Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

audiofilstvo...debata o zvoku in še čem...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 29, 30, 31  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 16:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj sistem je strašansko muzikaličen, karkoli dam gor, se lepo sliši... Very Happy

Spajkalnik ponavadi uporabljajo inženirji el., ne pa nekdo, ki mu je slon prdnil v uho... Rolling Eyes
Buh na dej, lotat po hi-fi...

Nazadnje urejal/a jacoby Pon Nov 18, 2013 16:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Ambasador @ saj si fejst dec, ampak to da besede "audiofil, audiofilija, audiofilski kriterij ....." ves čas uporabljaš v slabšalnem pomenu pa malo moti.

Sebe smatram za audiofila zato, ker ves čas stremim za čim boljšo in čim vernejšo reprodukcijo. To mi omogočajo take in drugačne aparature, kabli, zvočniki in kar je še te šare in mi s tem povečajo užitek pri poslušanju meni ljube glasbe.

A propos muzikaličnost audio sistemov. Ta terminus je izmišljotina audiofilov, z njim pa so hoteli označiti njim prijeten tonalni balans, njim odgovarjajoč PRAT, skratka zvok, ki jim boža dušo. Ker pa imajo vsake oči svojega malarja je nek splošni konsenz o tem, totalna utopija.

Pred časom je prijatelj, audiofil že več kot 30 let, poklicni glasbenih, simfonik, profesor glasbe, rekel : pa dobro, a bi mi končno nekdo že povedal, kaj je to muzikaličnost, jaz tega namreč res ne vem.

LpM
Audio dealerji in audio konstruktorji, ki se spoznajo, trdijo, da večina šolanih glasbenikov teži k bolj analitičnemu zvoku.

Vsi nešolani in šolani, ki smo na lesenih instrumentih, cenimo instrumente z toplejšim zvokom in izzvenevanjem, solidno narejenim vratom in kobilico, ker so ti preprosto izrazno bogatejši in lažji za igrat.

Pojem take muzikaličnosti za nas pride v poštev tudi pri audio komponentah.

In ker tudi dve dobri kitari nista enaki, pomeni da so pomembna odstopanja kolorita pri lesenih instrumentih in enako pri audio sistemih, takih ki znajo prikazat bogatejšo izraznost odličnih glasbenikov, hkrati z, v večji ali manjši meri, z različnim koloritom njihovih instrumentov.

Zato so nekatere kitare tako svinjsko drage.
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jacoby je napisal/a:
Moj sistem je strašansko muzikaličen, karkoli dam gor, se lepo sliši... Very Happy

Spajkalnik ponavadi uporabljajo inženirji el., ne pa nekdo, ki mu je slon prdnil v uho... Rolling Eyes
Moj sistem tudi. Ampak od spajkalnika se ne ločim, dokler bojo vgrajevali razno kložje za PCje v audio komponente. Rolling Eyes Razz
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 17:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro fantje - kaj pa se ta "pravopisar" tolikokrat poslavlja - toliko smo pismeni,da "štekamo" ta "nasvidenje"(v prvem šusu...)-)...lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 17:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Ambasador @ saj si fejst dec, ampak to da besede "audiofil, audiofilija, audiofilski kriterij ....." ves čas uporabljaš v slabšalnem pomenu pa malo moti.
Sebe smatram za audiofila zato, ker ves čas stremim za čim boljšo in čim vernejšo reprodukcijo. To mi omogočajo take in drugačne aparature, kabli, zvočniki in kar je še te šare in mi s tem povečajo užitek pri poslušanju meni ljube glasbe.

A propos muzikaličnost audio sistemov. Ta terminus je izmišljotina audiofilov, z njim pa so hoteli označiti njim prijeten tonalni balans, njim odgovarjajoč PRAT, skratka zvok, ki jim boža dušo. Ker pa imajo vsake oči svojega malarja je nek splošni konsenz o tem, totalna utopija.

Pred časom je prijatelj, audiofil že več kot 30 let, poklicni glasbenih, simfonik, profesor glasbe, rekel : pa dobro, a bi mi končno nekdo že povedal, kaj je to muzikaličnost, jaz tega namreč res ne vem.

