| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | | Jezijo pa me primeri, o kakršnih sem pisal. |
Jezijo pa me primeri, o katerih sem pisal.  _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zoran

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 15:12 Prispevkov: 138 Kraj: Prevoje
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 08:35 Naslov sporočila: |
|
|
Ah ta dvojina, večna dilema in kamen spotike.
Brisača, lopata, želja, tovornjak, ..., brez težav, ali ne?
Kaj pa: mleko, sneg, vino, seno, pivo, mivka, kava, čaj, ...?
Mogoče:
dve mleki
dva snega
dve vini
dve seni
dve pivi
dve mivki
...
NE, pač pa:
dva kozarca mleka
dve lopati snega
dve buteljki (kozarca) vina
dve bali sena
DVE STEKLENICI PIVA
DVA KOZARCA PIVA
dve kanglici mivke
dve skodelici (vrečki) kave (čaja)
Preverite pojma "neštevni edninski samostalniki" (teh ne moremo šteti, vedno uporabljamo v ednini) in "množinski samostalniki" (vedno uporabljamo v množini)!!!
Gostilniškemu žargonu pa tako in tako ni kaj očitati.
LP, Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
3000ES
Pridružen/-a: Sre Jul 2012 8:19 Prispevkov: 228 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2012 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ja... u teh cajtih je mus ahtat, da se špraha ne frdirba.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2012 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Kdor misli, da hočemo nekateri sedaj postati drugi Toporišiči, se moti! Verjetno niti nobeden od nas ne misli, da je potrebno naše prispevke jemati pod slovnično lupo in jih popravljati kot nekoč nareke v šoli!
Gre za drugo stvar! Če nimaš odnosa do svojega jezika, ga nimaš niti do svoje domovine!In še do marsičesa drugega!
Nekateim je prav odveč vtipkavati velike začetnice in imajo za to vedno nared izgovor. A praviloma gre tu za ljudi, ki tudi v prometu ne uporabljajo smerokazov, ker gre pač (po njihovem) za odveč trud! :twisted:In ki recimo na parkingu parkirajo čez 2 mesti.
In kaj si naj človek misli o posameznikih (jih pa ni malo!), ki oddajo oglas "prodam prvi branik", pri tem pa seveda mislijo na sprednji odbijač?
Pa še to! Opazili ste kako pridno na naši TV objavljajo podnapise pri izjavah vsakogar čigar priimek se končuje na "ić", pa čeravno mu uide le tu in tam kakšna neslovenska beseda. Po drugi strani pa ni nobenih podnapisov, ko so izjave dajane v kleni prleščini, ki je res ni razumeti!
Kako imajo Nemci stil, ki ga mi nimamo, se kaže po tem, da narečje iz Bayerna podnaslavljajo, tega pa ne storijo z veliko večino izjav tujcev, ki se mučijo z nemščino, ker s tem kažejo, da njihov trud cenijo.
Samo en detajlček več, ki kaže, da smo večinoma res hribovci!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
3000ES
Pridružen/-a: Sre Jul 2012 8:19 Prispevkov: 228 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2012 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam. Tisto zgoraj je bilo bolj za "predah" in šalo.
Zelo poučna je tudi "ekskurzija" po novodobnih komercialnih radijskih in televizijskih postajah.
O vseh mogočih tiskanih brezplačnikih pa morda kdaj drugič.
Obup !
(P.S. Nemalo zaslug za tašno stanje ima tudi sedanja digitalna doba, ki uspešno izpodriva nekdanje bralne navade.) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|