| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
matajur
Pridružen/-a: Ned Mar 2009 19:19 Prispevkov: 28 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:52 Naslov sporočila: Multiroom sistem - zvočniki v več sobah |
|
|
Pri prenavljanju hiše želim imeti prenos stereo zvoka v več sobah.
V dnevni sobi bo osnoven sistem (NAD 352 + JAMO E855), do ostalih treh sob pa sem mislil potegniti kable. Zvočniki bodo (razen osnovnih dveh) vsi na stenah. Imam pa nekaj vprašanj.
1. Preklop med različnimi zvočniki sem mislil rešiti z enim preklopnikom kot npr. od Niles Audio. Ali je to v redu? Ali bodo osnovni zvočniki veliko zgubili na kvaliteti preko tega preklopnika? Na kaj moram paziti, da ne bi kaj skuril, saj bodo zvočniki različnih moči in impedanc (jamoti npr. 6 ohmov, ostali zvočniki pa verjetno okrog 8 ). Kaj pa glede občutljivosti, glede na to, da bodo ostali zvočniki iz spodnjega dela cenovne lestvice. A znam imeti z zgoraj navedenim NADom kake težave?
2. Kake kable naj vlečem do ostalih prostorov, da bom ohranil neko kvaliteto in da ne bom preveč zapravil za tisto, kar ne bo prišlo do izraza?
3. Ali je še kaka stvar na katero lahko sedaj še vplivam/pazim v fazi vlečenja instalacij.?
In seveda ključno vprašanje. Ali sem idejo oziroma izvedbo dobro zastavil ali bi bilo bolje izvesti kako ključno spremembo. Sedaj v tej fazi je to še možno. Seveda ob upoštevanju omejenega budgeta. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
| Sicer se ne spoznam, ampak ne bi bilo lažje v kaj v stilu Squeezeboxa in večih sprejemnikov, če ne drugega je wireless. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matajur
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
| Numb je napisal/a: | | Sicer se ne spoznam, ampak ne bi bilo lažje v kaj v stilu Squeezeboxa in večih sprejemnikov, če ne drugega je wireless. |
Saj to dvoje se ne izključuje. Sueezebox je itak predviden kot vir zvoka, ampak tudi seezebox moraš na nekaj priključiti (ojačevalec razen v primeru booma) in imeti zvočnike, ki bodo predvajali glasbo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Kaj pa kaki mali aktvni pari zvočnikov? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1380 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
HI
Zakaj pa bi kompliciral. Nabavi multiroom sistem pa je:)
Tale je ena izmed cenejših variant (BTW, jaz ga imam doma):
http://www.nuvotechnologies.com/simplese.htm
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matajur
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
| trancedeejay je napisal/a: | HI
Zakaj pa bi kompliciral. |
Ja zaradi cene. Sicer pa ne vem s čim kompliciram. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
Takemu sistemu lahko vsaj približno rečeš multiroom. Koliko bi pa odštel za switcher od firme, ki si jo navedel? Tukaj moraš nujno potem poslušati povsod enak izvor, ker bi bili zvočniki zaporedno, bi moral kar nekaj odprej ojačevalec. Glede na to, da prenavljas, se mi zdi, da je bolje nekaj enkrat in vsaj približno orenk narest. Simplese je sicer dražji kot kabli, ki bi jih ti potegnil a vseeno ni tak strošek, kot bi si marsikdo mislil. Prav tako dobiš zraven vtičnice za štiri sobe, ki so osvetljeni, izbiraš 4 različne source.
Sam bom imel gor priklopljen NAD tuner, Squeezebox, pa mogoče še kaj.
Have a nice Day
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matajur
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem moraš tudi pri tem Siplese-ju vleči kable. Tako da z vidika dela ne vidim neke razlike. Ali sem mogoče kaj spregledal?
Sam lahko še vedno nekoč ko bom bolj pri denarju (to govorim že celo življenje) namesto preklopnika dam en spodoben multiroom sistem.
Res pa je, da moraš poslušati vedno enak izvor. Ampak vsaj malo mislim to omejitev zmanjšat z SB Duetom, kjer lahko vsaj za vir glasbe izbiraš na mestu in ti ni treba hodit do kontrolnega mesta.
Recimo mislil sem nabavit nekaj takega. Za dobrih 100€.
| Citiram: | | Glede na to, da prenavljas, se mi zdi, da je bolje nekaj enkrat in vsaj približno orenk narest. |
kaj si pa s tem točno mislil? Kaj bi pa moral še narest glede instalacij, razen potegnit kable/cevi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
HI
To je bilo mišljeno predvsem v tem smislu, da pri multiroom sistemu imaš še v vsaki sobi osvetljen štekar, kjer nastavljaš glasnost in izbiraš source.
