| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1682 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2015 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: |
Čistost toka, pa ni v nobeni korelaciji z napetostjo. To je čisto drugi par rokavic. |
Nizka napetost je praviloma posledica velikega odjema med trafotom in našim odjemnim mestom. Kadar imamo veliko porabnikov ti praviloma svinjajo štrom. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07 Prispevkov: 588 Kraj: laško
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 08:19 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Imamo eno kapelico z zvonikom v bližini - ki nas varuje. |
Hm, zanimivo. Povej, je to varovanje hardverske (zvonik) ali softverske (zaklinjanje v kapelici) narave? Morda pa celo kombinacija obojega?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
| matej je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Imamo eno kapelico z zvonikom v bližini - ki nas varuje. |
Hm, zanimivo. Povej, je to varovanje hardverske (zvonik) ali softverske (zaklinjanje v kapelici) narave? Morda pa celo kombinacija obojega?  |
V bistvu je to mala cerkvica, ki se danes uporablja za telovadbo, aerobiko, slikarske razstave itd. V njeni zvonik pa 'usake tolike ušlata ko zmešano'.
Se pa pogruntane zadeve ohranijo dolgo. Cerkev z zvonikom je vedno bil varen kraj, pa tudi varoval je okoliško naselje pred strelami. +čuda družbeno drugih koristi je nudila. Ne bi razglabljal, a se mi zdi bolj logična vera neukih ljudi, kot pa ocenjevanje zvoka skozi (oblikovni in tehnični)dizajn naprave današnjih šolanih.. Kljub temu, da vedo, da obstaja ta vpliv: e to naj mi kdo razloži.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | matej je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Imamo eno kapelico z zvonikom v bližini - ki nas varuje. |
V bistvu je to mala cerkvica, ki se danes uporablja za telovadbo, aerobiko, slikarske razstave itd. V njeni zvonik pa 'usake tolike ušlata ko zmešano'.
Se pa pogruntane zadeve ohranijo dolgo. Cerkev z zvonikom je vedno bil varen kraj, pa tudi varoval je okoliško naselje pred strelami. +čuda družbeno drugih koristi je nudila. Ne bi razglabljal, a se mi zdi bolj logična vera neukih ljudi, kot pa ocenjevanje zvoka skozi (oblikovni in tehnični)dizajn naprave današnjih šolanih.. Kljub temu, da vedo, da obstaja ta vpliv: e to naj mi kdo razloži.. |
Ko sem se pozanimal zakaj v našem naselju hiše nimajo strelovodov, sem dobil odgovor, da niso potrebni zaradi bližine stolpa gasilskega doma. Mislim, da ta argument "ne pije vode" in sem zelo skeptičen do njega. Morda to drži za stavbe v neposredni bližini tega stolpa, kakšnih 10-20m oddaljene - glede na višino stolpa, pa še v tem primeru se ne gre zanašati na takšno varovanje. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | matej je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Imamo eno kapelico z zvonikom v bližini - ki nas varuje. |
Se pa pogruntane zadeve ohranijo dolgo. Cerkev z zvonikom je vedno bil varen kraj, pa tudi varoval je okoliško naselje pred strelami. +čuda družbeno drugih koristi je nudila. Ne bi razglabljal, a se mi zdi bolj logična vera neukih ljudi, kot pa ocenjevanje zvoka skozi (oblikovni in tehnični)dizajn naprave današnjih šolanih.. Kljub temu, da vedo, da obstaja ta vpliv: e to naj mi kdo razloži.. |
Po novem se uporablja varovanje pred strelo skladno s "teorijo krogle"(polmer 45m) in se na ta način določa zaščita.
http://www.hermi.si/kako-dalec-od-strelovodne-instalacije-smo-se-varni _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07 Prispevkov: 588 Kraj: laško
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | V bistvu je to mala cerkvica, ki se danes uporablja za telovadbo, aerobiko, slikarske razstave itd. V njeni zvonik pa 'usake tolike ušlata ko zmešano'.
Se strinjam. Sam sem včasih naivno mislil, da je racio prevladujoča osnova za človekovo delovanje, danes ne mislim več tako. In avdio je ena izmed človeških dejavnosti. Tudi jaz imam nekaj izkušenj s »streljanjem« v bližnji zvonik. Z avdio stališča je zanimivo prisluhniti zvočni kulisi ob bliskanju in grmenju. Zna biti poučno. Eh, sva malce zašla… |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | matej je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Imamo eno kapelico z zvonikom v bližini - ki nas varuje. |
Ko sem se pozanimal zakaj v našem naselju hiše nimajo strelovodov, sem dobil odgovor, da niso potrebni zaradi bližine stolpa gasilskega doma. Mislim, da ta argument "ne pije vode" in sem zelo skeptičen do njega. Morda to drži za stavbe v neposredni bližini tega stolpa, kakšnih 10-20m oddaljene - glede na višino stolpa, pa še v tem primeru se ne gre zanašati na takšno varovanje. |
100% varnosti ni niti če je strelovod na stavbi, če smo že pri tem. Tudi zvonik na vrhu hribčka varuje okoliško nižje ležeče naselje - bolj pavšalno. Pa vendar, ponavadi razelektritve iz oblakov ipak najpogosteje tolčejo v najbližjo najvišjo reč. Bi rekel da varuje tako, da na vsakih x udarov (kaj pa vem, 70, 90) enkrat useka mimo. Bog pomagaj.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
| Strela je zvita zadeva. Navkljub lastnemu strelovodu, se pri udaru v sosednjo stavbo inducirajo tako močne napetosti, da vse ponori. Ga ni recepta, ker zadeva vseka induktivno na inštalacijo. UPS bi morebiti pomagal, ne vem pa, če surpressorji (hitre kilowatne zener diode) zadosti hitro izvajajo blokado. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
akacjan
Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39 Prispevkov: 214 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2015 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
| Nič ni narobe, točno tako,kot opisuje @ck, se tudi MORA Elgar slišati... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strumf666
Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14 Prispevkov: 217 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2015 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Se da kaj v stilu hifi kondicionerjev napajanja narest v DIY? Ker vsaj po hitrem iskanju, cenejših ni, da bi imel dražji kondicioner kot AVR se mi pa ne zdi ravno smiselno  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2015 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
| ck je napisal/a: | | CASTOR je napisal/a: |
Čistost toka, pa ni v nobeni korelaciji z napetostjo. To je čisto drugi par rokavic. |
Nizka napetost je praviloma posledica velikega odjema med trafotom in našim odjemnim mestom. Kadar imamo veliko porabnikov ti praviloma svinjajo štrom. |
Veliki - največji - porabniki so grelci: bojlerji, električne pečice, likalniki, steklokeramične kuhalne plošče ... Grelci so preprosto rezistivno breme in ne svinjajo prav nič. Nul koma jozl.
Torej trajno nizka napetost praviloma ni v povezavi z motnjami v električni mreži.
Sem kaj spregledal?
Omenjena je bila vas - da ni kakšen nadebuden inovator DIY kmet ilegalno izdelal kakšne naprave, ki veselo svinjajo tok po vasi in s svojo porabo nižajo napetost? Tudi nasplošno radi improvizirajo vse sorte. Veliko kmetov je DIY ali pa uporabijo kakšnega okoliškega inovatorja..
Trafo postaje vedno bolj niso kos povečevanju porabe. Tudi tista iz katere se napajaš (@ck) jo je povoziil čas v smislu da je že zdavnaj premajhna. Kot sem že omenil - sem zadnji v veji od trafo postaje in bi moral 'kasirati' vse grehe predhodnih porabnikov plus padce napetosti. Nič od tega. Stabilno 233V. Tako jaz, kot sosedi 'vizavi' (predzadnja dva porabnika) se grejemo in kuhamo izključno na elektriko.
Poklical bi elektro službo, oziroma se pritoževal do nezavesti, da ne zagotavljajo standardov dobave elektro energije. Plačaš jo kot da je dobra. Tudi ostalim predlagam da to storijo, če gredo parametri izven toleranc. Bo terenska služba hitro izvohala kje je kavelj. (razen če niso ravno oni sklenili kak pakt s kršiteljem, hahaha. Ma tudi za to obstaja zdravilo, ki jih lahko stane službe). Če ne pomagajo pritožbe na rajonsko službo, pa naprej do distributerja, kateremu odgovarjajo. Z grožnjo neplačil računa dokler se stvar ne uredi.
Prenizka napetost sama po sebi, tudi brez motenj, povzroča slabo delovanje naših naprav. Tiste boljše, z reguliranim napajanjem, imajo nekaj rezerve. Poenostavljene konstrukcije komercialne elektronike pa so hitro v offsajdu. Naprimer na Leak lampaškem tunerju imam dosti fino nastavljanje napetosti - na vsaki poziciji drugače igra. Zvok ni isti, če napravi spreminjam napetost (spremenjena prestava transformatorja vpliva na napetost sekundarja, četudi je primar pod isto napetostjo - pazi, elektroslovenština) uff, moram paziti kako napišem, hahaha, big brother.
ps: kaj če bi imeli zadolžene lektorje? pa bi vsak post šel skozi roke električarja, nato elektroničarja, pa slavista, odvetnika, notarja, Brede Kutin in po potrebi še kakega politika in opozicije , seveda.
Ni popustov tu, na forumu. Nekje te najdejo.
Potem tvegaš: blamažo, nestrokovnost ali vsaj strip-tease cesarja, hahaha.
Fantje, ne se sekirat. Jaz se zabavam. Ipak je to hobi in nič več. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka od Hajdinjaka prjatu
Pridružen/-a: Pet Apr 2013 22:12 Prispevkov: 32 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2015 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: |
Veliki - največji - porabniki so grelci: bojlerji, električne pečice, likalniki, steklokeramične kuhalne plošče ... Grelci so preprosto rezistivno breme in ne svinjajo prav nič. Nul koma jozl.
Torej trajno nizka napetost praviloma ni v povezavi z motnjami v električni mreži.
Sem kaj spregledal? |
Si. Večina grelcev je vezana preko termostata. Preklopi pa svinjajo.
| ambasador je napisal/a: | | Fantje, ne se sekirat. Jaz se zabavam. Ipak je to hobi in nič več. |
Res je. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2015 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
| Dogajanja okoli 220V je zelo nehvaležno postavljat na neki imenovalec. Nihanja napetosti ne povedo nič, dokler so v okviru 220 +-15-20V. Mene osebno, je na problem čistega toka nagnala šele preselitev in vsled tega čudenje, kje po poti se je hifi izgubil. Dogajanje pri poslušanju je bilo dramatično; prve pol ure v redu, naslednjo uro išči pizdarije, 15 minut odkrivanje svetega grala, potem pa ta gral 1km pod zemljo. Hvala CK-ju, sem po njegovem namigu nabavil ločilni trafo. Ampak, pazi zdaj, ločilni trafo pomaga in v povprečju postavi stvari v red, ampak, negativno vpliva ko je s tokom vse v redu. Tri in ćapilo leta zajebavanja okoli elektrike in vidim jaz nekega jutra ekipo ki menjava vaški trafo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2015 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: |
Poklical bi elektro službo, oziroma se pritoževal do nezavesti, da ne zagotavljajo standardov dobave elektro energije. Plačaš jo kot da je dobra. Tudi ostalim predlagam da to storijo, če gredo parametri izven toleranc. Bo terenska služba hitro izvohala kje je kavelj. (razen če niso ravno oni sklenili kak pakt s kršiteljem, hahaha. Ma tudi za to obstaja zdravilo, ki jih lahko stane službe). Če ne pomagajo pritožbe na rajonsko službo, pa naprej do distributerja, kateremu odgovarjajo. Z grožnjo neplačil računa dokler se stvar ne uredi.
Fantje, ne se sekirat. Jaz se zabavam. Ipak je to hobi in nič več. |
Ha ha ha......Jaz se tudi zelo zabavam. Poizkusi z grožnjami in ne-plačili računov za elektriko tri mesece, potem pa poročaj kaj se je zgodilo. Mislim da boš Hi-Fi poslušal na akomulatorje ali agregat ob svetlobi sveč.
Ideja, mogoče pa res lahko povabiš k lektoriranju pritožbe tudi predlagano Bredo Kutin
Ali misliš, da se bodo elektrodistributerji resno zasekirali zaradi tebe in da bo kdo od njih ob službo? Dobil boš samo prijazno pismo, da je situacija na terenu " vrlo složena" ter da jo bodo poizkusili v najkrajšem času odpraviti. That's all folks !
Dobro jutro, "đezeri" .
LP
P.S.
Mogoče je situacija na Primorskem bistveno drugačna od ostale Slovenije in zato iz vas veje večji optimizem. Se posujem s pepelom, če je tako, ampak rahlo dvomim . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2015 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaka od Hajdinjaka prjatu je napisal/a: |
| ambasador je napisal/a: | | Fantje, ne se sekirat. Jaz se zabavam. |
Res je. |
Jaka, lepo da si se oglasil
Ali povabiva najinega sošolca iz faksa ( ki ima sklonjeno glavo na fotografiji ) na "kufe" in mu zagroziva z neplačilom položnic, če se ne bo po hitrem postopku poboljšal?
Mislim, da bova na koncu deležna "zaskrbljenega" odziva v stilu njegovega kolega na levi strani, ki se je svoje čase delal norca iz Drnovška na programu " Radia GA GA". Očitno je, da so časi veselja in smeha mimo, ko je presedlal na župansko mesto.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|