| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
.... takole se človek vpraša sledeče:
Koncertni abonma v filharmoniji stane okrog 100€ (morda 150€). Če si človek 2-3x mesečno privošči še kak jazz koncert in vmes skoči še na kako veselico, potem letno ne zapravi za koncerte več kot 500€ (brez čevapčičev in piva na veselicah). Imamo torej vrhunsko live performanse, ki po vseh (zgoraj omenjenih) merilih odpihne še najdražje sisteme, vredne 150.000€. Sedaj pa si izračunajte ...
V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Kompresija tudi kompenzira slabše glasbenike, ali glasbenike ki znajo, pa se jim ne da dinamično igrat. Veliko pa ima pri tem tudi zgoraj omenjen cilj, da se posnetek dobro sliši na cenejših sistemih. Je pa tudi od zvrtsti odvisno.
Za elektronsko glasbo je koncert težko referenca.. za jazz pa se skorajda ne posluša drugega kot živi posnetki.
Poslušam veliko rocka, in pri tej zvrsti bandi velikokrat zvenijo bolje na CD-ju, kot v živo. Ker v živo tistih stvari ki so bile uporabljene v studiu nimajo na voljo. Pa velikokrat je tudi problem da imajo bandi slab monitoring, in se ne slišijo dobro. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | .... takole se človek vpraša sledeče:
Koncertni abonma v filharmoniji stane okrog 100€ (morda 150€). Če si človek 2-3x mesečno privošči še kak jazz koncert in vmes skoči še na kako veselico, potem letno ne zapravi za koncerte več kot 500€ (brez čevapčičev in piva na veselicah). Imamo torej vrhunsko live performanse, ki po vseh (zgoraj omenjenih) merilih odpihne še najdražje sisteme, vredne 150.000€. Sedaj pa si izračunajte ... |
Vili, zvok v CDju(Cankarjevi torki) razen v enem primeru, ko so igrali "unpluged", ni odpihnil domače poslušalnice. Za kaj takega je potrebno iti v Maribor(mala dvorana Narodnega doma-samo nekaj koncertov v celem letu), Gromka v LJ(tudi par koncertov letno), Cerkno(Pr'Gabrijel-glasbenike imaš na dotik) ... To so valilnice dobrega zvoka, ki naj bi bil referenca domačega sistema.
Problem koncertov je, da slišiš to, kar izberejo organizatorji in bi tako izpustil ogromno dobre glasbe. Nerešljiv problem pa so pokojni glasbeniki.
500 € je za naju s Tino utopija-čeprav imam karte zastonj! Poglej, aranžma za dve osebi za festival Kaleidophon -Ulrichsberg(Avstrija)- trije dnevi (poceni prenočišče 150€ )+2x80 € karta + 100€ pot+ 100€ hrana+pijača, pa smo na tvojem letnem znesku .  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | .... takole se človek vpraša sledeče:
Koncertni abonma v filharmoniji stane okrog 100€ (morda 150€). Če si človek 2-3x mesečno privošči še kak jazz koncert in vmes skoči še na kako veselico, potem letno ne zapravi za koncerte več kot 500€ (brez čevapčičev in piva na veselicah). Imamo torej vrhunsko live performanse, ki po vseh (zgoraj omenjenih) merilih odpihne še najdražje sisteme, vredne 150.000€. Sedaj pa si izračunajte ...
V. |
Stvar ni samo v uživanju v glasbi, gre predvsem za hobi, ukvarjanje z napravami, ki naj bi s svojim delovanjem čim bolj verodostojno prenesle, nek glasbeni event, session v naše domove. Lahko je človek samo ljubitelj glasbe, ne more pa biti samo ljubitelj naprav za predvajanje glasbe. Tako, da glede izračuna imaš prav, a za nas ljubitelje hobija ta izračun ne pride v upoštev, ker ne gre samo za glasbo. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
0844Ales
Pridružen/-a: Tor Jan 2009 15:09 Prispevkov: 98 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 04:20 Naslov sporočila: |
|
|
Eno uro nazaj sem se prebudil, poslušam klassik radio in ne morem zaspati. Pa sem se vsedel za komp. Naj najprej pojasnim mojo primerjavo audiofilije z zdravstvenim stanjem. Hotel sem samo reči, da so glasbeni okusi različni.
Meni je zelo všeč jazz glasba še posebej pa ženski vokali v njej in večinoma obiskujem take koncerte. Ko sem bil nekoč na obisku pri mojem prijatelju (audiofilu seveda) in mi je predvajal glasbo preko "panel" zvočnikov sem bil zelo pozitivno presenečen nad zvokom, še bolj pa nad konstrukcijo zvočnika. Enostavno vgradiš širokopasovno enoto v ravno ploščo in jo direktno povežeš z ojačevalnikom in zadeva igra. Seveda pa tak zvočnik ni popoln; nima dinamike in globokega basa kot jo imajo zaprti zvočniki (bas refleks). Verjamem g. JAZZZ-u, da njegovi posnetki na mojem sistemu niso popolni in če sem ga z mojo primerjavo (ljubiteljev zvoka z zdravjem) razburil se mu opravičujem.
Verjetno obstajajo ljudje (tudi v Sloveniji), ki svoj glasbeni sistem nadgrajujejo s strokovnjaki. Aparate vozijo do proizvajalcev le teh, ki jim jih nato modificirajo do potankosti. Upoštevajo sam prostor, opremljenost le tega, vse do zadnje žičke in kondenzatorja, elektronke. In ravno to je skrajnost, ki meji že na bolez...., je pa res, da to igra božaaaanskooo.
Tudi jaz pri portretiranju, slikanju všasih naletim na stranke ki nikakor niso zadovoljne ali pa nimajo denarja kljub preddhodnemu skupnemu pregledu mojega kataloga slik. Pač, še ena slika za arhiv, ki je pooooln...
Vsem ljubiteljem zvoka želim veliko užitkov v življenju! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
| 0844Ales je napisal/a: | | Verjamem g. JAZZZ-u, da njegovi posnetki na mojem sistemu niso popolni in če sem ga z mojo primerjavo (ljubiteljev zvoka z zdravjem) razburil se mu opravičujem. |
Ne vem, zakaj se je sploh potrebno opravičevati? Sem se ti zdel užaljen? Veš, ni moj problem, kako se moji posnetki slišijo pri tebi. Pri meni delajo odlično in to mi zadošča. Zaradi ljubezni do glasbe pa sem jih pripravljen deliti z drugimi ljubitelji glasbe in avdiofilije.
Kot sem ti že rekel, včasih sem užival pri poslušanju tranzistorja, kasneje Tosce(stereo!!!) in tako naprej. Korenite spremembe pri pojmovanju dobrega zvoka sem doživel šele po množičnem obiskovanju koncertov. Šele ko s koncerta prideš domov in isto stvar poslušaš na svojem sistemu, šele takrat slišiš, kaj vse ti manjka. Ko približuješ sistem živemu zvoku pa se ti odpre nova dimenzija, ki ne bazira samo več samo na melodiji ... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
roger

