Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Varčne žarnice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audio_holic

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 21, 2008 01:59    Naslov sporočila: Varčne žarnice Odgovori s citatom

Zanimivo branje...

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 21, 2008 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hihi.. sem vedel nekaj teorije za temi svetili.. ampak človek se iz tega članka lahko kar nekaj nauči Smile
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 21, 2008 23:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa saj to je splošno znano, da tako imenovane varčne žarnice "smetijo" po električnem omrežju. Med drugim maličijo sinusno obliko napetosti in povzročajo napetostne sunke med prižiganjem. Evil or Very Mad

Audiohedonist

Nazadnje urejal/a before Sob Nov 22, 2008 10:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2008 00:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta članek ni proti varčnim žarnicam, pač pa proti običajnim.

Kar se mojega raziskovanja po internetu tiče, ter malo prakse.. Se najbolje obnese večja količina LED diod.. kar pa postane drago..
Nazaj na vrh
Orpheus999

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2008 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Večja količina LED ic?? To pa že ni drago. Okoli novega leta dobiš povsod svetlobne cevi iz ledic, ki so ZELO poceni. Za 6m-cca 30EUR.
To je toliko kot namizna svetilka.
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2008 17:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odvisno kakšna svetilnost. Cena ene diode lahko hitro preseže 5€.
Nazaj na vrh
T42

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 23:09
Kraj: cc

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2008 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sploh če je plava Wink
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2008 18:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, pa recimo da modra ni ravno primerna za osvetljevanje hiše Very Happy
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2008 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Once upon a time, so obstajale le rdeča, rumena in zelena LED dioda. Modro so razvili precej kasneje, ko so odkrili material, ki oddaja modro svetlobo. In ta je (bil) precej dražji napram ostalim in v tem kontekstu je razumeti predhodni post člana T42.

V tem tisočletju, ko nisem več čisto na tekočem z razvojem LED, pa obstajajo vsemogoče vrste LED in njihov razvoj gre v smeri večje svetilnosti in tako se sedaj uporabljajo ne le za signalizacijo na elektronskih napravah, ampak tudi za osvetljevanje - tudi v avtomobilski industriji. Zadnje luči so takorekoč skoraj že standard, ni pa daleč čas ko bodo LED žarometi povsem izpodrinili klasične prednje luči (by the way: avtomobilski dizajnerji se tega že veselijo Twisted Evil )

Audiohedonist
Nazaj na vrh
audio_holic

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 25, 2008 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No mene je šokiralo dejstvo kake svinjarije (plini, kovine) vsebuje tale "eko" varčna žarnica.

Res je, da je v končni fazi poraba manjša ampak po mojih izkušnjah te žarnice dejansko delujejo točno določeno število ur ali pa še manj. V dnevni sobi sem lansko leto nabavil komplet varčnih žarnic z življensko dobo 8 let oz. 6000 ur. po ceni 5.5 EUR za kos. Zdaj po približno enem letu uporabe so mi v enem tednu "pocrkale" tri od šestih. Zanimivo je, da je pri dveh od treh žarnica bila še OK ampak je šel switcher rakom žvižgat.

Torej pred evforično menjavo klasičnih žarnic z varčnimi velja malo pretehtati zadeve in tudi cene....
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 25, 2008 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audio_holic je napisal/a:
...Res je, da je v končni fazi poraba manjša ampak po mojih izkušnjah te žarnice dejansko delujejo točno določeno število ur ali pa še manj. V dnevni sobi sem lansko leto nabavil komplet varčnih žarnic z življensko dobo 8 let oz. 6000 ur. po ceni 5.5 EUR za kos. Zdaj po približno enem letu uporabe so mi v enem tednu "pocrkale" tri od šestih. Zanimivo je, da je pri dveh od treh žarnica bila še OK ampak je šel switcher rakom žvižgat.....

Saj...
Žarnice res večinoma držijo tako dolgo, kot je obljubljeno samo krmiljenje žarnice crkne mnogo prehitro Laughing Laughing Laughing . In tu je maneverski prostor za odvetnike proizvajalcev, če bi jih kdo tožil zaradi neresničnih navedb oziroma obljub o življenski dobi izdelka Twisted Evil. Namreč: elektronsko vezje, ki krmili žarnico je mnogo poddimenzionirano za svojo nalogo. Delno je to zaradi omejenega prostora v okovju žarnice, delno pa tudi zaradi varčevanja Rolling Eyes na račun kvalitete vgrajenih materialov, ki bi, glede na to da delajo na meji svojih zmogljivosti, morali biti najvišje kvalitete.

Iz vidika ekonomije je razlika med "navadno" in "varčno" žarnico ta, da prvo odplačujemo bolj na kredit, slednjo pa bolj z takojšnjo celotno kupnino.

P.S.
če kdo ne razume zadnjega odstavka mu z veseljem pojasnim Very Happy

Audiohedonist
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 08, 2008 23:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/navadne-zarnice-bodo-za-vedno-ugasnile.html
Nazaj na vrh
audio_holic

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 08, 2008 23:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/navadne-zarnice-bodo-za-vedno-ugasnile.html

Ni kaj, še ena bedarija Evrokratov, ki se vtikajo v stvari, o katerih nimajo pojma. Da se proizvede varčna žarnica je potrebno "še pa još" energije v primerjavi z starimi baloni. Velik problem bo tudi zbiranje in reciklaža, kar tudi košta. V končni fazi bo tako ali tako plačal kupec.
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008 00:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In še enkrat ponavljam: iz audiofilskega stališča so varčne žarnice zagotovo slaba novica za audionaprave, saj "smetijo" po električnem omrežju !

Audiohedonist
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008 01:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanje v kakšni meri moderne varčne žarnice smetijo omrežje. Avtor strokovnega članka v otvoritvenem postu teme ugotavlja, da so moderne varčne žarnice napram starejšim generacijam varčnih žarnic kot noč in dan. Imajo vgrajene limiterje ki preprečujejo tokovne sunke ob vklopu in imajo vgrajene power factor correction sklope, s čemer so mnogo prijaznejše do omrežja kot starejše generacije.

Glede na to da imam po celi hiši izključno varčne žarnice, bom enkrat nahecal otroke (no tu bo prišlo prav da imam tri otroke hehe), da bodo intervalno prižigali in ugašali luči, sam pa bom ta čas poslušal glasbo in ugotavljal ali se kaj pozna na zvoku. Res me zanima rezultat. Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu