Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Glasbeni zapisi v formatu 24/192, ali so res nesmiselni?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...Ali si hotel povedati, da je bolje poslušati MP3 kot nič?

ambasador je napisal/a:
...Tu bi samo spomnil da nam nekaterim gre za hifi (visoko vernost), kar bi naj pomenilo da se instrumenti slišijo čimbolj podobno kot v živo. Večini pa gre le za prijetno poslušanje, pri čemer seveda ne sme manjkati prijeten bas in še nekateri elementi hifi-ja ki lahko naježijo kožo. Tu se tudi konča.

Razumem in odobravam tako prvo kot drugo skupino. Če pa govorimo o visoki vernosti je to svoj par rokavic...

pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z vsemi temi @gash dejstvi bi se kar strinjal - s samo to razliko, da bi za drugo in tretje dejstvo, namesto 99%, veljal po mojem mnenju, "primeren" @returnov 79%... lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 16:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NCC2000 je napisal/a:
Tole pije vodo?

Pije Very Happy

ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glasbeni signal je mešanica čuda frekvenc hkrati. Sumarni signal je ena krivulja polna manjših in večjih grbin na večjem valu. Pri nizkem vzorčenju ne opiše dejanskega stanja, ampak ubere en poenostavljen povpreček. To pa ni to.
ma_coule

Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27
Kraj: south of the border

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stormsonic je napisal/a:

Pije Very Happy

Hvala ti, ker si kratko, jedrnato in nazorno povedal bistvo.

Tudi moja izkušnja je absolutno pozitivna. Slišna razlika je prav takšna, kot jo kažejo grafi... poenostavljeno rečeno - hi-res zveni mehkeje.

ZZ & FF Exclamation
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
giroskop

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 16:48
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 19:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav !

Tako na uč je to slika signala okoli 2kHz. Sprejemljivo! Do 20kHz je še daleč. Slika pri 10 , 15 ali 20 kHz je pa bistveno drugačna kajne? A bi jo kdo narisal??

Lp Franci
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz moram reči, da sem pričakoval več od hi-resa in sem po eni strani razočaran. Hi-res je oglaševan kot mati vseh digitalnih formatov, zamišljen kot neobdelan studio master v svoji izvorni obliki končno na voljo izbirčnim audiofilom, ki bodo z njim napram obdelanim in skompresiranim cd albumim doživeli nirvano. Pa jo res?

Bojim se, da je veliko studio mastrov, ki so nam na voljo v internetnih trgovinah le bleda senca oglaševanega. Da je to še zmeraj obdelano in skompresirano do nezavesti kot cd izdanja za širše množice, saj drugače si ne znam razložiti zakaj mi meritev dinamike istih albumov enkrat v hi-res drugič v cd formatu izvržejo le majčkene razlike. Ponekod nič, drugod mogoče decibel ali dva večji DR pa že kar konec. Po zdravi kmečki logiki bi te morala v nekem dobrem sistemu silna neokrnjena dinamika natur hi-res master posnetka napram skompresiranim cd-jem pribiti na sedežno kot pet dek posebne ne pa cincanje ali je malo boljše ali ni. Vsaka stara mama bi morala jasno slišati da je nekaj drugače...

Iztokovi neobdelani posnetki v mp3 formatu tako po naravnosti kot dinamiki po mojem mnenju šijejo veliko kao audiofilskega hi-res mastrovja v internetnih trgovinah. Kaj šele če bi jih poslušal v hi-resu. Vsaj pol tako bi morali zveneti vsi današnji studio mastri, da bi opravičili svoje ime.

Kupujem hi-res in ga bom še naprej, četudi mislim da to ni to kar bi moralo biti. No kakorkoli še zmeraj boljše od cd izdanj in to šteje.
Nazaj na vrh
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2014 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma_coule je napisal/a:
stormsonic je napisal/a:

Pije Very Happy

Hvala ti, ker si kratko, jedrnato in nazorno povedal bistvo.

Tudi moja izkušnja je absolutno pozitivna. Slišna razlika je prav takšna, kot jo kažejo grafi... poenostavljeno rečeno - hi-res zveni mehkeje.

ZZ & FF Exclamation

Seveda ta teorija drži. Graf je lepo popuslitično prikazan. Bodimo realni.
Realnost je takšna, da je, gledano % več dobrega hi-res materijala, kot slabega lo-res ( če bi 16 bit. res temu tako rekli Smile materijala.
Tako, da je vse to relativno.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 07:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kontradiktorno je, da tehnološki napredek ponuja možnost za vse kvalitetnejše digitalno snemanje in predvajanje digitalno zapisane glasbe, na drugi strani pa so posnetki, oziroma produkcija, vse manj kvalitetni. Ali če se izrazim v prispodobi: vse boljša orodja in vse slabši mojstri, ki ta orodja uporabljajo!
Še najbolj izrazito je to pri "komercialno" posneti glasbi, pri audiofilskih posnetkih niti ne. Kot da se snemalni mojstri ne bi zavedali bistva kvalitetnega posnetka. Dober primer, oziroma argumentacija zapisanega, so zgodnejši posnetki skupine Bijelo Dugme, ali na primer Deep Purple, ki kljub morda ne ravno prefinjenem mixu (Bijelo Dugme), tudi v formatu 16/44,1 ponuja kvaliteto, da se ti dlake naježijo, na drugi strani pa sodobnejši posnetki, tudi v hi-rez formatih, povzročijo, da najprej malo utišaš vso "galamo", nato pa, navkljub kvalitetni vsebini, izklopiš, ker to enostavno ni poslušljivo. Primera slednjega sta albuma "By the way", skupine RHCP (16/44,1) in "Nevermind" Nirvana (24/96). Nekje vmes, med temi ekstremi, pa se nahaja meni zelo priljubljen album "Pocket full of kryptonite" skupine Spin Doctors (16/44,1).

