| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | ambasador, poskusi trafo z dvojnima ločenima sekundarnima navitjema. Sekundarja morata biti popolnoma ločena, ne sme biti eno navitje s sredinskim odcepom. Na sliki je prikazana vezava za 1 kanal.
Za stereo rabiš dva takšna trafota, vse skupaj gre potem 16 usmerniških diod.
 |
Dobra ideja, te še nisem zasledil! Sem pa take sorte, kadar grem kaj delat izkoristim gužvo in sprobam čimveč idej.
Da ne ostanem dolžen (skupnosti) - pri lampašu je poceni in dobra ideja vzeti dva enaka standardna trafota 230/9 V. Sekundrje povežeš skupaj in od tam jemlješ za kurjavo preko usmernika, en primar je na mreži, drugi pa služi za anodno napetost. Istočasno prvi služi kot ločilni trafo.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NORDIC
Pridružen/-a: Ned Okt 2010 22:26 Prispevkov: 124 Kraj: Vetrno
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 18:17 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Bodi malo bolj konkreten: kaj so mu anomalije (odstopanja od normalnega obnašanja) oziroma pomanjkljivosti? In v čemu se AB pušpul postavi iznad tistega Spectrona (ga nabriše)? |
Ne ni spuščal v barvo instrumentov, ker smo tu na tankem ledu, lahko rečem le, da je meni vse skupaj pretehnično in "preploščato", toda tu bi se še dalo govoriti o sinergiji in podobnem.
Problem je nastal pri npr. Britches Brew, veliko šundra, malo medigre.
Gong - Shamal, el. bas ima odmev (prvič slišan v taki meri), dokler se komad ne popolni, potem ga zmanjka. Ksliofon ima odmev in resonanco v glavnem na enem mestu, ne glede kje Mireille igra. Tista raglja na začetku naslovnega komada ne gre lepo čaz sliko in je preveč odsekana, toni niso povezani.
Jazz - hm, nezaiterisiran.
Klasika, sliši se vsaka pora, zvok atraktiven, vsebina gre nekako mimo. Spektakel.
Seveda ni tako hudo, kot se bere, ne znam se izraziti bolj milo.
Po priklopu AB končne so se zgornje stvari precej popravile. Globja, višja, bolj naravna slika in bolj poslušljiv zvok. Brez, da bi karkoli drugega zamenjal v sistemu. Kaj je tu treba biti pameten?
Ja, pa govoriva o končni, ki je v istem sistemu (spet meni osebno) nadigrala Cello, Gryphon, Audia Flight, EAR,... MBL monobloki pa so tu nekje - BAT VK-6200. Se pravi o dobri končni in tak je bil tudi smisel mojega posta, dobra "normalna" proti dobri D. Zdaj, ali je to puš-pul, ali je kaj drugega prepuščam tebi, na to se res ne razumem.
Glede na to, da je tvoj ton kar nekoliko zajedliv in podcenjujoč, si bom dovolil vprašanje - kako bi vse skupaj šele igralo z eno res dobro nedigitalno končno?
Toliko z moje strani.
LP, Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
Aaah daj no, kaj ima veze ta proti oni , ali midva proti nam. Bistvo je, da si ropotijo zložiš skupaj tako, da iz nje čim več potegneš. Držat se za gabariti nekih dogem pomeni, da si si možnost izbire zožil.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 23:42 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ali so kabli še vedno Ta-buu .
Boljši kot je kabel (ni pomebna firma ) VEDNO več resolucije vnaša v sistem...
Ali nam je to všeč ali ne, je pa druga pesmica .
Če tega ne slišimo, potem niso vsi pogoji sestavljanja sistema izpolnjeni.
Zakaj nekateri trdijo, da na "običajnih" kablih zveni "lepše", njim "boljše" ?
Zato, ker slabši kabel "vozi" manj informacij, tako koristnih kot tistih slabih.
Boljši kabel pokaže anomalije sistema, ki jih nočemo slišat !!
Daš dva nivoja nižji kabel in evo se vse skrije v neko sivo povprečje !
V bistvu se "sistem po kablu pozna" koliko je kvaliteten !
Bolj kot stopnjujemo kvaliteto kabla, se avtomatično mora stopnjevati kvaliteta zvoka ...
Tudi, če spremenimo in vnesemo drugačne kable, se mora zvok spremeniti le toliko kot je sam karakter kabla (seveda nobeden kabel ni popolnoma nevtralen_nekoloriran) bistvo kvalitete pa ostane ...
Ko je enkrat sistem tako popedinan, potem lahko takoj odkrijemo "neustrezne kable".
Če sistem ne igra z vsaj nekaj različnimi kabli, oziroma igra samo z običnimi, je sistem "fuč". Če smo v sistem probali kar nekaj kablov in NE igra, niso krivi kabli ampak sistem_postavitev_prostor !!
S kabli NE popravljamo anomalije prostora, ne umirjamo agresivnih visokih, ali ne iščemo pribitka v basih !!
NI bolj pomembnih (interkonekt npr.) ali manj pomembnih kablov (napajalni npr.) . To gre vedno v paketu skupaj ...
Je pa res , da je "jeba" se spopast z zvočnimi razlikami med kabli in določit kaj je "več" in kaj samo razlika in to ovrednotit . _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NORDIC
Pridružen/-a: Ned Okt 2010 22:26 Prispevkov: 124 Kraj: Vetrno
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2013 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
Castor,
še zdaleč ne gre za to proti tistemu, jaz proti komu...., niti mi na misel ne pride verjeti, da si kdo ni sposoben z D klaso sestaviti sistema s katerim je zelo zadovoljen. Bravo.
Tudi zgoraj opisane firme niso tu v vlogi pavjega perja (pa tudi privoščiti si jih ne morem), pač pa zgolj kot bežen opis konkurenta.
Moj zaključek je tak kot je in kot občasnem bralcu foruma se mi zdi fer, da svojo izkušnjo delim z drugimi.
Sem pa po treh straneh prepričevanja o superiornosti določene tehnologije pričakoval pokroviteljsko traplanje po rami v smislu "kaj bluziš in kompliciraš".
Smatram, da je muzika vse kaj drugega, kot samo dober zvok. Ne predstavljam si, da kdo ob pisanju muzike (ali improviziranju) razmišlja o zvoku kot takem (razen pri orkestru), gre za občutja, sporočilnost, ritem, medigro...Sem staromoden in to je za moje pojme osnova dobrega sistema.
When you play music,
after it`s over,
it´s gone in the air.
ERIC DOLPHY
LP, Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Ali so kabli še vedno Ta-buu .
Boljši kot je kabel (ni pomebna firma ) VEDNO več resolucije vnaša v sistem...
Ali nam je to všeč ali ne, je pa druga pesmica .
Če tega ne slišimo, potem niso vsi pogoji sestavljanja sistema izpolnjeni.
Zakaj nekateri trdijo, da na "običajnih" kablih zveni "lepše", njim "boljše" ?
Zato, ker slabši kabel "vozi" manj informacij, tako koristnih kot tistih slabih.
Boljši kabel pokaže anomalije sistema, ki jih nočemo slišat !!
Daš dva nivoja nižji kabel in evo se vse skrije v neko sivo povprečje !
V bistvu se "sistem po kablu pozna" koliko je kvaliteten !
Bolj kot stopnjujemo kvaliteto kabla, se avtomatično mora stopnjevati kvaliteta zvoka ...
Tudi, če spremenimo in vnesemo drugačne kable, se mora zvok spremeniti le toliko kot je sam karakter kabla (seveda nobeden kabel ni popolnoma nevtralen_nekoloriran) bistvo kvalitete pa ostane ...
Ko je enkrat sistem tako popedinan, potem lahko takoj odkrijemo "neustrezne kable".
Če sistem ne igra z vsaj nekaj različnimi kabli, oziroma igra samo z običnimi, je sistem "fuč". Če smo v sistem probali kar nekaj kablov in NE igra, niso krivi kabli ampak sistem_postavitev_prostor !!
S kabli NE popravljamo anomalije prostora, ne umirjamo agresivnih visokih, ali ne iščemo pribitka v basih !!
NI bolj pomembnih (interkonekt npr.) ali manj pomembnih kablov (napajalni npr.) . To gre vedno v paketu skupaj ...
Je pa res , da je "jeba" se spopast z zvočnimi razlikami med kabli in določit kaj je "več" in kaj samo razlika in to ovrednotit . |
Malce bolj preprosto obravnavam to tematiko.
Prišel sem do ugotovitve, da mora najprej sistem zaigrati s standardnimi kabli. To je istočasno kontrolna točka, da so naprave med seboj kompatibilne.
Ko je ta pogoj izpolnjen se išče izboljšave s kabli.
Ta način ti tudi omogoča, da lahko kadarkoli narediš 'reset' in preveriš če si zabluzil. Vse prevečkrat vidim v moji okolici da avdiofili zabluzijo s kabli. Ne verjamem da je na kraškem ali ljubljanskem koncu kaj dosti drugače. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador, dober dan &
z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak kateri pa so ti standardni kabli, ki naj bi bili nekakšna osnova za ocenjevanje in naj bi komponente že na njih dobro igrale ?
Pa menda ja niso to tisti kabli, ki jih tovarne priložijo komponentam v škatlo ?
Moje mnenje je, da če že v startu začneš s slabo kablažo, potem pač že v startu komponenti nisi dal nobene šanse. Zlahka jo nato proglasiš za slabo, brez potenciala, ter da se naprej eksperimentirati ne splača.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | ambasador, dober dan &
z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak kateri pa so ti standardni kabli, ki naj bi bili nekakšna osnova za ocenjevanje in naj bi komponente že na njih dobro igrale ?
Pa menda ja niso to tisti kabli, ki jih tovarne priložijo komponentam v škatlo ?
Moje mnenje je, da če že v startu začneš s slabo kablažo, potem pač že v startu komponenti nisi dal nobene šanse. Zlahka jo nato proglasiš za slabo, brez potenciala, ter da se naprej eksperimentirati ne splača.
LpM. |
Točno tako, že s priloženimi kabli mora igrati. To pomeni, da so povezane naprave kompatibilne. Od tu naprej z boljšimi kabli direkt v nebesa.
Nekompatibilne naprave uspeš nekako 'upariti' s kabli, če dovolj dolgo iščeš. Tu se pa zgodba tudi konča, na nizkem nivoju.
Da z navadnimi kabli ne daš šans napravam je podobno naslednji trditvi, gledano iz drugega konca. Alora, jaz ti prinesem nagravžne kable in tvoj sound se sesuje. In jaz rečem - vidiš, moji kabli so ti razkrinkali tvoj sistem - nič ne velja. Ker če bi sistem bil dober, bi s temi kabli super zaigralo. Obe trditvi sta - klasična demagogija.
Nazadnje lani sem imel primer - tip me kliče, kupil nov konverter, ga priklopil na CD player in da slabo igra. Pridem tam, vprašam kaj ga je kakal s kabli in reče - jaz nič, saj so mi že v trgovini prodali 'specialni napajalni' kabel, češ s priloženim niti ne probaj! Točno to smo naredili (dali gor original) in je zaigralo. Nauk? Mene baš boli briga kam zmečete denar...
Vidiš, sem rekel tipu. Sedaj imaš izhodiščno točko, od tu naprej išči boljši kabel. Se mu je toliko zamerilo, da je kupil Oppo 95. Tudi prav. Tokrat je dal original kable in je bil zadovoljen, pa je potem 'upgrejdal' na CastorCable.
Samo po eni probi obsojati naprave dela samo ena sorta ljudi... _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Ned Feb 03, 2013 16:21; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 16:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tale s kabli je huda, še hujša pa je tista z trafoti v serijo...kao ta-(buu).  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 16:22 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | Ta z kabli je huda, še hujša pa je tista z trafoti v serijo...kao - ta-(buu).  |
Si kdaj izdeloval lampaške predojačevalce? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Nazadnje lani sem imel primer - tip me kliče, kupil nov konverter, ga priklopil na CD player in da slabo igra. Pridem tam, vprašam kaj ga je kakal s kabli in reče - jaz nič, saj so mi že v trgovini prodali 'specialni napajalni' kabel, češ s priloženim niti ne probaj! Točno to smo naredili (dali gor original) in je zaigralo. Nauk? Mene baš boli briga kam zmečete denar...
Vidiš, sem rekel tipu. Sedaj imaš izhodiščno točko, od tu naprej išči boljši kabel. Se mu je toliko zamerilo, da je kupil Oppo 95. Tudi prav. Tokrat je dal original kable in je bil zadovoljen, pa je potem 'upgrejdal' na CastorCable. |
Če bi tvoj kolega bral forum ali tebe vprašal pred nakupom, potem bi izgledalo malce drugače... Kable bi si vzel na probo in se odločil-tako nekako se svetuje tu. Me pa zanima, ali je tudi CDP kupil kar tako na čisti blef ? Nasveti tukaj so, da se napajalcem posvetiš kot komponenti, se pravi naj bi tudi nakup izgledal podobno . In če bi bilo tako in ker je imel doma samo navadne kable(če bi imel kaj boljšega, potem se ne bi dal kar tako naplahtati), potem bi itak najprej poslušal na navadnih. In kaj bi bilo, če bi ugotovil, da je CDP nekompatibilen s sistemom?
Niso problem samo kabli, problem je pristop in zato je fino, da se je o tem toliko govori... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ne prijatelj ni poslušal nasvete, pa še bolj kot to je bil neučakan, da nekej pač popravi pa čeprav na blef. Pol pa prijatelji na pomoč. OK rade volje, saj nam je to predvsem hobi. Z Ambasadorjem se kar se kompatibilnosti in kablov tiče istega mišljenja, samo s to razliko, da sem tudi jaz kot večina najprej malo zabluzu s specialnimi, se nato vrnil nazaj na navadne zato, da kompenziram kompas in potem šel naprej.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
markoni
Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
Običajno !!!  _________________ Only trust your hart (ears) ! Elephant man ...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: | | ... samo s to razliko, da sem tudi jaz kot večina najprej malo zabluzu s specialnimi, se nato vrnil nazaj na navadne zato, da kompenziram kompas in potem šel naprej. lp |
Ampak zakaj navadni? Je najbolj "nevtralen" ? Res je, že če bi dal na navaden kabel drugačen konektor, bi dobil drug zvok. Ampak, z izkušnjami pa ja slišiš, če ti ga to potem serje? Sam imam kar nekaj kablov in če mi kaj ni všeč ko menjam komponento - pri celotnem zvoku sistema sistema- potem dam drug kabel, ali enak kabel z drugačnim konektorjem ...
lp, upam, da kmalu dobim na test tvoje kable... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2013 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Namenski audio kabli, te zvečine zapeljejo. Če so te na prvem odcepu zapeljali desno, boš to še vedel, če se vrneš, če ne pa še dva ovinka in si zgubljen. To se je meni dogajalo in vem, da nisem edini, ne trdim, pa da to velja za vse.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|