| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Gorazd

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 14:44 Prispevkov: 323 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 18:56 Naslov sporočila: Re: Prosim za pomoč pri nakupu! |
|
|
| tromostovje je napisal/a: | Pozdravljeni, odločil sem se za nakup novih hi-fi komponent. Soba v kateri bo igral nov sistem ima 48 m2 in zelo veliko stekla (okna od stropa do tal). Zaves za enkrat še nimam, na tleh pa sta dva debelejša tepiha. Stanujem v bloku. Moje potrebe po glasbi so naslednje: glasbo bi poslušal predvsem iz Macbook-pro notesnika (imam preko 50.000 komadov na Itunes), včasih bi bil izvor glasbe tudi iPhone, kupiti pa nameravam tudi Squeezebox. TV B&O Beovision 8, 42" bi tudi priključil na ojačevalec in zvočnike. Glasbo želim poslušati predvsem pri nižji jakosti! Torej potrebujem ojačevalec, zvočnike in kable. Po mojem bi potreboval tudi kakšen konverter glasbe kot je Cambrige audio dacmagic. Rad bi, da bi nov sistem igral čim bolje, pri nižji jakosti. Pripravljen sem zapraviti okoli 4000€. Seveda so lahko komponente tudi rabljene pod pogojem, da so ohranjene kot nove. Pomemben mi je tudi izgled zvočnikov! Katere komponente bi izpolnile moje potrebe in pričakovanja? Primare i21 in Dynaudio zvočniki ali pa Naim Nait 5i in Mark & Daniel zvočniki ali pa Spendor S5e zvočniki. Vem, da je potrebno vso zadevo preiskusiti na domu, vseeno pa vas prosim za predloge kjer se ojačevalec in zvočniki dobro ujamejo, glede mojih potreb po glasbi.
Vsem se za odgovore lepo zahvaljujem in vam želim lep dan,
Primož - Lj |
Katere M&D-je si imel v mislih? Odličen zvočnik (na forumu ti bo vse o njih povedal audiofill aka Aljoša), vendar bi znali biti kar konkreten zalogaj za ojačevalec. Mislim, da imajo samo 85dB izkoristka, tako da rabijo orenk mašino od zadaj.. Če se ne bo Aljoša kaj javil glede M&D-jev, mu pošlji pm, pa se magari dogovori z njim za slušni test. Lahko verjameš, da ne boš ostal ravnodušen
Lp, G _________________ "I am the master of my fate
I am the captain of my soul"
DanishAudiophileLoudspeakerIndustries |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
M&D še nisem slišal (čeprav me mika), ampak tudi Dynaudio ni za zanemarit, sploh v kombinaciji z Naim. Je pa to čisto drug zvočnik kot recimo Monitor Audio. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gash
Pridružen/-a: Sob Avg 2009 11:40 Prispevkov: 291 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Davise dobiš na Parmovi (upam, da še, poslušal sem jih lani). Tudi ceno ti povejo tam in dogovoriš se lahko za popust. Samostoječe mislim, da je serija mattis sem poslušal in so top. cena bi bila pod 1.000 eur za par.pa še lepi so v klavirsko črni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 01:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tromostovje,
sem malo prečekiral oglase v sklopu portala in naletel na dve ponudbi rabljenih naprav, ki se mi zdita zelo zanimivi:
- integriran ojačevalnik Gryphon Callisto 2100
- zvočniki Living voice IBX-R2
O Gryphonu škoda izgubljati besed, gre za vrhunsko zadevo. Living voice tudi odlični. Skupaj sicer iznad 4K eur, vendar z malo cenkanja sigurno izpod. K privarčevani razliki dodaš zraven še kakšnih 500 eur za kable in bi znala to biti prava stvar.
Od novih stvari recimo Opera Callas SP. Sicer ne vem če bi to napolnilo z zvokom 48 kvadratov veliko sobo, no za probati bi sigurno bilo. Vidim, da imajo akcijo iz 2750 na 1800 eur, kar ravno zapade v tvoj budget.