LpM

Se ne da vsega povedati v eni sapi.
Ni mišljeno slabšalno, tudi jaz sem avdiofil. Point je v tem, da se ti dve stvari (avdiofilski kriteriji in muzikaličnost) odvijata na dveh različnih nivojih. Kot prvo, muzikaličnost ni natančno definirana v smislu da bi se vedelo kaj so tiste tehnične lastnosti ki jo definirajo. Kot drugo - ni zaznana s strani uporabnikov pri priči in nedvoumno, tako da bi nekdo takoj ko sliši rekel - o, ne, ne, to pa ne. Tudi ni nekaj podobnega stikalu ON / OFF, je ali ni. Ker je lahko prisotna v večji ali manjši meri, praktično nikoli ni popolnoma odsotna - ker taka ne bi nikoli prišla na trg.

Primer iz prakse: ko sem eksperimentiral z ojačevalci, je prišel na vrsto tudi feedback. Ojačevalec brez feedbacka je veliko bolj muzikaličen, neposreden v podajanju glasbe. A v isti sapi ima nekatere defekte, ki so avdiofilsko gledano (ali iz stališča hi-fi) nedopustne : recimo zvrnjen tonalni balans, ohlapne- nekontrolirane base, večja popačenja. Ko mu doziraš feedback se napake popravljajo - istočasno pa izgublja neposrednost. Na ta razcep smo obsojeni - projektanti MORAJO voziti med Scilo in Karibdo. Morajo določiti kompromis kje bodo bližji. Nenazadnje imaš modele lampašev (Cary Audio) ki imajo feedback nastavljiv s strani uporabnika, ali pa imajo stikalo.
Moja ugotovitev je bila, da push-pull in feedback tehnika sta glavna akterja pri rušenju muzikaličnosti elektronike.

Naj dvigne roko tisti, ki ni izkusil tega: po določeni spremembi v sistemu, ki ti dvigne navdušenje - te čez čas začne najedati dvom: ali se niso izgubile emocije iz tiste plošče. Ali ni bilo to bolje odigrano itd. Dokler ti nekega dne ne poči in spremeniš nazaj tako kot je bilo. Takrat si potrdiš, da si spotoma izgubil del muzikaličnosti. Včasih lahko traja dolgo, včasih hitro pogruntaš.

Nazadnje urejal/a ambasador Pon Nov 18, 2013 17:41; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 17:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Kot prvo, muzikaličnost ni natančno definirana v smislu da bi se vedelo kaj so tiste tehnične lastnosti ki jo definirajo.

ambasador je napisal/a:

Primer iz prakse: Ojačevalec brez feedbacka je veliko bolj muzikaličen, neposreden v podajanju glasbe.

Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 18:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pri vragu bi sploh naj bilo muzikaličen .
Jaz tudi ne razumem prav.
Ampak vseeno. Very Happy Idea

lp
Bojc
Nazaj na vrh
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izraz muzikaličen uporabljamo takrat, ko ne vemo kaj bi drugega rekli.
In zato pravzaprav nikoli ne vemo kaj je tisti, ki ga je uporabil, s tem mislil.
Sicer pa je izraz rahlo antropomorfen (prisojanje človeških lastnosti stvarem).
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko smo že pri tej debati, to je res zares odprt termin. Jaz ocenjujem muzikaličnost glede na slušni vtis. Nekateri ojačevalci izjemno dobro prestanejo vse teste in mrcvarjenje na osciloskopu, nikdar pa ne zaigrajo glasbe, muzike. Tega je pa izjemno malo. Za to sta potrebna sočasna hitrost in dumping faktor in zadostni bias, da se ne slišijo trdi neparni harmoniki popačenja. Lampaši, ki so itak v svojem izrazu spremenljivi iz dneva v dan, so izvzeti. Iz davne zgodovine se spomnimo vrhunskih firm, kakšna Saba ali Revox, po podatkih v tisočinkah procentov popačenja, a muzike nobene. Drug primer je bil Quad 405, nikakva topologija, Meridian preamp na BC550/560, tisti izhodni 3791 so prijemali šele po nekem času, driver v A-klasi do 1W, muzike polna soba. Ali zvočnik ITT s frekvenčnim obsegom za pasja ušesa, same nikakve frekvence, kakšni Alteci, JBLi, Adventi ali podobni vintage pa muzika, da sedeš. Pa to je slučajni izbor. Temu bi jaz rekel muzikaličnost.
Nazaj na vrh
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 19, 2013 01:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko slišim pojem muzikalično v hi-fi-ju....se primem za pištolo...
Hi-fi je za reprodukcijo posnetkov in ne kreiranja glasbe !!!!!!!
Nazaj na vrh
VCC

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:39

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 19, 2013 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HI!

akacjan je napisal/a:
Ko slišim pojem muzikalično v hi-fi-ju....se primem za pištolo...
Hi-fi je za reprodukcijo posnetkov in ne kreiranja glasbe !!!!!!!

BRAVOOO! Žebljico na glavico!

Kdaj zabogasvetega se bo(ste) zavedli, da aparature niso instrumenti? Ničkolikokrat sem slišal tovrstne bedarije - alias, ta zvočnik pa je lakiran s tem in tem lakom etc. in da je to instrument, skor tak kot stradivarijeva violina. Bruh....
Kačje olje, vestalkina kri, netopriji krempeljci, etc...
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 19, 2013 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

What is musicality?
The dictionary says it means “fond of or skilled in music”. That doesn’t make it, really. Most people who are musical use the word musicality to mean something much more than that. Musicianship is the skill of being a good musician, one who understands how to read and play music. You can be a skilled musician but not be very musical by nature and really not have much musicality at all.

Someone who possesses musicality is one who has a deep, visceral connection to music that has a 3-D effect on her existence. A person who is deeply musical doesn’t need someone to explain or teach what the music is “about”, they just seem to know, feel, understand and freely express what they perceive. This is probably a gift or some kind of special DNA encoding. Maybe there is a “musicality” gene. It certainly would seem that whatever this mysterious “musicality” thing is, it is a vital part of being able to communicate what’s there in the music to others.

Perhaps this goes along with being emotional or very expressive or very sensitive in a specific way. Perhaps it has to do with the ability to be demonstrative, or dramatic, or vivid. Perhaps it has to do with a keen sense of imagination or the ability to visualize music in connection with other senses, like someone with synesthesia.

There is some remarkable film footage of Glenn Gould, working with Leonard Bernstein, both of whom we can readily agree were highly musical musicians. Lenny Bernstein, someone with very definite ideas about music, deferred to Gould on the specific project they did together because Gould’s idea was that the music “didn’t go” the way Bernstein thought. It was a rare surrender on Bernstein’s part. Quite a meeting of minds, I thought. Each was clear that the music had a “way to be expressed” but it wasn’t the same thing for the two masters. This isn’t surprising to others who are themselves innately musical and also good musicians, but it might seem paradoxical to unskilled observers. How could both men be so responsive to the music and not agree on what the music contained?

This brings up the question of how a skilled musician can sometimes miss entirely what’s there in the music. Doesn’t the music itself cause emotions to flow, images to appear in the mind, movements to surge through the body? Doesn’t it seem to have a magic and a power all to itself that weaves a spell over the mind of the vocalist or instrumentalist who is performing the piece? How is it that the obvious shapes and colors inherent in the phrases or the patterns don’t jump out and make themselves dynamically clear to someone who is creating the sounds? Truly, how can you be a good musician and miss being musical? How can you be completely lacking in musicality? Unfortunately, it is all too common an experience to find someone who is a recognized musician (and this includes vocalists who are trained musicians of singing) who doesn’t have a clue as to what any of this is about and, in fact, thinks it is just so much nonsense.

I have no answers but I do know quite a few highly skilled musicians who are not in the least musical in the sense I am discussing here. They have little musicality, and they do not find it easy to swim in the responses of music that are an essential ingredient of expressiveness. They have to wonder what the music is about, and ponder how it can be evocative. They must strive to respond in a deep, authentic or meaningful way to music, so that something beyond mere notes can be communicated in a performance. They can gawk in amazement at their colleagues whose own immediacy of contact with the core of the music’s soul is effortless, true, clear and energized. And, those who are the other side of the fence, in the world of ecstatic musical bliss, can also only stare back at their compatriots wondering how they can miss what seems so obvious, so lovely and so simple. If someone is very musical, it is all so easy. If they are not, it is all so elusive or even unreal.
Jeannette Lo Vetri
Somatic Voicework
Teachers Association
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 19, 2013 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz prispevka Lo Vetri-jeve se razbere kako pojmujejo muzikaličnost glasbeniki sami med seboj. Muzikaličnost ni isto kot sposobnost mehaničnega igranja ali petja, ampak sposobnost posredovanja bistva glasbe, glasbenega sporočila, emocij - skratka tistega kar povzroča 'učinke' na nas kadar poslušamo muzikalično odigrano glasbo.

