Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kateri gramofon?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
majnk

Pridružen/-a: Čet Mar 2011 14:24
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2012 09:45    Naslov sporočila: Kateri gramofon? Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!
Trenutno je moj HI-FI sestavljen iz: zvočniki Jamo Koncert 11 ( zv.kabli Clearar Audio-Clear voice ), Copland CTA 301 mk2 z končno CTA 505 ( povezovalni kabli Audioquest ), gramofon Pro-Ject Perspective. Poslušam vse razen narodno zabavne glasbe in oper. Odločil sem se za zamejavo gramofona. Perspective je sicer dober gramofon, moti pa me koncept blaženja vibracij. Osnovna plošča z ročico in diskom "plavajo" namreč na treh vzmeteh v silikonskem olju. Jermen je preko motorja povezan na zunanjo stran diska in ker jermen, če hoče obračati disk pač deluje z določeno silo, ne more biti drugače kot, da vse skupaj zategne. Trudil sem se dve uri, optimalno, se pravi, čim bližje približati disk z osnovno ploščo fiksnemu delu gramofona, da bi bila možnost čim manjšega nagibanja, zategovanja, ampak temu se v celoti ne da izogniti! To je edino kar me res moti pri tem modelu.
Zato sem se odločil za zamenjavo gramofona. Razmišlajam o rabljenem Stabi S, Stogi S, malo pa me mika tudi Linn Sundek LP12. Zanima me vaše mnenje, glede na vaše izkušnje. Glede na omenjena gramofona veste koliko sem pripravljen, sposoben investirati v gramofon.
Se pravi StabiS, StogiS ali Linn Sondek LP12 ali mogoče tretje. Če je kdo pripravljen svetovati se lepo zahvaljujem. Upošteval bom mnenja, zaključek pa mora človek narediti po svoji presoji, kajne?
( Prosim pa vas, da moje vprašanje ne bo povod, da se spet verbalno pobijete med sabo. Hvala! Če bo kdo, kdaj n izletu v Idriji..., ga lepo vabim na poslušanje in oceno mojega truda vloženega v mojo glasbeno sobo).
Lep pozdrav Majnk
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2012 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Linn Sondek LP12 je še bolj plavajoč od Pro-Ject Perspectiva, vsaj v svojem originalnem stanju... Smile
majnk

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2012 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!

Ja, plava in to je dobro, s to razliko da je pogonski jermen direkt na fiksno osovino oz. notranji plošček. Pri Sonde-ku, nima jermen nobenega vpliva na krožnik. Plava, pa plava Laughing .
L.p.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2012 23:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če upoštevam lampaško elektroniko, bi rekel, da mora gramofon zadostiti :

1. dobro definirane, suhe base
2. ni nujno, da ima harmonsko strukturo zelo razvito, ker elektronika dopolni kar manjka
3. mora imeti 'hiter' zvok, ker so izhodni transformatorji dokaj počasna reč

Sondek je odlična reč, vendar ima njegov srednji bas 'trebušček' kar se podvaja z lampaško koloracijo. Če bi se odločil zanj, je potrebno to zbalansirati z bolj 'mršavo' ročko - kot je bila kombinacija z Grace 707 in MC glavico. Nekateri to uredijo s kabli. Meni se sicer ta način upira - predvsem zaradi tega, ker se tako prizadane harmonična struktura zvoka (postane bolj podobno CD-ju - no če je to cilj...no comment)

Osebno bi se za Kuzmo prej odločil - samo ker ni vzmetenja, je rezultat ogromno odvisen od podlioge. Obvezno dokupiti elektronsko kontrolo motorja!

Alternativa so tudi mali Clearaudio, višje Rege, Transrotorji.
Mini luksuzna rešitev bi bila Roksan Xerxes..skoraj definitivna za relativno male pare. Preveri, morda bi tudi švedska Rauna s tangencialno ročico prišla v poštev!
majnk

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žiw!

Ambasador, hvala, za res koristen nasvet, namig... Za mnenje sem prosil, kajti res bi rad gramofon, ki bo čimbolj ustrezal mojemu sistemu. Ne morem si privoščiti nabaviti nekaj kar ne bi klapalo. Potem lahko ali eno leto prodajam, ali dam pod ceno... Najbolj se nagibam h Kuzmi. Transrotorje se že nekaj gledal oz. o njih prebiral. Roksan Xerxes, pa je zame neznanka. Bom danes malo "prelistal" po netu. Rauna, hm, tangencjalne ročice bi se kar malo bal. Kar sem prebiral Rupiča, naj bi bila zadeva, če je res dobra, tudi res draga.
Če se bom lahko dogovoril, grem konec tedna pogledat StabiS, StogiS in Stabi SD, StogiS. Slednji ima skoraj novo odjemno dozo Benz Micro Glider"high output" 2,5mV. Zvok podoben CD-ju, ne hvala, če bi to želel bi povpraševal po CD player-ju.
Smile Hvala še enkrat in lep pozdrav iz Idrije Majnk
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu