| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29 Prispevkov: 310 Kraj: Ljubljana-Vic
|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 17:02 Naslov sporočila: |
|
|
| AUDIOEXPERT je napisal/a: | Ziggy,ko rad bereš,pol tudi verjetno slediš teme o open bafflih na
www.audiodiy.org.
Celo en forumski OB projekt se dela,ki bo kmalu predstavljen na na slednjem audiodiy srečanju! |
Občutek imam da stalno omenjaš ta forum (audiodiy.org) ker je premalo aktivnosti na njemu ...kot pa kaj drugega  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05 Prispevkov: 613 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 18:12 Naslov sporočila: |
|
|
Sem se jaz prebral vse OB prispevke. Nisem vedel, da ta tema natem forumu obstaja, vedel nisem niti za forum. Zanimivo branje. Zanimivi so ti skupinski projekti. Zanima me se kaj je na stvari s tem DIY srecanjem. Ali bi mi lahko malo vec povedali o tem. Ali je to odpreteg tipa ?
Lp Matjaz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinc76

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:09 Prispevkov: 194 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Datum srečanja bo objavljen tudi na tem forumu takoj ko ga določim
LP Pinc76 _________________ Les je naravni materijal zato barvne in strukturne spremembe niso del reklamacij
www.rmsound.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
Da se zopet malo javim. Najprej tabela o postavitvah sistema.
Izpustil sem full range, ker sem ugotovil, da je tako majhna enota za moj prostor preajhna. Zanimivo je, da so na forumih zelo hvalili Alpho 15A v kobinaciji z FE108EZ. V majhnem prostoru verjamem, da je to dobro igralo.
Aktivne kretnice bom izdelal v kobinacijah, ki sem jih naštel. 400Hz in 300Hz ze poslusam ostali dve imam pa tik pred dokoncanjem. Pri zadnjih dveh sem tudi uporabil svoj RLC meter tako, da sem kondezatorje odbral z napako znotraj procenta. Zato tudi pridejo tako butaste stevilke.
Ce sem pravilno razumel algoritem je ta vrednost tam kjer se amplitudi obeh zvočnikov sekata in je njena vrednost enaka 0,7 vrednosti kjer je filter zagrabil. (Popravite me ce sem narobe napisal mislim, da je to značilnost L&R kretnice.) To je po svoje problem. Algoritem s katerim določiš kondenzatorje in upore aktivne kretnice dela na presečišču obeh amplitud, za Martinov MathCad pa dolocis kjer naj filter zagrabi, tip kretice in razred kretnice,tako,da ne znam najbolj napraviti preslikave iz enega sistema v drugega.
Verjetno se bom do pomladi ukvarjal sam z poslušanjem OB in U framea.
Še nekaj fotografij.
In se detalj spiksea iz Merkurja. Na spodnji strani je zabita matica. Zvočnik niveliras karn z bor masino.
Sedaj pa se nekaj o linijskem filtru in polju za vklaplanje naprav.
Lucke na levi in stikalo. Ce zmanka elektrike se prehod elektricnega toka do HiFi naprav prekine. Ko elektricni tok pride je za ponoven vklop potrbno pritisniti pritisniti tipko. Pred tem je potrebno stikala na desni postaviti na OFF. Levo stikalo je za vklop gramofona, DAC-a, phono in linijskega predojacevalca in aktivne kretnice srednje stikalo je za vklop vseh ojacevalcev in desno stikalo je za vklop subwooferja ali napetosti za QUAD 57. Naprave tako vklaplaj iz leve na desno in izklaplaj iz desne na levo. Sevada ima vsaka naprava se svoje stikalo, ce zelis, da dalj casa ni v obratovanju. Naprava ima na zadnji strani polja vticnic iz katerih so speljani kabli do vsake naprave. Zal imam do ojacevalcev na levo in desno speljan samo en kabel, ki se tam ponovno razdeli ( ni optimalno). Vse skupaj je speljano cez 1,5 KW močan linijski filter. Trenutno imam pri vsakem zvocniku aktivno kretnico, stereo Quad 306, ki ima zvezan vhod tako da lahko poganja dve zvocniski enoti in Pass F5. V back up imam se dva Pass F5.
Sedaj pa se razdelilna enota z aktivno kretnico pri vsaki enoti.
Levi del je za napajanje aktivne kretnice desni del pa je razdelilec za napajanje ojacevalcev. Z druge strani izgleda takole. Fotografija ni najbolj ostra.
To ni najbolje reseno ker so signalne povezave in napajalni kabli prevec skupaj. Na tem mestu bi prosil za mnenje ali je po vasem smiselno to napajti s shunt regulatorjem. Sam modul aktivne kretnice izgleda takole. Na enem modulu lahko izvedem eno trokanalno kretnoco ali dve dvokanalni.
Na spodnji fotografiji pa je zadnji modul ki mu moram dodati se konektorje in nosilec za pricrstitev. Uspelo mi je napraviti kopijo originalne tiskanine samo je brez tiska.
Sedaj bom najprej stestiral ta zadnji modul. Potem moram resiti kako sistemsko prestavljati pasivno kretnico in zvocnike iz ene postavitve v drugo. Imam slabo kablovje DAC preojacevalec in aktivna kretnica ojacevalec in ojacevalec zvocnik. Vsake pomoci in nasveta pri tehnologiji DIY izdelave kabla bom zelo vesel. Tudi z masami se bom moral se malo zabavati.
Velik sistem se da pipeljati na nek nivo, ce hoces se vise pa moras zaceti od temljev znova. Me zanima do kam bo meni uspelo priti.
Lp Matjaz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 23:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Matjaz, vsaka ti čast, projektov na mizi, pod mizo za mizo ogromno...
Upam da jih vse uspeš realizirat. Sicer pa kolk sem te spoznal, človek tvojega kova ne počiva nikoli. Ko boš končal nekaj boš že pri novem izzivu.
Bomo, če nam boš predstavil vse na tem forumu, zagotovo izvedeli marsikaj novega.
Glede BIII, ko bom vsaj malo z časom grem v akcijo. Ob teh urah, žal nisem več dovolj zbran, sploh če je bil problem že pri dveh mojstrih nerešljiv.
Veliko uspehov še v naprej, in nam predstavi mogoče bolj podrobno, kaj se nahaja v tvojih DIY izdelkih. Zagotovo, še koga zanima kaj in kako...
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50 Prispevkov: 407 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ziggy,forum omenjam zato,ker se tam izvajajo samogradnje in lahko ljudje dobijo veliko koristnih informacij! _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 15:38 Naslov sporočila: |
|
|
| AUDIOEXPERT je napisal/a: | | Ziggy,forum omenjam zato,ker se tam izvajajo samogradnje in lahko ljudje dobijo veliko koristnih informacij! |
Prvo kot prvo nisem Ziggy ( nisem neka risana ikona ali pa rizle) sem Mr.Zigy ali pa Zigy ali pa normalno Žiga ne pa neki kar nekaj po svoje pisat samo da spišeš ....Jaz tudi tebe napišem tako kot imaš nick ne pa njene (svojevrstene) izpeljanke .....(gre se za neko splošno obnašanje ter etiko...)
Nekaj inf. je vsekakor na njemu vendar dejanske npr pomoči ali pa svetovanja (kljub dobri strokovnosti določenih "članov" ). npr če pogledam za tisto mojo temo ko sem kej vprašal je blo pa bore malo odgovorov oz. nič ...drži ?
Če npr dodam še tole ko sem te klical za ene šraufe si kompliciral sto na uro saj si najprej dejal da naj ti napišm sms in sem ti ga z ustrezno kodo iz neta za tiste šraufe ter količino ko sem te pa kasneje klical si pa želel še email z istimi podatki.....tko da ne vem kako nej ljudje ki si želijo delati oz. jih delamo pridobijo ustrezen material s takim kolobocijskim odnosom do (potencialnih) strank .......................pa brez zamere
Se opravičujem za malce off topic-a _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Eh....
Lahko noč! _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 1117 Kraj: Lenart
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 20:33 Naslov sporočila: |
|
|
| nimam nic pri tej temi, ampak what's your problem Zigy...? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
micko666
Pridružen/-a: Čet Jun 2012 10:54 Prispevkov: 92 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mr. Zigy, sem pri AUDIOEXPERTU naročil vijake in dobil v dveh dneh točno to, kar sem naročil. Nobenih komplikacij.
Ko sem ugotovil, da so eni inbus vijaki premajhni (popolnoma moja krivda - nisem dobro pogledal kakšne velikosti so), mi je v manj kot enem tednu zrihtal pravo velikost. Brez kakršnih koli zapletov. Še zelo prijazen je bil, moram rečt
Ne vem, kaj sta vidva imela s temi tvojimi šraufi, ampak jaz nisem imel problemov.
Boštjan {thumbs up} |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
Boštjan je že legenda..
Pa ne mi zdaj spet debate sesut.. Vsi ven, ki mislite podirat stolpe v peskovniku..
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 04:11 Naslov sporočila: |
|
|
Habo66........nimam nobenga problema pač tako kot sem napisal je bilo hehe .........drugače pa opažam da določeni ljudje težko sprejmejo kritiko (nažalost) ....kljub temu da je bila mišljena dobronamerno ....
Vrnimo se raje nazaj na temo  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 23:43 Naslov sporočila: |
|
|
Meredith Belbin je raziskoval zakaj so nekatere R&R skupine uspesne druge pa ne. Na zacetku je mislil, da bi zbral ljudi, ki so bili zelo uspesni na konvencionalnih testih "ustvarjalnosti". Toda ti timi polni "ustvarjalnih" ljudi, so bili prava katastrofa slabi pri skupnem resevanju problemov.
Ugotovil je, da mora resničen ustvarjalen team biti sposoben obvladati vse stopnje ustvarjalnega procesa. Ni dovolj samo veliko idej, v teamu morajo biti tudi dobri voditelji, dobri raziskovalci, ljudje, ki znajo zamisli tudi dobro uresničiti in zgraditi dober team. Belbin, ki je več kot 15 let raziskoval na stotine teamov v različnih industrijskih vejah, je nasel osem vlog, ki jih lahko posamezniki igrajo:
SADIKA- izvirni islec,
RAZISKOVALEC NOVIH MOŽNOSTI
PREDSEDNIK
OBLIKOVALEC
NADZORNIK-ocenjevalec
ORGANIZATOR
TEAMSKI DELAVEC
ZAKLJUCEVALEC
Večino teh lastnosti ima do neke mere vsak izmed nas. Pomembno pa je, da se zavedamo, da so vloge različne, in da ugotovimo, katere nam ležijo in katere ne. Poleg tega so nase vloge razlicne v razlicnih skupinah. Clovek ima lahko v enem timu eno vlogo v drugem pa drugo. V uspešnih teamih je lahko od 2 do 10 ljudi in tudi več. V majhnih teamih posameznik lahko igra tudi vec vlog. Njegovo delo je najbolj pomembno zato, ker nam pomaga razumeti, zakaj dolocen team ni ustvarjalen.
Povzeto po knjigi: Ustvarjalni Manager avtorjev Roger Evans, Peter Russell alpha center Lj. 1992
Tam so posamezne vloge tudi bolj podrobno opisane.
Zanimivo bi bilo prebrati kako iz tega vidika funkcionira DIY forum.
Se en link, no tukaj jih je pa ze 9.
http://www.belbin.com/rte.asp?id=8
Naslednja tabela vsebuje izracune elementov kretnic med sredjetoncem in visokotoncem. Obe kretnici imam izvedeni in ju ze poslusam. Gradim, na predpostavko, da bosta ti dve kretnici enaki za OB, U in H.
Dodana je tudi tabela predvidenih aktivnih kretnic. narejeni sta kretnici 400Hz in 300Hz. To sta kretnici, ki po mojem prideta v postev za obe varianti OB.
Vsi elementi so Jantzen kupljeni v Marsaudi. Nekaj elementov sem kupil nekaj pa sem jih ze imel. Nekatere induktivnosti sem dobil s tem, da sem tuljave na pravo vrednost odvil in izmeril z L metrom. V sedanji fazi bom zamenjal samo kretnico,
L1 0,83 mH SeasH1217
ki je tuljavica z jedrom.
Poleg tega bom zamenjal tudi vso ozicenje kretnic z boljsim-drazjim (upam, da bo tudi boljse), je ze na poti.
Kupil semtudi boljsi kabel za Alho 15A. Kabel bo imel na eni strani ceveljcke za pritrditev na zvocnik.
Tudi vse kretnice bodo imele na kablovju na zvocniski strani ceveljcke za pritrditev na zvocnik. Alpho bi lahko prestavljal s prilotanimi kabli iz ene postavitve v drugo, zgornja dva zvocnika pa ne.
Definiral sem tudi ze prvi mejnik in kaj moram do njega se postoriti:
dokoncati moram drugo aktivno kretnico 236Hz, 196Hz
na novo z boljsim ozicenjem moram oziciti obe pasivni kretnici
za zgornji del U,H frama moram izrezati odprtono za NEOCD3
oba zgornja za zvočnika Saes in Neocd3 moram pobarvati
potem bom pa ...
Profesor F. Križanič je v eni svojih knjig napisal verze Perzijskega pesnika Hafiza.
Knjige berem z vinom se krepčam,
znak preskočim če ga ne poznam.
Sem premišljeval kako bi se to glasilo za audiofile.
No pa lahko noč,
Matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobro zastavljen projekt!
lp,Boštjan _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
Bom še jaz eno potičko na brzino podrl v peskovniku.
G. Žaga pardon Žiga po tvojem reagiranju na EXPERTOVO slovnično napako je več kot očitno , da imaš zelo velik problem sam s sabo. Ja kdo pa si misliš da si ?????? Človek se zmoti v črki ti pa ga napadaš in se jočeš . Boštjan je zelo korektna , poštena in ustrežljiva oseba in verjamem da je problem nastal iz tvoje strani. Sicer pa kje si videl zahtevati popust na račun vreden 3-4 eure ? Še nekaj glede omenjenega foruma. Če nisi dobil odgovora na svoje vprašanje a nisi mogoče pomislil da pač to nikogar ne zanima in je tema nezanimiva- zgrešena ???? Pa brez zamere
Špilferderber sorry glede smetenja enostavno moral sem  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|