Ker se očitno tudi v Hi-Fi-ju dogaja da so aparature bodisi več bodisi manj sposobne posredovanja emocij, ki jih posnetki imajo, so si recenzorji sposodili ta pojem, da opišejo ta pojav.

Džabe se mi palimo, to je realnost. Lahko jo sprejmemo in diskutiramo okoli tega ali pač ne.
Soforumaš je vprašal za razlago pojma muzikaličnost v našem hobiju, posebej elektronike.
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 19, 2013 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no, se zahvaljujem za vsa pojasnia, mnenja, komentarje ..

ljudje smo pač čustvena bitja in svet okoli nas dojemamo skozi prizmo čutil, čustev in lastnih izkušenj ter znanj. zato so različna mnenja čisto nekaj normalnega in prav je tako. v nasprotnem bi živeli v svetu lastnih monologov, dolgčas bi bil...

imam pa še eno podvprašanje, ampak se mi zdi, da bi lahko bila zgodba podobna "muzikaličnosti".

tudi besedo "ritmičnost" najdem pri opisih zvoka sistemov ali naprav

kaj se s tem misli? poudarjena ritem sekcija v zvoku mybe?
Nazaj na vrh
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 19, 2013 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Ker se očitno tudi v Hi-Fi-ju dogaja da so aparature bodisi več bodisi manj sposobne posredovanja emocij, ki jih posnetki imajo, so si recenzorji sposodili ta pojem, da opišejo ta pojav.

Emocij kot takšnih aparatura ne more posredovati. Posnetki nimajo emocij, te so nekako omejena na dokaj razvita živa bitja.
Glasba lahko sproži emocije, ampak ne moremo reči da so to emocije glasbenikov, ki so bile ujete v posnetek in bolj ali manj uspešno posredovane do poslušalca.
Kakšne emocije se bodo pojavile ob poslušanju glasbe, pa je dokaj individualna zadeva, odvisna tudi od okoliščin.

Pa tudi v sami glasbi emocije niso bistvo ampak samo izrazno sredstvo. Predvsem pa ne bi v tej smeri pretiravali, emocije in to dokaj močne lahko sproži tudi gledanje TV Dnevnika ali kakšne mehiške nadaljevanke, pa ne bomo rekli da je televizija sposobna posredovanja emocij.

Mislim, da je popolnoma neproduktivno kakorkoli razlagati pojem muzikaličnosti v povezavi z audio reprodukcijo. Res je, da se pogosto uporablja v tem kontekstu, ampak neupravičeno – kot sem že povedal ga uporabljamo takrat ko zvočni vtis ne znamo opisati z drugačnim besednjakom, ko zmanjka besed. Torej, ko reče recezent, da je neka aparatura muzikalična, ne pove ničesar, ker vsebinsko tega ne razume ne on ne mi. Izraz muzikaličnost tako označuje konec znanja in začetek neznanja. Zato pa deluje kot da je transcedentalen, kot da nakazuje na nekaj višjega, na neko kvaliteto ki je nad običajnim izkustvom. Ko ga uporabi recenzent se tudi zdi, da on nekaj ve kar mi še ne vemo. Nekako ga povzdigne v višje recezentske sfere. Zato ga recezenti tako radi uporabljajo. V resnici pa je ideološko izprijen in se pogosto uporablja za manipuliranje neukih audiofilov. Predvsem kadar je govora o twikanju, kablih, pasivnih elementih, kot argument v diskusiji analogno vs digitalno, lampe vs tranzistorji itd. pa tudi v promocijskih materialih proizvajalcev, ki so nagnjeni k voodoo znanosti.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 29, 30, 31  Naslednja
Stran 11 od 31

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu