| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Jun 16, 2011 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | mišolin je napisal/a: |
- tudi če povečam antiskating na 3 ne spravim igle do tega, da bi na blank vinilu vlekla ven. Razlog neznan. V bistvu drsi ravno v razponu nekje od 0,5 naprej. Pri manj kot 0,5 drsi proti sredini. To mi je res nenavadno. Bi lahko kdo pojasnil?
|
| mišolin je napisal/a: | | Mogoče tistih centimeter blank vinila, kolikor ga je na sredini testne plati ne zadošča za dobro preverjanje. Če bi imel celo prazno stran, kjer bi iglo lahko spustil kjerkoli, bi jo morda potegnilo ven... Ne vem, zgolj ugibam... |
Mislim, da si kar prav uganil. To je premalo. Še posebej če je na istem mestu, kjer imaš nulto točko geometrije, saj tam ne bo vektorske sile in skatinga ne bo - tu bi lahko bil razlog da ročke ne vleče ven. Skating se namreč spreminja glede na kot, ki ga riše igla in tam kjer je geometrijska napaka nula, skatinga ni, tam kjer je geometrijska napaka največja, je največji tudi skating.
Preskakovanje pa lahko povzročijo tudi nepravilno nastavljeni ali pokvarjeni ležaji ročke. Pri DJ Technicsih je to precej pogosto. |
Sila skatinga
Ker vidim, da te ni nihče popravil, bom to storil jaz.
Sila skatinga, ki vleče ročko navznoter je posledica overhanga in ne kota s katerim je glavica zasukana napram ročici. Da je to res, se lahko sam prepričaš tako, da montiraš glavico v osi (brez kota). Ravno tako jo bo veklo noter. In še posebej ni res, da skating preneha v točki kjer je kotna napaka nula. Tista točka ne spremeni prav nič.
Se oproščam za ta komentar. Zlati časi masovne uporabe LP so minili in tudi nekaj splošnega znanja se je porazgubilo. Pa naj ima naš forum kredibilnost in naj bo vir točnih informacij. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2011 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
Plošče so posnete tangencialno in bi se tako morale tudi brati. Ker pa je od nekdaj poznan geometrijski trik, ki vrtljivim ročkam omogoča napake izpod 3 stopinj, se to tudi največ uporablja. Ne zaradi trika samega, nego veliko ceneje in bolj praktično je.
Kotna napaka je zanemarljivo majhna - a veselje skali sila skatinga. Overhang ali previs je tisto, koliko igla štrli preko osi plošče, če ročko postavimo preko centra (osi) plošče. Ta hudič naredi, da iglo vleče noter (sila skatinga). Kako odpraviš skating ? Z antiskatingom.
S tem stopimo na eno najbolj miniranih polj v hifi-ju. Eni trdijo da skating narašča, drugi da upada, tretji da je konstanten. Najde se še četrti, ki trdi da to ni potrebno kompenzirati.
To so vse poenostavitve. Najbolj žalostno je to, da je ta sila močno odvisna tudi od trenja - torej tudi od modulacije plošče. Tega pa ne moreš natančno kompenzirati. Kaj storiti ? Kompenzira se neki povpreček in ostalo prepusti slučaju.
Mislim da je velika večina proizvajalcev ročic na stališču da skating proti centru (v povprečju) rahlo upada. Včasih se je dobila Orsonic glavica s shell-om, ki je imela iglo povezano s kazalcem in skalo, ki je pokazal odmik igle iz sredinskega položaja. Tam se je točno videlo koliko bočne sile je potrebno nastaviti in kako se sila skatinga spreminja v odvisnosti od položaja, modulacije, mazanja plošč ipd.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2011 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
stvar sem sam zelo preprosto rešil- Clearaudio tt2-Stradivari in nobenih antiskatingov ipd.
še enkrat pa bi opozoril da je problem na slabih ploščah, kar v bistvu ni problem-taka plošča je samo za v smeti v izogib uničevanju bolj ali manj dragocene igle, gleder na napako samo na enem in istem kanalu pa je možno, da je prejšnji gramofon več plošč enako uničil zaradi napačne nastavitve in sedaj te plošče pač ob bilo kaki nastavitvi pačijo na tem kanalu kjer je slaba nastavitev-predpostavljam- pobrala zapis tega kanala..... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04 Prispevkov: 441 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jun 18, 2011 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
ja, to s starimi ploščami se strinjam in mi je logično.
Čisto mičkeno, majceno pa dvomim da bo clearaudio tt2 - stradivari moja rešitev.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1776 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 18, 2011 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
dovolj bo tt2...brez stradimatija  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 18, 2011 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
saj niti ni potrebno če prav razumem je problem v poškodovanih ploščah ne pa antiskatingu, sam sem leta nazaj vse plošče ki niso bile ok pometal v smeti ali razdelil in namesto njih poiskal brezhibne, razen ene ali dveh mi je vse uspelo najti.
Pri vsem skupaj je potrebno upoštevati da gre za precej grobo" struženje igle po makadamski cesti" in njeno obrabo ob vsakem predvajanju, bolj je plošča čista manj je te obrabe , če je igla cenena je to mogoče nepomembno glee igle, ampak cena zbirke dobrih plošč ni majhna in boljša je igla in posledično njena oblika manj poškoduje ploščo pri poslušanju, čeprav drži tudi , da segajo boljši profili globje v zareze in ttudi plošče ki so po vrhu deloma poškodovane od slabe igle ki ima profil ki ne sega globoko, lahko dokaj solidno igrajo, ampak ko je plošča polna smeti je tudi vrhunski vakumski čistilec ne more popolnoma rešiti, razne navadne krtačke in valjčki pa tako bolj premikajo to svinjarijo po zarezah kot pa kaj odstranijo... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jun 19, 2011 13:11 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam in dodajam: slabo nastavljen antiskating skozi leta ravno tako uničuje plošče !
Glavna prednost tangencialne ročke po mojem mnenju ni v nulti kotni napaki - ampak odsotnost skating sile in posledičnega antiskatinga ! Zakaj to trdim: če bi nulta kotna napaka res kaj pomenila, potem bi z navadno ročko, ki 2x prečka nulto točko - se takrat 'prikazala Marija' vsaj za trenutek ali dva - pa se nič ne zgodi.
Kakor tudi me bo kdo težko prepričal, da igla ki vleče za sabo tangencialno ročko, se pri vleki ne odkloni za vsaj pol do ene stopinje. Upoštevajte da je igla zelo kratka zadeva in mali odkloni prinesejo stopinjo zelo hitro. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Jun 21, 2011 15:41 Naslov sporočila: |
|
|
Torej antiskatinga ne podcenjevati !
Slabo nastavljen tudi ruši stereo sliko. Pa tudi slabo sprojektiran degradira ročico. To se da tudi preskusiti: Izklopiš ga in poslušaš. Nato dobro nastaviš in ponoviš vajo. Z dobrim in korektno nastavljenim antiskatingom je opazno boljša reprodukcija. Če temu ni tako - menjaj ročico čimprej. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Tor Jun 21, 2011 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Torej antiskatinga ne podcenjevati ! |
YES, SIR!
| ambasador je napisal/a: |
Če temu ni tako - menjaj ročico čimprej. |
Je tako, torej: NO, SIR! mislim YES, SIR!
Žal mi je samo, da nimam malo več časa, da bi se lahko malo bolj v miru in zbrano igračkal s tem.
No, naslednje poglavje bodo sibilanti in kako jih odpraviti. Anyone?
Fjaka - prisežem ni voodoo. Samo zahteven poslušalec sem.
Malo sem raziskoval in se ljudje matrajo do onemoglosti (na zelo dragi opremi) pa jim ne uspe povsem... Ob predpostavki, da je vse pravilno nastavljeno, kaj je največji omejevalni element? Ročka, glava, tip igle, nekaj tretjega? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
|
Objavljeno: Tor Jun 21, 2011 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
definitivno glava  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojcb
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41 Prispevkov: 455 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 03:15 Naslov sporočila: |
|
|
| fjaka je napisal/a: | definitivno glava  |
Bilo bi res enostavno, če bi bilo tako, kaj pa pogon?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
| fjaka je napisal/a: | definitivno glava  |
A uporabnikova?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojcb
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | | fjaka je napisal/a: | definitivno glava  |
A uporabnikova?  |
Ja, moja....
ob 3h zjutraj pa res ne bi smel odgovarjati na poste... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
| vojcb je napisal/a: | | mišolin je napisal/a: | | fjaka je napisal/a: | definitivno glava  |
A uporabnikova?  |
Ja, moja....
vojc...ob 3h bi bilo bolje da si v postelji , ne na Brniku  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojcb
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2011 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
| fjaka je napisal/a: | | vojcb je napisal/a: | | mišolin je napisal/a: | | fjaka je napisal/a: | definitivno glava  |
A uporabnikova?  |
Ja, moja....
vojc...ob 3h bi bilo bolje da si v postelji , ne na Brniku  |
Že vidim, da bom moral zamenjati nick..  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> HI-FI |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
| Stran 8 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|