Sam bom pri sebi to naredil, tolk da lahko musko v večih prostorih poslušam, najbolj seveda pride v poštev v kopalnici. Kakšne vgradne zvočnike misliš imeti?
Have a nice Day
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matajur
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 14:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Glede zvočnikov nisem še čisto odločen. Pravzaprav sem razmišljal tudi o manjših bookshelfih, ki bi jih obesil na steno. Ne vem še točno. Imaš kak predlog? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz z
Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50 Prispevkov: 236 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
sam sem zadevo rešil tako, da je v vsaki sobi nek audio sistem, vse skupaj pa je povezano z "glavnim" virom. Tako lahko ob preklopu na
aux poslušam v vseh sobah isti vir, in še glasnost lahko uravnavam.
V praksi se je izkazalo, da spalnica, in otroška soba funkcionirata ločeno,
terasa, dnevna soba, kuhinja, kolpalnica in jedilnica pa običajno enotno - z istim glazbenim izborom. Uravnavanje glasnosti je prav tako ključnega pomena, ker različna odzivnost zvočnikov ter velikost prostora vpliva na glasnost in so zato prevelika odstopanja. Vse skupaj me ni koštalo nič razen kablov in conradovega razdelilca neojačanega signala. Je pa slabost, da ne moreš iz vsake sobe upravljati ključnega predvajalnika.
Oz. celo to se baje da z logitechovim daljinskim upravljalnikom z ojačevalcem.
Sicer obstaja cel kup naprav, ki vse skupaj podpirajo bolje in kvalitetneje,
od squeeze boxa, do sonosa, philipsa, crestron, b&o... ampak, tak izbor se mi je zdel najbolj enostaven za izvedbo in kasnejšo nadgradnjo.
Kakorkoli se boš odločil, bistvo je da si pripraviš vse cevi za kable in vse mogoče medsebojne povezave (minimalen vložek), tako boš najlažje dograjeval ali kombiniral sistem kakor ti bo pač kazalo oz. glede na ponudbo na trgu - ki se v tozadevni ponudbi precej širi.
Je pa super in se ti splača vložiti nekaj truda  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kingo
Pridružen/-a: Sre Jul 2009 7:51 Prispevkov: 8 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2009 08:00 Naslov sporočila: |
|
|
| Tudi sam preurejem hišo. Rad bi napeljal zvočnike po 3-4 sobah (tudi kopalnica), pri čemer bi rad spreminjal jakost tona. O elektroniki žal nimam nevem koliko pojma. Kaj mi svetujete. Kje bi se dalo najti kaj najcenejšega (ne rabim HQ). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2009 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
HI
Sam najbolje poznam Nuvo Simplese, ker ga imam doma. Zraven se dobijo osvetljeni štekarji za 4 sobe. Seveda ti pripada tudi daljinc, samo je bolj nikakav, priklopiš lahko 4 izvore zvoka, tako da imaš v vsaki sobi drugo musko, lahko pa tudi povsod enako. Vgrajen ima Class D ojačevalnik. To pomni da vse zvočnike zvežeš na eno konzolo, ki izgleda kot priklop za lpt port in ta zadeva je montirana v steno. Potem preko priloženega kabla priklopiš Simplese enoto na to konzolo, tako da imaš vse zvočnike priklopljene na Simplese-ja, priklopiš izvor in uala. Cena je pa cca 1000 eur (samo pomoje bi se ga dalo tut cenejš dobit). Če kdo pozna kakšen sistem za približno enako ceno ali manj pa lahko tudi pove.
Have a nice Day
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kingo
Pridružen/-a: Sre Jul 2009 7:51 Prispevkov: 8 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2009 08:37 Naslov sporočila: |
|
|
| "trancedeejay", hvala za tale izčrpen odgovor. Sem iskal tale Nuvo Simplesse, samo ga pri nas nikjer nisem zasledil (vsaj po netu ne). A mogoče veš, kje bi se ga dalo dobiti, ali pa v tujini. Pa še nekaj, začeli bomo z vleko kablov, najprej elektrika, potem pa moji (audio, PC...). Kakšen kabel bi moral rezervirati za tak sistem? Hvala vnaprej! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2009 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.nuvotechnologies.com/simplese.htm
http://www.avhiend.eu/multiroom1-2.htm
Za priklop zvočnikov potrebuješ UTP kable oz. zvočniške kable z majhnim presekom, recimo max 0,75mm, zato da boš zadeve lahko priklopil na konzolo. Zelo važno je kam postaviš to konzolo, ker potem imaš navoljo samo 1m kabla za priklop Simpleseja. Seveda pa potrebuješ tudi kable za priklop "štekarja".
Have a nice Day
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|