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 9:48 Prispevkov: 32 Kraj: MS-okolica
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko vas je tu, ki večkrat obiskujete koncerte in nato primerjate zvok doma na vašem sistemu. Sedaj me pa zanima, če je na koncertu prisotno ozvočenje ali ne? Po mojem mnenju ima ozvočenje kar velik pomen na živ zvok, kaj pa ko je to ozvočenje na koncertu "slabše" kvalitete in zvok ne pride do pravega izraza oz. ni ravno "živ". Kako lahko potem tak zvok primerjaš doma na svojem sistemu in nato ugotoviš da ti doma igra dosti boljše kot na koncertu, glavni krivec pa jes ozvočenje na koncertu. _________________ /roger/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiomaniac

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 11:40 Prispevkov: 988 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
@ 0844Ales
/Quote:
... Verjetno obstajajo ljudje (tudi v Sloveniji), ki svoj glasbeni sistem nadgrajujejo s strokovnjaki. Aparate vozijo do proizvajalcev le teh, ki jim jih nato modificirajo do potankosti. Upoštevajo sam prostor, opremljenost le tega, vse do zadnje žičke in kondenzatorja, elektronke. In ravno to je skrajnost, ki meji že na bolez...., /Unquote
Mislim, da je tako z vsakim hobijem s katerim se človek resno ukvarja; ne samo z avdiofilskim!
Težko je določiti mejo kje so zadeve še obvladljive in kje se gre v skrajnosti !
Verjamem pa, da se tebi tudi človek, ki je za dosego zadovoljstva v svojem hobiju pripravljen odšteti veliko denarja, zdi bolan !?
Tudi ti verjetno ne slikaš na karton in to z navadnimi vodenimi barvicami in čopiči, ki jim vseskozi izpadajo dlake, ali pač !?
Pa brez zamere ! _________________ I may not always be right; but, I'm never wrong !
Nazadnje urejal/a audiomaniac Tor Feb 17, 2009 11:32; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
roger

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko vas je tu, ki večkrat obiskujete koncerte in nato primerjate zvok doma na vašem sistemu. Sedaj me pa zanima, če je na koncertu prisotno ozvočenje ali ne? Po mojem mnenju ima ozvočenje kar velik pomen na živ zvok, kaj pa ko je to ozvočenje na koncertu "slabše" kvalitete in zvok ne pride do pravega izraza oz. ni ravno "živ". Kako lahko potem tak zvok primerjaš doma na svojem sistemu in nato ugotoviš da ti doma igra dosti boljše kot na koncertu, glavni krivec da je bil zvok na koncertu slabši pa jes ozvočenje na koncertu. _________________ /roger/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiomaniac

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
| roger je napisal/a: | | Veliko vas je tu, ki večkrat obiskujete koncerte in nato primerjate zvok doma na vašem sistemu. Sedaj me pa zanima, če je na koncertu prisotno ozvočenje ali ne? Po mojem mnenju ima ozvočenje kar velik pomen na živ zvok, kaj pa ko je to ozvočenje na koncertu "slabše" kvalitete in zvok ne pride do pravega izraza oz. ni ravno "živ". Kako lahko potem tak zvok primerjaš doma na svojem sistemu in nato ugotoviš da ti doma igra dosti boljše kot na koncertu, glavni krivec da je bil zvok na koncertu slabši pa jes ozvočenje na koncertu. |
Saj je že Iztok povedal, da so včasih ozvočenja na koncertih pod kritiko!?
Takrat je najbolje da pobegneš ven ali pa vsaj na pivo !!!  _________________ I may not always be right; but, I'm never wrong ! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
0844Ales
Pridružen/-a: Tor Jan 2009 15:09 Prispevkov: 98 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor audiomaniacu:
Malo za šalo, malo za res. Moj mentor (slikarski učitelj) mi je nekoč rekel, da pravi mojster naredi "sliko" tudi z zobno krtačko. In verjetno to drži, če nimaš na razpolago vseh sredstev in materiala. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
roger

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ups, šele zdaj sem ugotovil, da sem napisal dva posta vem le, da sem ga popravljal, nimam pojma kak pa sta nastala dva  _________________ /roger/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiomaniac

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
| 0844Ales je napisal/a: | Odgovor audiomaniacu:
Malo za šalo, malo za res. Moj mentor (slikarski učitelj) mi je nekoč rekel, da pravi mojster naredi "sliko" tudi z zobno krtačko. In verjetno to drži, če nimaš na razpolago vseh sredstev in materiala. |
Yes, yes !
A verjetno so kljub vsemu sredstva in materijal pogoj, da se lahko resnično izraziš tako kot želiš in znaš!? _________________ I may not always be right; but, I'm never wrong ! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | 500 € je za naju s Tino utopija-čeprav imam karte zastonj! Poglej, aranžma za dve osebi za festival Kaleidophon -Ulrichsberg(Avstrija)- trije dnevi (poceni prenočišče 150€ )+2x80 € karta + 100€ pot+ 100€ hrana+pijača, pa smo na tvojem letnem znesku .  |
Iztok, iz čevapčičev prešaltej na kebab. Mislim, da bo ceneje.
Mimogrede: ozvočenje v CD je res obupno, vsaj kar se tiče pričakovanj od objekta na tako visokem kulturnem nivoju. So pa neozvočeni simfonični koncerti vrhunski. Filharmonija je včasih kar premala, sploh če imajo kontrabasisti ene dva šnopca v riti. Takrat se tresejo hlačnice - je hujše kot na Iron Maiden, pa to brez amplifikacije. Čisto zares.
V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
| 0844Ales je napisal/a: | Odgovor audiomaniacu:
Kaj pa je v tem narobe, če rišeš z zobno krtačko? Zlatko Kaučič ti lahko naredi enkraten koncert na kuhinjsko posodo in pribor. Verjetno pa je veliko odvisno od presoje katerekoli slike , če gledalec slabo vidi, ali bognedaj, da je barvno slep? Lahko pa bo še vedno užival v sliki, čeprav bo videl nekaj drugega, kot je imetnik hotel izraziti OK, tudi to ni navsezadnje nič narobe, če uživa v sliki.
Se boš pa verjetno strinjal z mano, da je nekaj čisto drugega gledati originalno sliko kot pa pomanjšano reprodukcijo, pa tudi če je kvalitetna? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|