Glede na to da sem bil od soforumaša pozvan, da napišem nekaj o M&D, bi rekel takole... Maximusi bi za 48 kvadratov ob tvojem načinu poslušanja (kot praviš nižja jakost, pa ajde damo zraven še srednjo) zadostovali. Proizvajalec zanje priporoča sobo med 14 in 54 kvadrati. Res da niso samostoječi zvočniki, vendar naj to ne zavede. Bas enota ima plus/minus 3 do 5 krat večji akustični output od klasičnih bas enot, kar rezultira v enormnem basu za tako male kabinete. Bas je tako globji od marsikaterega samostoječega zvočnika (dol do 36 Hz!). V moji 16 kvadratov sobi moram delati že "čudeže" da jih umirim, saj oni bi radi večjo sobo. No, ko jih dobro postaviš (po toliko prestavljanja sem ter tja, igračkanja z dušenjem zadnjih bas refleks lukenj,... jih imam že naštudirane), pa zašpilajo da si prste poližeš.
Da pa človek izkoristi njihov potencial, mora imeti zadaj elektrarno tipa Nuforce ali kaj podobnega, ki je svojo enormno zalogo moči zmožna sprostiti v trenutku ko zatreba in po tem ne rabi časa da spet "pride k sebi", ter tako kontinuirano obvladuje zvočnike z železno pestjo. V nasprotnem namesto z globokim in definiranim basom postrežejo z nekontroliranim momljanjem.
Če bi v teh 48 kvadratih želel poslušati glasno, pa večji Aragorn. Proizvajalec priporoča sobo med 23 in 70 kvadrati. V kombinaciji z bass extenderjem gre ta monitorec dol do 28 Hz!
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromostovje
Pridružen/-a: Pet Jul 2010 21:21 Prispevkov: 12 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 02:48 Naslov sporočila: Pa še to me zanima ... |
|
|
Pozdravljeni, zelo me veseli, da sem dobil več kot deset vaših mnenj in predlogov, ki se tičejo mojega investiranja v glasbeni sistem. Ker sem na dopustu že od včeraj (ponedeljek) sem se napotil v dve trgovini v LJ kjer prodajajo HI-FI in HI-END opremo. Poimenoval jih bom kar trgovina X in trgovina Y, ker nočem delati dobre ali slabe reklame za nikogar. V X trgovini so bili zelo prijazni. V trgovini Y so bili prav tako zelo prijazni. Skoraj bolj, kot pa če bi kupoval avto pri Saab-u ali Volvo. OK, to mi je še nekako jasno, verjetno se recesija pri prodajalcih HI-FI naprav še bolj pozna kot recesija pri prodajalcih novih avtomobilov. Lahko, da se motim. Kar sem na začetku poslušal v trgovini X je bila čista glasbena droga. Nikoli si nisem mislil, da te glasba lahko "zadane". Vladko Stefanovski na glasbenem sistemu, ki je cenovno enakovreden 1 sobnemu stanovanju v LJ me je sezul. Totalno! OK, gospodu povem, da sem v njegovi trgovini zaradi glasbenega sistema, ki ga kupujem za sebe, vendar več kot 4000€ ne morem izpljuniti. Prilagodil se je moji številki in mi pripeljal glasbo do mojih ušes za malo več kot 4000€. Razlika je bila očitna, a vseeno sistem mi je bil všečen. Res škoda, da nisem tajkun V trgovini Y so mi takoj v uho poslali glasbeni sistem (zvočniki in ojačevalec, pa seveda CD player), ki je bil zanimiv za moj žep. Zvenelo je zelo lepo. Še nekaj vam moram zaupati, nočem kupovati in prodajati komponent, da bi našel tisto pravo. Želim si zadetek v prvo. Hole in one.
Zdaj pa jaz vas nekaj vprašam?! Oba prodajalca (X in Y) sta mi ponudila, da preizkusimo opremo na mojem domu, ki je slabo akustičen (soba 48 m2 in veliko stekla, glasbo pa bi zaradi sostanovalcev rad poslušal na nizki jakosti). Vsi pa vemo, da prodajalci hvalijo samo svoje izdelke in ne sosedove! Se pravi, oprema je pri meni doma, verjetno je treba položiti kavcijo, aro ali osebni dokument, da jo lahko preizkusim na svojem domu. Vendar do teh podrobnosti še nismo prišli. Predstavljam si, da bosta oba trgovca X in Y menjavala ojačevalce in zvočnike, da bi našli tisto kar je najbolj optimalno. Zdaj smo pa tu! Kako se potem X ali Y zahvaliti za trud in mu sporočiti novico, da ne bo nič od biznisa, ker mi je en drug glasbeni sistem bolj muzikalen in cenovno sprejemljiv. Upam, da me razumete. Dveh sistemov ne potrebujem. Zmaga lahko samo en X ali Y. Kompromis pri enem zvočniki, drugem ojačevalec sem mi zdi zelo slab.
Kakšne so vaše izkušnje pri nakupih, testiranjih oprema na domu in potem vračanje le te, če ni tako kot ste si zamislili???
Hvala za odgovore, naj živita X in Y
Primož iz Ljubjane
Nazadnje urejal/a tromostovje Tor Jul 20, 2010 10:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Franci
Pridružen/-a: Sre Feb 2009 8:26 Prispevkov: 66 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Primož, ti si čist preveč prijazen.
Tole smatraj kot testno vožnjo z avtomobilom. A se tam tudi počutiš neprijetn, ko prodajlcu poveš, da je autek supr, sam da ga ne boš vzel?
Sicer me pa srce boli, ko vidim ljudi kupovat nove komponente, ko se dobijo odlične rabljene za pol cene. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 10:09 Naslov sporočila: Re: Pa še to me zanima ... |
|
|
Uffff tromostovje, tole se pa hitro premika naprej. Praviš da si dobil že dve ponudbi za preiskus doma. Super.
Obišči še več prodajalcev, saj od viška glava ne boli. Razen od slabega vina pravijo.
Preden pa ti pridejo z napravami domov in se začnejo truditi z "zlitjem" le teh s tvojo akustično neugodno sobo, bi ti predlagal, da prej zmontiraš zavese o katerih si govoril in pa narediš še ostalo če imaš slučajno kaj v planu, saj vsaka sprememba (prestavitev/vnos pohištva, zavese, slike,...) se tako ali drugače odrazi v zvoku. Tisto kar si in še boš slišal pri prodajalcih bo pri tebi doma zaradi drugačne akustike igralo povsem drugače. Da se ti doma ne bodo matrali s postavitvijo sistema (to je hudičevo delo, sploh če prostora ne poznaš in tu glede na akustično neugodno sobo pričakuj konkretne kompromise, razen če boš investiral tudi v akustični tretman), potem pa boš čez kakšen mesec vsaj kolikor toliko zoptimizirano zvočno sliko "sesul", ko boš montiral zavese recimo.
Glede zadetka v prvo - "hole in one" kot praviš... se bojim da to ne bo tako. Ljudje nismo roboti ki bi bili programirani da cel rok trajanja funkcioniramo enako, temveč se spreminjamo. Danes se počutimo tako in nam je všeč avtoritativen dinamičen zvok, jutri smo utrujeni in nam mogoče bolj paše mehkejši zvok, potem s časom preživetim s hifijem še napredujemo (se nam povečuje apetit) in čez 5-10 let smo že na čisto drugem sistemu.
V zvezi tvojega vprašanja glede spoznanja dobrega trgovca, nenakupa, zahvale, kavcije,... dober prodajalec se ti bo posvetil, s tabo probal najti optimalno rešitev, ti v primeru problemov po nakupu tudi pomagal (customer service) in ... ne šimfal konkurence! Ob prevzemu naprav na preizkus se običajno položi cela vrednost naprav. Če pa te prodajalec pozna že od prej in ve da si zaupanja vreden, potem je to seveda drugače. V primeru nenakupa naprav te povsem razumem. Prodajalec se je angažiral, trošil svoj bencin, čas, nosil zadevšne sem ter tja, se matral z optimiziranjem, potem pa na koncu hladen tuš. Da ne boš imel "moralnega mačka" se mogoče za takšen primer vnaprej dogovoriš za nek znesek (manjši seveda) in boš imel peace of mind.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil že sam v podobnih sitaucijah. Res je kar zoprno, ko vidiš, da se prodajalec čisto napali. Ti kar mirno povej, da testiraš še nekaj podobnega, to bo moral razumeti.
Vendar vedi - to so začetki. Tako kot pravi Aljoša, vseskozi rasteš, tudi v audiofilizmu. Čez nekaj let boš točno vedel kaj hočeš in prodajalec ti niti ne bo več solil pameti. Stopil boš v trgovino, prijazno vprašal, če lahko dobiš komponento na test brez občutka slabe vesti. Če boš dosti suveren, ti bo prodajalec komponento celo sam naložil v prtljažnik . Stvar boš potestiral in mirno vrnil, če ne bo ustrezala. Jaz navadno prodajalcu tudi obrazložim, kaj se mi ne dopade, predno pa vrnem se z njim posvetujem, če bi lahko kako manjšo napakico odpravil (npr. drugačni kabli, druge lampice, drugačna postavitev zvočnikov ...).
Navsezadnje so prodajalci tu zaradi nas in naše denarnice ...
V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Franci
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
A nas boš kaj apdejtu kaj si nabavu?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromostovje
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo Franci, seveda ko bo karkoli novega se oglasim. mogoče že jutri  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromostovje
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 17:35 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem bil v Celju pri g. Aljoša - Audiofill. Zelo prijeten fant, ki ima super glasbeni sistem. Mark & Daniel zvočniki in tisto čudo na njih je za enkrat prav gotovo best buy. Njegov predelani DacMagic je vrhunsko prenovljen. Poslušala sva vse žanre glasbe in povsod mi je bil zvok zelo všečen. Aljoša še enkrat: klobuk dol pred tvojim sistemom!
Tip ima tudi neverjetno veliko in kvalitetno glasbeno arhivo. Mogoče ga šiša kakšen Dragan Bulič ali pa Brane Rončelj ampak nisem ziher. Bi bilo pa zelo zanimovo njegov sistem preizkusiti v mojem neakustičnem prostoru.
Ja odločitev o nakupu bo zelo težka. Še avto in stanovanje je bilo lažje kupiti. Ker pa je čas in denar pri meni se bom za nakup odločil po čim več poslušanih gl. sistemov pri meni doma. Mogoče pa nahecam Audiofill-a da prinese Mark&Daniel na test v LJ.
Lep pozdrav vsem, ki vam je bilo danes vsaj malo vroče ...
Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Franci
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Uh tole bo pa dolga pot...ampak prava. Jst sem nekak razumu, da se ne morš odločt med Primare in Naim ojačevalcem. Zdej pa izpade, da so boksi problem.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Problema sta dva.
Prvi... Primožu so Maximusi zlezli pod kožo, na trgu pa rabljenih ni. Izdelujejo se ne več, saj jih je nasledil novi model Maximus plus ki je sicer v okviru njegovega budgeta vendar potem ne ostane za ojačevalec. Zadnji primerki evropskih distributerjev ki so se dali dobiti za dober denar, pa so že pošli. Direkt od proizvajalca pa ne gre naročati, saj se zna naša carina obesiti na CE certifikat (kot se je meni in sem izgubil tono živcev da sem dosegel sprostitev uvoza).
Drugi... če že kje ujaga Maximuse, jim Primare ali Naim ne bi bila kos. Mislim saj bi špilalo, vendar to ne bi bilo to. Za izvlečit maksimum iz njih je zadaj potrebna elektrarna. Minimalno 150W RMS. Tu budget zadeve ala Marantz, Denon, Yamaha, Primare,... po hitrem postopku odpadejo. Bodisi zaradi nezmožnosti poganjanja, bodisi zaradi nedovoljne zvočne kvalitete. Privilegij obojega v eni škatli pa stane in je izven njegovega budgeta.
Z M&D-ji gre z roko v roki D klasa. Kakšen Nuforce ali Hypex HG recimo sta dober match. To bi se vse skupaj še nekako dalo sčarati skupaj v okviru budgeta. Če pa bi kje za dober denar uspel ujagati rabljenega Spectron Musiciana, pa še bolje.
Je pa dobra stvar ker se mu nikamor ne mudi. Naj v miru preposluša kar se nudi po trgovinah, proba kaj doma, po možnosti še posluša sisteme soforumašev, da skozi letošnji multimedia hifi show,... si tako razširi horizont in stvar bo lažja.
Primož še nekaj mi zdajle pade na pamet, kar bi znala biti odlična rešitev... kakšni dobri aktivni samostoječi boksi. Za 4 jurje bi že moral dobiti prave rakete. Tu bi kakšno fino varianto znal predlagati Projet, ki je na forum že limal fotke teh zadevšn in ta segment bolje pozna (morebiti kakšen Adam Audio???). Nekateri aktivci že imajo vgrajen D/A pretvornik.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Franci
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sob Jul 24, 2010 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
Cyrus <3 (Sem imel dva ali tri, še vedno pogrešam..)
Ampak, po mojem mnenju to ravno močna stvar ni. Čeprav, lastil sem si samo njihove stereo integrirce. 2 monobloka z dodatnim napajanjem pa sta mogoče čisto drugačna zver. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness.
Nazadnje urejal/a Pestilence. Sob Jul 24, 2010 14:05; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|