Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

kako ugotoviti ali so zvočniki ˝skurjeni˝?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tjaša

Pridružen/-a: Sre Okt 2011 17:33
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 12, 2011 17:44    Naslov sporočila: kako ugotoviti ali so zvočniki ˝skurjeni˝? Odgovori s citatom

Pozdrav!

Zanima me, če mi kdo zna svetovati pri naslednjem problemu. Ko smo danes prižgali radio (preko media centra), so bili očitno zvočniki zelo naglas (mogoče celo do konca naglas) in se je ojačevalec v trenutku, ko se je zaslišala muzika, ugasnil. Vsega skupaj niti ne znam natančno opisati, smo se pa kar ustrašili, ker se je slišalo kot en pok. Zvočniki delajo. Sicer nisem ravno poznavalec, zato sem v dilemi, ali je možno, da je sedaj zvok kaj slabši? Ali je možno, da zvočniki sedaj kaj slabše delajo? Ali to sploh obstaja, da zvočnik slabše dela, ali je samo ok in ˝skurjen˝ zvočnik?

Hvala za pomoč!

Lep dan še naprej,
Tjaša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 12, 2011 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekateri ojačevalci v takih primerih izklopijo zvočnike. V večini primerov se ne zgodi nič. Če pri poslušanju ne opaziš večje razlike (visokotonec ne dela ali pa je zelo tih) je OK.
Nazaj na vrh
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2011 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda so bili pa zvočniki že prej 'skurjeni' in tako večje škode ob tem mini incidentu ni Mr. Green

Sicer ni mi jasno kako ima lahko nekdo ob priklopu ojačevalec na full ampak. .zato pa jaz kar živčen ratam ko me punca pokliče ala: ej, kako se to prklop da poslušam cd Confused da je konfuzija še večja včasih preklopim na vintage sansuija. .in potem razmišljam na način: da ni ženska pač dala naglas in iskala vhod z preklopnim gumbom in našla pravi vhod ravno ob kakšnem sunku basa itd. .eeeh, zdej sem pa namorjen ratal.
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priklopi,

pa če dela je ok.

Zvočniki take strese preživijo na sledeče načine:

1. skuri se žička v njem - to prepoznaš tako, da ne dela več

2. zaradi velike moči se deformira notranja tuljava in drsa po magnetu - to prepoznaš tako da slišiš glasno škripanje (drgnjenje) v ritmu z glasbo. Ali pa celo blokira membrano - takrat ni basov in zvočnik poprdeva (smešno tudi za slišat..)

3. zaradi velike moči se deformira notranja tuljava - a ne toliko da bi drsala po magnetu. V tem primeru zvočnik dela normalno. Če ni ravno vrhunski, tega niti opaziš ne.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu