| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Se strinjam, da bodo D class ojacevalniki na koncu preziveli stare koncepte in predsodke. Kolikor spremljam, vidim, da so narejeni na klasicno logiko analog in, analog out. Vmes pa modulacije vseh sort. Neizpodbitno je izmerjeno, da so izkoristki v takem nacinu delovanja mnogo visji.
Pa vendar je se ogromno prostora za kaj novega, kljub temu ,da so ze zelo dobro pogruntali kako mora biti narejeno. Kdo je rekel, da je prihodnost v analognem audio signalu? Delta sigma DAC-i ze modulirajo PWM. Ta je potem integriran v audio signal s (I/V) konverterji. In Digitalen amp najprej spet vse zreze in ponovi vajo pri veliki moci. Bravo, brillinat logika. Kot, da bi prelival vodo iz kante v kanto, da bi na koncu mel vodo v kanti?
Podajam v razmislek, zakaj Icepower kaze grafe THD+N za 5KHz, Ncore pa 1Khz? Stevilke blescece! Naj pokazejo za 30Hz pri mali in polni moci.
In dajmo to primerjat z navadno AB klaso recimo.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
| Primare, če to o njihovih trenutno aktualnih digitalcih, če se mene vpraša nimajo oni blage veze o moderni D klasi, kar imajo v ponudbi jim je v veliki meri razvil džekson Patrik Bostrom, ki je razvil digitalca tudi renomiranemu Martenu. Tukaj nekaj na to temo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
| AndrejS je napisal/a: | Zivjo,
Se strinjam, da bodo D class ojacevalniki na koncu preziveli stare koncepte in predsodke. Kolikor spremljam, vidim, da so narejeni na klasicno logiko analog in, analog out. Vmes pa modulacije vseh sort. Neizpodbitno je izmerjeno, da so izkoristki v takem nacinu delovanja mnogo visji.
Pa vendar je se ogromno prostora za kaj novega, kljub temu ,da so ze zelo dobro pogruntali kako mora biti narejeno. Kdo je rekel, da je prihodnost v analognem audio signalu? Delta sigma DAC-i ze modulirajo PWM. Ta je potem integriran v audio signal s (I/V) konverterji. In Digitalen amp najprej spet vse zreze in ponovi vajo pri veliki moci. Bravo, brillinat logika. Kot, da bi prelival vodo iz kante v kanto, da bi na koncu mel vodo v kanti?
Podajam v razmislek, zakaj Icepower kaze grafe THD+N za 5KHz, Ncore pa 1Khz? Stevilke blescece! Naj pokazejo za 30Hz pri mali in polni moci.
Andrej |
AB klasa ima težave pri prehodu preko 'nule'. A klasa, če je dobra, to zaobide, cena pa je visoka v vsakem primeru. V preteklosti sem delal primerjave med single ended in push-pull delovanjem na istem, lampaškem ojačevalcu. Ko to izkusiš - veš kako push-pull vpliva na zvok. Slišal sem (izjemno drage) push-pulle brez teh problemov. Morda je samo A (bias) bil višje postavljen, ne vem.
Slišal sem pa tudi D klaso brez teh problemov. Veliko parametrov vpliva na zvok. Nimajo vsi enake teže. Push-pull zna tako sfukat (sorry na izrazu, želim poudariti težo problema) izzvenevanje instrumentov, da ti postane slabo. Je v stanju zabrisati razlike med digitalnim in analognim !
To je ena vitalnih lastnosti :
analogno opališ po struni: donnggggggggg
digitalno (CD): donngg - štop, pauza
Če ti ojačevalec tega ni v stanju prikazati, a je to hifi? Ali SDJ Fidelity (Samo-Da-Je). _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pon Avg 19, 2013 10:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Prehod cez nulo sploh ni vec problem zadnje 2,3 leta. Vecina moderih DAC-ov krmili glasnost blizu nule. Tipicno imajo vgrajeno about zero muting funkcijo, ki laufa povsem avtomatsko. Prakticno za uho neopazno. Takrat ko bi moral slisat pop noise (prehod nicle), je glasnost na miniumum in ne krmili ojacevalnika. To pa avtomatsko resuje tudi AB class. (poenostavljeno povedano)
Torej, s pravim DAC-om no problem. Zal tega ponavadi ne omenijo na skatli.
Jaz molim taco proti resoluciji pri nizkih frekvencah...
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47 Prispevkov: 121 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:58 Naslov sporočila: Pathos TT |
|
|
Evo to bi spadalo v debato "Zvok nekoč in danes", saj se ta ojačevalec izdeluje že cca 15 let. Tega gledam že nekaj časa:
Pathos Twin Tower: predojačevalni del na lampe, končna single ended tranzistor - verjetno mosfet. Ta boljše lastnosti obeh svetov v eni napravi?
Če prav pomnem je tudi Nelson Pass delal solid state SE, pa Nat Audio Symbiosis. Ta dela na podobnem principu z dodatkom predojačevalne lampe. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ni potrebno napenjati ušes in iskati nevem kakšne posnetke: veliki boben (tisti kot ga uporablja tudi pleh muzika) - na single ended kako se izzveneva in push-pull kako se slabše (kr'neki) izzveneva. Pa še na D klaso, da vidimo po čem so hruške. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 11:18 Naslov sporočila: Re: Pathos TT |
|
|
| andrej je napisal/a: | Evo to bi spadalo v debato "Zvok nekoč in danes", saj se ta ojačevalec izdeluje že cca 15 let. Tega gledam že nekaj časa:
Pathos Twin Tower: predojačevalni del na lampe, končna single ended tranzistor - verjetno mosfet. Ta boljše lastnosti obeh svetov v eni napravi?
Če prav pomnem je tudi Nelson Pass delal solid state SE, pa Nat Audio Symbiosis. Ta dela na podobnem principu z dodatkom predojačevalne lampe. |
Slišal 'već botov'. Dobra stvar s pravim glasom. In tudi svetovna uspešnica v malem. Največ je vredno ker ta uspeh traja in traja - dokaz da je res dobro. Tukaj sem našel tudi shemo: http://www.hifichile.cl/index.php?/topic/1223-bestias-valvulares/
Na izhodu so trije mosfeti v paralelnem single endu preko izhodnega transformatorja. Krmili jih dve stopnji lampe, verjetno druga buffer. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2013 23:05 Naslov sporočila: |
|
|
| AndrejS je napisal/a: |
|
Če kaj pomaga tukaj ncore THD grafi na 100Hz, 1kHz in 6kHz vse od 10mW do 1.2kW.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Tor Avg 20, 2013 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Zgleda res vredu. Teh grafov se nisem videl. Hvala za link.
Ni debate, D klasa ima obcutno prednost v izkoristku delovanja.
Vsekakor, bi si zelel videt spekter pri monokromaticnem tonu nizke frekvence. Spet, za nizko in visoko jakost.
Sirina zvona pri srednji vrednosti amplitude (resolucija!),peak to baseline vrednost (S/N razmerje) in koliko grmicevja naraste v visjih frekvencah (THD). Pol dobis pocasi obcutek kako pojejo vsak po svoje.
Ce THD+N integriras po spektru dobis lep graf, a izgubis kaj je ta "sum" vanj prineslo.
Meritev je zanimiva za kateri koli ojacevalnik seveda.
To isto meritev lahko ponovis tudi na zvocnikih, graf normaliziras in spravis na isto podlago s tistim od ojacevalnika. Potem pogledas koliksen del "karakterja" prinese ojacevalnik in koliko zvocnik. Tipicno je faktor popacenja zvocnika ranga 100x vecji od ojacevalnika. Idealno bi si zelel, da to kar prileze iz izvora, dobis tudi ven v akusticni moci. Sedaj pa vprasanje ali so znali "nekoc" narediti boljsi zvocnik kot danes (/price denimo, ali pa primerjava dveh top modelov (podobne konstrukcije) s 30 let razlike na istem ojacevalniku).
LP, A. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Avg 20, 2013 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
@andrejS ... Sedaj pa vprasanje ali so znali "nekoc" narediti boljsi zvocnik kot danes (/price denimo)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Je bolj retorično vprašanje. Jasno da smo danes bolj sposobni kot kdajkoli.
Gre za vrednote. Zakaj? Če projektantu uspe res dober zvočnik, ki bi v proizvodnji stal malo - kaj naredi? Nadene mu luksuzno obleko in naparfumira ceno.
Če slučajno spregleda da je naredil nekaj dobrega, ker ga preseneti odziv na trgu po eni sezoni
a) naredi nekaj na zvočniku da mu lahko zviša ceno
b) naredi najprej MKll, potem MKlll itd - vsaka serija slabša od prejšnje, ker špara na materialu - prikaže pa kot napredek.
Avdiofilsko pravilo št.1 - če je nek izdelek meteorsko uspel na trgu - kupi prvo serijo. Magari počakaj da pride ven MKll, ko bodo naivneži razprodajali prvo serijo da kupijo drugo.
Včasih so uspešne modele 'demokratizirali' - naprimer Advent Loudspeaker (verjetno najbolj prodajani zvočnik v zgodovini Hi-Fi-ja, mislim da preko dva miljona primerkov) je dobil Utility verzijo. Ta je bila oblečena v vinilno tapeto imitacije lesa, samo da je bila cenejša in dosegljiva širšemu krogu. Kdo to danes dela? Niti Mati Tereza, če bi bila še živa...
Zato danes ni giant killerjev na trgu (izdelki ki krepko presegajo svojo cenovno klaso, ne pomeni da so najboljši - ampak samo da lahko plačaš 20x več in jih še ne presežeš). Zadnji taki giant killerji so bili PlayStation uporabljen kot CD player, pa SonicImpact T-amp (D klasa). Sploh slednji je dvignil veliko prahu po celem svetu. Za pest evrov si lahko tudi revež omisli nekaj kar igra bolje kot nekaj tisoč evrov nove stvari. Malo je potrebno kombinirat z zvočniki, ker ne paše vsak. Z dvemi si lahko omisliš bi-amping, kar razširi krog primernih zvočnikov. T-amp je marsikaterega malo-vatnega lampaša pregnal iz doma.
Ampak ti primeri so taki zato, ker izhajajo iz drugih področij in so avdiofili naknadno odkrili da so pravzaprav odlični za Hi-Fi. Ta naša industrija pa dobesedno noče kaj takega. Proti T-ampu so zagnali tako kampanjo ko je nismo videli od časov čarovnic v srednjem veku. Šoldi, šoldi ... Še kakšen naš trgovec so bo kmalu oglasil, čeprav je vihar zdavnaj mimo, hahaha _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
VCC
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:39 Prispevkov: 21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 20, 2013 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
HI!
| ambasador je napisal/a: | | Zadnji taki giant killerji so bili..... ..... pa SonicImpact T-amp (D klasa). Sploh slednji je dvignil veliko prahu po celem svetu. Za pest evrov si lahko tudi revež omisli nekaj kar igra bolje kot nekaj tisoč evrov nove stvari. Malo je potrebno kombinirat z zvočniki, ker ne paše vsak. ....... ...... Proti T-ampu so zagnali tako kampanjo ko je nismo videli od časov čarovnic v srednjem veku. Šoldi, šoldi ... Še kakšen naš trgovec so bo kmalu oglasil, čeprav je vihar zdavnaj mimo, hahaha |
To se je krasno pokazalo enkrat dolgo nazaj, ko smo priklopili nekoliko predelan T-amp (+ predelan CDP) na enem Vklopovem večeru na SF Cremone. Zoprn zvočnik za pognat (s T-ampom), ampak igralo je pa tako krasno, da so kar čeljusti po tleh padale (na veliko žalost vernih mainstream hiper-audiofilov)....
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1777 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 20, 2013 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
| VCC je napisal/a: | HI!
| ambasador je napisal/a: | | Zadnji taki giant killerji so bili..... ..... pa SonicImpact T-amp (D klasa). Sploh slednji je dvignil veliko prahu po celem svetu. Za pest evrov si lahko tudi revež omisli nekaj kar igra bolje kot nekaj tisoč evrov nove stvari. Malo je potrebno kombinirat z zvočniki, ker ne paše vsak. ....... ...... Proti T-ampu so zagnali tako kampanjo ko je nismo videli od časov čarovnic v srednjem veku. Šoldi, šoldi ... Še kakšen naš trgovec so bo kmalu oglasil, čeprav je vihar zdavnaj mimo, hahaha |
To se je krasno pokazalo enkrat dolgo nazaj, ko smo priklopili nekoliko predelan T-amp (+ predelan CDP) na enem Vklopovem večeru na SF Cremone. Zoprn zvočnik za pognat (s T-ampom), ampak igralo je pa tako krasno, da so kar čeljusti po tleh padale (na veliko žalost vernih mainstream hiper-audiofilov)....
LP |
@abasador@...a si ti videl i testiral Sonic Impact v živo...in me prav zanima če ste ga testirali takrat (ko je prišel ven)?!?!...jaz sem ga...in????....@VCC @...tudi sam sem večkrat prinesel Sonic Impact in druge T-ampe v Vklop....in na mojo prošnjo je Igor vedno dovolil exprimente....na manj ali več vseh zvočnikov...od SF do Avantgarde....da bi komu čeljust padla se ne spomnem....je pa bil zanimiv soud....nikakor ne žalosten....kvečjemu vesel...edini komentar :"nima daljinca".....yebi ga sad....gremo naprej.... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 21, 2013 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
T-amp sem dobil na test domov in tudi šel še do enega avdiofila, da tudi pri njemu sprobam (takrat je imel še KEF staro šolo z eliptičnim basom).
Preskus je šel preko baterij, tako da nisem imel veliko časa na razpolago (sem škot ali žid, hebiga.. da bi kupil nekaj kompletov baterij samo za test, nisem glih take sorte).
Kaj naj rečem - premalo vatov za take zvočnike kot so moji, pa trpi makro dinamika. Zvok pa BP. Tudi na KEF-ih od prijatelja me je presenetil, ker so igrali zelo bogato z veliko detajli. Kefi so bili tudi moji prvi pravi zvočniki in sem jih imel skupaj 15 let - nikoli slišal tako bogato igrati - vedno so mi bili preveč asketski, predvsem srednjetonec. Vatov je bilo tudi tu premalo.
Tako sem zbral vglavnem prve vtise, za bolj natančen uvid bi si moral vzeti vsaj 5 ur testov, raje več dni za dobro preveriti kako se obnaša na daljši rok. Tako, po spominu, bi rekel da moj Krell ni zvočno nič boljši, oziroma sta si podobna.
PS: naknadno pripisujem: če prav pomislim, vedno ko se spomnim na T-amp mi prikliče v spomin tudi zvok integrirca (x400) od Krell-a. To moram ob prvi priliki preveriti bok-ob-bok. Ima kdo T-ampa za prodat? Kupim. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Sre Avg 21, 2013 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | ...
PS: naknadno pripisujem: če prav pomislim, vedno ko se spomnim na T-amp mi prikliče v spomin tudi zvok integrirca (x400) od Krell-a. To moram ob prvi priliki preveriti bok-ob-bok. Ima kdo T-ampa za prodat? Kupim. |
Imam, ma ne prodam.... (Trends TA 10.1). Trenutno ga uporabljam pri PCju z malimi monitorji Caterham. Če se bom enkrat odločil za obisk tam pri vas na obali pa lahko prinesem s sabo.
Lp,
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1777 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 21, 2013 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | T-amp sem dobil na test domov in tudi šel še do enega avdiofila, da tudi pri njemu sprobam (takrat je imel še KEF staro šolo z eliptičnim basom).
Preskus je šel preko baterij, tako da nisem imel veliko časa na razpolago (sem škot ali žid, hebiga.. da bi kupil nekaj kompletov baterij samo za test, nisem glih take sorte).
Kaj naj rečem - premalo vatov za take zvočnike kot so moji, pa trpi makro dinamika. Zvok pa BP. Tudi na KEF-ih od prijatelja me je presenetil, ker so igrali zelo bogato z veliko detajli. Kefi so bili tudi moji prvi pravi zvočniki in sem jih imel skupaj 15 let - nikoli slišal tako bogato igrati - vedno so mi bili preveč asketski, predvsem srednjetonec. Vatov je bilo tudi tu premalo.
Tako sem zbral vglavnem prve vtise, za bolj natančen uvid bi si moral vzeti vsaj 5 ur testov, raje več dni za dobro preveriti kako se obnaša na daljši rok. Tako, po spominu, bi rekel da moj Krell ni zvočno nič boljši, oziroma sta si podobna.
PS: naknadno pripisujem: če prav pomislim, vedno ko se spomnim na T-amp mi prikliče v spomin tudi zvok integrirca (x400) od Krell-a. To moram ob prvi priliki preveriti bok-ob-bok. Ima kdo T-ampa za prodat? Kupim. |
verjetno misliš na Sonic Impact ??? ne nove ki se dobijo na yebayu...Trends , Topping etc... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|