| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
rs1975
Pridružen/-a: Pet Feb 2019 13:43 Prispevkov: 13 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Ned Dec 06, 2020 13:36 Naslov sporočila: Prenova ozvočenja |
|
|
Prosim za vaš nasvet kaj bi mi vi priporočali. Situacija je sledeča: trenutno imam doma zvočnika Dali Concept 6 (standfloor) in receiver Harman Kardon AVR245. Gre za dokaj staro opremo, vendar menim, da za nekega povprečnega uporabnika dokaj kvalitetna roba.
Želel bi ta sistem nekako minimizirat, v smislu da je zadeva čim bolj diskretna. Sploh receiver je glomazna zadeva. V uporabi bo večinoma kot izboljšanje zvoka pri spremljanju TV in za občasno poslušanje glasbe (bluetooth). Nekako razmišljam v smeri:
- vse skupaj prodati in kupiti aktivna stereo zvočnika
- obdržati Dali zvočnika in kupiti neki stereo receiver, ki je manjših dimenzij in podpira BT (kar moj HK ne)
Najraje bi zamenjal ozvočenje po prvi varianti, a kaj ko dobim za tole bore malo. Odkupno ceno sem si postavili na cca. 500 EUR za komplet. Se vam zdi to pretirana cena? Na pol zastonj ne mislim prodajati, ker gre za robo, ki je bila res zelo malo v uporabi... Morda je bolj realna druga opcija, kakšen receiver bi mi priporočali? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 06, 2020 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Niti približno ne boš dobil toliko denarja, kot je zvokovno tvoj sistem še vedno dober. BT povezavo rešiš lahko tudi s kakšnim BT sprejemnim donglom, ki ga priklopiš na HK. Poceni in enostavna rešitev.
Če sistema ne uporabljaš kot HT je varianta izboljšave ta, da HK povežeš z zvočniki v biamp varianti, če resiver to dopušča. Mislim, da Daliji imajo ločene konekte za visoke in nizke.
Ni za zanemariti tudi ustrezno kablažo, pa namestitev itd.
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Ned Dec 06, 2020 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
No, nekaj takega, kot predlaga @ longplay, samo izvedbo, ki ni ojačevalec, ampak je ven napeljan linijski signal (činči-interkonekti). Ta bo še manjši in cenejši.
Kot ojačevalec, se predlagani ne more zvokovno niti približno meriti z HK. Če ti ni popolnoma v napoto, potem Harmana rajši obdrži.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Dec 06, 2020 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
Pusti pri miru...Vse kar boš danes kupil za tak denar so večinoma kitajska nič vredna jaajca z veliko opcijami ki jih v praksi nikoli ne rabiš.
Najprej bo nekaj dni veselja ko je nekaj novega doma, potem pa pride tisti grenak priokus ko vidiš kaj vse manjka-muzika.
BT raje reši preko nekega gadget-a
@bogomir +1 _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
raptor
Pridružen/-a: Čet Jan 2014 11:03 Prispevkov: 175 Kraj: LJ
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rs1975
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 08:20 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: |
Če sistema ne uporabljaš kot HT je varianta izboljšave ta, da HK povežeš z zvočniki v biamp varianti, če resiver to dopušča. Mislim, da Daliji imajo ločene konekte za visoke in nizke.
Ni za zanemariti tudi ustrezno kablažo, pa namestitev itd.
lpm |
Lahko to malo razložiš, kaj si mislil? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri 7.1 receiverji imajo možnost, da v meniju spremeniš nastavitve tako, da dobiš 5.1 sistem. Tisti izhodi, ki so bili pa pred spremembo zadnji suroundi, pa postanejo dodatni sprednji L+R. To ti omogoči, da en par ojačevalcev poganja basovce, drugi par pa visoke. Temu se reče biamping. Jasno je, da moraš uporabiti še en par kablov od receiverja do Dalijev in pa seveda, da imajo zvočniki ločene konekte za bas in visoke. NE smeš pa pozabiti odstraniti briko, ki sicer povezuje konektorje za bas in konektorje za visoke. Če tega ne narediš se lahko kaj zakuri in pokadi
lpm  _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil ! Zvočnike boš tako poganjal ne več z 2x50 W/8 ohmih, ampak z 100 ali več. Takoj boš opazil verjetno, da igra nekoliko bolj na glas, predvsem pa bo zvok pri dinamičnih pasažah bistveno bolj avtoritativen, kontrola na basu pa večja. Tudi zvok na visokih je zaradi razbremenitve z basi čistejši, bolj resolutiven.
Veliko uspeha, lpm. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 11:10 Naslov sporočila: Re: Prenova ozvočenja |
|
|
| rs1975 je napisal/a: | Prosim za vaš nasvet kaj bi mi vi priporočali. Situacija je sledeča: trenutno imam doma zvočnika Dali Concept 6 (standfloor) in receiver Harman Kardon AVR245. Gre za dokaj staro opremo, vendar menim, da za nekega povprečnega uporabnika dokaj kvalitetna roba.
Želel bi ta sistem nekako minimizirat, v smislu da je zadeva čim bolj diskretna. Sploh receiver je glomazna zadeva. V uporabi bo večinoma kot izboljšanje zvoka pri spremljanju TV in za občasno poslušanje glasbe (bluetooth). Nekako razmišljam v smeri:
- vse skupaj prodati in kupiti aktivna stereo zvočnika
- obdržati Dali zvočnika in kupiti neki stereo receiver, ki je manjših dimenzij in podpira BT (kar moj HK ne)
Najraje bi zamenjal ozvočenje po prvi varianti, a kaj ko dobim za tole bore malo. Odkupno ceno sem si postavili na cca. 500 EUR za komplet. Se vam zdi to pretirana cena? Na pol zastonj ne mislim prodajati, ker gre za robo, ki je bila res zelo malo v uporabi... Morda je bolj realna druga opcija, kakšen receiver bi mi priporočali? |
Še en predlog:
Predlani me je obiskal prijatelj iz Splita s podobno idejo minimalnega hifija. Pa smo pretresli variante in nazadnje se je odločil za Klipsch The Sixes. Gre za dva aktivna zvočnika (biamping), na katere se lahko priklopi gramofon (ima phono vhod), TV, kompjuter, subwoofer in jasno modri zob. Cenovno pa ga je dobil v Avstriji za izpod 800€ , pri nas ga takrat še ni bilo. Kakšna je situacija danes pa nisem preverjal. Na italijanskem testu so bili presenečeni, ker so rezultati krepko presegali cenovni razred. Ima tudi odlične meritve.
https://www.klipsch.com/products/the-sixes _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orbiter
Pridružen/-a: Sre Feb 2020 15:33 Prispevkov: 54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
bogomir 4051, Dali Concept 6 ne dopuščajo biampinga. Sicer pa biamping glasnosti zvočnikov ne poveča in tudi tvoji navedeni watti ne držijo. Mislim jaz  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Orbiter@ če imaš 50W na bas drajver in 50W na sredje in visoke (pri npr. trosistemcu) je to skoraj tako, kot če bi imel monoamping 1x 100W. Ne povsem enako, vendar pa za poenostavljeno razlago človeku, ki ne ve kaj je biamping, dovolj dober približek.
Glede glasnosti pa ne teoretiziram, ampak iz lastnih izkušenj. Pred 15 leti sem imel Dali Euphonia MS 5, takrat največji (komercialni) Dali in po velikosti od vrha dol drugi Pioneer AV receiver (model pozabil). Po preklopu na biamping je ob enako obrnjenem potenciometru, igralo vsaj 1-2 db glasneje kot prej.
Sicer pa, če njegovi zvočniki nimajo ločenih konektov je debata postala brezpredmetna.
Lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Se pa spomnim, da sem enkrat predleti malo pofriziral ene JPW in sem kar iz kretnice potegnil žice za biamp. Istočasno sem še bypasiral overload protection. Rezultat je bil zelo dober. Priporočam, bolj kot pa da menja cel sistem.
Za starega bo dobil 400-500, za novega pa dodal še 2 jurja. OK, če je starega tako sit, da ga noče več videti. Vedar je treba vedeti, da so Harmani izpred 15 let imeli še napajanja kot se šika, zato tudi teža blizu 15 kg.
Varianta bi bila tudi, da išče stvari iz druge roke. Npr. da bi svoje Dalije zamenjal (plus doplačilo) za ene iz tiste serije, ki imajo tako imenovan tweeter modul, kjer je poleg svilene visokotonske kupolice še majhen ribon. Recimo Ikon6 ali7, mogoče pa celo 8. Ali pa kaj iz serije Mentor. To so že auslauf serije, ampak zvočniki so bili super.
Če bi se na vsak način hotel znebiti HK, bi lahko iskal npr. rabljenega Krell integrirca 400 xi, kot ga ima @ambasador. Vrhunski ojačevalec, cene pa med 1000 in 1500€.
Možnosti je veliko, samo ne na glavo v prazen bazen.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rs1975
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2020 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za komentarje in predloge. Cenovno več kot 700€ ne mislim dati, pa še to v primeru, da ozvočenje popolnima zamenjam. V tem primeru bi šel v nakup aktivnih bookshelf-ov, morda pa kasneje dokupiil še subwoofer. Alternativa je sicer soundbar, ampak bo kvaliteta boljša zvoka boljša pri bookshelf-ih ali se motim?
Še najceneje je očitno, da zamenjam Harmana za kaj manj robustnega, Dalije pa obdržim.
A je tole ok za Dali Concept 6?
https://www.av-planet.si/trgovina/avdio-oprema/hi-fi-komponente/stereo-ojacevalec/elipson-mc-mini-bt/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|