| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
tuny
Pridružen/-a: Tor Feb 2013 7:31 Prispevkov: 1 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 15:02 Naslov sporočila: Vpliv šumov lastnega telesa na HI-FI izkušnjo |
|
|
No, sem sicer sodeloval zgolj v "bralni" enoti tega foruma, zadnjič se mi je med kopanjem v bani in seveda poslušanjem glasbe utrnilo tole vprašanje..
Torej, veliko vas sliši spremembe v kablih za par tistoč evrov, v spremembah električnih priključkov, komponentah (tih cd predvajalnik),...
Kaj pa šum lastnega telesa. Če ste se kdaj kopali v tišini in ste se potopili pod vodo, potem ste slišali bitje srca, kakšno piskanje po pljučih,... in seveda glasbo na površini. Vsi ti "šumi" so včasih slišni tudi na površini, torej se vibracije prenašajo po zraku.
Ali "tvikate" tudi svoja lastna telesa, da odstranite te "šume", nehate dihat (no, to verjamem, da se zgodi včasih ob komponentah, ki te vržejo na rit)
No, upam, da ste dojeli point, ki ga hočem povedat... Ali je šum, ki ga proizvede cd enota, ki se nahaja par metrov stran in ob ustrezni glasnosti ni slišen, enak šumu, ki prihaja iz telesa in ob ustrezni glasnosti pravtako ni slišen...
In je potem ves tisti vrvež okoli iskanja perfekcije zaman ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz zaznavam zvok svojega telesa najbolj takrat, ko se najem tistega, kar je v mojem nicku. _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ni potrebe po tvikanju lastnih ušes, ker lastni šum telesa izpade iz enačbe
Ker živiš s tem svojim lastnim telesom od rojstva, si navajen njegovih običajnih šumov. Vsi ti šumi so zate "default" stanje, recimo, da si vključno s vsemi temi lastnimi šumi skalibriran na 0. Torej izpadejo iz slušne enačbe.
Podobno, kot je tvoj lastni telesni vonj, ki se razprostira cca 30-40 cm vsepovsod naokoli tebe. To ni smrad ali karkoli, ampak tvoj lastni telesni vonj. Vsak človek ima svojstven vonj. Ti ga ne zaznaš, ga tudi ne moreš zaznati, ker si ga navajen od rojstva in ker si vključno s tem vonjem skalibriran na 0. Boš pa zaznal vsak drug vonj, ki bo prišel do tvojega nosu.
Bolj zanimiva tema o šumih in dosegu človeških ušes se nahaja tukaj, bo več koristi:
http://phys.org/news/2013-02-human-fourier-uncertainty-principle.html _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 15:17 Naslov sporočila: |
|
|
uh, bomo vzeli na znanje. Naslednjič bom dih zadrževal najmanj do konca, ali pa še malo dlje
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa - dokler ne raztegnem pete.
Živel HI-FI in HighEnd !!!
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 15:31 Naslov sporočila: |
|
|
| Sem izkusil takšno izkušnjo ko slišiš samega sebe, pa ni bilo prav nič lepo. Pa ne med kopanjem, ampak v gluhi sobi. Tako gluhi, da ne slišiš samo bitje srca, temveč tudi cirkulacijo svojega lastnega krvnega obtoka. In to je bil tak srhljiv filing, takoj v glavi ono a je to vredu, a to mora tako bit, je kaj narobe z ožiljem,... ne ne bi več hvala hehe |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 18:25 Naslov sporočila: Re: Vpliv šumov lastnega telesa na HI-FI izkušnjo |
|
|
| tuny je napisal/a: |
Kaj pa šum lastnega telesa. Če ste se kdaj kopali v tišini in ste se potopili pod vodo, potem ste slišali bitje srca, kakšno piskanje po pljučih,... in seveda glasbo na površini. Vsi ti "šumi" so včasih slišni tudi na površini, torej se vibracije prenašajo po zraku.
Ali "tvikate" tudi svoja lastna telesa, da odstranite te "šume", nehate dihat (no, to verjamem, da se zgodi včasih ob komponentah, ki te vržejo na rit)
No, upam, da ste dojeli point, ki ga hočem povedat... Ali je šum, ki ga proizvede cd enota, ki se nahaja par metrov stran in ob ustrezni glasnosti ni slišen, enak šumu, ki prihaja iz telesa in ob ustrezni glasnosti pravtako ni slišen...
In je potem ves tisti vrvež okoli iskanja perfekcije zaman ? |
Na koncertu imaš poleg lastnega šuma še polno drugih .
Sigurno pa so tviki očiščena ušesa, zavihanje las za ušesa(dolgolasci, je to res?) ... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ReturnToForever

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:47 Prispevkov: 240 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
A vi slište hrup v moji glavi?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
@tuny
Čisto si zgrešil... Najbolje sta ti to pojasnila @stormsonic in @JAZZZ. Jaz mislim enako kot omenjena. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | | Jaz zaznavam zvok svojega telesa najbolj takrat, ko se najem tistega, kar je v mojem nicku. |
Ja, pravilno si se izrazil - "zaznavam", ker pri tem gre mnogokrat za subsonične zvoke!  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | | Jaz zaznavam zvok svojega telesa najbolj takrat, ko se najem tistega, kar je v mojem nicku. |
Ja, pravilno si se izrazil - "zaznavam", ker pri tem gre mnogokrat za subsonične zvoke!  |
Ma ne subsonične, samo gain je včasih blizu nule.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Jutr bo velik vintiđ hrupa na Celovški, kasneje pa še več šumov v glavi...
earplugs? |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1774 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | Jutr bo velik vintiđ hrupa na Celovški, kasneje pa še več šumov v glavi...
earplugs? |
to se pravi , tebe ne bo...  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2013 23:00 Naslov sporočila: |
|
|
Kdor hoče slišat High end
v flaši naj ne išče Low end.
Muzika dobra mimo njega gre
a slišal rasti bo lase.
Mu vonj telesni bo neznan
ker Rigoleto popestril mu bo dan. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2013 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
John Cage:
"It was after I got to Boston that I went into the anechoic chamber at Harvard University. Anyway, in that silent room I heard two sounds: one high and one low. Afterward, I asked the engineer in charge, 'Why, if the room was so silent, I had heard two sounds?' He said, 'The high one was your nervous system in operation. The low one was your blood in circulation." _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|