Torej, če povzamem vse skupaj z uporabo znamenitega pregovora: "Smeti noter, smeti ven. Tudi skozi kvalitetno obdelavo!"

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Zuluf

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 16:46
Kraj: bunga bunga

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 09:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmmm... Ne vem, če sta omenjena albuma RHCP in Nirvane neposlušljiva, jaz jih rade volje poslušam (sploh prvega), se mi pa zdi da je za ugotavljanje razlik med cd in hires (na albumih, ki jih imam) potrebno preveč truda, da bi se mi dalo s tem ukvarjati. Se bom enkrat eventuelno spravil na neko klasiko (založb, ki jih je predlagal canyon) mogoče so tam bolj očitne razlike.
Nazaj na vrh
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

By the way od rhcp je dejansko poden kvaliteta, kar pa za nevermind od nirvane ne bi upal trditi....
Nazaj na vrh
Zuluf

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 16:46
Kraj: bunga bunga

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja slab posnetek je zame eno neposlušljivost pa drugo. Slabi posnetki so kar bolj kot ne stalnica pri zvrsteh, ki jih poslušam. Od Nirvane posnetek je za moje kriterije celo dober. Neposlušljivih posnetkov pa niti ne poznam več, se mi zdi da so neposlušljivi bolj sistemi ali pa slaba glasba kot pa posnetki.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuluf je napisal/a:
Ja slab posnetek je zame eno neposlušljivost pa drugo. Slabi posnetki so kar bolj kot ne stalnica pri zvrsteh, ki jih poslušam. Od Nirvane posnetek je za moje kriterije celo dober. Neposlušljivih posnetkov pa niti ne poznam več, se mi zdi da so neposlušljivi bolj sistemi ali pa slaba glasba kot pa posnetki.

Pri meni je že tako, da še tako dobre glasbe enostavno ne morem poslušati, če je (pre)slabo posneta. Je pa taisti posnetek udobno poslušljiv preko običajnega "tranzistorja" ali mini "stolpa". In v tem jaz vidim razlog za, iz audiofilskega stališča, nerazumno slab posnetek: vse skupaj je umerjeno na "razločnost" posnetka na neresolutivnih masovnih produktih za predvajanje glasbe. Pa saj to itak vsi vemo...

Audiohedonist
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za prepoznavanje posnetka je potreben izjemno resolutiven sistem. Sistem je vedno neko zaporedje orodij, opreme, itd, ki DELUJE. Imeti SACD ali DVD-A ni smiselno, če tega ne podpremo z ustreznimi končnimi stopnjami in zvočniki. Zato nekateri ne ločite razlike med 16/44 in 24/192, pa se žal še celo hvalite se s tem. Če želiš slišati pravo Stradivarko, je potreben ali vrhunska vinilna linija (ki to obvlada kljub popačenju, če ojačanje 1000x speljemo na način s čim nižjega faznega obrata) ali vrhunski digi, ki to 10x preseže, seveda pa je pogoj kar nekaj znanja. Digitalni zapis vedno presega vinil, je pa zahteven za kompletiranje. Torej k teoriji, za poslušanje razlike med klasično ali električno violino in Stradivarko, rabiš posnetek 24/192, kjer je osnovni ton na npr. 6kHz in je seveda alikotni ton, ki določa barvo tona, slišnost mačje čeve na loku, originalni les in prvobitni šelak na Stradivarki, posnet na cca 64kHz. To seveda človek ne sliši s klasičnimi ušesi med 0-16kHz. Kljub temu se alikotni toni vkomponirajo v osnovni ton, če imaš sistem, ki je zadosti hiter, da sta osnovni ton in alikotni ton v fazi (zato je taka potreba po fazi na elektroniki) in podatek 20Hz-20kHz je praktično bebav podatek (med 50 in 200kHz je šele prava informacija). To tudi navadni smrtniki presneto dobro slišimo. zato pa ločite kosa, vrabca, sinico, če poje, pa so vsi na isti frekvenci. Človeško uho je neraziskan čudež. Teh vaših sinusnih krivulj v glasbi ni, pa si to že izbijte že iz glave. Je, ampak samo na meritvah, pa to s slušnim učinkom nima nobene pametne zveze. Zdaj pa po meni!
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se vprašam:

neko CD predhodno izdajo, kadar jo ponudijo v 24/192 - jo v bistvu iz CD formata pretočijo v HD format - zakaj naj bi se bolje slišalo? Ni razloga. Mislim da je na to @ajka opozarjal. Džabe ti ulala format, če ti ga spustijo od zadaj.

Naredite kvečjemu obratno: res 100% dokazan HD , po možnosti da ne obstaja njegov CD prehodnik, odličen posnetek pretankajte v CD kakovost - in potem primerjajte! Potem povejte kaj se je čulo.

Nazadnje urejal/a ambasador Pet Feb 21, 2014 11:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 5 od 12

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu