| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 14:41 Naslov sporočila: Problem z resonanco zvočnika |
|
|
Imam res odlične DIY zvočnike, ki so kopija Focalove Anteje iz 90-tih let(fotka je v moji galeriji).Že nekaj časa sem začel zaznavati resonanco, ki prihaja iz ene globokotonske enote.Žal pa ta postaja vse močnejša in je zadnje čase vse bolj moteča.Najmočnejša je v frekvenčnem spektru, ki nekako ustreza moškemu govoru.
Zvočnike sem postavil sicer zopet na surround pozicijo, a začenjajo motiti celo tam.
Ali mi lahko svetujete kdo in kje bi stvar znal popraviti?Ali se morda še kje da kupiti takšen zvočnik?
Nekdo mi je omenil, da bi znalo bit problem navitje.Na zunaj je zvočnik sicer kot nov(membrana, obroba).Za vsak konstruktiven odgovor se v naprej zahvaljujem! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
honza

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 10:45 Prispevkov: 188 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
DOBRODOŠEL!!
Jaz bi zamenjal zvočnik,seveda, če se ga da dobit. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Z ne preveliko silo poskušaj membrano potisnit v smeri proti magnetu. Najbolje z celo dlanjo, da ne poškoduješ površine membrane. Če je kaj narobe z zvočnikov, se pogosto sliši nek zvok, ki.. well, ne zveni zdravo:)
Zdravi zvočnik bi se moral obnašat drugače kot ta z katerim imaš problem. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miran
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 14:57 Prispevkov: 31 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 15:42 Naslov sporočila: Re: Problem z resonanco zvočnika |
|
|
| krokar je napisal/a: | | .... kopija Focalove Anteje iz 90-tih let(fotka je v moji galeriji).Že nekaj časa sem začel zaznavati resonanco, ki prihaja iz ene globokotonske enote.Žal pa ta postaja vse močnejša in je zadnje čase vse bolj moteča.Najmočnejša je v frekvenčnem spektru, .... |
Razlogov za to "resonanco" je lahko več: povešena membrana, tako da navitje drsa v reži, kar sicer težko verjamem, glede na to, da imajo te focalove enote gumjasto obrobo, lahko je kje kar razlimano, pa "frfota", lahko si enote preobremenil, posledično se navitje lahko razlima in drsa v reži (če to potem dlje časa traja, se žica prekine in enota "crkne", lahko pa tudi skuriš ojačevalnik!), lahko so slabe dovodne žice med košaro in membrano, .... pa še kaj bi se našlo.
V vsakem primeru zvočnik odnesi do kakega dobrega serviserja na vašem koncu, pa ti bo zadevo sigurno lahko saniral. Karkoli od naštetega se je že zgodilo, vse se da popravit in v nobenem primeru ne menjaj enote, razen če uspeš kje staknit originalno enoto.
Sicer pa poglej kateri model bas enote imaš vgrajen, mislim, da imam doma podobno novo kevlarsko enoto. _________________ LP, Miran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 17:47 Naslov sporočila: Re: Problem z resonanco zvočnika |
|
|
| krokar je napisal/a: | Imam res odlične DIY zvočnike, ki so kopija Focalove Anteje iz 90-tih let(fotka je v moji galeriji).Že nekaj časa sem začel zaznavati resonanco, ki prihaja iz ene globokotonske enote.Žal pa ta postaja vse močnejša in je zadnje čase vse bolj moteča.Najmočnejša je v frekvenčnem spektru, ki nekako ustreza moškemu govoru.
Zvočnike sem postavil sicer zopet na surround pozicijo, a začenjajo motiti celo tam.
Ali mi lahko svetujete kdo in kje bi stvar znal popraviti?Ali se morda še kje da kupiti takšen zvočnik?
Nekdo mi je omenil, da bi znalo bit problem navitje.Na zunaj je zvočnik sicer kot nov(membrana, obroba).Za vsak konstruktiven odgovor se v naprej zahvaljujem! |
na tulcu včasih popusti lepilo-lak (zaradi gretja) s katerim je tuljava-navitje pritrjeno na tulec.to se seveda da popravit ,a vprašanje koliko te bo stalo,saj se mora zvočnik razdrt do konca in nato seveda nacentrirat in sestavit nazaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor mi torej svetujete, da zvočnik potegnem ven in ga dam kakemu stručkotu pogledat?Bom pa javil tudi točen tip zvočnika, če bi morda res kdo od vas kaj takega našel.
Zvočniki sicer igrajo v ligi najmanj 2000€ in bi marsikaj naredil, da bi jih nekako spravil nazaj v red! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
| honza je napisal/a: | DOBRODOŠEL!!
Jaz bi zamenjal zvočnik,seveda, če se ga da dobit. |
Nikoli nisem rekel, da forum zapuščam, le v diskusijah ne mislim sodelovati, ker se pač z nekaterimi ne morem ujeti, pa me očitno zato tudi pretirano ne marajo!
Sicer pa mislim celo osvežiti svojo galerijo, ker imam par novosti, a ne za one taprave audiofile!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miran
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem prečekiral..... v bistvu so tele tvoje "Anteje" Focalov kit C800 ( http://pagesperso-orange.fr/krg/hi-fi/hi-fi.htm ) a ne?
... če je tako, potem ti žal ne morem pomagat z novo enoto, imam samo 8" bas !
Če na vašem koncu ne boš našel serviserja, me lahko kontaktiraš na ZS. _________________ LP, Miran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Vse imaš 100% prav!
Sedaj,ko je takole s Tvojo pomočjo bolj jasno, za katero stvar se sploh gre, bo morda še kdo imel kakšno idejo kako in kje do zvočnika priti?!
Jasno pa je, da bom tudi sam pogooglal!
Sicer so mi ravno ti boxi pokazali, kako dobri so lahko DIY zvočniki!
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.clofis.nl/nl/focal/Focal 1998 speaker units 0072dpi.pdf
Evo, sedaj sem se tudi sam bolj potrudil!
Problem dela zvočnik z oznako 10K6411.
Vidim pa, da tudi kit s cca 650GBP ni bil ravno poceni in ni čudno, da stvar dobro špila! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miran
|
Objavljeno: Sob Dec 12, 2009 01:50 Naslov sporočila: |
|
|
| krokar je napisal/a: | ...
Problem dela zvočnik z oznako 10K6411... |
bojim se, da v tvojih zvočnikih ni ta model ampak 10K516J, še večji problem pa je, da so te enote praktično nedobavljive !
Na tvojem mestu nebi iskal nove enote ampak popravil staro. Če bo zadeva korektno narejena ne boš slišal nobene razlike! _________________ LP, Miran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Sob Dec 12, 2009 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
OK, bom nesrečneža vzel ven in bomo videli kdo se bo lotil popravila!
Ampak ali je takole na pogled sploh vidno kaj je sploh narobe?Mislim za strokovnjaka, ne zame! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miran
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2009 01:42 Naslov sporočila: |
|
|
| krokar je napisal/a: | ...
Ampak ali je takole na pogled sploh vidno kaj je sploh narobe?... |
lahko je, ni pa nujno ... nekdo,ki pozna zadeve bo hitro ugotovil za kaj gre!
Tisto, kar lahko sam narediš, če nisi siguren kaj je narobe je to, da vzameš ven enoto, ki ti "dela probleme" in v to ohišje namontiraš bas enoto iz drugega zvočnika. Če bo vse igralo BP, potem je res nekaj narobe z basovcem, če pa se bo še vedno pojavljala kaka "resonanca", potem je lahko napaka na kretnici, kaki drugi enoti ali pa na škatli.
ps: pa da ne boš slučajno Žagarju nosil popravljat  _________________ LP, Miran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2009 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
| miran je napisal/a: | | krokar je napisal/a: | ...
Ampak ali je takole na pogled sploh vidno kaj je sploh narobe?... |
lahko je, ni pa nujno ... nekdo,ki pozna zadeve bo hitro ugotovil za kaj gre!
Tisto, kar lahko sam narediš, če nisi siguren kaj je narobe je to, da vzameš ven enoto, ki ti "dela probleme" in v to ohišje namontiraš bas enoto iz drugega zvočnika. Če bo vse igralo BP, potem je res nekaj narobe z basovcem, če pa se bo še vedno pojavljala kaka "resonanca", potem je lahko napaka na kretnici, kaki drugi enoti ali pa na škatli.
ps: pa da ne boš slučajno Žagarju nosil popravljat  |
So šanse, da boš potem imel pasivno membrano viška.
Lajnar bi bil pravi naslov.
Lahko, da je popustilo navitje, za vsak slučaj preveri gumijaste obrobe, če ni kje popustil kak centimeter lepila.
Zelo podobne simptome je kazal bratov midbas in po kakem mesecu je našel skoraj neviden delček obrobe, ki se je odlepil. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2009 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
| Majčkeno off topic: ali ni Žagar (iz Gameljn) sodeloval z Lajnarjem? Kaj dogaja pri njemu? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|