praktičnega saj sem vsaj dan v delavnici in v stiku s takimi zadevami kjer imam kar nekaj izkušenj in delam na vseh strojih v proizvodni ... najprej sem delal pri zelo priznanem mizarju Mizarstvo Erjavec-kuhinje erjavec sedaj pa pri Kregarju . ampak to itak v tem trenutku niti ni pomembno
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 8 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu