| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pet Nov 21, 2008 23:19 Naslov sporočila: |
|
|
Hihi.. sem vedel nekaj teorije za temi svetili.. ampak človek se iz tega članka lahko kar nekaj nauči  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Nov 21, 2008 23:33 Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj to je splošno znano, da tako imenovane varčne žarnice "smetijo" po električnem omrežju. Med drugim maličijo sinusno obliko napetosti in povzročajo napetostne sunke med prižiganjem.  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist
Nazadnje urejal/a before Sob Nov 22, 2008 10:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2008 00:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ta članek ni proti varčnim žarnicam, pač pa proti običajnim.
Kar se mojega raziskovanja po internetu tiče, ter malo prakse.. Se najbolje obnese večja količina LED diod.. kar pa postane drago.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Orpheus999
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44 Prispevkov: 127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2008 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Večja količina LED ic?? To pa že ni drago. Okoli novega leta dobiš povsod svetlobne cevi iz ledic, ki so ZELO poceni. Za 6m-cca 30EUR.
To je toliko kot namizna svetilka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2008 17:31 Naslov sporočila: |
|
|
| Odvisno kakšna svetilnost. Cena ene diode lahko hitro preseže 5€. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
T42

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 23:09 Prispevkov: 37 Kraj: cc
|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2008 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
Sploh če je plava  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2008 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa recimo da modra ni ravno primerna za osvetljevanje hiše  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2008 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Once upon a time, so obstajale le rdeča, rumena in zelena LED dioda. Modro so razvili precej kasneje, ko so odkrili material, ki oddaja modro svetlobo. In ta je (bil) precej dražji napram ostalim in v tem kontekstu je razumeti predhodni post člana T42.
V tem tisočletju, ko nisem več čisto na tekočem z razvojem LED, pa obstajajo vsemogoče vrste LED in njihov razvoj gre v smeri večje svetilnosti in tako se sedaj uporabljajo ne le za signalizacijo na elektronskih napravah, ampak tudi za osvetljevanje - tudi v avtomobilski industriji. Zadnje luči so takorekoč skoraj že standard, ni pa daleč čas ko bodo LED žarometi povsem izpodrinili klasične prednje luči (by the way: avtomobilski dizajnerji se tega že veselijo ) _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2008 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
No mene je šokiralo dejstvo kake svinjarije (plini, kovine) vsebuje tale "eko" varčna žarnica.
Res je, da je v končni fazi poraba manjša ampak po mojih izkušnjah te žarnice dejansko delujejo točno določeno število ur ali pa še manj. V dnevni sobi sem lansko leto nabavil komplet varčnih žarnic z življensko dobo 8 let oz. 6000 ur. po ceni 5.5 EUR za kos. Zdaj po približno enem letu uporabe so mi v enem tednu "pocrkale" tri od šestih. Zanimivo je, da je pri dveh od treh žarnica bila še OK ampak je šel switcher rakom žvižgat.
Torej pred evforično menjavo klasičnih žarnic z varčnimi velja malo pretehtati zadeve in tudi cene.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2008 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
| audio_holic je napisal/a: | | ...Res je, da je v končni fazi poraba manjša ampak po mojih izkušnjah te žarnice dejansko delujejo točno določeno število ur ali pa še manj. V dnevni sobi sem lansko leto nabavil komplet varčnih žarnic z življensko dobo 8 let oz. 6000 ur. po ceni 5.5 EUR za kos. Zdaj po približno enem letu uporabe so mi v enem tednu "pocrkale" tri od šestih. Zanimivo je, da je pri dveh od treh žarnica bila še OK ampak je šel switcher rakom žvižgat..... |
Saj...
Žarnice res večinoma držijo tako dolgo, kot je obljubljeno samo krmiljenje žarnice crkne mnogo prehitro . In tu je maneverski prostor za odvetnike proizvajalcev, če bi jih kdo tožil zaradi neresničnih navedb oziroma obljub o življenski dobi izdelka . Namreč: elektronsko vezje, ki krmili žarnico je mnogo poddimenzionirano za svojo nalogo. Delno je to zaradi omejenega prostora v okovju žarnice, delno pa tudi zaradi varčevanja na račun kvalitete vgrajenih materialov, ki bi, glede na to da delajo na meji svojih zmogljivosti, morali biti najvišje kvalitete.
Iz vidika ekonomije je razlika med "navadno" in "varčno" žarnico ta, da prvo odplačujemo bolj na kredit, slednjo pa bolj z takojšnjo celotno kupnino.
P.S.
če kdo ne razume zadnjega odstavka mu z veseljem pojasnim  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
|
Objavljeno: Pon Dec 08, 2008 23:47 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | http://24ur.com/novice/gospodarstvo/navadne-zarnice-bodo-za-vedno-ugasnile.html |
Ni kaj, še ena bedarija Evrokratov, ki se vtikajo v stvari, o katerih nimajo pojma. Da se proizvede varčna žarnica je potrebno "še pa još" energije v primerjavi z starimi baloni. Velik problem bo tudi zbiranje in reciklaža, kar tudi košta. V končni fazi bo tako ali tako plačal kupec. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2008 00:21 Naslov sporočila: |
|
|
In še enkrat ponavljam: iz audiofilskega stališča so varčne žarnice zagotovo slaba novica za audionaprave, saj "smetijo" po električnem omrežju ! _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2008 01:17 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje v kakšni meri moderne varčne žarnice smetijo omrežje. Avtor strokovnega članka v otvoritvenem postu teme ugotavlja, da so moderne varčne žarnice napram starejšim generacijam varčnih žarnic kot noč in dan. Imajo vgrajene limiterje ki preprečujejo tokovne sunke ob vklopu in imajo vgrajene power factor correction sklope, s čemer so mnogo prijaznejše do omrežja kot starejše generacije.
Glede na to da imam po celi hiši izključno varčne žarnice, bom enkrat nahecal otroke (no tu bo prišlo prav da imam tri otroke hehe), da bodo intervalno prižigali in ugašali luči, sam pa bom ta čas poslušal glasbo in ugotavljal ali se kaj pozna na zvoku. Res me zanima rezultat.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|